Middellandse Zee

Barcelona, Valencia, Mallorca, Marseille, Genua, Rome, Venetië, Dubrovnik, Santorini, Athene, Istanboel ... Nergens liggen de toeristische tekpleisters zo dicht bij elkaar als in de Middellandse Zee.

 

Maak van iedere cruise een onvergetelijke droomreis

 

 

In het westen is de Middellandse Zee verbonden met de Atlantische Oceaan via de Straat van Gibraltar, in het oosten met de Zwarte Zee via de Dardanellen en de Bosphorus, en in het zuidoosten door het Suezkanaal met de Rode Zee. Europa, Azië en Afrika worden hier met elkaar verbonden.

Met invloeden uit zowel het noorden, oosten, zuiden en westen, biedt het Middellandse Zeegebied een veelzijdig portret van diverse culturen en smaken. De eilanden en havensteden die je hier vindt, zijn net zo gevarieerd als de zee zelf.

De beste tijd voor een cruise op de Middellandse Zee is tussen mei en september, maar ook van oktober tot april is het hier (meestal) bijzonder aangenaam vertoeven.

De bekendste en interessantste eilanden en havensteden stelen we hieronder alfabetisch voor.

 

 

Alicante (Spanje)

Alicante (+-340.000 inwoners) is één van de populairste steden van de Costa Blanca en de regio Valencia. Jaarlijks bezoeken meer dan 80.000 cruisepassagiers deze stad. De cruiseterminal ligt niet ver van het centrum, zodat je gemakkelijk alles te voet kan bereiken.

De belangrijkste bezienswaardigheid is het Santa Barbara kasteel op de Benacantil Berg, een rotsachtige, 166 m hoge heuvel die de stad domineert (opgelet: steile helling) waar je nog authentiek kerkers en ophaalbruggen kan bewonderen. Je hebt er ook een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee.

Ook het prachtige El Postiguet-strand met palmbomen is een bezoekje waard. Het ligt vlakbij het stadscentrum en is een van de populairste stranden in de regio. In de zomer kan het er wel zeer druk zijn.

Ook de Basiliek van de Heilige Maria loont de moeite.

De gemiddelde temperatuur in Alicante tijdens de winter is 12 tot 15°C. In de zomer is dat de 23 tot 26°C.

 

Almafi (Italië)

Zie bij Capri, Salerno en Sorrento.

 

Almeria (Spanje)

Almeria (+- 190.000 inwoners) ligt in Andalusië, in het zuid-oosten van Spanje. De naam is afgeleid van het Arabische begrip Al-Mariya (Spiegel van de Zee).

De haven, op 1 kilometer van het stadscentrum, is relatief klein, met een jachthaven en een ferryterminal. Toch kan het erg druk zijn: veel Marokkanen maken in de zomer vanhieruit de oversteek naar hun land.

Almeria heeft genoeg te bieden om er een halve tot hele dag te vertoeven.

Door de eeuwen heen werd de stad bezet door Feniciërs, Carthagers, Romeinen en Moren. Almeria heeft op cultuurhistorisch vlak dan ook heelwat te bieden. Bezienswaardig is zeker het Alcazaba. Dit fort staat op een heuvel met een mooi uitzicht op Almeria. Het werd gebouwd in de 10de eeuw, en door de jaren heen verschillende keren verbouwd.

Ook het Museum van Almeria is zeker de moeite waard.

Het nabij gelegen natuurreservaat Cabo de Gata – Nijar is een must voor natuurliefhebbers en prijkt op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hier vind je één van de mooiste natuurlijke stranden in Europa. Steven Spielberg gebruikte de locatie voor opnames van Indiana Jones.

De kust bij Almería heet de Costa de Almería en is 219 kilometer lang, met zonnige stranden. De regio kent gemiddeld de meeste zonuren per jaar van Europa

In de zomer schommelt de temperatuur tussen de 18 en 29 °C, in de winter tussen de 8 en 17 °C.

 

Athene - Piraeus (Griekenland)

De cruisehaven van Athene ligt in Piraeus op ongeveer 15 kilometer van het stadscentrum.

Piraeus was in de oudheid al de haven van Athene, en was vroeger door stadsmuren verbonden met de hoofdstad. Hiervan zijn nog maar weinig resten overgebleven.

Het is een grote en drukke haven met vooral veel veerboten van en naar de eilanden. Er zijn 2 cruiseterminals, A en B, die ongeveer 500 meter uit elkaar liggen. De meeste cruiseschepen meren direct aan bij Terminal A.

Athene is de bakermat van de Westerse beschaving en is mooi gelegen aan de Oostelijke Middellandse Zee: cruises naar Athene zijn dan ook bijzonder populair.

Uiteraard moet je hier de Acropolis bezoeken, de156 meter hoge tafelberg in het centrum van Athene met het wereldberoemde Parthenon. Andere bezienswaardigheden zijn: de Agora, het centrum van de Atheense democratie, met de belangrijkste gebouwen voor bestuur en justitie en de Tempel van Zeus, de grootste tempel in Griekenland, gelegen tussen de Akropolis en de rivier Ilissos. Verder ook het Dionysustheater, het oudste theatergebouw in Europa, dat is gebouwd in negen verschillende bouwfasen en waarvan de eerste in de 6de eeuw. Het Nationaal Archeologisch Museum, ontworpen door architect Ludwig Lange, bevat verschillende verzamelingen van oude Griekse kunst.

Als je Athene al eerder bezocht hebt, en je in Pireaus zou blijven, kan je misschien de Neo-Byzantijnse Agia Triadakathedraal eens gaan bekijken. De cruisehaven bevindt zich op wandelafstand van het stadscentrum van Piraeus, waar er voor het overige wel niet zoveel toeristische trekpleisters zijn. Eventueel de oude haven Zea Marina, resten van de lange muren en het Archeologisch Museum.

 

 

BALEAREN

De Balearen (Islas Baleares) zijn een Spaanse eilandengroep in de Middellandse Zee, ter hoogte van Valencia. De Balearen bestaan uit zes eilanden, waarvan de grootste Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera zijn. De kleine eilanden zijn Cabrera, dat het Nationaal park Archipiélago de Cabrera huisvest, en Dragonera.

Ibiza, Mallorca en Menorca hebben een cruisehaven, Formentera is met de veerboot makkelijk te bereiken vanuit Ibiza.

 

 

 

 

 

Formentera

Dit eiland is 19 km lang en alleen bereikbaar over zee. Hoewel er nu vanuit de haven La Savina een regelmatige veerbootverbinding is met Ibiza, is het hier nog steeds veel rustiger. Formentera wordt dan ook soms – enigszins overdreven – het laatste paradijs van de Middellandse Zee genoemd. Het eiland combineert toerisme en bescherming van het milieu en biedt een mooi mediterraan landschap, prachtige stranden en vele baaien.

In het oosten van het eiland ligt een hoogvlakte van kalkgesteente, het plateau van La Mola – El Pilar de la Mola.

Formentera trok, net als Ibiza, in de jaren 1960 vele hippies en muzikanten aan, die zijn gaandeweg verdrongen door yuppies en would-be beroemdheden.

Ale de zomerdrukte van Ibiza je niet ligt, kan je misschien een excursie beken naar Formentera.

 

 

Ibiza

Ibiza is het meest westelijk (dus het dichtst bij Spanje) gelegen eiland van de Balearen. Mallorca en Menorca liggen oostelijker, Formentera ligt ten zuiden van Ibiza.

De talrijke cruiseschepen meren hier eigenlijk aan in Eivissa, maar die plaats wordt tegenwoordig steeds vaker Ibiza-stad genoemd. Afhankelijk van de (seizoens)drukte en de grootte van je cruiseschip meer je aan in het oostelijke deel van de haven nabij Carrer de Botafoch op zo’n 1,5 kilometer van het stadscentrum en of dichter bij de oude stad en de bezienswaardigheden bij de Avinguda de les Andanes.

Vanuit de haven heb je een mooi zicht op de hoger gelegen oude stad, ook wel Dalt Vila genoemd.

Ibiza is een populaire vakantiebestemming onder jongeren (wel een beetje op zijn retour), voornamelijk als gevolg van het drukke nachtleven op het eiland. In de jaren 1960 trokken er veel hippies naar het eiland, artiesten als Santana, The Rolling Stones en Pink Floyd traden er in die jaren op. In de jaren tachtig veranderde het eiland langzaam en verschoof het zwaartepunt richting discomuziek.

