De mooiste eilanden en havensteden in de Caraïben deel 3:

Guadeloupe - Puerto Rico


Guadeloupe

Dit eiland hebben we tot nu toe twee keer bezocht: een keer tijdens een tiendaagse vakantie, een keer tijdens een cruise. Maar die laatste keer hebben we er weinig van gezien omdat we heel de tijd moesten shoppen, doordat onze bagage verloren was gegaan. We komen zeker terug!

Guadeloupe ligt ten noorden van Dominica en ten zuidoosten van Montserrat. Het bestaat uit een archipel van eilanden, waarvan Guadeloupe het grootste is (dit bestaat eigenlijk uit twee eilanden die door een nauwe zeestraat gescheiden zijn: Basse-Terre en Grande-Terre).

Guadeloupe is een Frans overzees departement, je kan er dus met euro’s betalen.

Het eiland werd aanvankelijk bewoond door Cariben-indianen die het Karukera noemden ('eiland van het mooie water'). Toen Columbus hier in 1493 langs kwam, noemde hij de eilanden naar de Maagd van Guadeloupe in het Spaanse Extremadura.

Andere bekendste eilanden van Guadeloupe zijn Marie-Galante, La Désirade en Îles des Saintes.

Het toerisme is een van de belangrijkste economische sectoren en een toenemend aantal toeristen bezoekt de archipel met een cruiseschip.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de Port Caraïbes, op 5 minuutjes wandelen van het centrum van Pointe-à-Pitre.

Het bezien waard

Guadaloupe is een prachtig eiland met een heel toffe Caraïbische sfeer, schitterende witte stranden en een overweldigende natuur. In de regenwouden op Bass-Terre groeien talrijke tropische boomsoorten, zoals mahoniebomen, rubberbomen en kalabassen. Je vindt er ook talrijke soorten orchidieeën.

De markt in Pointe-à-Pitre is zeker een bezoekje waard: kruiden, fruit en groenten die je nog nooit elders gezien hebt. Nog in Pointe-à-Pitre: La Cathedrale Saint-Pierre et Saint-Paul en het Palais de Justice in art-decostijl.

In het noorden van het eiland Grande Terre is een ruige en rotsachtige kust te vinden met mooie uitkijkpunten zoals de Porte d’Enfer en het Point de la Grande Vigie.

Het nationaal park Grand Cul-de Sac met tropische bossen en de slapende vulkaan la Soufrière. Veel voorkomende zoogdieren hier zijn de Guadeloupe wasbeer, mangoesten, vleermuizen en de agouti. Ook veel vogelsoorten waaronder fregatvogels, pelikanen en kolibries.

Het zeereservaat Réserve Jacques Cousteau.

Het eiland Marie-Galante is bekend om zijn vele molens.

Hetwater rond Guadeloupe nodigt uit om te duiken, snorkelen, zwemmen, surfen en zeilen. de wereldreiziger en “vader” van de oceaan Jacques Cousteau heeft deze plaats niet voor niets uitgekozen als mooiste duiklocatie ter wereld.

Tip: Guadaloupe is niet altijd en overal even veilig. Schoudertassen, polstasjes, camera’s… hou ze goed vast. En laat je sierraden aan boord (of thuis).



Haïti

Hier kwamen we in maart 2010 met de Liberty of the Seas. Er was net een orkaan gepasseerd en het schip bracht hulpgoederen aan land. Het regende heel de dag.

Haïti omvat het westelijke deel van het eiland Hispaniola (het oostelijke deel is de Dominicaanse Republiek) en een aantal eilanden, waarvan Île de la Gonâve, Île de la Tortue en Île à Vache de grootste zijn.

Na een periode als Spaanse en later Franse kolonie, werd het destijds heel welvarende Haïti, in 1804 onafhankelijk, na de Haïtiaanse Revolutie (de enige succesvolle slavenopstand in de geschiedenis) en was daarmee het eerste onafhankelijke land in Latijns-Amerika.

