Nieuwe schepen, nieuw aan boord,

nieuwe routes, toppromoties ...

Diverse media (o.a. Daily Mail, Telegraaf en BBC News), 10 oktober 2019

Passagiers op Norwegian Spirit eisen (een deel van) hun geld terug

Een cruise van 14 dagen naar de Noorse Fjorden en IJsland, zou – net als alle cruises – een droomreis moeten zijn. Maar eind september kan het in Noord Europa soms al heel slecht weer zijn, en dat ondervonden de ruim 2.000 passagiers van de Norwegian Spirit.

Vanuit Southampton zou het schip richting Le Havre en daarna Amsterdam varen. Maar door te hevige wind kon in geen van beide havens aangemeerd worden. Ook in Noorwegen ging het mis, de bekendste fjorden mocht het schip niet in, ze konden alleen vanop afstand bekeken worden. Ook Reykjavik, de hoofdstad en toeristische trekpleister van IJsland kon niet bezocht worden. Vervolgens zou er aangemeerd worden in Greenock (zie foto), de cruisehaven van Glasgow, maar ook daar mocht de Norwegian Spirit niet binnen, er moest uitgeweken worden naar Belfast.

Alsof dit alles nog niet genoeg was kreeg het schip ook nog af te rekenen met problemen met de afvoer van de toiletten…

Talrijke passagiers vroegen hun geld terug maar kregen (voorlopig) enkel een kortingsbon voor een volgende cruise. Volgens Norwegian Cruise Line werden ondanks het noodweer toch 8 havens aangedaan (in plaats van 9)

Dit avontuur krijgt zeker nog een vervolg. We houden je op de hoogte.


30 september 2019, cruisetips.be

Oktober is dé cruisemaand: steeds meer websistes bieden koopjes aan!

Enkele cruisewebsites proberen de laatste jaren om de maand oktober te positioneren als dé maand bij uitstek om een cruise te boeken. Soms is dat ook echt wel het geval, maar eigenlijk kan je het hele jaar door koopjes doen, als je de aanbiedingen maar goed in de gaten houdt en er snel bij bent. Hoe dan ook, tijdens ‘oktober cruisemaand’ selecteren een aantal rederijen wel wat interessante aanbiedingen en lanceren zij nieuwe promoties om hun cruises onder de aandacht te brengen. Neem dan ook de volgende weken regelmatig eens een kijkje op bijvoorbeeld www.atccruises.be, thalassacruises.be, cruisewinkel.be of cruisewinkel.nl, cruisetravel.nl, dreamlines.nl of op de websites van de cruiserederijen zelf.

Meer info: Welke rederij, welk schip en welke kajuit?Nieuws van MSC Cruises, RCA Press

September 2019

Nieuw vlaggenschip van MSC Cruises, MSC Grandiosa, vertrekt vanaf 16 november uit Genua, en is nu al te boeken

Binnen een goede drie maanden starten vanuit Genua de afvaarten van de MSC Grandiosa, het nieuwe vlaggenschip van MSC Cruises. MSC Cruises is ‘s werelds grootste privécruiserederij en de nummer één in Europa en Zuid-Amerika.

De MSC Grandiosa, het eerste van drie Meraviglia-Plus-schepen die nog groter zijn dan de ‘gewone’ Meraviglia-schepen (MSC Meraviglia en MSC Bellissima) heeft een lengte van meer dan 331 m, een breedte van 43 m, een hoogte van 65 m. Met 6.334 passagiers en 1.704 bemanningsleden wordt dit het grootste schip uit de vloot van MSC Cruises en één van de grootste cruiseschepen tout court.


Met 11 locaties waar je kan eten (hoofdrestaurants, specialiteitenrestaurants, bistrot, sushi bar…), 21 bars en lounges, entertainment van wereldklasse (met onder meer twee gloednieuwe 'Cirque du Soleil at sea'-shows), een grote prijswinnende promenade in mediterrane stijl, wordt de MSC Grandiosa een droomschip voor iedere cruiseliefhebber.