Bezienswaardig zijn de Catedral de Dalt Vila, de oude muren van Dalt Vila en het archeologisch museum. Verder, voor de liefhebbers, de opgravingen bij Sa Caleta (nederzetting van de Feniciërs), enkel Punische rotsschilderingen, het natuurgebied Ses Feixes.

 

 

Mallorca – Palma de Mallorca

Mallorca, met als hoofdstad Palma de Mallorca, is het grootste eiland van de Balearen. De naam van het eiland komt van de Griekse kolonisten die hier een tempel voor Heracles Maliorcas oprichtten. Het eiland werd in 123 voor Chr. door de Romeinen veroverd, die er de stad Palma stichtten. Na hen verschenen achtereenvolgens de Vandalen, de Byzantijnen en de Moren. Allen lieten ze hun sporen na op het eiland.

In Palma de Mallorca meren de meeste cruiseschepen aan bij de cruiseterminal Estació Maritima, op 6 km van de historische stad. Indien het zeer druk is in de haven bestaat zelfs de kans dat je nog wat verder aanmeert in een industriegebie, op zo’n 8 kilometer van het stadscentrum.

Mallorca is een heel populaire vakantiebestemming, met (te) veel Duitse en Britse toeristen.

De bekendste en meest bezochte badplaatsen liggen in het zuiden, met als drukste punt het strand Playa de Mallorca, dat grenst aan Palma de Mallorca.

Bezienswaardig in Palma de Mallorca zijn: de Kathedraal La Seu, het museum Palau March van waar je een prachtig uitzicht hebt, het gotische Castell Bellver en de Arabische Baden (Banys Arabs).

Andere bezienswaardigheden op Mallorca zijn Cap Formentor, Valldemossa en Sóller, en de bekende druipsteengrotten bij Porto Christo.

 

 

Menorca

De cruisehaven van het eiland Menorca ligt in Mahon (of Mao) en is één van de grootste en diepste natuurlijke havens ter wereld. De haven ligt vlakbij de stad en haar bezienswaardigheden. De naam Menorca komt van het Latijnse’ insula minor’, wat ‘kleiner eiland’ betekent (het is inderdaad kleiner dan het nabijgelegen Mallorca, dat je bij mooi weer kan zien liggen).

In de oude binnenstad van Mahon vind je nog een aantal historische gebouwen zoals de Santa Mariakerk en het stadhuis en de middeleeuwse poort aan de Pont de Sant Roc.

Ciutadella is de tweede belangrijke stad. Daar staat een kathedraal uit 1287 en een stadhuis dat vroeger het koninklijk paleis was. Ciutadella heeft een groot voetgangersgebied waar je al wandelend prachtige binnenplaatsen en fonteinen ontdekt.

Andere bezienswaardigheden: de Monte Toro, de hoogste berg van Menorca met een prachtig uitzicht en het plaatsje Fornells in het noorden tussen Cap de Cavalleria en Port d’Addaia.

Op Menorca vind je ook enkele megalithische steenmonumenten: navetes en talaiots.

 

 

Barcelona (Spanje)

Een van de populairste steden ter wereld, die niet echt nog hoeft voorgesteld te worden.

Barcelona heeft iets meer dan 1.600.000 inwoners en vele miljoenen bezoekers per jaar. Heel de stad is bezienswaardig, maar als je maar enkele uren de tijd hebt kies je misschien best voor een of meer realisaties van Gaudi zoals de Sagrada Familia (voluit de ‘Basílica y Templo Expiatorio de la Sagrada Família’), Casa Mila, Casa Batlo, en Park Güell; en verder uiteraard voor La Rambla met de Mercat de la Boqueria de Plaça Reial en de Plaça Catalunya. Ook de Barri Gotic (het oude centrum) en het Picasso Museum zijn de moeite waard. Voor de shoppers is het winkelcentrum Maremagnum een must.

Andere populaire bezienswaardigheden zijn de de magische fontein van Montjuïch, het Miromuseum daar, het stadion van FC Barcelona …

Ook het strand en de restauarantjes van Barceloneta zijn een uitstapje waard.

 

 

Bari (Italië)

Vanuit de haven van Bari is er een belangrijke veerverbinding tussen Italië, Albanië, Kroatië, Montenegro en Griekenland. Het kan er dan ook erg druk zijn. Voor de cruisepassagiers is er een grote en nieuwe cruiseterminal gebouwd op (toch een respectabele) wandelafstand van het stadscentrum.

Bezienswaardigheden in Bari zijn: de Basilica di San Nicola uit de 11de-12de eeuw met relikwieën van Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra (onze Sint dus); de Cattedrale di San Sabino; het Castello Normanno-Svevo en het Museo Archeologico.

Cattedrale di San Sabino

In de directe omgeving van Bari bevinden zich de Grotte Castellane met fraaie druipsteenformaties (ontdekt in 1038) en het dorpje Alberobello (de hoofdstad van de trulli).

 

 

Cadiz (Spanje)

Cádiz (+- 130.000 inwoners) ligt op een landtong in het zuidwesten van Spanje, aan de Golf van Cádiz (voorbij Gibraltar en dus eigenlijk niet meer aan de Middellandse Zee).

Cádiz wordt soms 'Klein Havana' genoemd doordat de Malecón, de beroemde boulevard in Havana, nogal gelijkt op de Campo del Sur in Cádiz. Om deze reden is de James Bond-film Die Another Day, die zich onder andere afspeelde in Havana, gedeeltelijk opgenomen in Cádiz.

Bezienswaardigheden: uiteraard de campo del Sur en verder de Pópulowijk met de neoclassicistische kathedraal-met museum aan de Plaza de la Catedral, de Filippo-Nerikerk (met werken van Murillo) en het Teatro Romano.

Een speciale attractie is de Torre Tavira met een camera obscura die via een groot wit scherm Cádiz vanuit verschillende gezichtspunten projecteert. Het Plaza de las Flores - officieel Plaza de Topete - is een sfeerrijk omsloten pleintje op 230 meter ten noordwesten van de kathedraal met talrijke bloemenkraampjes en marktstalletjes.

Vanuit Cadiz kan je (eventueel) een excursie naar het prachtige Sevilla boeken.

 

Cannes

De stad Cannes (+- 75.000 inwoners) ligt aan de Côte d'Azur en is bekend voor haar zandstranden (die eigenlijk kunstmatig zijn), terwijl het nabijgelegen Nice enkel kiezelstranden heeft. Door het milde microklimaat werden hier al sinds vroeg in de 19de eeuw dure Jugendstilvakantiehuizen gebouwd door Franse en buitenlandse aristocraten. Cannes veranderde zo geleidelijk in een centrum voor de internationale jetset.

Hoewel Cannes een Quai Croisière heeft, is de haven eigenlijk te klein voor de gemiddelde cruiseschepen zodat de passagiers hier met tenderboten aan wal gebracht worden.

Bezienswaardigheden: het historische centrum van Cannes is best mooi, verder kan je even naar het Palais de Festivals et Congrès gaan kijken, de locatie van het bekende Filmfestival van Cannes; naar het Musee de la Castre met oude muzikale instrumenten en foto’s en de Notre Dame de l'Esperance, een kathedraal in gotische stijl.

Cannes is een goede uitvalsbasis voor een excursie naar Nice of Monaco

 

Cartagena (Spanje)

De mooie natuurlijke haven van Cartagena in het oosten van Spanje in de regio Murcia, is de belangrijkste marinehaven van Spanje, met grote moderne dokken, werven, een arsenaal en een torpedofabriek! Ook talrijke cruiseschepen doen de haven aan, daarom werd daarvoor een aparte terminal gebouwd, waardoor de passagiers gemakkelijk te voet naar het stadscentrum kunnen.

Cartagena werd in de 3de eeuw voor Christus. gesticht door Hasdrubal de Schone, een legeraanvoerder uit Carthago. De stad werd Qart chadast (Nieuwe Stad) genoemd, net als Carthago. Later veroverden de Romeinen onder Scipio Africanus de stad, en ging ze onder de naam Carthago Nova (Nieuw Carthago) deel uitmaken van het Romeinse Rijk. Hiervan is ook de huidige naam Cartagena afgeleid.

Het oude stadscentrum is omringd door een oude muur, de Murella del Mar, met daarin 8 poorten. Bezienswaardig is de kathedraal Santa María Veja (13e eeuw) en het uitzicht vanaf de ruïne Castillo de la Concepción. Cartagena heeft ook een archeologisch museum waarin vooral veel opgravingen uit de Romeinse tijd te zien zijn. Een andere bezienswaardigheid is de onderzeeër uit 1888 die in de buurt van het stadhuis staat.