Tegenwoordig behoort Haïti tot de armste landen ter wereld, is het politiek instabiel en heeft het vaak te kampen met grote natuurrampen: overstromingen (2004), orkanen (2004, 2005, 2008 en vrij  recent, begin oktober 2016, zorgde de orkaan Matthew voor enorme schade en honderden doden); een zware aardbeving in 2010…

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de pier In Labadee waar zowat een privéstrand van Royal Caribbean ligt.

Het zien waard

De Citadelle Laferrière: een van de indrukwekkendste burchten in het Caraïbisch gebied.

Les Bassins Bleu: drie kobaltblauwe poelen, verbonden door spectaculaire watervallen.

L’ Étang Saumâtre: het grootste meer van Haïti met meer dan honderd soorten watervogels, flamingo’s en Amerikaanse krokodillen.

Cap-Haïtien: in 1492 ontdekt door Columbus, en de ruïne van het Paleis Sans Souci (waarvoor Versailles als voorbeeld heeft gediend).

Labadee is een mooi plekje, met puur wit zand. Het echte Haïti zie je daar natuurlijk niet.




Half Moon Cay (Bahama’s)

Schitterend ‘privé-eiland’ van Holland America Line, dat eigenlijk een deel is van Little San Salvador Island in de Bahama’s. Cruises van die rederij doorheen de Caraïben maken meestal wel een uitstapje langs dat eiland.

Je zou daar inderdaad altijd willen blijven.






Honduras

Honduras ligt in Centraal-Amerika en grenst aan Guatemala, El Salvador en Nicaragua. De hoofdstad heet sinds enkele jaren Distrito Central, een fusie van Comayagüela en Tegucigalpa (de vroegere hoofdstad).

Toen Christoffel Columbus voet aan land zette in 1502 werd Honduras bewoond door Lenca's en Maya's. Tot 1821 stond het gebied onder Spaanse overheersing, later kwam het onder invloed van de Verenigde Staten te staan. Het belang van bananenbedrijven in het land werd zo groot, dat er van een 'bananenrepubliek' werd gesproken. In de twintigste eeuw wisselden democratisch en dictatoriaal bestuur elkaar af, en vocht Honduras een voetbaloorlog uit met El Salvador.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Het land heeft zowel cruisehavens in het noorden aan de Caraïbische Zee (Gravel Bay en Mahogany Bay, beide op het eiland Roatan) als in het zuiden aan de de Golf van Fonseca, een deel van de Stille Oceaan (Amapala).

Tip: als je aanmeert in Gravel Bay op Roatan, kan je te voet een authentiek dorpje bezoeken. De cruisehaven in Mahogany Bay daarentegen is een echte tourist trap: alleen maar kitch te koop en als je ergens naartoe wil ben je verplicht een taxi te nemen.

Het zien waard

De Ruinas de Copán: duizenden jaren oude ruïnes van een van de belangrijkste steden van de Maya's.

De Pulhapanzák-watervallen.

Het meer van Yojoa.

De tropische baai-eilanden: Roatán, Guanaja en Utila.


Jamaica

Hier waren we al twee keer: in Ocho Rios en in Falmouth. Toffe sfeer, zeker als je van reggae houdt.

Jamaica, één van de bekendste eilanden in de Caraïbische zee, ligt ten zuiden van Cuba, ten oosten van de Cayman Islands en ten westen van Haïti.

Het eiland werd rond 650 bevolkt door indianen uit Zuid-Amerika die het eiland Xaymaca noemden: land van hout en water. Later werd het eerst een Spaanse kolonie, daarna een Engelse. Het land werd in 1962 onafhankelijk.

Zoals overal in de Caraïben vind je hier veel zon, zee, natuur, stranden en rum. Daarbovenop is Jamaica vooral bekend door de reggae van Bob Marley en atletiekfenomenen zoals Usain Bolt.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Jamaica is één van de populairste cruisebestemmingen ter wereld en beschikt over vier cruisehavens: Ocho Rios, Montego Bay, Port Antonio en Falmouth, alle in het noorden van het eiland.

