Welke rederij, welk schip en welke kajuit?

Een megacruiseschip of mag het wat kleiner zijn?

Je hebt de keuze uit enkele tientallen cruiserederijen en ruim meer dan 100 cruiseschepen.

Hoe vind je het schip dat jou het beste ligt?

Dat hangt een beetje af van je wensen (en uiteraard ook van je budget). Zoals je mensen hebt die graag naar een strand gaan dat barstensvol ligt en anderen die een rustig plekje zoeken waar ze zo min mogelijk gestoord worden, heb je ook bij cruiseschepen de keuze tussen enorme schepen met tot meer dan zesduizend vakantiegangers (en nog eens enkele duizenden bemanningsleden), middelgrote schepen (tot zo'n 1.500 gasten) en kleinere schepen (enkele tientallen tot enkele honderden passagiers).


De prijs is meestal omgekeerd evenredig met het aantal kajuiten: hoe minder hoe duurder.

Grote schepen bieden een enorme variatie aan activiteiten. Voor gezinnen kan dat de beste keuze zijn. Hoe oud of jong je ook bent, op een groot schip is het bijzonder moeilijk om je te vervelen. Een nadeel van grote schepen is dat ze enkel kunnen aanleggen in grote havens.

Kleine schepen met slechts 800 passagiers of minder kunnen ook aanleggen in kleine havens, waarna je vaak te voet naar het centrum kan gaan.


Welke rederij en welk schip?

Maak hier je keuze! >



Kies je voor ambiance of voor rust?

Een hardnekkig misverstand is dat cruisen enkel iets is voor gepensioneerden. Neen dus. Je moet in een brochure of op internet maar eens bekijken wat er allemaal op zo’n schip en in de havens die je aandoet te beleven valt. Cruisevakanties zijn werkelijk geschikt voor iedereen, ook voor jonge kinderen, jongeren en jonge koppels. Bovendien vieren velen hun (huwelijks-)verjaardag op cruise!

Er is natuurlijk wel heel wat verschil in het aanbod cruiseschepen. Sommige mikken meer op een carnavalsfeer en veel ambiance aan boord, andere zoeken het wat meer in culturele sferen. Maar de keuze is zo groot dat iedere leeftijdsgroep gegarandeerd zijn gading vindt.

Cruisen is dan ook de snelst groeiende sector binnen het toerisme.

Voor de ambianceliefhebbers is er veel animatie: dansen, waterpolo, volleybal, pingpong, karaoke, bingo, quizzen...   Dagelijks zijn er live-optredens aan dek, en in de diverse bars hoor je de meest uiteenlopende soorten muziek: Caraïbische ritmes, reggae,  klassieke piano…


Wie rust verkiest moet soms misschien wat zoeken, maar veel schepen zijn zo groot en er zijn overal zoveel ligstoelen voorzien, dat je altijd wel ergens een plaatsje vindt om in de zon of in de schaduw rustig te genieten van een boek. Of waar je zonder gestoord te worden een kruiswoordraadsel of een sudoku kan oplossen.




Welk type kajuit?

Op (bijna) alle cruiseschepen kan je, vooraleer je boekt, kiezen tussen een aantal kajuittypes. De prijs stijgt, telkens met enkele honderden euro, als je in plaats van een binnenkajuit zonder venster kiest voor een buitenkajuit met venster, een buitenkajuit met balkon of een suite met een groter terras.

Vraag je af welke kajuit je voorkeur is. Kom je in je kajuit alleen om te douchen en te slapen, neem dan een binnenkajuit. Met het geld dat je uitspaart kan je mooie uitstappen doen. Wil je zicht op zee of op iedere haven die je binnenvaart, een boek lezen op je eigen terras of genieten van zonsondergang terwijl je partner zich klaar maakt voor het diner, kies dan zeker een buitenkajuit met balkon. 

Als je kiest voor een cruise naar of in de zon (Caraïben, Stille Oceaan, Indische Oceaan, Middellandse Zee in de zomer...) is de beste keuze (in ieder geval de meest betaalbare) een eenvoudige binnenkajuit zonder venster. Overdag ben je toch heel de tijd aan dek of aan wal, je kajuit heb je alleen nodig om te slapenen om te kleden. 


Voor een cruise naar het noorden (Alaska, Noorse fjorden) of buiten het hoogseizoen in de Middellandse Zee kan je misschien toch wel beter iets meer betalen om toch wat zicht naar buiten te hebben. Hoewel er op ieder cruiseschip wel beter gelegen plaatsjes zijn om rustig naar de zee te kijken.