Cadeautip: Cartagena is bekend om de zoete likeur Cuarenta y tres (Licor 43), die naar ruim 60 landen wordt geëxporteerd.

 

Capri

Capri is een Italiaans eiland gelegen in de baai van Napels. Ooit verbleven hier de Grieken die er toen al de naam aan gaven (kapros, vanwege de wilde zwijnen). Het eiland geliefd vanwege zijn schoonheid en de fraaie uitzichten.

Kleine cruiseschepen kunnen aanmeren in de Marina Grande, grotere schepen gaan voor anker en brengen de passagiers met tenderboten aan wal.

De gemakkelijkste manier om van de haven naar het centrum van Capri-stad te geraken is per funicular. Dat treintje brengt je in 3 minuten naar de Piazza Umberto I. Er zijn ook goede busverbindingen, elke 15 tot 20 minuten kan je een bus nemen van Marina Grande naar de Piazza Martiri d’Ungheria in het centrum.

Indien je nog goed te been bent kan je ook te voet gaan. De weg is steil, maar je wordt getrakteerd op enkele adembenemende uitzichten. Afhankelijk van je conditie doe je er 25 tot 45 minuten over.

Bezienswaardigheden op het eiland zijn de haven zelf; de Grotta Azzurra, blauwe grot; Faraglioni, een uitzichtpunt vanwaar je drie enorme rotspunten in zee kan zien; het museum de Villa San Michele, en het Certosa di San Giacomo een kartuizerklooster uit de 14e eeuw met uitzicht op onder andere Marina Piccola, het enige kleine haventje aan de zuidzijde (aan deze kust zou Odysseus zijn verleid door sirenen.

Je kan vanuit Capri eventueel een excursie maken naar Napels, Sorrento of de Amalfi-kust.

 

Casablanca (Marokko)

Casablanca is een stad in het westen van Marokko. Casablanca betekent letterlijk Wit Huis, wat verwijst naar de vele witte gebouwen. De stad heeft officieel liefst 11 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van Marokko. Het is tevens de belangrijkste haven van het land, gelegen aan de Atlantische Oceaan (maar we vermelden ze hier ook omdat er nogal wat Middelandse Zeecruises aanmeren).

De Haven van Casablanca is één van de grootste kunstmatige havens ter wereld. Het is de grootste haven van de Maghreb-landen en Noord-Afrika. Langs de haven loopt een prachtige drie kilometer lange pier vanwaar je een prachtig zicht hebt: de Moulay Youssef-pier. De haven ligt niet ver van de Hassan II- moskee, het hoogtepunt van de traditionele Marokkaanse architectuur, de op een na grootste moskee van de wereld, na die van Mekka en de belangrijkste bezienswaardigheid van deze stad.

In Casablanca voel je je zowel de moderne als in de traditionele Marokkaanse wereld, de cultuurshock zal daarom in dit deel van Marokko minder groot zijn dan in andere steden van het land.

De stad omvat verschillende districten: de oude Medina, het moderne stadsgedeelte rond het Mohammed V plein, het rijke gedeelte met luxueuze huizen en in het westen een nieuwer stadsgedeelte met veel stranden.

Andere bezienswaardigheden zijn de Boulevard de la Corniche aan zee, de Habouswijk,

Casablanca werd onsterfelijk gemaakt door de klassieke en gelijknamige film met Humphrey Bogart. Misschien nog eens herbekijken vooraleer je op cruise gaat?

 

Ceuta (Spanje)

Ceuta is net als het 300 kilometer oostelijker gelegen Melilla een Spaanse stad, aan de Noord-Afrikaanse zijde van de Straat van Gibraltar, aan de Middellandse Zee. Marokko beschouwt deze twee steden en zeven onbewoonde eilandjes voor de Noord-Afrikaanse kust als bezet Marokkaans grondgebied. Ceuta is een vrijhaven. Als Spaans grondgebied is het wel lid van de Europese Unie, maar uitgezonderd van de Europese belastingwetgeving. Daardoor is Ceuta in trek bij Spanjaarden, vooral Andalusiërs, als bestemming voor een dagtrip. Jaarlijks komen naar schatting 1 miljoen toeristen naar Ceuta om belastingvrij te winkelen. Er leggen ook steeds meer cruiseschepen aan.

Bezienswaardig is vooral de Plaza de Africa, het centrum van Ceuta, met de 18e-eeuwse Nuestra Señora de Africa, het Palacio de Asemblea en de 17e-eeuwse Catedral Santa Maria de la Asunción. In het midden van het plein staat een gedenkteken ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Spaans-Marokkaanse oorlog van 1860. Aan de westkant van het plein vind je de Foso de San Felipe (walgracht) en de erachter liggende Murallas Reales (Koninklijke muren). Aan de noordkant van de Foso de San Felipe is een brug die naar de Murallas Reales leidt, een prachtig gerestaureerd fortencomplex.

 

 

Corsica – Ajaccio (Frankrijk)

De cruisehaven van Ajaccio ligt bij de Quai L’Herminier. Er is een kleine, maar moderne cruiseterminal met een gigantische glazen wand waardoor jevan binnenuit prachtige foto’s van je cruiseschip kan nemen. Het stadscentrum ligt op wandelafstand van de cruiseterminal zodat je alles akkelijk te voet kan doen.

Bezienswaardigheden: La Maison Bonaparte, het geboortehuis van Napoleon Bonaparte in de Rue Saint-Charles; de Nôtre Dame de la Misericorde, de rooms-katholieke kathedraal en de Citadelle.

Vanaf de Place du General de Gaulle heb je een prachtig uitzicht over de baai.

 

 

 

 

Corfu

Zie Korfoe

 

Cyprus – Larnaca en Limassol

Cyprus (+- 850.000 inwoners) ligt in het noordoostelijk deel van de Middellandse Zee ten zuiden van Turkije, zodat het eiland geografisch gezien tot het Aziatische continent behoort, maar om politieke en culturele redenen wordt het vaak tot Europa gerekend. Cyprus is zelfs lid van de Eurozone (je kan er dus in euro betalen). Sinds 1974 wordt het noordelijk deel van het eiland bezet door Turkije maar Noord-Cyprus wordt alleen door Turkije zelf erkend.

De hoofdstad van Cyprus is Nicosia, de belangrijkste (cruise)havens zijn Limassol en Larnaca. Limassol, in het zuidwesten van Cyprus, is een levendige mediterrane havenstad met een aantrekkelijke zeepromenade en smalle straatjes waarin het aangenaam winkelen is. De streek rond Limassol staat bekend om haar wijngaarden en de stad zelf om haar wijnfestival in september. Limassol zou ook de geboorteplaats zijn van Aphrodite, de Griekse godin van de liefde.

De tweede haven van Cyprus, Larnaca, ligt aan de zuidoostkust. De stad is eeuwenud, en heette langgeleden Kition, daarna Citium. Nu is Larnaca een redelijk toeristische plaats met een mooi strand en een aangename strandpromenade als grote trekpleisters.ventueel kan je ook de Kerk van Lazarus eens gaan bekijken. Lazarus (een bijbelfiguur) zou in Larnaca hebben geleefd en hier begraven liggen.

Bezienswaardigheden in Cyprus waarnaar je eventueel een excursie kan boeken: de ruïnes uit de Romeinse tijd in het schilderachtige Paphos; het Troodosgebergte met berg Olympus (1952 m.), het Kykkosklooster, de tempel van Apollo in Omodos.

 

 

 

 

 

Dubrovnik (Kroatië)

Dubrovnik is ‘de Parel van de Adriatische Zee’ en staat terecht op de Werelderfgoedlijst. Het is inderdaad een heel mooie stad en een populaire aanlegplaats voor cruiseschepen. Afhankelijk van de drukte in de haven en de grootte van het cruiseschip meer je aan in de nieuwe haven Port Gruz op 1,5 kilometer van het historische centrum, ofwel ga je voor anker in de baai van Dubrovnik en kom je aan land per tenderboot.

Net als de rest van Kroatië is Dubrovnik met een toeristische heropstanding bezig. De aan het water gelegen historische binnenstad, omringd door indrukwekkende muren met vier poorten en eer reeks torens, bastions en forten, is dan ook meer dan het bezoeken waard. De bijna 2 kilometer lange muren van Dubrovnik worden beschouwd als een van de mooiste en best bewaarde in Europa. Niet te missen is de glimmende geplaveide hoofdstraat Placa (ook Stradun genoemd), het paleis van de Rector, het Franciscanenklooster en de Kathedraal van Dubrovnik.