Het zien waard

Kingston: de Jamaicaanse hoofdstad heeft niet echt een positief imago, het is een van de steden met de meeste moorden ter wereld, maar is toch een bezoekje waard. Dan wel liefst in gezelschap en met een gids die weet waar hij moet wegblijven.

Hier ligt een van de grootste zeehavens ter wereld: Port Royal. Ooit was dit dé piratenhoofdstad van de Caraïben, tegenwoordig is de plaats wat vervallen.

In de oude binnenstad, Downtown Kingston, staan nog veel historische gebouwen en prachtige huizen in koloniale stijl. In het modernere deel van de stad, Uptown Kingston, bevinden zich de betere hotels, restaurants en luxueuze winkels.

Bob Marley woonde in zijn tienerjaren in Trenchtown, één van de sloppenwijken. Nu is in zijn huis een museum, geheel aan hem gewijd.

In het noordwesten van Jamaica ligt Montego Bay, een van de cruisehavens, maar vooral bekend door de mooie stranden en vanwege het feit dat Columbus hier in 1494 aan land ging.

Het vroegere vissersdorp Ocho Ríos, is nu de bekendste cruisehaven van Jamaica en een populaire badplaats. In de buurt vind je een enorme kloof: de Fern Gully, prachtig aangelegde tuinen in het Cranbook Flower Forest én de Dunn´s River waterval, één van de mooiste ter wereld.

Port Antonio is wat minder toeristisch, maar toch een mooie stad.

De toeristische trekpleister van de westkust is Negril met zijn Seven Mile Beach: het mooiste strand van Jamaica. In de jaren zestig was dit een geliefd toevluchtsoord voor hippies en vandaag wordt er nog steeds overal ganja (marihuana) aangeboden.

Voor de fans is Nine Miles, de geboorteplaats van Bob Marley, een must. Het huis waar hij in 1945 geboren is, staat er nog en ook een kapel, die nu het mausoleum van de reggeaster is.

Markten: in alle steden en dorpen vind je talrijke levendige markten. Hier kan je soms nog iets origineel op de kop tikken. Blijf wel voorzichtig.



Kaaimaneilanden (zie bij Cayman Islands)


Key West (Florida/USA)

We zijn nog maar twee keer in Key West geraakt, maar eigenlijk had dat drie keer moeten zijn. De eerste keer, in 2008, hadden we daar met de Costa Mediterranea moeten aanleggen, maar de nacht voordien is er een vrouw overboord gevallen (of geduwd). We zijn er toen dus niet geraakt.

Key West is het meest westelijke eiland van de Florida Keys (een archipel van ongeveer 1700 kleine en een paar grotere eilanden aan de zuidkant van Florida), waarop een gelijknamige stad ligt die bijzonder populair is, zowel bij toeristen uit heel de USA als bij cruiserederijen.

Key West is één van de oudste steden van Florida en werd al voor de komst van de eerste Europeaan (de Spanjaard Juan Ponce de León) in 1521 bewoond. De Spaanse bezetters gaven de plaats de naam Cayo Hueso, wat later veranderd is in de Engelse vertaling Key West.

Het eiland is nu verbonden met het vasteland van Florida door de Overseas Highway, een deel van de drukke U.S. Route 1. De beroemde schrijvers Ernest Hemingway en Tennessee Williams waren inwoners van Key West.

Het relaxte, bijna hippie-achtige sfeertje van de sixties, heeft de laatste jaren steeds meer plaatsgemaakt voor massatoerisme.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Als je geluk hebt legt je schip aan aan Mallory Square of aan de Truman Annex (pier B), beide binnen wandelafstand van het centrum. Heb je pech dan wordt aangemeerd aan de Outer Mole Pier (of Navy Mole) en moet je een shuttlebus of taxi nemen.

