Newport (Rhode Island/USA)

Newport is heel mooi gelegen aan de Rhode Island Sound, zo’n 300 km te noordoosten van New York. Het is een van de oudere steden van de USA maar is nu vooral bekend als dure badplaats, met talrijke enorme villa's (mansions) die de rijken der aarde hier neergepoot hebben.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen kunnen hier niet aanmeren, de passagiers worden met tenders aan land gebracht in het Perotti Park, pal in het stadscentrum.

Het zien waard

Je vindt hier in het Newport Historic District nog veel huizen en gebouwen uit de koloniale tijd, toen Newport een belangrijke havenplaats was. Zeker het Old Colony House uit 1741 is een bezoekje waard.

De meest bekende mansion is The Breakers, van spoorwegmagnaat Cornelius Vanderbilt, aan de Bellevue Avenue.

Weetje: Newport is ook bekend vanwege het Newport Jazz Festival, waarop onder meer Duke Ellington en Count Basie optraden.


Martha’s Vineyard (Massachussets/USA)

Het eiland Martha's Vineyard ligt iets ten zuiden van Cape Cod. Het eiland was vroeger bekend vanwege de walvisvaart maar is nu vooral een vakantiebestemming voor rijke Amerikanen. De Engelse ontdekkingsreiziger Bartholomew Gosnold vond hier in de 17de eeuw veel wilde druiven en noemde het eiland naar zijn dochter: Martha’s Vineyard (wijngaard). Je vindt hier nog steeds wilde druiven.

In de 19de eeuw kwamen schepen van over de hele wereld hierheen, en naar het buureiland Nantucket, om op walvissen te jagen.

Martha’s Vineyard is blijkbaar een ongeluksoord voor de familie van de vroegere Amerikaanse president Kennedy. In 1969 raakte zijn broer, senator Edward Kennedy met zijn auto van de weg in de buurt van Chappaquiddick, waarbij zijn-medewerkster Mary-Jo Kopechne omkwam. En John F. Kennedy Jr., de zoon van de president, verongelukte hier in 1999 met zijn privé-vliegtuig.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er is geen cruiseterminal. Passagiers worden met tenders aan land gebracht in Oak Bluffs. Onder meer Regent Seven Seas Cruises komt hier regelmatig langs.

Het zien waard

Martha’s Vineyard is een heel mooi eiland, met prachtige stranden, mooie planten en in de stadjes (vooral in Oak Bluffs) nog authentieke Gingerbreadhuisjes.

In 1974 werd hier de  bekende film Jaws van Steven Spielberg opgenomen. Het plaatsje Edgartown werd gebruikt als de badplaats Amity. Zeker een uitstapje waard.

Ramptoeristen moeten uiteraard Chappaquiddick Island eens gaan verkennen.

De Aquinnah kliffen met de vuurtoren Gay Head Lighthouse zijn ook een bezoek waard.


Boston (Massachusetts/USA)

Boston ligt aan de Atlantische Oceaan, zo’n 300 km ten noordoosten van New York. Het is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Massachusetts en een van de oudste en rijkste steden van de Verenigde Staten. De stad werd in 1630 gesticht door kolonisten en werd genoemd naar de gelijknamige stad in Engeland, waar een aantal van hen vandaan kwam. Boston is de bakermat van de Amerikaanse Revolutie, met de Boston Tea Party in 1773 (een boycot tegen de belasting op geïmporteerde producten zoals thee). Na de onafhankelijkheidsverklaring in 1776 werd Boston een welvarende havenplaats.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de natuurlijke haven (Boston Harbor) op 3 km van het stadcentrum. Dat is voor sommigen te voet te doen, maar er zijn ook goede busverbiningen.

Het zien waard

Boston is een compacte stad, eens in het centrum ligt alles binnen wandelafstand.

Een absolute aanrader: volg de Freedom Trail, een vier kilometer lange wandeling langs alle hoogtepunten van Boston, die heel goed is aangegeven met een rode lijn van bakstenen, ingebed in de grond. Je start in de historische wijk Beacon Hill, en via Boston Common wandel je naar het Massachusetts State House en Old State House, de zetel van de Britse koloniale regering.

Verder naar het noorden kom je bij de Old North Church die ook een belangrijke rol speelde in de Amerikaanse revolutie. Vanuit de klokkentoren werden de patriotten gewaarschuwd dat de Britse troepen onderweg waren. Je eindigt in het Copps Hill Terrace Park.



Portland (Maine/USA)

Portland ligt aan de Atlantische Oceaan, zo’n 180 km ten noorden van Boston. Van 1820 tot 1832 was Portland de hoofdstad van Maine, daarna werd dat het centraler gelegen Augusta. Portland werd vier maal verwoest door branden, maar is nog altijd meer dan de moeite waard.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de nieuwe Ocean Gateway Cruise Terminal of aan de Maine State Pier. Beide liggen binnen wandelafstand van het stadscentrum.