Tip: de Mount Srd is een grote berg in de buurt van Dubrovnik, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de baai. De top is gemakkelijk te bereiken met de kabelbaan.

 

 

Gaeta (Italië)

Gaeta is een prachtig, binnen middeleeuwse stadsmuren gelegen stad aan de Tyrrheense Zee, ongeveer halverwege Napels en Rome. Gaeta was al in de 4de eeuw voor Chr. een geliefd Romeins resort en ook de haven was van groot belang.

Het historische centrum van de stad ligt op het uiteinde van een klein schiereiland aan de voet van de Monte Orlando. Op de top van die heuvel staat het interessantste monument van Gaeta: het Mausoleum van Lucius Munatius Plancus uit 22 voor Christus. Vanaf deze plek, die via een niet al te moeilijke weg te bereiken is, heb je een uitzicht over de stad en de Golf van Gaeta. Op dezelfde Monte Orlando bevindt zich ook de Montagna Spaccata, een kloof in de rots, die zich volgens de legende opende toen Jezus stierf.

Binnen de oude stadsmuren is het karakter van een rustig, middeleeuws stadje met kronkelende straatjes en steegjes rond de haven behouden.

Weetje: in Gaeta is er ook een marinebasis van de VS.

 

 

Genua (Italië)

Genua (of Genova) is een van de belangrijkste industriële havens van de Middellandse Zee en ook een heel populaire aanlegplaats voor cruises. Het is de thuishaven van MSC Cruises maar ook andere rederijen meren er vaak aan: Costa Cruises, Norwegian Cruise Line, Princess Cruises, Royal Caribbean International …

De cruiseterminal Stazione Maritima ligt vlak naast de interessantste buurt van Genua waar je dus makkelijk te voet naartoe kan. De Porto Antico, de oude haven, vormt samen met het historische centrum van de stad het toeristisch middelpunt. Zo vind je hier het Aquarium van Genua met waterdieren uit alle delen van de wereld; het natuurkundig museum ‘Museo Nazionale dell’Antartide Felice Ippolito’; het maritiem museum Galata én Il Galeone Neptune, een (bijna) echt piratenschip dat zo uit Pirates of the Carribean had kunnen komen.

Genua zelf is een verassend mooie stad met talrijke bezienswaardigheden waaronder zeker de Piazza de Ferrari: veruit het belangrijkste plein van Genua met een enorme fontein en een aantal fraaie gebouwen zoals het Palazzo Ducale, het Palazzo dell’Accademia Ligustica en het Teatro Carlo Felice. Wandel ook eens door de Via Garibaldi en/of de Via Roma met talrijke mooie paleizen. Ook de Kathedraal van San Lorenzo, het Palazzo Reale, het Palazzo San Giorgio en La Lanterna, de oudste nog werkende vuurtoren ter wereld, zijn een omweg waard. De Via San Lorenzo is de meest toeristische straat. Die barst van de straatkunstenaars, winkels en horeca..

Genua is de geboortestad van Christoffel Columbus, er is dan ook een klein museum met archiefmateriaal uit het leven van deze ontdekkingsreiziger.

Mocht je Genua zelf al een keer gezien hebben dan heb je excursiemogelijkheden naar bijvoorbeeld Cinque Terre of Portofino.

 

Gibraltar

Gibraltar ligt op een landtong in het zuiden van Spanje (niet volledig op de zuidelijkste punt, daar ligt Tarifa) ten oosten van de Straat van Gibraltar, de doorgang van de Middellandse zee. De naam komt uit het Arabische Jabal Tariq: de berg van Tariq, naar de Moorse legerleider Tariq ibn Zijad. De stad is Brits overzees gebied met als belangrijkste bezienswaardigheid de Rots van Gibraltar. De economie is vooral gebaseerd op toerisme en scheepvaart. Cruises worden dan ook steeds belangrijker.

De haven van Gibraltar bevindt zich in de Baai van Gibraltar, aan de westzijde van het schiereiland. Cruiseschepen meren ongeveer 1,5 kilometers van de stad aan op het einde van North Mole Road.

In het centrum van de stad ligt de Mainstreet waar je fantastisch kan winkelen, de bijnaam van deze straat is niet voor niets de ‘winkelstraat van de Middellandse zee’. Je vindt hier o.a. belastingsvrije drank- en tabakwinkels .

Op La Piazza staat de House of Assembly, het gemeentehuis en Saint Andrew’s Church of Scotland. Ook het bezoeken waard op het eind van de Mainstreet: de Alameda Botanic Gardens. Van hieruit kan je per kabelbaan naar de Rots van Gibraltar (Top of the Rock) met een tussenstop aan Ape's Den, hier zie je de beroemde kolonie berberapen van Gibraltar. Boven heb je een prachtig uitzicht over het Zuiden van Spanje en Afrika, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

 

Istanboel/Istanbul (Turkijë)

Istanboel (of Istanbul) ligt deels in Europa en deels in Azië en is daarmee een van de weinige steden ter wereld die op twee continenten ligt. De Bosporus, die Europa van Azië scheidt, loopt dwars door de stad.

Istanboel heeft een bijzonder boeiende geschiedenis achter de rug. De stad is gesticht door Griekse kolonisten in 667 v.Chr. en werd door hen Byzantion genoemd; Dat werd Byzantium onder de Romeinen en later Constantinopel (de stad van Constantijn). Het was eeuwenlang de grootste stad van Europa tot ze in 1204 werd ingenomen door de kruisvaarders van de Vierde Kruistocht en grondig geplunderd. De meeste kostbaarheden gingen naar Venetië waar ze nu nog te zien zijn.

In 1453 werd de stad ingenomen door de Ottomaanse sultan Mehmed II, dit betekende het einde van het Byzantijnse Rijk. Constantinopel werd de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk en de stad herleefde. door het grootse bouwprogramma van de nieuwe heersers: de Hagia Sophia, de oude Byzantijnse kathedraal van de stad, werd verbouwd tot moskee, de blauwe moskeeen het Topkapıpaleis werden toen gebouwd.

Het Ottomaanse Rijk behoorde tot de verliezers van de Eerste Wereldoorlog en in 1923, toen het moderne Turkije werd gesticht, werd de hoofdstad verplaatst naar Ankara. In 1930 werd de naam Constantinopel officieel gewijzigd in Istanboel.

Istanbul heeft een relatief grote cruisehaven in het Europese gedeelte van de stad op zo’n 2,5 kilometer van Sultanahmet, de wijk met de meeste bezienswaardigheden. Waar je precies aanmeert hangt af van de drukte van de dag en de grootte van je cruiseschip.

De straten in Istanbul zijn erg druk en chaotisch en soms ronduit gevaarlijk. Wees voorzichtig als jeeen straat moet oversteken.

Bezienswaardigheden: de Aya Sofia, volgens velen één van de mooiste gebouwen in de wereld, de Blauwe Moskee, volgens anderen mooier dan de Aya Sofia; de Grand Bazaar, één van de grootste overdekte markten ter wereld); het Topkapi paleis

 

 

Izmir (Turkijë)

İzmir (vroeger Smyrna) is een stad in het westen van Turkije, met ruim 4 miljoen inwoners, waarmee het na Istanboel en Ankara, de derde stad van het land is. İzmir is mooi gelegen aan de Egeïsche Zee, aan de Golf van İzmir. Na de haven van Istanboel is die van İzmir de belangrijkste van het land. De cruisehaven ligt in Alsancak, zo’n 3 kilometer ten noorden van het stadscentrum Konak en de meeste bezienswaardigheden. Vlakbij de aanmeerplaats staat een kleine, maar moderne cruiseterminal.

 

 

 

 

 

Katakalon (Griekenland)

Katakolon is een klein havenstadje met niet meer dan 600 inwoners. Vanuit de haven loop je direct de straat in met typische griekse winkeltjes. Tevens is er een gezellige boulevard aan de haven, met leuke restaurants. Katakolon heeft niet echt bezienswaardigheden, maar doordat je van hieruit gemakkelijk de site van Olympia kan bezoeken, om de overblijfselen van de allereerste Olympische Spelen te bezichtigen, is het één van de belangrijkste cruisehavens van Griekenland geworden.