Het zien waard

Opvallend is de typische architectuur: veel hout, balkons en grote veranda’s. De meeste historische panden vind je in Old Town in Duval Street, Whitebread Street, Truman Avenue (hier begint de U.S. 1) en op Mallory Square.

Het Ernest Hemmingway Home & Museum vind je aan Whitebread Street

Sloppy Joe’s aan Duval Street (hier kwam Hemingway vaak).

De zonsondergang vanaf de Sunset Pier aan het einde van Duval Street.

De Keys zijn zeer geschikt voor allerlei vormen van watersport: zeilen, vissen, waterskiën, snorkelen, duiken...


Maagdeneilanden (zie bij Virgin Islands >)


Martinique

We waren al twee keer in Fort-de-France, Martinique. Maar we zullen er zeker nog enkele keren naartoe varen. De stad is niet echt mooi, maar de mensen zijn uitzonderlij vriendelijk.

Martinique ligt in hart van de Caraïben ten zuiden van Dominica (op 25 km) en ten noorden van Saint Lucia (37 km). Het eiland vormt met het 150 km noordelijker gelegen Guadeloupe en enkele andere kleinere eilanden de Franse Antillen. Martinique is een Frans overzees departement, je kan er dus met euro’s betalen.

Aanvankelijk werd het eiland bevolkt door indianen. Die werden door de Franse kolonisten uitgeroeid, waarna die er de stad Saint-Pierre stichtten. Bij een uitbarsting van de Mont Pelée in 1902 werd Saint-Pierre volledig verwoest en kwamen vrijwel alle inwoners van de stad en de directe omgeving - zo'n 30.000 mensen - om, op twee na.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de hoofdstad Fort-de-France, vlakbij het centrum.

Het zien waard

In Fort-de-France vind je luxueuze winkels, het mooie Park Savanne, de Saint-Louis kathedraal en het Fort St.Louis.

Het noorden van het eiland heeft een bergachtig reliëf met wouden, rivieren en watervallen. De beruchte vulkaan Mont Pelée is de hoogste bergtop: 1.397 m.

De zuidkust telt heel wat baaien en inhammen en mooie stranden.

Je kan verschillende rumdistilleerderijen te bezoeken en in de gemeente Sainte-Marie vind je in een oud creools huis het Musée du Rhum.

La Grande Anse des Salines, omzoomd met kokospalmen en stranddruiven, is een van de mooiste en bekendste stranden van de Caraïben.

Zoals overal in de Caraïben kan je ook hier heerlijk duiken en snorkelen.

Het Regionaal Natuurpark met Montagne Pelée en de Piton du Carbet is zeker een excursie waard.

Tip: vermijd indien mogelijk op een zondag in Martinique aan te meren. Alles is dan gesloten.

Weetje: Joséphine de Beauharnais, de echtgenote van Napoleon Bonaparte was afkomstig van Martinique, als dochter van Franse kolonisten. Joséphine stond in haar kringen bekend als ‘de Creoolse’. Ook Napoleon noemde haar vaak zo.



Miami (Florida/USA)

We waren al vier keer in Miami. Iedere keer opnieuw valt deze stad enorm mee. Een van de topcruisebestemmingen.

Miami ligt in het zuidoosten van Florida, tussen de Everglades en de Atlantische Oceaan, en is  door het aantrekkelijke klimaat, een toeristische topbestemming, zowel voor de Amerikanen zelf als voor (cruise)toeristen uit heel de wereld.

In het jaar 1900 had Miami 300 inwoners, nu meer dan 5.400.000. Daarmee is dit de snelst groeiende stad van de USA, naar verluidt ook door het vele geld van de drugsmaffia dat er geïnvesteerd werd. Meer dan de helft van de inwoners is van Latijns-Amerikaanse afkomst, vooral uit Cuba en Mexico.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De Port of Miami is de drukste cruisehaven ter wereld. Voor liefst 12 rederijen is dit de thuishaven en jaarlijks komen hier meer dan 5 miljoen passagiers langs. Al je naar Downtown Miami of Miami Beach wil moet je een taxi of een shuttlebus nemen. Het Baysidewinkelcentrum kan je wel te voet bereiken (reken wel op drie kwartier stappen).

