De mooiste eilanden en havensteden in de

Perzische Golf  & de Rode Zee

De Perzische Golf ligt tussen het Arabisch Schiereiland en Iran. Er grenzen enerzijds een aantal staten aan die nog niet echt cruisebestemmingen zijn (Irak en Iran bijvoorbeeld) maar anderzijds ook landen en steden die sinds enkele jaren bijzonder in trek zijn: vooral Dubai, maar ook Bahrein, Abu Dabi en Doha (Qatar).


De Rode Zee is dan weer, via het Suezkanaal, de belangrijkste verbinding tussen de Indische Oceaan en de Middellandse Zee.


Specifieke cruisetips voor de steden aan de Perzische Golf

Dubai, Abu Dhabi, Doha enzovoort zijn Islamitische steden. Je moet daar rekening mee houden en de plaatselijke gebruiken respecteren, anders zou je problemen kunnen krijgen. Vooral vrouwen moeten zich wat aanpassen. Niet dat ze gesluierd moeten rondlopen, maar toch liefst niet te kort gerokt of met te blote schouders. Ook mannen mogen trouwens niet te veel  bloot vel laten zien: schouders en knieën moeten bedekt zijn. Bij het bezoeken van moskeeën worden er strengere regels gehanteerd. Vrouwen moeten dan ook hun haar bedekken en mannen moeten een lange broek dragen. Smart casual, zou dat op het cruiseschip heten.

Je mag ook geen alcohol drinken in het openbaar. Wel op je hotelkamer en in bepaalde bars en restaurants. En aan boord natuurlijk.


Cruisehavens aan de Perzische Golf

Abu Dhabi

Abu Dhabi is het grootste van de zeven emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten. In dit emiraat ligt ook de hoofdstad van het land, die ook Abu Dhabi heet. De oorspronkelijke bewoners van Abu Dhabi waren vissers en herders. In de 18de eeuw vestigden bedoeïenen van de Bani Yas stam zich hier en bouwden er een uitkijktoren en later een vestiging: Qasr Al Hosn. Dit is het oudste stenen gebouw van Abu Dhabi en nog steeds te bewonderen.

De belangrijkste bronnen van inkomsten bleven vissen en veeteelt maar in de 20ste eeuw kwam daar het fokken van kamelen, het plukken van dadels en het duiken naar parels bij.

En dan, in 1958, werd er aardolie gevonden. Dankzij de vele miljarden aan olie-inkomsten kon Abu Dhabi uitgroeien tot de stad die je nu ziet.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven, Port Zayed, ligt zo’n 5 km van het stadscentrum. Je zal dus een taxi of een shuttle loeten nemen.

Het zien waard

Sjeik Zayed moskee: de duurste moskee ter wereld, met 82 koepels, wit marmer, schitterende muurschilderingen en het grootste handgeweven tapijt van de wereld (bijna 5.500 m2).

Marina Mall & Yas Mall: eneorme shoppingcentra.

Ferrari World & Yas Marina Circuit: pretpark dat draait om het wereldberoemde automerk uit Italië. Dit is geen initiatief van Ferrari zelf, maar het merk leent zijn naam in ruil voor veel geld. Dit zou het grootste pretpark ter wereld zijn (86.000 km2). Naast het park ligt het Yas Marina Circuit waar ieder jaar in november de formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi gereden wordt.

Corniche Road: mooie boulevard langs het strand.

De Ethiad towers met het ‘Observation deck at 300’ vanwaar je een prachtig uitzicht hebt.



Bahrein

Bahrein (Bahrain) is een kleine eilandstaat in de Perzische Golf, net boven Qatar. Het land bestaat uit een groep van 33 eilanden, onderling verbonden door bruggen. Er is ook een brugverbinding met Saoedi-Arabië: de 25 km lange King Fahd Causeway (een van duurste bruggen ooit gebouwd). De hoofdstad Manama is ook het centrum van de United States Navy in de regio.

Eén van de bijnamen van Bahrein is ‘de parel van de Golf’. Niet omdat het land zo mooi is, wel omdat de parelvisserij hier de grootste bron van inkomsten was, tot er olie gevonden werd in 1932.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven, Kalifa Bin Salman, ligt vrij ver van de hoofdstad (45 minuten met taxi of shuttle).