Foto: Seadream

 

 

 

 

 

Kefalonia - Argostoli (Griekenland)

Kefalonia is wat minder bekend maar toch het 7de grootste eiland van Griekenland. Er werd enkele jaren geleden een cruisehaven aangelegd in Argostoli, de hoofdstad, vroeger bracht een tender de passagiers aan land. Je vindt hier een gezellig centrum (let wel tussen twee en vijf uur 's middags zijn alle winkels dicht) en een mooie loopbrugnaar de andere kant van de baai. Deze Drapanos-brug heeft, in tegenstelling tot vele andere gebouwen in Argostoli, de aardbevingen van 1953 doorstaan.

Argostoli heeft een klein vliegveld, dat ten zuiden van de stad ligt. Argostoli is een moderne In Argostoli staat één van de grootste bibliotheken van Griekenland met meer dan 50.000 werken. Ook het historisch museum en het folkloristisch museum zijn in dit gebouw gevestigd. Argostoli is een prima uitvalsbasis om het mooie en ongerepte Kefalonia te ontdekken.

Misschien kan je een excursie boeken naar de Drogarati, druipsteengrotten waar concerten worden gegeven of naar Melissani, een prachtig ondergronds meer met helderblauw water. Op een paar minuten afstand van de gezellige hoofdstad Argostoli ligt Makris Gialos, één van de bekendste stranden.

 

Korfoe – Kerkyre (Griekenland)

Korfoe of Corfu is het meest noordelijk gelegen Griekse eiland op nauwelijks 2 kilometer van Albanië. Samen met onder meer Zakynthos en Kefalonia behoort het tot de Ionische Eilanden. De hoofdstad, aan de oostkust, heet Kerkyra maar wordt vaak ook Korfoe genoemd.

Het eiland is vrij groen, door de relatief hoge regenval, maar toch een populaire vakantiebestemming. De kleine maar moderne nieuwe haven in Kerkyra, Neo Limani, is erg druk door de veerverbinding tussen Griekenland en Italië. De haven ligt op ongeveer 3 kilometer van het stadscentrum, dus net wel of net niet te doen.

Een belangrijke toeristische attractie is het Achilleionpaleis, dat rond 1890 werd gebouwd door de Oostenrijkse keizerin Elisabeth (Sisi).

Andere bezienswaardigheden: het Palaio Frourio (Oude Fort) en het Neo Frourio (Nieuwe Fort); de St. Spyridon Cathedral en het Spianada plein, het grootste en drukste plein in Griekenland. De kust van Korfoeis veelal rotsachtig, in de vele baaien vindt men grindstranden. Dat is één van de redenen waarom snorkelen zo populair is op Korfoe. Het hoogste punt van het eiland is de 906 meter hoge Pantokrator.

Foto: Azamara Club

 

Kotor (Montenegro)

De Baai van Kotor is zonder twijfel één van de mooiste baaien van de wereld en behoort terecht tot het Unesco-werelderfgoed. Vanaf de inham aan de AdriatischeZee loopt de baai circa 25 kilometer landinwaarts door soms smalle doorgangen met prachtige uitzichten. Er liggen veel dorpjes langs het water, maar wat hoger in het dal zijn die vaak verlaten. De Baai van Kotor is een geslaagde mix van hoge bergen en glooiende dalen, geschiedenis en cultuur, strandjes en watersport, festivals en heerlijk eten, cruiseschepen en vissersbootjes. Dit is dan ook een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Montenegro.

Kotor is een kleine stad met een kleine haven. Niet al te grote cruiseschepen kunnen aanmeren aan de kade, grotere schepen gaan voor anker in de baai en brengen hun passagiers met tenderboten aan wal, op slechts tientallen meters van het centrum.

In het oude stadsgedeelte van Kotor kan je verschillende kerken bezoeken. Op de berg (redelijk steil) is de oude San Giovanni-vesting te bezichtigen. Vandaar heb je wel een schitterend uitzicht over de baai en de stad.

 

Kreta – Heraklion (Griekenland)

Kreta is het grootse eiland van Griekenland en het vijfde grootste van de Middelandse zee (na Sicilië, Sardinië, Cyprus en Corsica). Door zijn ligging vormt Kreta de grens die de Egeïsche Zee van de Libische Zee scheidt, de afbaking tussen Europa en Afrika. Het eiland heeft een lengte van 260 km en is nergens breder dan 60 km. Op het eiland wonen ca. 600 000 Kretenzers.

De cruisehaven ligt op nauwelijks 10 à 15 minuten van het centrum van de hoofdstad Heraklion (of Iraklion), die deels haar oude karakter heeft bewaard. De toeristische bezienswaardigheden bevinden zich dicht bij elkaar, binnen de ommuurde, gezellige stad. De vestigingsmuren, bastions, forten en poortgebouwen, werden door de Venetianen gebouwd in de 15de en de 16de eeuw.

Tot in de jaren 1920 woonden er nog heel wat moslims in Heraklion, maar na de bevolkingsuitwisseling met Turkije in 1923 werden de moskeeën gesloopt zonder dat de sfeer van de binnenstad met haar bazaars veranderde; de volle winkels met een mengelmoes van producten bleven.

De twee centrale pleinen van Heraklion zijn Plateia Venizelou en Plateia Eleftherias. Plateia Venizelou ligt midden in het centrum en is direct te herkennen aan de Morosinifontein, beter bekend als Leeuwenfontein. Het plein is makkelijk te bereiken vanuit de haven (je houdt rechts aan, langs het water en slaat linksaf bij 25 Avgoustou).

Maak een wandeling langs de haven, de oude Venetiaanse vestingwallen, de gezellige markt, de winkelstraten, de Morosini-fontein, de mooie kerken zoals de Agios Minas en Agios Titos, het grote vrijheidsplein en het indrukwekkende archeologisch museum.

Klik hier voor een UITGEBREIDE REPORTAGE OVER KRETA.

 

Kusadasi (Turkije)

Kusadasi is een van de drukst bezochte badplaatsen van Turkije aan de Egeïsche zee en wordt ook steeds vaker bezocht door cruises. De cruisehaven ligt in het westen van de stad en wordt geflankeerd door de jachthaven en Güvercinada, het 'Duiveneiland', waar de stad haar naam aan dankt. De kade ligt op wandelafstand van het centrum.

Kusadasi heeft een mooie wandelpromenade met gezellige winkels. Er zijn ook wat oude gebouwen, ruines en moskeen te bewonderen. Maar de belangrijkste trekpleister van de stad zijn de vele stranden.

Heel wat cruisepassagiers boeken van hier uit een excursie naar Efeze.

 

 

 

La Spezia – Cinque Terre (ItalIë)

La Spezia, aan de Ligurische Zee zowat halverwege tussen Genua en Livorno, beschikt over een grote haven, belangrijk voor het vrachtverkeer en de Italiaanse marine. Cruiseschepen meren aan aan de Molo Garibaldi, op wandelafstand (toch 2 km) van het stadscentrum.

Bezienswaardigheden: het kasteel van San Giorgio met een mooie uitkijktoren; de Santa Maria Assuntakerk; de Cristo Re dei Secolikathedraal en het Museum van de zeemacht.

Maar La Spezia is vooral interessant omdat je van hier uit excursies kan maken naar schitterende plaatsen als Firenze, Pisa en Lucca of de Cinque Terre-stadjes.

 

 

 

 

Lesbos - Mitilini

Lesbos ligt tussen de eilanden Chios en Limnos, dichtbij de kust van buurland Turkije (vanwaar het een tijdje geleden overspoeld werd door vluchtelingen). Het is het derde grootste eiland van Griekenland (na Kreta en het vrijwel onbekende Evia).

Mitilini (of Mytilini) is de hoofdstad van Lesbos en één van de oudste steden van Griekenland. Door de zacht glooiende omgeving die is begroeid met olijfbomen, straalt de stad een schilderachtige schoonheid uit. De stad is wereldberoemd voor zijn Ouzo Mytilini. Bezienswaardig: de Byzantijnse burcht en de Agios Theraponkerk.

Eventueel kan je een excursie boeken naar het versteende woud (petrified forest) in het midden van het eiland, tussen Antissa en Sigri. Dit zijn sequoia’s die door een vulkaanuitbarsting met lava bedekt zijn en door erosie blootgelegd.

 

 

Lipari (Italië)

Lipari is het dichtbevolkste eiland van de Lipari Eilanden, ook wel Eolische Eilanden genoemd. Die liggen tussen de 24 en 56 km ten noordoosten van Sicilie. De haven van Lipari is klein maar druk (onder andere cruiserederij Star Clippers meert hier aan).

