Indische Oceaan

 

Maak van iedere cruise een onvergetelijke droomreis

De mooiste eilanden en havensteden in de

Indische Oceaan

De Indische Ocean ligt ten zuiden van India, tussen Afrika en Australië.

We rekenen er hier ook de Arabische Zee en de Golf van Bengalen bij.

Enkele van de meest tot de verbeelding sprekende droomeilanden liggen hier: Mauritius, de Maldiven, de Seychellen ..

Hieronder stellen we die allemaal, in alfabetische volgorde, aan je voor.

Cruisetips

De mooiste eilanden

Comoren

Hoofdstad: Moroni

Bevolking: 800.000

Oppervlakte: 2.235 km2

Taal: Arabisch, Comorees, Swahili

Geld: Comorese Frank

De Comoren liggen tussen het noorden van Madagaskar en Mozambique en bestaand uit de drie grotere eilanden Ngazidja (of Grande Comore), Mwali (Mohéli) en Nzwani (Anjouan) plus enkele (heel) kleine eilandjes. Zij vormen samen met het Franse departement Mayotte (zie hieronder) de eilandengroep Comoren. In 1843 werd Mayotte door Frankrijk geannexeerd, in 1912 werden ze een Franse kolonie, aanvankelijk bestuurd vanuit Madagaskar. In 1975 werd de onafhankelijkheid van de Comoren uitgeroepen, maar Mayotte koos voor de terugkeer tot Frankrijk.

Sinds de onafhankelijkheid hebben al meer dan dertig pogingen tot een staatsgreep plaatsgevonden. Een rol achter de schermen speelde hierbij meestal de Franse huurlingenleider Bob Denard.

Bezienswaardigheden

De Karthalavulkaan op Grande Comore, is nog wel actief, en kwam in 1977 tot uitbarsting.

Rond Mohéli bevinden zich prachtige koraalriffen waar je naast dolfijnen en haaien ook veel zeldzamere vissoorten vindt enook wel eens een doejong (zeekoe).

In Moroni is er iedere dag een uitgebreide markt. Vanuit de haven kun je vistochtjes maken. In het historisch museum kun je een opgezette coelacanth bewonderen.

Weetje: alcholoische drank is verboden op de Comoren.

 

 

Madagaskar

Hoofdstad: Antananarivo

Bevolking: 23.850.000

Oppervlakte: 587.295 km²

Taal: Frans en Merina (Malagasisch)

Geld: Ariary

Madagaskar (of Malagasië) ligt ten oosten van (zuidelijk) Afrika, waarvan het gescheiden wordt door de Straat van Mozambique. Het is het op drie na grootste eiland ter wereld (na Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo).

Madagaskar was waarschijnlijk onbewoond tot de komst van Indonesische zeevaarders in de 1ste eeuw na Christus. Vanaf die tijd zijn mensen uit Zuid-Oost Azië, maar ook Afrikanen en Arabieren ingeweken. Portugezen, Nederlanders en Engelsen kwamen er langs maar het waren de Fransen die er zich in 1643 vestigden.

In de 18de eeuw werd het eiland een belangrijke pleisterplaats voor piraten.

Sinds 1960 is Madagaskar onafhankelijk. Het is een van de armste landen ter wereld en het toerisme wordt stilaan een belangrijke bron van inkomsten en werkgelegenheid.

Bezienswaardigheden

Madagaskar is een erg groot land. Naargelang de haven waar je cruiseschip aanlegt (Toamasina (Tamatave), Anakao, Nosy Bay, Antsiranana (Diego Suarez), Fort Dauphin (Tolagnaro)… zal je dus alleen de bezienswaardigheden in die regio kunnen gaan bekijken.

Het eiland heeft door zijn geïsoleerde ligging een unieke flora en fauna ontwikkeld, met de wereldberoemde maki’s (of echte lemuren), maar ook veel kameleonsoorten, ringstaartmangoesten en talrijke reptielen. Naast de cactussen, aloë’s, palmen en vleesetende planten is er ook een bekende boom: de baobab.