Het zien waard

In Manama vind je nog een aantal mooie oude gebouwen tussen de wolkenkrabbers.

Het Nationale Museum is zeker een bezoekje waard (al was het maar om even af te koelen).

De Al Fateh-moskee: immens groot, met twee indrukwekkende minaretten.

Het fotogenieke zeilvormige WTC-gebouw (zie bovenaan deze pagina).

Voor de liefhebbers: het Formule 1 circuit.

Excursietips: Qal’at al Bahrain (fort van Bahrein) in Karbabad Village en het Al Areen Natuurreservaat.


Doha (Qatar)

Qatar is een een Arabisch emiraat (het behoort niet tot de Verenigde Arabische Emiraten), gelegen op een schiereiland dat grenst aan Saoedi-Arabië, ten zuid-oosten van Bahrein. De hoofdstad Doha is gebouwd rond een mooie baai.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven, Doha Port, ligt iets te ver van het centrum om dat te voet te bereiken (in de loop van 2017 begon de bouw van een nieuwe cruisehaven, dichter bij het centrum, maar die is nog steeds niet klaar). Doha Corniche, een populaire boulevard langs de baai, ligt wel binnen wandelafstand.

Het zien waard

De wolkenkrabbers: Doha bereidt zich voor op de World Cup 2022 en de nu al indrukwekkende skyline krijgt er nog een aantal hoge torengebouwen bij.

De soek waar alles, van kamelen tot goud, wordt verhandeld.

De Al Khoot burcht, die nu een museum is.

Excursietips: de zoute binnenzee Kor-al-Adaid en de ‘zingende zandduinen’, in de woestijn, zo’n 45 minuten van Doha.



Dubai

Dubai is (net als Abu Dhabi) een van de Verenigde Arabische Emiraten. De hoofdstad van het emiraat heet ook Dubai en het is vooral die stad die op enkele jaren tijd een populaire toeristische bestemming geworden is. Ook voor cruiseschepen.

De traditionele activiteiten waren vee hoeden, planten kweken en vissen, maar door de goede ligging werd de stad ook een belangrijke handelspost tussen de landen aan de Perzische Golf en India.

En dan, in 1966, werd er aardolie gevonden.

Dubai heeft een droog en heet woestijnklimaat en een hoge luchtvochtigheid, zodat het er niet altijd even aangenaam vertoeven is.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven, Port Rashid, beschikt over drie grote terminals. Je moet wel een taxi of shuttle naar het centrum of de Dubai mall nemen.

Bezienswaardigheden

Dubai stad wordt doorsneden door een kreek, de Khor Dubai, en aan het einde van die kreek ligt het Ras Al Khor Wildlife Sanctuary, een groot vogelreservaat.

De Burj Khalifa: het hoogste gebouw ter wereld (830 m). Je kan met een lift tot de 148ste verdieping (555 m) voor een imponerend vergezicht.

Palm Island: kunstmatige eilanden in de vorm van een palmboom.

Het Al Fahidi Fort: het oudste gebouw in Dubai (uit 1787), was de residentie van de sjeiks, daarna lange tijd een gevangenis en nu een geschiedkundig museum.

Dubai heeft naast veel woestijnzand ook enkele mooie stranden en een azuurblauwe zee. En veel shoppingcentra.


Khor Fakkan (Sharjah)

Sharjah is een van de zeven emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Dubai en Abu Dhabi, die daar ook deel van uitmaken, is dit staatje hier zo goed als onbekend. Sharjah ligt deels aan de Perzische Golf, deels aan de Golf van Oman.

De hoofdstad heet ook Sharjah.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven (deel van de containerterminal) ligt in Khor Fakkan. Er zijn gratis shuttles van het schip tot het havengebouw. Van daaruit is het nog 20 minuten stappen tot het ‘centrum’.

Het zien waard

Enkele kleine soeks en een mooi strand (geen westerse kledij toegelaten).

Excursietip: omdat er in Khor Fakkan niets te zien is, kan je bijna niet anders dan hier een uitstap boeken naar Sharjah-stad. Je vindt daar de mooie Al Markazi Souk (de Blauwe Markt, zie foto hiernaast) waar je nog echte koopjes kan doen. Ook het volledig gerestaureerde Heritage district is een aanrader.