 

 

 

 

 

 

 

Livorno (Italië)

Livorno is een vrij grote en drukke havenstad aan de Ligurische Zee aan de westelijke rand van Toscane, Italië. Het is relatief gezien een jonge stad. Tot het begin van de 15de eeuw was het niet meer dan een vissersdorpje, maar door de verzanding van de natuurlijke haven van Pisa werd Livorno, 15 kilometer zuidelijker, de nieuwe haven van die (toen) belangrijke stad.

Er is een cruiseterminal in de haven bij Porto Mercantile, maar je kan misschien ook elders aanmeren: grotere cruiseschepen worden soms naar de industriële haven gestuurd, afhankelijk van de drukte in de haven.

Livorno wordt gedomineerd door drie forten die herinneren aan de vestingwerken die in vroegere tijd werden opgeworpen.

Bezienswaardigheden: het standbeeld ‘Quattro Mori’ (vier Moren) aan de haven; de Duomo di Livorno, een prachtige kathedraal die gewijd is aan St. Franciscus van Assisi; het Fortezza Vecchia of Oude Fort; de centrale markt met markthal; de wijk Venezia met kanalen die aan Venetië doen denken en indien je goed te been bent: het Monteneroklooster boven de stad.

Vanuit Livorno kan je mooie excursies maken naar Pisa, Firenze, Lucca, Cinque Terre of de Chianti wijnregio.

 

Malaga (Spanje)

Malaga is een grote havenstad aan de Costa del Sol in het zuiden van Spanje, met een grote moderne cruiseterminal, op ongeveer 2 kilometer van het centrum. De stad wordt omgeven door de ‘Heuvels van Axarquía’ en wordt doorkruist door twee rivieren. Het klimaat is mediterraan maar zonder extreme hitte zoals bv. Sevilla en met zachte winters (+- 20 °C).

Malaga heeft een bewogen geschiedenis achter de rug: het werd achtereenvolgens bezet door de Carthagers, de Romeinen, de Visigoten en de Moren. Op dat moment maakte de stad deel uit van het Islamitische rijk Al-Andalus en kreeg de naam ‘Malaqah’. Malaga stond zelfs even onder het Franse bewind van Napoleon Bonaparte, van 1810 tot 1812.

Tijdens de Industriële revolutie was Malaga de belangrijkste industriestad van Spanje, belangrijker zelfs dan Madrid en Barcelona. De laatste decennia wordt de stad steeds belangrijker op cultureel, economisch en toeristisch gebied.

Bezienswaardigheden: La Alcazaba, een Moors fort met prachtige tuinen en uitzicht over de baai; het Palacio of Castillo de Gibralfaro, een kasteel gebouwd op de fundamenten van een oude Fenicische constructie; de Catedral de Málaga, gebouwd op het terrein van een voormalige moskee en het Museo Picasso idat is gemaakt in samenwerking met de familie Picasso.

Het heeft 204 meesterwerken uit de prive-collectie en weerspiegelt verschillende stijlen en periodes van het werk van Picasso en de arena La Malagueta aan de Plaza de Toros.

Het werd gebouwd tussen 1874 en 1876

Vanuit Malaga kan je eventueel een excursie naar de prachtige steden Granada of Ronda maken.

 

Malta – Valetta

Malta is een heel toeristisch eiland in de Middellandse Zee ten zuiden van Sicilië; maar tegelijk ook de Republiek Malta, een Europese lidstaat die bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino en nog wat kleinere eilanden.

Malta heeft een zeer lange geschiedenis. Op de eilanden Malta en Gozo staan prehistorische opzichzelfstaande bouwwerken zoals de megalithische Tempels van Tarxien, gebouwd tussen 3500 en 2500 v.Chr. en dus ouder dan de Egyptische piramiden. De apostel Paulus zou hier schipbreuk geleden hebben, in het huidige St. Paul's Bay.

Door de strategische ligging van het eiland was Malta van oudsher van groot belang voor het beheersen van de Middellandse Zee. Achtereenvolgens maakten de Vandalen zich meester van Malta; dan de Goten, de Arabieren de Sicilianen, de Spanjaarden en de Kruisridders (de Maltezer Orde). De Ottomanen leden hier een historisch belangrijke nederlaag. Malta was ook lange tijd de uitvalsbasis voor piraten. De macht van de Kruisridders werd beëindigd door Napoleon Bonaparte, die Malta veroverde op weg naar Egypte. De Maltezers verjoegen enkel jaren later de Fransen met hulp van de Britten en zo werd Malta een Britse kolonie tot 1964, toen het eiland onafhankelijk werd. Sinds 2004 is Malta lid van Europese Unie, in 2008 werd de euro ingevoerd als betaalmiddel.

Cruiseschepen meren aan in de hoofdstad Valletta bij het ‘Waterfront’ in de grootse natuurlijke haven van Europa. Het centrum van de stad is wat hoger gelegen op ongeveer 1 kilometer van de cruisehaven. Je kan er eventueel naartoe wandelen, maar de weg is wel steil.

Bezienswaardigheden in Valetta: Fort St. Elmo; Grandmaster’s Palace; Inn van Castilië; St. Jansco Kathedraal en de Republic Street (om te winkelen).

Eventueel een exursie boeken naar de tempels van Tarxien waarvan de oudste delen dateren van rond 3600 v. Christus, de Megalithische Tempels Ħaġar Qim en Mnajdra of het pittoreske stadje Mdina.

 

Marseille

Marseille is de tweede grootste stad van Frankrijk met de grootste handelshaven van het land. Het is wel de oudste stand van Frankrijk, ze werd rond 600 v.Chr. gesticht door de Grieken onder de naam Massalia en was erg belangrijk voor de handel tussen de Middellandse Zee-regio en Noord-West-Europa.

Na de val van het West-Romeinse Rijk werd Massilia achtereenvolgens bezet door de Visigoten, Bourgondiërs en Franken. In de Middeleeuwen heersten de hertogen van Bourgondië, het Heilige Roomse Rijk en de hertogen van Anjou. Vanaf de 19de eeuw werden Marseille en de omliggende Provence een geliefd oord voor kunstenaars en intellectuelen en kwam het toerisme op.

Marseille heeft een grote cruisehaven bij Môle Léon Gourret, op 8 tot 10 kilometer van Le Vieux Port, het historische centrum van de stad. Kleinere schepen kunnen soms dichter bij de stad aanmeren bij La Joliette.

Bezienswaardigheden: Le Vieux Port; de Cathedrale Sainte-Marie-Majeure; de basiliek Notre-Dame de la Garde op een heuvel aan zee; La Vieille Charité, een voormalig aalmoezeniershuis in Barokstijl; de Abbaye Saint-Victor, een Romeins klooster en l'Hôtel de ville en voor de liefhebbers: La Cité Radieuse van Le Corbusier

Je kan vanuit Marseille eventueel een excursie maken naar plaatsen als Aix-En-Provence, Arles of Avignon.

 

 

Monaco en Monte Carlo

Monaco is een onafhankelijke stadsstaat die grenst aan Frankrijk en de Middellandse Zee. Het dwergstaatje heeft een oppervlakte van 2,02 km² en telt iets meer dan 30.000 inwoners, waaronder meer buitenlanders dan Monegasken.

De Grieken stichtten hier in de 6e eeuw voor Chr. een kolonie en de legende wil dat Hercules hier is langsgekomen en een tempel heeft opgericht. Na achtereenvolgende bezettingen door de Romeinen, Visigoten en Franken werd Monaco in 1215 een kolonie van de Republiek Genua. In 1297 nam François Grimaldi, het fort in en sindsdien wordt het gebied bestuurd door het Huis Grimaldi. In 1956 trouwde Reinier III met de Amerikaanse actrice Grace Kelly wat het staatje internationale bekendheid gaf. Monaco is sindsdien internationaal bekend als een mondaine badplaats en belastingparadijs.

Monte Carlo is een bekende wijk van de stadstaat Monaco, niet de hoofdstad zoals soms nog geschreven wordt. Naast de Grand Prix Formule 1 van Monaco en de Rally van Monte Carlo worden er veel evenementen georganiseerd.

James Bond is hier regelmatig op bezoek geweest.

In Port Hercule, de haven van Monte-Carlo liggen ’s werelds meest exclusieve jachten en kunnen ook grote cruiseschepen aanmeren bij de cruiseterminal op de Esplanade des Pêcheurs. Het kan ook gebeuren dat je schip voor anker gaat buiten de haven en dat je met een tenderboot aan wal wordt gebracht. Vanaf de haven ligt het centrum op wandelafstand.