Het zien waard

Het historische havengebied aan de Fore-rivier: de Old Port. Deze oude wijk staat vol met bakstenen magazijnen die gerestaureerd zijn en nu winkeltjes, restaurants, huizen en kantoren huisvesten.

De vuurtoren Portland Head Light, aan de kust in het Fort Williams Park. Gebouwd 1791, nu ingericht als museum.


Bar Harbor (Maine, USA)

Bar Harbor is een havenstadje aan de Frenchman Bay in Maine, in het noordoosten van de USA. Tegenover Bar Harbor ligt Bar Island.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er is hier geen cruiseterminal, de passagiers worden met tenders aan land gebracht (als het weer het toelaat).

Het zien waard

Bar Harbor is een mooi, toeristisch plaatsje, maar  zonder echte bezienswaardigheden (als je de tijd hebt kan je hier wel heel lekkere kreefen eten). Toch leggen hier meer dan 100 cruiseschepen per jaar aan. Van hieruit worden immers excursies georganiseerd naar het mooie Acadia National Park.


Lunenburg (Nova Scotia/Canada)

De meeste cruiseschepen die het Canadese schiereiland Nova Scotia aandoen, meren aan in Halifax of Sydney, maar kleinere schepen kunnen ook in Lunenburg terecht (124 km ten zuiden van Halifax) een stad uit 1753, met een grote vissershaven  aan de Mahone Bay.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de vissershaven.

Het zien waard

Er zijn veel gebouwen uit de achttiende en negentiende eeuw bewaard gebleven, vooral fel beschilderde en mooi bewerkte houten huizen, waardoor heel het centrum is benoemd tot UNESCO Werelderfgoed.

Rondom de vissershaven is het aangenaam toeven met talrijke restaurantjes, winkels, kunstgalerijen en musea.

Lunenburg zelf gaat vooral prat op de Bluenose. Dat was een wereldberoemde zeilboot, gebouwd in 1920, die zeventien jaar op rij alle regatta won, maar in 1946 verging. Nu kan je met de Bluenose II, een replica, zeilcruises maken in de omgeving.


St. John's (Newfoundland/Canada)

St. John's is de hoofdstad van de Canadese provincie Newfoundland en Labrador. De stad ligt op het schiereiland Avalon van het eiland Newfoundland aan de Atlantische kust. St. John's werd begin 17de eeuw gesticht door de Britten en zou de oudste stad van Noord-Amerika zijn.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de haven. Het stadscentrum is makkelijk te voet bereikbaar.

Het zien waard

St. John’s is een levendige havenstad met mooie gekleurde houten huizen en smalle straatjes die over de heuvels golven.

Historic Downtown: de oudste straten, Water Street en Duckworth Street, lopen parallel aan de haven en lopen in elkaar over via trappen en zijstraten.

Signal Hill met de Cabot Tower: prachtig uitzicht op de omgeving.

Excursietip: ongeveer 10 km ten zuiden van St. John's staat een mooie vuurtoren uit 1835. Dit is de oudste, nog in werking zijnde, vuurtoren van Canada. Het complex (Cape Spear National Historic Site) dient nu als museum over de geschiedenis van de vuurtoren van Newfoundland.


Halifax (Nova Scotia/Canada)

Halifax is de hoofdstad van de Canadese provincie Nova Scotia. Halifax werd in 1749 gesticht als een militaire basis voor de Britten en genoemd naar George Montague-Dunk, de tweede hertog van Halifax. De plaats was ideaal als militaire basis omdat hier na Sydney (Australië) de grootste natuurlijke haven ter wereld ligt, waar nu ook talrijke cruiseschepen aanmeren.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de haven. Het stadscentrum is makkelijk te voet bereikbaar.

Het zien waard

De Halifax Harbourwalk leidt je door de historische oude haven met onder meer de Privateers' Wharf, een gerestaureerde havenbuurt uit de 19de eeuw.

Pier 21: een voormalige terminal voor schepen die van de andere kant van de Atlantische Oceaan kwamen, en tegenwoordig Canada's nationaal museum voor immigratie.

Halifax Citadel met het Fort George.

Fairview Cemetery met graven van de scheepsramp met de Titanic.


Sydney (Nova Scotia/Canada)

Sydney ligt in het noorden van het Canadese schiereiland Nova Scotia, op het Cape Breton-eiland. Dit was vroeger een mijn- en industriestad maar mikt nu meer en meer op toeristen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Kleinere schepen kunnen aanmeren vlakbij het centrum, grotere in de nieuwe grote cruisehaven, van waaruit een shuttle of een taxi nodig is.

Het zien waard

In de grote cruisehaven van Sydney staat de grootste viool ter wereld (18 m hoog) als verwijzing naar het Keltische erfgoed en de plaatselijke folkmuziek.

In het stadje zijn de St. Patrick’s Church, het Cossit House Museum en het Jost Heritage House een bezoekje waard.