Muscat (Oman)

Muscat (of Masqat) is de hoofdstad van Oman, een land dat grenst aan de Golf van Oman (ten zuiden van de Perzische Golf) en de Arabische Zee. Muscat bestaat uit drie grote wijken met elk hun eigen sfeer: het oude Muscat, de havenstad Muttrah en het handelscentrum Ruwi.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In Muttrah. Je moet een shuttle nemen om in het oude centrum te geraken.

Het zien waard

Muscat is een stad met bijna uitsluitend laagbouw (de vele moskeeën steken daar wat bovenuit) goed onderhouden grasvelden en nette parkjes.

De Grote Moskee: prachtig versierd en in een mooie tuin.

Het paleis van sultan Al Alam.

De soek en de corniche (boulevard) in Muttrah (waarschijnlijk wel binnen wandelafstand van je cruiseschip).

De vele forten langs de haven, vooral het Miranifort.

Cadeautip: amouageparfum en wierook (beide geproduceerd in Oman).



Fujairah

Fujairah is een van de zeven emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Dubai en Abu Dhabi, die daar ook deel van uitmaken, is dit staatje hier zo goed als onbekend (net als Sharjah, zie hierboven bij Khor Fakkan). Fujairah ligt aan de Golf van Oman. De hoofdstad heet ook Fujairah.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de containerhaven, op zo’n 8 km van het stadscentrum. Je moet dus een taxi of een shuttle nemen.

Het zien waard

Fujairah (de staat) bestaat grotendeels uit woestijn, bergen en prachtige stranden met bijzonder helder water.

Fujairah heeft geen olie en dat is duidelijk te zien in Fujairah-stad, waar de wolkenkrabbers veel minder dominerend zijn dan elders in deze regio.

De Al Bidyah moskee (zonder minaret) is de oudste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten en gemaakt van klei.

Het Fort, nu museum, is heel mooi gerestaureerd (zie foto hiernaast).


Sir Bani Yas

Sir Bani Yas Island is een eilandje, zowat halfweg tussen Qatar en Abu Dhabi, waar steeds vaker cruiseschepen aanmeren.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er is niet echt een haven, de passagiers worden met tenders afgezet op Cruise Beach.

Het zien waard

Sir Bani Yas Island is vooral een strandbestemming met veel privé-resorts, ook van cruiserederijen.

Als dat je niet echt aanspreekt kan je het Arabian Wildlife Park bezoeken met duizenden wilde dieren waaronder giraffes, hyena’s, cheetah’s en gazelles.

Het eiland werd in 2014 bekroond met de titel 'World's Leading Sustainable Tourism Destination'.

Weetje: soms, staat  hier heel veel wind en mogen de tenders het water niet in.





Cruisehavens aan de Rode Zee

De Rode Zee op zich is niet echt een cruisebestemming, maar dient tijdens langere cruises als verbindingsroute tussen de Indische Oceaan en de Middellandse Zee. Er liggen hier toch wel enkele interessante havens. We stellen ze kort voor.


Akaba (Jordanië)

Akaba (of Aqaba) ligt  in het zuidwesten van Jordanië aan de Golf van Akaba, een uitloper van de Rode Zee. De stad grenst aan het Israëlische Eilat.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt op 4 km van het stadscentrum, maar je mag daar hoe dan ook niet naartoe wandelen, shuttles zijn verplicht.

De Jordaanse overheid wil van de stad een toeristische trekpleister maken, daarom is ze een belastingvrije zone en kan je er dus koopjes doen.

Het zien waard

Eerlijk gezegd is in Akaba niet veel te zien. Het oude gedeelte van de stad is wel gezellig om doorheen te wandelen en het is er goedkoop.

Enigszins de moeite waard: de oudste kerk ter wereld, de ruïnes van de antieke stad Ayla en het fort van Akaba.

In de omgeving van Akaba vind je wel mooie stranden en de best bewaarde koraalriffen van de Rode Zee.

Cruiseschepen leggen in Akaba vooral aan omdat van hieruit excursies georganiseerd worden naar de legendarische roze stad Petra, de Wadi Rum-vallei (met toeristische bedoeïnenkampen) en zelfs de Dode Zee.


Eilat (Israël)

Eilat ligt in het zuiden van Israël aan de Golf van Akaba, een uitloper van de Rode Zee, op nauwelijks drie kilometer van de Jordaanse havenstad Akaba en ook dicht bij Egypte.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt niet ver van het centrum, je kan er naartoe wandelen.