Bezienswaardigheden: het Monte-Carlo Casino, één van de beroemdste en meest exclusieve casino's ter wereld; het Palais Princier; de Cathedrale Notre-Dame-Immaculee, het Musee Océanographique.

 

 

Monemvasia (Griekenland)

Monemvasia is een historische Griekse vestingstad, schitterend gelegen op een rotsachtig schiereiland in het zuidoosten van de Peloponnesos, aan de Egeïsche kust. De stad wordt vaak ‘het Gibraltar van het oosten’ genoemd, omdat ze gelijkt op het echte Gibraltar. Monemvasia dankt haar naam aan een smalle weg, die de enige toegang van het vasteland tot het schiereiland vormt: Monemvasia is afgeleid van de woorden ‘Moni’ (enige) en ‘Emvasis’ (ingang). Die ‘enige toegang’ slaat wel op de landzijde, ook langs zee is Monemvasia bereikbaar via de (ooit heel belangrijke) haven. Alvast Silversea Cruises doet deze haven aan.

Zowel de beneden- als de bovenstad zijn omringd door muren of hoge afgronden. In de benedenstad zijn veel smalle toeristische straatjes en huizen van natuursteen. Veel van de gebouwen uit de middeleeuwen zijn hersteld en in een hotel omgetoverd en er zijn enkele Byzantijnse kerken bewaard gebleven. De bovenstad is nog grotendeels ruïne, maar door het aantrekkende toerisme gaat ook dat deel een mooie toekost tegemoet.

In de middeleeuwen zou de naam ervan (bekend door de export van een zoete wijn) worden verbasterd tot Nederlands Malvezij, Frans (Vin de) Malvoisie, Engels Malmsey.

Bezienswaardigheid: de Kathedraal van Christos Elkomenos.

 

 

Mykonos (Griekenland)

Mykonos (soms Mikonos) is een van de bekendste Griekse eilanden, ligt in de Egeïsche Zee en hoort tot de Cycladen (samen met onder meer Tinos, Siros, Paros, Naxos en Delos). Het is een klein eiland, zo’n 86 km², en telt ongeveer 10.000 inwoners.

De belangrijkste stad en haven is Mykonos-Stad, zoals vaak op de Griekse eilanden, ook gewoon Chora (d.i. Hoofdstad) genoemd. Het is een bruisend stadje met witte huizen en kerken en smalle gezellige straten vol winkels.

Er zijn talrijke veerbootverbindingen met het vasteland (Piraeus) en met de andere eilanden. In tegenstelling tot vele andere cruisebestemmingen heeft Mykonos nooit een belangrijke rol gespeeld, en je vindt hier dan ook weinig sporen van antieke beschavingen. Toch is dit eiland een heel populaire reisbestemming geworden. De mooie, maar drukbezochte zandstranden en het luidruchtige nachtleven maken het eiland wel minder interessant voor wie op zoek is naar het authentieke Griekenland.

Bezienswaardigheden: de stranden; de Panagia Paraportiani, de meest gefotografeerde kerk van Mykonos en de fotogenieke windmolens (onder andere te zien in films als ‘Shirley Valentine’ en ‘The Bourne identity’).

 

 

Napels (Italië)

Napels (of Napoli) is de derde grootste stad van Italië, de agglomeratie heeft circa 4,4 miljoen inwoners. De stad is gesticht door de Grieken rond de 8ste eeuw voor Christus en werd Néa Pólis (nieuwe stad) genoemd. Door de uitbarsting van de Vesuvius in de 1ste eeuw die Pompeï verwoestte werd ook Napels flink beschadigd. In de loop van de geschiedenis werd de stad bezet door Islamitische piraten, Vikingen en Normandiërs, Sapnjaarden en Fransen (de onvermijdelijke Napoleon). Vanaf de 19de eeuw ging het neerwaarts met Napels en de rest van Zuid-Italië en opwaarts met de Napolitaanse maffia, de Camorra, die door de verpaupering van de bevolking de wind in de zeilen kreeg. Hoewel de kloof tussen rijk en arm nog steeds goed zichtbaar is, heeft Napels heel veel charme.

De cruisehaven ligt in het zuiden van de stad aan de Molo Beverello, op wandelafstand van het centrum. De historische binnenstad van Napels is de grootste van Europa en door de Unesco uitgeroepen tot wereldcultuurerfgoed.

Bezienswaardigheden: het uitzicht op de Vesuvius-vulkaan; het Pallazzo Real met meer dan 1.000 kamers (is nu de Nationale Bibliotheek), het Castel Nuovo met de enorme ronde torens, de Duomo di San Gennaro; het oude stadsdeel Santa Lucia en de Piazza Plebiscito, het mooiste plein van de stad.

Vanuit Napels kan je eventueel een excursie maken naar Pompei, Herculaneum, de Vesuvius of de Amalfi kust.

 

 

Nauplion (Griekenland)

Nauplion (of Nafplion), aan de Golf van Argolis, was van 1829 tot 1834 de eerste hoofdstad van Griekenland en is onder meer daardoor een populaire toeristische bestemming, voor zowel Grieken als buitenlanders. Het is dan ook één van de mooiste stadjes van de Peloponnesos met straten die geplaveid zijn met marmer. In de haven meren soms kleinere cruiseschepenaan.

Bezienswaardigheden: de Vouleftiko Tzami moskee; de Palamidivesting (857 stappen!) van waar je een heel mooi uitzicht hebt; de Akti Miauliboulevard met zicht op de haven en het eilandje Bourtzi met een Venetiaans fort.

 

 

 

 

Nidri - Lefkada (Griekenland)

Het eiland Lefkada (of Lefkas) behoort tot de Ionische eilanden en ligt net boven Argostoli, een stuk ten zuiden van Korfoe. Het eiland is vanuit Lefkada-stad met een brug verbonden met het vasteland.

‘Lefkada’ betekent ‘wit eiland’ wat hier verwijst naar de witte kalkrotsen en kliffen in het zuiden van het eiland.

De kleine (cruise)haven van Lefkada ligt in Nidri (of Nydri), een drukke en gezellige badplaats aan de oostkust. Vanuit Nidri zijn er veerdiensten naar Meganissi, Kefalonia (Fiskardo), Ithaka (Frikes).

Lefkas is al wel toeristisch maar het is er nog niet zo druk als op Korfoe of Zakynthos.

Je kan vanuit Nidri eventueel een boottocht maken langs enkele eilanden waaronder het beroemde Skorpios Island, dat eigendom is van de familie Onassis. Dat is wel beschermd en het is niet toegestaan om het eiland te betreden.

 

 

Palamos (Spanje)

Palamos ligt aan de de Costa Brava in het noordoosten van Spanje. Dit stuk van de kust is een populaire toeristische bestemming sinds de jaren 1950, vanwege de mooie stranden en prachtige, ruige natuur. ‘Brava’ betekent 'wilde' of 'ruige' in het Spaans. Vroeger was dit een klein vissersdorp, later een grote vissershaven, vandaag is Palamos een bloeiende vakantiebestemming en meren er steeds vaker cruiseschepen aan (o.a. MSC Cruises en Seabourn).

Vanuit Palamos worden excursies aangeboden naar Figueres met het Salvador Dali Museum.

 

 

 

 

Patmos (Griekenland)

Het Griekse eiland Patmos ligt in de Egeïsche Zee, een stuk ten zuiden van Samos en Ikaria. Volgens de traditie werd de evangelist Johannes rond 95 na Chr. verbannen naar dit eiland en zou hij in de Grot van de Apocalyps het boek ‘Openbaring’ (of Apocalyps) geschreven hebben. Hierdoor is Patmos voor sommigen een 'heilig eiland' en komen er nogal wat pelgrims op bezoek.

De cruisehaven bevindt zich in Skala, een klein stadje op zo'n 4,5 km van Chora, waar je de belangrijkste bezienswaardigheden kan vinden. Alleen kleinere cruiseschepen kunnen aanmeren in de haven, grote schepen gaan voor anker in de baai en brengen je aan land per tenderboot.

Patmos is vooral gekend omwille van de rust en de mooie stranden. Andere trekpleisters zijn de religieuze plaatsen: het Johannesklooster en de Heilige grot van de Apocalyps.

 

 

Ponza eiland (Italië)

Het Isola di Ponza is een mooi Italiaans eiland in de Tyrrheense Zee, ongeveer ter hoogte van Napels. Ponza is een geliefde vakantiebestemming, vooral voor Italiaanse toeristen uit Rome.