Het interessantste is misschien wel het Cape Breton Centre for Science & Heritage, waar alles draait om de cultuur, het erfgoed en de wetenschap van het eiland Cape Breton.

Excursietip: Cape Breton Highlands National Park en/of een deel van de Cabot Trail.


Saguenay (Québec/Canada)

Saguenay ligt aan de prachtige Saguenayrivier (eigenlijk een langgerekte fjord) die in de St. Lawrence-rivier uitkomt.

Hoewel het weer vaak guur is, werd hier al een eerste handelspost gevestigd in 1676 door Franse kolonisten die leefden van bont- en houthandel. Nu is er wat industrie en probeert men toeristen te lokken met de prachtige natuur.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt in La Baie de Ha! Ha! op 20 km van Saguenay. Kleinere schepen kunnen wel vlakbij het stadscentrum aanmeren.

Het zien waard

Het Parc National du Saguenay: met vooral de Saguenay Fjord als trekpleister, een diepe, indrukwekkende kloof die vanaf Tadoussac aan de St. Lawrence-rivier, meer dan 100 km lang richting Saguenay loopt. Op sommige plaatsen is het water wel 270 meter diep. In het Park zijn er wolven, zwarte beren, lynxen, bevers en elanden te zien en in het water leven er liefst vier soorten walvissen: de blauwe vinvis, de gewone vinvis, de dwergvinvis en de beloegawalvis.

In Saguenay zelf vind je het Saguenay Fjord Interpretation Centre met tentoonstellingen over de fjord.


Québec (Canada)

De stad Québec is de hoofdstad van de gelijknamige Canadese  provincie, en ligt zo’n 250 km ten noordoosten van Montreal aan een versmalling van de fleuve Saint-Laurent (Saint Lawrence-rivier) die hier toch nog 800 meter breed is.

De streek rondom Québec werd al lang door indiaanse jagers en vissers bewoond toen de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier er in 1535 voet aan land zette. Québec werd de eerste permanente nederzetting van de Franse kolonie Nieuw-Frankrijk. De versmalling in de rivier gaf de stad ook haar naam: Kebek, een woord uit de Algonquin-taal, dat ‘vernauwing’ betekent.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen meren aan in het centrum van het historische Québec City.

Het zien waard

Québec is de enige stad in Noord-Amerika (ten noorden van Mexico) die door een stadsmuur wordt omgeven. Het heel mooie oude centrum van Québec (Le vieux Québec) is sinds 1985 UNESCO-Werelderfgoed, als een van de best bewaarde koloniale steden ter wereld.

La Place Royale: een plein met huizen uit de Franse tijd en met de Notre Dame des Victoires, een kleine kerk uit 1687-1723.

Het Château Frontenac: het meest opvallende gebouw van de stad, en nu een chique hotel.

La Citadelle: een stervormig bastion dat tot de grootste vestingen van Noord-Amerika behoort, van waaruit Je een schitterend uitzicht hebt over de stad.

Le Parc des Champs-de-Bataille (Battlefields Park/Plains of Abraham): ten zuiden van de Citadelle, hier werd in 1759 de Slag om Québec uitgevochten, die werd gewonnen door de Britten.


Montréal (Canada)

Montréal is de grootste stad van de provincie Québec en ligt op het Île de Montréal, een sikkelvormig eiland in de Saint Lawrence-rivier, in het zuidwesten van de provincie Québec, ongeveer 250 kilometer ten zuidwesten van de stad Québec.

Montréal werd in 1642 door de Fransen gesticht als deel van hun kolonie Nieuw-Frankrijk. De naam van de stad is afgeleid van de in de stad gelegen heuvel ‘Mont Royal’. Het centrum van Montréal bestaat grotendeels uit wolkenkrabbers en een grote 'ondergrondse stad', maar er is ook een oud stadscentrum. In Montreal werden de Wereldtentoonstelling van 1967 en de Olympische Spelen van 1976 gehouden.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt in de Vieux Port, aan de Iberville Passenger Terminal, vlakbij het centrum van le Vieux Montréal.

Het zien waard

Le Vieux-Montréal: een historisch gebied met Le Vieux Port, de Place Jacques Cartier en het stadhuis.

De Place d'Armes, het vroegere exercitieplein, met de neogotische Basilique Notre-Dame.

De Bonsecoursmarkt.

La Ville Souterraine: onder de straten en gebouwen van Montréal houdt zich nog een stad schuil, la Ville Souterraine. Deze grootste ‘ondergrondse stad’ ter wereld  is een enorm complex van hallen en tunnels met duizenden winkels, enkele hotels, honderden restaurants en 40 bioscopen. Een must.



De oostkust van de USA en Canada

deel 1: van Key West tot New York vind je hier.




Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >         Reportages >        Nieuws >



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be




De oostkust van de USA en Canada

2: van Newport tot Montreal    (1: van Key West tot New York >)