 

Dit nieuwe vlaggenschip van MSC Cruises laat ook zien dat een uiterst milieubewust cruiseschip maximale prestaties kan leveren, door gebruik te maken van energiezuinige systemen en innovatieve, maritieme technologie.

Een echte primeur is ZOE, de eerste stemgestuurde assistent in de cruisebranche, die werd geïmplementeerd in elke kajuit op MSC Grandiosa. ZOE spreekt 7 talen, kan honderden vragen beantwoorden over de cruise en de faciliteiten aan boord, hulp bieden bij het boeken van services, aanwijzingen geven en suggesties doen, kortom alle informatie die traditioneel wordt verstrekt aan de Guest Relations-desk.


En dan is er voor de liefhebbers nog de MSC Yacht Club, een ‘schip in een schip’-concept, met 95 elegante suites en een butlerservice de klok rond. Het is een uitzonderlijke plek om te eten, drinken, zwemmen en zonnebaden in de sfeer van een luxueuze privéclub.

Meer info: www.msccruises.beCruisetips nieuws, september 2019

Eind augustus vertrok de langste cruise ter wereld uit Londen: rond de wereld in 245 dagen

De eerste Ultimate World Cruise van rederij Viking Cruises is op 31 augustus vertrokken voor een reis van maar liefst 8 maanden langs 6 continenten, 58 à 59 landen en 111 tot 113 havenstedencht (afhankelijk van het weer moet een cruiseroute soms wat aangepast worden). Indien het schip, de Viking Sun, deze reis van 245 dagen kan voltooien en veilig weer aanmeert in Londen op 2 mei 2020, wordt het wereldrecord van de langste ononderbroken cruise gebroken.

 

De route loopt via Scandinavië, de Caraïben en Zuid-Amerika langs Vuurland naar de Stille Oceaan. Daar worden onder meer de eilanden van Frans-Polynesië aangedaan en gaat het verder naar Nieuw-Zeeland, Australië en Azië. Daar wordt aangemeerd in Indonesië, Brunei, Maleisië, de Filipijnen, China, Vietnam, Cambodja, Thailand, Singapore, Sri Lanka en India. Vandaar vaart het schip naar Oman, Jordanië, en Egypte, dan doorheen het Suezkanaal naar de Middellandse Zee en van daaruit stilaan weer richting Londen.

 

Het luxueuze Noorse cruiseschip Viking Sun is 227 meter lang is en telt 465 kamers met balkon. Er zijn zo’n 930 passagiers en 480 bemanningsleden aan boord. Het is dus zeker geen mastodont, eerder een middelgroot cruiseschip.

De reizigers kunnen beschikken over 10 restaurants, twee zwembaden, 2 filmzalen, een theaterzaal, een kuuroord, fitness ... en een sneeuwgrot, waar sneeuwvlokjes door de gekoelde lucht dwarrelen. Ook inbegrepen: gratis wifi. Waar er bereik is natuurlijk.

 

Deze cruise was lang op voorhand uitverkocht, hoewel hij minstens 76.000 euro per persoon zou gekost hebben. Dat is veel als je weet dat je bijvoorbeeld een cruise van 119 dagen met de MSC Poesia, vanuit Genua de wereld rond en terug tot Genua, al kan boeken voor 13.000 euro.

 Nieuws van MSC Cruises, RCA Press

Juli 2019

MSC Cruises verwelkomt vanaf november 2019 haar gasten op privé-eiland in de Bahama’s

Net als enkele andere cruiserederijen beschikt ook MSC Cruises nu over een privé-eiland in de Bahama’s. Met het Ocean Cay MSc Marine Reserve project heeft MSC Cruises een voormalige industriële locatie getransformeerd tot een prachtig tropisch eiland exclusief voor haar cruisepassagiers. Met een 360° horizonzicht op kristalblauw water en enkele van de meest spectaculaire witte zandstranden ter wereld, zal dit eilandparadijs vanaf begin november 2019 een onvergetelijk hoogtepunt zijn van de Caraïbische routes van MSC Cruises.