Het zien waard

Het Art-Decodistrict en vooral Ocean Drive in Miami Beach, is absoluut de moeite waard, met de fraai vormgegeven hotels met pasteltinten en de bijpassende neonverlichting.

Ook de villa’s op de dure eilanden zoals Star Island, Palm Island en Hibiscus island moet je (van ver) wel eens bekijken.

Miami Beach telt kilometers zandstrand met prachtige namen als Sunny Isles Beach, Surfside en Bal Harbour Beach, maar niets kan tippen aan South Beach, een van de beroemdste stranden ter wereld. Hier worden fotoshoots gedaan voor grote merken, komen sporters trainen en laten gebruinde mannen en vrouwen zich bewonderen.

Downtown Miami: bestaat vooral uit hoogbouwkantoorgebouwen, met hier en daar ook wat grote winkels.

Bayside Marketplace: groot winkelcentrum, vooral gericht op toeristen. Vanaf de waterkant heb je een mooi uitzicht op Miami.

Coconut Grove: populaire wijk met veel winkels en uitgaansgelegenheden.

Little Havana: Cubaanse wijk waar het beroemde carnaval van Miami in Calle Ocho (8th Street) elk jaar voor een enorme drukte zorgt.

Coral Gables: één van de eerste woongemeenschappen met bewakingspoorten aan de ingangen. Je vindt hier ook het mooie Biltmore Hotel, de Coral Way en het openbare zwembad Venetian Pool.

Als je maar enkele uren de tijd hebt, is een toertje doorheen Downtown Miami met de Metromover een goed idee: dat zijn kleine automatische treintjes, zonder bestuurder en gratis, die op diverse plaatsen stoppen. Ideaal om snel wat van de stad te zien.

Miami was het toneel van succesvolle series als Miami Vice en CSI: Miami, misschien herken je hier of daar wel een gebouw.

Een excursie naar de Everglades, kan je vanuit Miami of vanuit Fort Lauderdale maken.

Tip. Miami was in de jaren 1980 en 1990 een erg onveilige stad waar soms ook toeristen de dupe waren van diefstal en overvallen. Sindsdien werd de criminaliteit ernstig aangepakt en werden er miljarden geïnvesteerd in het opknappen van vele wijken, waardoor Miami (en zeker Miami Beach) nu een aangename en leefbare stad is, op de meeste plaatsen ook relatief veilig. Maar wees toch voorzichtig.


Montserrat

Het tegenwoordig minder bekende Caraïbische eiland Montserrat ligt ten zuidwesten van Antigua en ten noordwesten van Guadeloupe en is een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk. Het eiland werd in 1493 ontdekt door Columbus en door hem genoemd naar de berg Montserrat, bij Barcelona.

De hoofdstad is Plymouth, maar door een vulkaanuitbarsting in 1995 is die stad (en een groot deel van het eiland) verwoest en verlaten en de regeringszetel is sindsdien gevestigd in Brades.

Stilaan beginnen de (ramp)toeristen Montserrat weer te bezoeken. De vulkaan Soufrière bevindt zich op het zuidelijke gedeelte van het eiland, dat sinds de uitbarstingen onbewoonbaar en ontoegankelijk is verklaard. De rest van het eiland (het noorden) is wel vrij toegankelijk.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er is geen cruisehaven op Montserrat, de bezoekers worden in Little Bay met tenders aan wal gebracht. Onder meer SeaDream doet het eiland (opnieuw) aan.

Het zien waard

De verlaten spookstad Plymouth.

Aan de oostkust ligt het uitkijkpunt Jack Boy Hill. Vanaf dit 65 meter hoge platform heb je een mooi uitzicht op de vulkaan.