Door de roodbruine aarde wordt Madagaskar ook wel het ‘rode eiland’ genoemd.

Toeristische toppers zijn trecht de diverse nationale parken: Andasibe, Isalo, Tsimanampetsotsa, Périnet…

Toamasina is de belangrijkste haven van Madagaskar met een directe spoorlijn naar de hoofdstad Antananarivo.

Anakao (waar onder meer MSC Cruises aanmeert) is een mooi dorpje aan de oever van de Indische Oceaan met vissersboten, witte zandstranden en een turquoise zee.

Fort Dauphin: hier was oit een Portugese en een Franse haven, van waaruit schepen eeuwenlang naar India voeren. Hier vind je de mooie Saiadi botanische tuinen en het natuurgebied Nahampoina.

Ankarana is bekend door de grote vleermuisgrotten.

In de hooglanden doen de rijstvelden en het uiterlijk van de kleurrijke bevolking denken aan Azië.

Nosy Be (Malagasi voor 'groot eiland') is een heel toeristisch eiland, in het noorden van Madagaskar, in de Straat van Mozambique. In de hoofdplaats Hell-Ville is er een belangrijke (cruise)haven. De laatste jaren werden hier talrijke hotels geopend, maar de infrastructuur (wegen, drinkwater, waterzuivering) blijft wat achter.

 

Tip: Madagaskar heeft een tropisch klimaat en is het hele jaar door prima te bereizen. Wel kunnen er van januari tot maart aan de noordoostkust cyclonen voorkomen.

 

 

 

Malediven (of Maldiven)

Hoofdstad: Malé

Bevolking: 400.000

Oppervlakte: 90.000 km2

Taal: Divehi

Geld: Rufiyaa

De Malediven, ten zuidwesten van India, bestaan uit liefst 1190 koraaleilanden, gegroepeerd in 26 atollen. De eilanden liggen verspreid over een oppervlakte van 90.000 km², maar de totale landoppervlakte is maar 300 km². Tweehonderd eilanden zijn bewoond en nog eens een 90-tal zijn toeristenresorts.

De Maldiven liggen (met uitzondering van door de mens opgehoogde delen) gemiddeld 1,5 meter boven zeeniveau, het hoogste punt bedraagt 2,4 m. Als de zeespiegel nog 2 meter stijgt zullen deze eilanden dus bijna volledig onder water lopen.

De gemiddelde dagtemperatuur is er ongeveer 28 C.

Er ijn cruisehavens in Malé en Kudabandos

Bezienswaardigheden: parelwitte zandstranden, wuivende palmen en azuurblauw zeewater.

Eventueel ook: de Vrijdagmoskee in Malé, niet alleen het bekendste maar ook het grootste gebouw op de Malediven, met een fascinerende gouden koepel.

Op Thoddoo, een eiland in de Alif Alif Atol, vind je boeddhistische ruïnes.

De Baa Atoll is bekend is om zijn mooie aardewerk.

En in Hideawayisland (ook wel bekend als Mele eiland) vind je het enige postkantoor ter wereld dat volledig onder water is gelegen. Het kantoor wordt uitgebaat door duikers die de brieven afstempelen met waterbestendige inkt.

 

 

Mauritius

 

Mayotte

Hoofdstad: Mamoudzou

Bevolking: +- 190.000

Oppervlakte: 374 km2

Taal: officieel Frans, maar de inheemse talen, vooral het Shimaore, worden veel meer gesproken.

Geld: euro

Mayotte, met enkele kleinere eilandjes, ligt tussen het noorden van Madagaskar en Mozambique. Het behoort tot de eilandengroep van de Comoren, maar niet meer tot de Republiek van de Comoren (zie hierboven). Het eiland gebruikt zelfs de Franse driekleur als vlag.