Meer info: www.rcapress.be, www.msccruises.beCruise Lines International Association en Cruisetips.be,

Juli 2019

Ja, cruiseschepen zijn vervuilend, maar er wordt volop aan gewerkt

Er is de laatste tijd veel te doen over de CO2-uitstoot van cruiseschepen. We willen op Cruisetips.be zeker niet ontkennen dat er een probleem is, maar dat moet wel in het juiste perspectief geplaatst worden. Volgens diverse milieuorganisaties zorgt de scheepvaart voor zo'n 3% van de wereldwijde CO2-uitstoot. De sector zelf spreekt over ongeveer 2,7%, volgens een rapport van de VN is het zelfs 4,5%.

Laat ons uitgaan van dit laatste worstcasescenario.

Wereldwijd zijn er zo’n 50.000 grote vracht- en containerschepen tegenover ongeveer 500 grote(re) cruiseschepen. Als die 50.500 schepen samen zouden zorgen voor 4.5% van de totale CO2-uitstoot is het aandeel in de globale CO2-uitstoot van de cruiseschepen dus maximum 0.045%. Dat is nog altijd te veel, maar de cruisesector is zich daarvan bewust en doet er ook wat aan.

Wereldwijd heeft de sector al meer dan een miljard dollar geïnvesteerd in nieuwe technologieën en schonere brandstoffen. Daarnaast werd al ruim 22 miljard dollar uitgetrokken voor de bouw van schepen met LNG-brandstof, die lagere emissies en een hogere energie-efficiëntie hebben. Er is ondertussen al een eerste cruiseschip dat vaart op LNG opgeleverd (de AIDAnova, zie foto hiernaast). Wetenschappers verwachten wel dat vloeibaar aardgas maar een overgangsbrandstof zal zijn, en dat op langere termijn waterstof uit zonne-energie dé brandstof van de scheepvaart zal worden.

Steeds meer cruiseschepen worden uitgerust met walstroomaansluitingen voor aansluiting op het lokale elektriciteitsnet in de haven.

 

In vergelijking met 2008 stoten schepen al 37% minder CO2 uit (onder meer door trager te varen) en de Internationale Maritieme Organisatie IMO heeft beslist dat die uitstoot tegen 2050 nog met 13 procent moet dalen.Cruisetravel.nl, juli 2019

Boek eens een familiecruise

Het is alweer grote vakantie en voor je het weet zelfs al herfstvakantie. Waarom zou je, in plaats van naar Spanje, Frankrijk of de Belgische kust, eens niet met het hele gezin op cruise gaan? Dat is veel goedkoper dan je denkt. Vele rederijen laten kinderen tot 16 en soms zelfs 18 jaar bijna gratis meereizen, indien ze in dezelfde kajuit slapen als de ouders. Havengelden en soms de fooien moeten nog wel betaald worden.

Diverse schepen beschikken over speciale familiekajuiten of kajuiten naast elkaar die via een deur verbonden zijn. De meeste restaurants bieden een speciaal kindermenu aan en vaak wordt er oppasservice aangeboden (wel tegen betaling),

Kinderen vervelen zich nooit aan boord van een cruiseschip. Naast enkele zwembaden heeft ieder schip een ruim aanbod aan kinderfaciliteiten en entertainment voor alle leeftijdscategorieën.

Let wel: cruises op de Middellandse Zee zijn tijdens de grote vakantie vaak volledig uitverkocht en dus vrij druk.

Een heel dossier over familiecruises vind je op: www.cruisetravel.


ATC Cruises, Norwegian Cruise Line, juli 2019

Nieuw: Norwegian Cruise Line nu ‘Free at Sea’

Norwegian Cruise Line, dat Freestyle cruising populair maakte, wil haar klanten weer meer vrijheid bieden bij het boeken van hun volgende cruise. De laatste twee jaren kon je bij de rederij enkel nog premium all inclusive boeken. Nu beslis je zelf welke voordelen er in jouw cruise zijn inbegrepen, 3je niet moet betalen voor iets dat je toch niet gebruikt.