Het zien waard

In Eilat, hét vakantieoord van israël, is buiten een aantal grote hotels, wat toeristenwinkeltjes en propere straten niet veel te zien. Het is vooral een strandbestemming voor zonnekloppers, zwemmers en surfers.

Ook hier vind je mooie koraalriffen, en als je wat geluk hebt kan je dolfijnen zien.

Niet ver van de stad ligt de Timnavallei, een natuurpark.

Excursietips: met de jeep of op een kameel de Negevwoestijn in, of naar het (toch wat ver gelegen) Jeruzalem of Petra (in Jordanië).


Safaga (Egypte)

Typische 'excursiehaven'. Wel mooie zandstranden, duinen en koraalriffen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen leggen aan in de industriële haven van Safaga (ook Port Safaga genoemd), waar geen voorzieningen voor toeristen zijn. Je kan op 1 km tot 3 km van het centrum liggen. Als je een taxi neemt moet je goed onderhandelen over de prijs.

Het zien waard

De cruiseschepen leggen hier niet aan voor Safaga zelf, maar wel omdat van hieruit excursies naar Luxor georganiseerd worden. Let wel: het is nog 220 km tot daar en zoals bekend is het verkeer hier levensgevaarlijk.



Sharm el Sheikh (Egypte)

Sharm-el-Sheikh ligt op het Egyptische schiereiland Sinaï, aan de monding van de Golf van Akaba. Deze plaats is heel bekend als zonvakantiebestemming maar door terroristische aanslagen momenteel niet echt poupulair meer.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er is een vrij nieuwe jacht- en cruisehaven aangelegd, iets ten zuiden van het centrum. Als je een taxi neemt moet je goed onderhandelen over de prijs.

Het zien waard

Mooie zandstranden, duinen en koraalriffen. Veel hotels.

In Naama Bay vind je veel toeristenwinkels maar die gaan vaak pas 's avonds open.

Op de Old Market in het oudere gedeelte van de stad, kan je misschien nog wel een koopje doen.

Excursietip: het nationaal park Ras Mohammed.


Sokhna Port (Egypte)

Sohkna Port (of Ain Sukhna) ligt op de westelijke oever van de Golf van Suez (dat is de noordoostelijke uitloper van de Rode Zee, die naar het Suezkanaal leidt).

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruiseterminal ligt op wandelafstand van het stadscentrum.

Het zien waard

Mooie zandstranden. Veel hotels en resorts.

Cruiseschepen leggen hier niet aan voor Sokhna zelf, maar wel omdat van hieruit excursies georganiseerd worden naar Caïro (iets meer dan 50 km) en vooral naar de piramiden.


Suez (Egypte) en het Suezkanaal

Suez ligt helemaal in het noorden van de Golf van Suez (dat is de noordoostelijke uitloper van de Rode Zee) en aan de zuidkant van het Suezkanaal.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Je hebt hier twee havens: Port Ibrahim, als je in Suez zelf zou moeten zijn en Port Tewfik, als je verder door het Suezkanaal vaart.

Het zien waard

Er is niet te zien in Suez, behalve het begin van het kanaal. Dat is zelf wel heel indrukwekkend.

Het Suezkanaal

Iedereen heeft het ooit op school geleerd: het Suezkanaal werd gegraven onder leiding van Ferdinand de Lesseps en ging open in 1869. Wat weinigen weten is dat de Middellandse Zee en de Rode Zee zo’n 1.300 jaar eerder ook al door een kanaal verbonden waren. De Perzen onder Darius de Grote begonnen in 500 v. Chr. aan het graven van een kanaal tussen de beide zeeën. Dat liep van de Nijl tot de Rode Zee, zodat Perzische handelaars tot de Middellandse Zee konden varen.

Het huidige kanaal is 193 km lang en loopt van Suez naar Port Said in de Middellandse Zee.

Het belang van het kanaal is enorm: schepen tussen de noordelijke Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan moesten vroeger om het hele continent Afrika heenvaren, langs Kaap de Goede Hoop, een omweg van vele weken en vele duizenden kilometer.

Het Suezkanaal vormt ook de scheiding tussen Afrika en Azië.