De kustlijn van Montserrat bestaat uit rotsformaties, zandstranden, helderblauw water en veel begroeiing. In de zee  liggen vele kleurrijke koraalriffen en je kan hier in principe goed duiken en snorkelen, maar… een deel van het watergebied rond de zuidkust is nog steeds erg gevaarlijk, vanwege mogelijke onderzeese lavastromen.



Navassa

Navassa is een onbewoond eilandje (3 km lang en 2 kilometer breed) omgeven door riffen en – op een vuurtoren na - bijna ongerept, gelegen tussen Haïti en Jamaica. Dit eiland is vooral vanuit politiek/geschiedkundig oogpunt de moeite waard: het wordt namelijk zowel opgeëist door Haïti als door de Verenigde Staten, en zelfs in persoonlijke naam door een zekere Bill Warren.

De eis van Haïti is gebaseerd op een eeuwenoud verdrag met Spanje en frankrijk.

Maar in 1856 nam het Amerikaanse Congres de Guano Islands Act aan, die bepaalde dat elke het land zich onbewoonde en niet-opgeëiste eilanden kon toe-eigenen waarop guano gevonden werd.

Bill Warren ten slotte is een avonturier uit Californië, die o.a. schatten probeert op te duiken uit zee. Hij diende een officiële aanvraag in om het eiland in bezit te nemen, op basis van dezelfde Guano Islands Act en spande zelfs een rechtszaak aan tegen president Clinton. Hij verloor de zaak, omdat de rechtbank orrdeelde dat de Guano Islands Act haar geldigheid verloren had na het eind van de guanowinning in 1916.

Sinds 1999 is het officieel een natuurreservaat.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Grotere cruiseschepen komen niet echt in de buurt van dit eiland, kleinere (zeil)schepen varen er soms langs.




Puerto Rico

We waren al drie keer in San Juan, Puerto Rico. Heel mooie en aangename stad.

Als je cruise vanuit Miami of Fort Lauderdale vertrekt is het eerste eiland dat je aandoet vaak Puerto Rico. Dit is het kleinste eiland van de Grote Antillen (zie hier>), maar meestal wel een van de grotere eilanden waar je tijdens een cruise in de Caraïben voet aan wal zal zetten. 

Colombus noemde het eiland 'San Juan Bautista' (Johannes de Doper). De hoofdstad kreeg enkele decennia later de naam Puerto Rico (rijke haven). Nog later wisselden eiland en stad gewoon van naam.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Vlakbij het centrum van de hoofstad San Juan.

Het zien waard

San Juan en dan vooral het oude stadsgedeelte (Viejo of Old San Juan) is een van de mooiste – en meest bezochte - steden van het Caraïbische gebied. En een van de aangenaamste om in rond te lopen.

Zeker een bezoek waard in San Juan is het indrukwekkende Fort El Morro, gebouwd in de 16de eeuw om de stad te verdedigen tegen Engelsen, Hollanders (toen mocht die naam nog zonder problemen gebruikt worden) en Fransen die alle uit waren op de verovering van het Caraïbische gebied. Zelfs de beroemde Sir Francis Drake beet er zijn tanden op stuk.

Puerto Rico heeft een zeer afwisselend landschap, met mooie stranden, suikerriet-, tabaks- en bananenplantages, natuurparken, tot 1.300 meter hoge bergen in de Cordillera Central en een tropisch regenwoud (El Yunque, het enige tropische regenwoud van de Verenigde Staten).

Onderwaternatuur: koraal en tropische vissen rond de eilanden Vieques en Culebra

Een bezoek aan de Bacardi Rum Distilleerderij (Bacardi is  het bekendste exportproduct van Puerto Rico).


Meer eilanden en cruisehavens in de Caraïben (in alfabetische volgorde):

Aruba – Bermuda >      Cayo Leventado - Grenada >      Roatan - Virgin Islands >


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------