Mayotte werd in de 16de eeuw ontdekt door de Portugees Diego Ribeiro. In 1831 werd het door de koning van Madagaskar veroverd en die verkocht het aan Frankrijk, dat het met de andere eilanden van de Comoren tot één kolonie samenvoegde.

Toen de Comoren in 1975 onafhankelijk werden, weigerde Mayotte zich hierbij aan te sluiten en koos ervoor om Frans te blijven. Het is nu een Frans overzees departement, je kan er dus met euro’s betalen.

Bezienswaardigheden

Mayotte is vooral bekend voor de immense lagunes: op sommige plaatsen is er wel 4 km tussen de kust en de koraalbarrières, een oase van rust voor een bijzonder uiteenlopende fauna en flora: walvissen, dolfijnen, schildpadden en talrijke vissoorten leven binnen deze levende beschermmuren.

Je vindt er meer dan honderd stranden met wit, zwart of okerkleurig zand.

Mangrovebossen over een oppervlakte van meer dan 700 hectaren.

De Mont Choungui: een perfecte en steile 594 meter hoge kegel overheerst het zuiden van het eiland.

De botanische tuin van Coconi met prachtige orchideeën

Het meer van Dziani (op Petite-Terre) in een krater van zo'n 10.000 jaar oud.

Het parfum van de ylang-ylang: deze delicate gele bloem met zes lange bloembladen, vergezelt je overal op het eiland. De geur van deze bloemen heeft menig prestigieus parfumeur, waaronder Guerlain, weten te verleiden.

 

 

Réunion

 

Seychellen

Hoofdstad: Victoria (op Mahé)

Bevolking: 92.500

Oppervlakte: 457 km2

Taal: Engels, Frans en Creools zijn de officiële talen. Het Creools is de omgangstaal.

Geld: Seychelse roepie

De Seychellen bestaan uit ruim 115 eilanden waarvan het Mahé met zo’n 155 km² het grootste is. Ze liggen ten noorden van Madagaskar, ongeveer 1.600 km ten oosten van het Afrikaanse continent.

De Seychellen werden in 1501 door Vasco da Gama herontdekt (daarvoor kwamen er al Arabische handelaars). De eilanden stonden afwisselend onder Frans en Engels bestuur en na 1830 kwamen er veel vrijgelaten slaven wonen. Sinds 1976 zijn de Seychellen onafhankelijk.

De eilanden leven voor een groot deel van het toerisme (al in de 19de eeuw waren ze een populaire vakantiebestemming voor de (Britse) elite), niet alleen vanwege de opvallende stranden met hun typische granietformaties maar ook door de unieke flora en fauna.

De vier belangrijkste en meest toeristische eilanden zijn: Mahé, Praslin, La Digue en Silhouette. Er zijn cruisehavens in Victoria (Mahe); Praslin en La Digue.

Bezienswaardigheden

Naargelang de haven waar het schip aanmeert kan je een uitstap maken naar een van de prachtige stranden met granietrotsen en de zee in alle tinten blauw en groen.

Doordat de eilanden zo afgelegen zijn, komen er planten en dieren voor die je nergens anders vindt. Ook per eiland kan de flora en fauna sterk verschillen. De Seychellen doen wat dat betreft niet onder voor de Galapagoseilanden.

De bekendste endemische boom is de coco de mer (Lodoicea maldivensis), een kokospalmsoort. Deze boom heeft de grootste kokosnoot ter wereld en is te vinden op slechts één eiland: Praslin. Hij groeit daar in het regenwoud in de Vallée de Mai.

De Seychellenreuzenschildpad (Geochelone gigantea) komt hier op enkel eilanden voor.

In de hoofdstad Victoria vind je botanische tuinen en kan je een bezoekje brengen aan de Clock Tower of het Seychelles National Museum.

 

 

 

 

 

De mooiste havensteden