Nu kan je kiezen voor 'Just Cruise' en geniet je van de cruise in volpension incl. havengelden & fooien, maar zonder extra’s.

Kies je voor Free at Sea, dan betaal je 99 euro extra bovenop de prijs van 'Just Cruise' (voor cruises van 7 dagen) en geniet je van 2 extra voordelen naar keuze: 

- Premium drankenpakket

- Internetpakket (250 min)

- Specialiteitenrestaurant (3 avonden)

- Excursiepakket ( $50/hut per haven)

- 3e & 4e persoon gratis in de hut (op geselecteerde afvaarten, excl. havengelden & taksen).

 

Luxe suites, The Haven Suites en Conciergehutten (enkel op de Norwegian Joy), genieten van alle vijf de voordelen.

Meer info: www.atccruises.be, www.ncl.com


Juli 2019

ATC Cruises: dé specialist van de betere begeleide cruises

Op reis vertrekken, ook met een cruiseschip, zorgt toch altijd weer voor wat stress. ATC Cruises speelt daar goed op in met zijn ‘begeleide’ cruises. Dat zijn geen klassieke groepsreizen waarin iedereen elke dag alles samen moet doen. Nee, het blijven totaal individuele vakanties, maar een cruisespecialist van ATC begeleidt je naar en van het schip en kan indien nodig aangesproken worden aan boord. Verder zijn alle klanten helemaal vrij tijdens hun reis om te gaan en staan waar ze willen.


Het aanbod aan door ATC begeleide reizen is indrukwekkend, en bestaat vooral uit mooie routes met de betere, luxueuze cruiseschepen, maar soms ook met bijvoorbeeld het zeer betaalbare AIDA Cruises.

Een greep uit de begeleide cruises, met vertrekdata in 2019:

4 april: 16 dagen Zuid-Amerika met de Oceania Sirena

25 april: 8 dagen doorheen de Middellandse Zee met de Silver Spirit

13 mei: 15 dagen naar Alaska met de Seven Seas Mariner

30 juni: 8 dagen naar de Noorse Fjorden met de Nieuw Statendam (Holland America Line)

1 juli: 10 dagen naar Ijsland en Groenland met de Star Breeze (Windstar Cruises)

22 november: 9 dagen Caraïben met de Celebrity Summit

23 november: 8 dagen Atlantische eilanden met de AIDAnova.


Meer info, alle details en prijzen vind je op www.atccruises.beThe Cruise Critic Editors' Picks Awards 2018

Naar jaarlijkse gewoonte deelde de redactie van de bekende Amerikaanse cruisewebsite www.cruisecritic.com eind 2018 weer een aantal felbegeerde prijzen uit: de Cruise Critic Editors’ Picks.

Een overzicht van de belangrijkste winnaars bij de ‘gewone’ cruiserederijen (dus zonder de super-de-luxe cruises).

Beste nieuw cruiseschip: Celebrity Edge (Celebrity Cruises)

Beste heringerichte/gerenoveerde cruiseschip: Mariner of the Seas (Royal Caribbean International)

Beste kajuiten: Princess Cruises

Lekkerste eten: Celebrity Cruises

Beste ontspanning en optredens: Royal Caribbean International

Beste rederij voor families: Disney Cruise Line

Mooiste cruiseroutes: Princess Cruises

Beste ‘nachtleven’: Carnival Cruise Line

Beste service: Carnival Cruise Line

Beste excursies: Princess Cruises

Beste cruises voor singles: Norwegian Cruise Line

Beste suites: Royal Caribbean International

Beste prijs-kwaliteit: Holland America Line

Beste Noord-Amerikaanse cruisehaven: San Juan (Puerto Rico)

Meer info: www.cruisecritic.comHome >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >         Reportages >        Nieuws >


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be