Rederij Star Clippers meert hier soms aan

 

 

 

 

 

 

 

Port Said

Port Said is een belangrijke havenstad in het noordoosten van Egypte. De stad is niet zo oud, zij werd tegelijk met het Suezkanaal, waaraan Port Said ligt, in 1859 gesticht. Cruiseschepen doen Port Said aan, onder meer vanuit Limasol, Haifa, en Pireus.

De poort naar het Oosten, zoals Port Said soms genoemd wordt, heeft misschien wel wat oriëntaalse flair maar buiten enkel mooie stranden is er eigenlijk niets te zien.

Je kan eventueel een excursie maken naar de hoofdstad Caïro en/of de Sfinx en de piramiden van Gizeh.

 

 

 

 

Primosten (Kroatië)

In de Adriatische Zee, een stukje ten noorden van Split, ligt op een klein schiereiland het pittoreske stadje Primošten. De plaats stamt uit de 16de eeuw, toen de Turken hier regelmatig binnevielen. Toen verbond een goed te verdedigen brug het eiland met het vasteland. Daaraan heeft de stad haar naam te danken: primostiti = overbruggen. Nu is er geen brug meer, maar een smalle dam, waardoor Primosten nu een schiereiland is.

Het niet-vissende deel van de beroepsbevolking verzorgt de wijngaarden en olijfbomen, in terrasvorm, die rond het dorpje gelegen zijn.

Het toerisme bracht welvaart in de streek rond Primošten, het mooie stadje floreert.

Bezienswaardigheden: de mooie oude huisjes en het kerkje bovenop de heuvel; eventueel het kiezelstrand.

 

 

Ravenna – Porto Corsini (Italië)

Ravenna is een mooie stad aan de Adriatische zee in het noordoosten van Italië. In de jaren 400 was de stad een tijdje de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk en later het Ostrogotische Rijk. De met mozaïek gedecoreerde vroegchristelijke bouwwerken uit die laatste periode maken dat Ravenna cultuurhistorisch van groot belang is. Vele monumenten zijn opgenomen in de Unesco-Werelderfgoedlijst.

De cruisehaven van Ravenna (onder meer Oceania Cruises meert hier soms aan) ligt in Porto Corsini, naast de jachthaven Marina di Ravenna, op ruim 12 kilometer van het stadscentrum. Buiten een klein strand is er in Porto Corsini weinig te zien. De meeste cruisepassagiers vertrekken dan ook meteen voor een excursie naar de Ravenna.

Bezienswaardigheden in Ravenna: het Battistero Neoniano; het mausoleum van Galla Placidia; het Battistero degli Ariani; de aartsbisschoppelijke kapel; de Basilica di Sant'Apollinare Nuovo; het mausoleum van Theodorik; de basiliek van San Vitale; de basiliek van Sant'Apollinare in Classe en de graftombe van Dante Alighieri.

 

Rhodos (Griekenland)

Rhodos (of Ródos) is een Grieks eiland in het zuiden van de Egeïsche Zee, niet ver van het Turkse vasteland en dus een van de meest oostelijke eilanden van Griekenland.

Rodos komt voor in de Griekse mythologie. Oppergod Zeus verdeelde de wereld onder de goden, maar vergat de zonnegod Helios een deel te geven. Hierop rees het eiland Rodos op uit de zee, en kwam vervolgens aan Helios toe. Door de eeuwen heen werd het eiland overvallen door onder meer de Achaeërs, Goten, Perzen, Arabieren, de Kruisvaarders en de Turken, waarna het eeuwenlang deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk. Na een korte periode onder italiaans bewind werd het eiland pas in 1948 bij het moderne Griekenland gevoegd.

De hoofdstad Rodos-stad ligt in het uiterste noorden van het eiland. Rhodos heeft heel veel zonuren per jaar en is dan ook erg toeristisch: na Kreta is Rhodos het populairste Griekse eiland.

De cruisehaven ligt in het oosten van de stad voor de Sint-Catherina Poort, dicht bij het historische centrum. Het kan druk zijn in de haven, er zijn veerverbindingen naar het Griekse vasteland, eilanden als Simi, Kos, Patmos, Santorini en Karpathos en naar Turkije (Marmaris en Fethiye). Rhodos-stad bestaat uit het oude deel, het stadsdeel binnen de muren, waar zich gezellige terrasjes, restaurantjes, souvenirwinkels, en geplaveide steegjes bevinden en de nieuwe stad, waar zich de moderne winkels bevinden.

Bezienswaardigheden: overblijfselen van de Kolossus van Rhodos in de haven van Mandraki;

het Paleis van de Grootmeester van de Ridders van Rhodos; de Moskee van Suleiman.

Je kan eventueel een excursie maken naar de Akropolis van Lindos en daar genieten van een prachtig uitzicht.

 

Rome – Civitavecchia (Italië)

Rome ligt niet aan zee, maar toch wordt de stad in ontelbare cruiseprogramma’s als reisbestemming opgenomen. Cruiseschepen leggen echter aan in Civitavecchia op liefst 70 km van de wereldberoemde hoofstad van Italië. Van daaruit moet je dus een excursie boeken of op eigen houtje in Rome zien te geraken, want in Civitavecchia zelf is er, misschien op het Michelangelofort na, niet echt iets te zien.

Rome is ruim 2.700 jaar oud en de stad is zonder meer een van de belangrijkste bakens van de westerse cultuur. Het was de hoofdstad van het Romeinse Koninkrijk, de Romeinse Republiek en het Romeinse Keizerrijk. Sinds 1871 is Rome de hoofdstad van Italië.

Het historische stadscentrum bevindt zich op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De stad is zo bekend dat we ze hier niet meer moeten voorstellen.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Colosseum, het Forum Romanum, het Pantheon, het Sint-Pietersplein met de Sint-Pietersbasiliek, de Trevifontein, de Spaanse Trappen en de Villa Borghese.

 

Saint-Raphaël (Frankrijk)

Informatie op komst.

 

Saint-Tropez (Frankrijk)

Informatie op komst.

 

Salerno

Informatie op komst.

 

Santorini – Thyra (of Oia) (Griekenland)

Informatie op komst.

 

Sardinië – Cagliari/Olbia (Italië)

Informatie op komst.

 

Savona (Italië)

Informatie op komst.

Cruisehaven voor Milaan en Nice

 

Sète (Frankrijk)

Informatie op komst.

 

Sicilië – Messina/Palermo/Taormina (Italië)

Informatie op komst.

 

Sorrento (Italië)

Informatie op komst.

 

Split (Kroatië)

Informatie op komst.

 

Tanger (Marokko)

Informatie op komst.

 

Tunis – La Goulette (Tunesië)

Informatie op komst.

 

Valencia (Spanje)

Informatie op komst.

 

Venetie (Italië)

Venetië (of Venezia) ligt in het noordoosten van Italië op een groep kleine eilanden midden in een lagune (=de Laguna Veneta) en is wereldberoemd vanwege de vele kanalen in het historische stadscentrum. De hele stad en de lagune zijn dan ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De regio werd al in de tijd van het Romeinse Rijk Venetia genoemd, en er woonden al eeuwen mensen, maar de eerste grotere nederzettingen kwamen er pas door een toestroom van vluchtelingen na de invallen van Attila rond 453. In de 9de eeuw werd Venetië stilaan een stad door de bouw van steed meer bruggen tussen de eilandjes en de volgende eeuwen werd de stadstaat Venetië steeds belangrijker. De 18de eeuw wordt gezien als het hoogtepunt van de stad. Venetië werd geroemd als de meest elegante en verfijnde stad van Europa en had grote invloed op kunst, architectuur en literatuur. Sinds 1866 is Venetië een deel van italië.

De meeste cruiseschepen meren aan bij Baciono Della Stazione Marittima, aan het westelijke uiteinde van de stad. Het centrum ligt op ongeveer 3 tot 4 kilometer van de cruisehaven, dus voor de meesten allicht net iets te ver om er te voet naartoe te gaan.

Bezienswaardigheden: plein en basiliek van San Marco; de Campanile, de 98,5 meter hoge klokkentoren, de Torre dell'Orologio en de Rialtobrug over Canal Grande.

Een gondeltocht mag uiteraard niet ontbreken.

 

Zadar (Kroatië)

Informatie op komst.

 

Zakyntos (Griekenland)

Informatie op komst.

 

 

zie ook

www.cruisewinkel.be

 

De mooiste eilanden en havensteden in de Middellandse Zee

Cruisetips