Voor je vertrekt

Wanneer boeken?

Net zoals bij andere reizen is dit een vaak gestelde vraag.

Boek je lang op voorhand (een cruise kan je vaak 2 jaar op voorhand vastleggen) of wacht je op een lastminute buitenkansje?

Onze ervaring leert ons dat je, indien je erg flexibel bent, en dus niet belemmerd door werk- of andere afspraken, duidelijk de beste prijs kan bekomen als je tot minder dan een maand voor de afvaart kan wachten. De laatste weken voor het vertrek probeert men niet-volgeboekte cruises meestal nog wel vol te krijgen door middel van soms heel grote kortingen.

Indien je niet zo lang kan wachten, boek je best meer dan een jaar op voorhand, dan kan je vaak genieten van een vroegboekkorting, boordkredieten, upgrades enzovoort.

De hoogste prijzen betaal je als je zo'n 6 maanden op voorhand boekt.

Cruises die niet zo vaak aangeboden worden, bijvoorbeeld naar Antarctica of Groenland, moet je meteen boeken, die zijn altijd vlug volgeboekt.


Bekijk eerst enkele cruisewebsites

In principe ben je meestal goedkoper af als je de cruise, de vlucht en indien nodig het hotel apart boekt, maar je haalt je daarmee wel een boel stress op je dak. Zeker als het de eerste keer is, kan je allicht beter een volledig georganiseerde cruise kiezen. Die vind je in (soms gespecialiseerde) reiskantoren, op vakantiebeurzen, in weekendkranten en dergelijke. Ook Neckermann, Tui en Thomas Cook bieden een (beperkt) aantal cruises aan, net als bv. het bekende reiskantoor De Blauwe Vogel (met meer dan 400 jaar reiservaring!), Reizen Lauwers enzovoort.

Maar het makkelijkst is natuurlijk eerst eens rondkijken op internet waar je talrijke cruisewebsites vindt, zowel in het Nederlands als in het Engels, Frans, Duits…

Uiteraard ben je nu ook op een cruisewebsite, maar cruisetips.be verkoopt geen cruises, wij geven alleem maar tips en advies.


Interessante websites om mee te beginnen en waar je wel cruises kan boeken: www.cruisewinkel.nl en www.cruisewinkel.be - grotendeels identieke websites, maar iets meer aanbiedingen (promoties) op de Nederlandse site. Andere Belgische en Nederlandse websites die cruises aanbieden zijn: www.cruisemarkt.be, www.atccruises.be, www.cruisereizen.nl, www.goforcruise.be (groepsreizen) en www.dreamlines.nl.

Wel altijd goed bekijken of de vluchten en de transfers inbegrepen zijn én van waar de vluchten vertrekken. Bij vluchten vanuit Schiphol moet je misschien ook nog een hotel in Amsterdam boeken om op tijd te kunnen zijn.

Ter info: voor cruises vanuit Florida naar de Caraïben, of voor trans-Atlantische cruises vanuit Zuid-Amerika naar Europa, moet je altijd een dag voor de afvaart ter plaatse zijn en zal je dus een nacht in een hotel verblijven. Controleer of dat in de prijs is inbegrepen.

Let er steeds op dat de prijs die je op een website ziet ook effectief aangehouden wordt. Sommige sites durven die prijs achteraf (veel) te verhogen, wat uiteraard niet mag.


Een andere (Nederlandse) website met een ruim aanbod: www.cruisetravel.nl. Daar vind je vaak de goedkoopste aanbiedingen, maar enkel voor de cruises zelf, ze nemen (heel) grote marges op de vluchten.


Allicht de beste Belgische cruise-aanbieder is www.cruiseplus.be (van reizen De Cauwer uit Sint-Niklaas).Ook daar prijzen zonder vlucht, vaak wat duurder, ùaar een goede service.

Ook www.all-ways.be/nl heeft soms interessante aanbiedingen, met hun eigen schip (MS  Berlin) en biedt ook veel riviercruises aan. All Ways heeft kantoren in Gent, Antwerpen, Brussel en Moeskroen.

Tip: de allergoedkoopste cruises, zeker in de Caraïben, vind je op Amerikaanse websites zoals Discount Cruises (zie fotootje links bovenaan). Maar let goed op, vaak is in die prijzen lang niet alles inbegrepen en moet je nogdiverse taxen en havenrechten bijbetalen.


Je kan ook bij de meeste rederijen zelf een volledig georganiseerde cruise boeken (wel niet altijd in het Nederlands), met vluchten en een hotel, indien nodig. Die rederijen - met hun websites - vind je hier>



Bij de prijs die meegedeeld wordt, moet je nog wel wat bijrekenen:

- Fooien: (verplicht) +- 11 tot 13 dollar of 8 tot 10 euro per dag per persoon.

- Water, thee en ijsthee zijn meestal wel gratis; voor wijn, bier en andere alcolholische dranken, en ook merkfrisdranken zoals Coca Cola, moet je meestal (veel) bijbetalen.

- Eventuele excursies (zijn soms overdreven duur).

Soms moet je in een haven een klein bedrag betalen om met een taxi of een busje tot in het stadscentrum te geraken.





Een korte trip als eerste cruise?

Je vindt al cruises van 3 of 4 dagen (onder meer MSC, Costa en Norwegian bieden zo'n korte cruises aan), maar ook cruises van 120 dagen en meer. Een week lijkt ons ideaal voor een eerste ervaring. Dat is genoeg om er verslaafd aan te geraken en al uit te kijken naar je volgende (langere) cruise.




Dagje vroeger vertrekken?

De meeste reisorganisatoren bieden je de mogelijkheid om voor of na de cruise één of meer dagen te verblijven in de stad waar de cruise vertrekt of waar die toekomt. Als je een cruise boekt, zeker voor buiten Europa, is het een goed idee één of twee dagen eerder te vertrekken. Je zal dan al wat aan het tijdsverschil aangepast zijn en meer van je eerste dag aan boord genieten.




Ik ga op cruise en ik neem mee:

Een goed humeur en een goede eetlust

Reispas (die nog tot een half jaar na het einde van je cruise geldig is)

Mastercard of Visacard

Reisdocumenten, vluchtgegevens

Fototoestel + batterijlader, verrekijker, gsm-lader

Dollars (voor in de havensteden of op de eilanden)

Lectuur

Zonnecrèmes, reisapotheek

Een goede zonnebril

Kledij inclusief smoking en badpakken

Goede wandelschoenen, sandalen en watersandalen, slippers

Zorg voor stevige en makkelijke koffers.


Hoeveel bagage meenemen?

Het aantal stuks bagage en het gewicht daarvan dat je aan boord mag brengen, is meestal onbeperkt. Maar denk er wel aan dat je waarschijnlijk eerst het vliegtuig moet nemen en dat daar wél beperkingen gelden, zowel wat het totale gewicht als dat per stuk betreft. Informeer daarnaar bij je reisagent.

Je hebt natuurlijk wel het een en ander nodig: zwempakken, casual kledij, wat chiquere kleding, schoenen, sandalen, slippers, zonnecrèmes...






Vergeet je fototoestel en verrekijker niet

Na je creditcard is dit misschien wel het belangrijkste item dat je bij moet hebben: een goed fototoestel (of een goede smartphone). Een cruiseschip zelf is echt al het fotograferen waard. Maar de zee in de mooiste schakeringen van blauw en groen, en al die prachtige eilanden en stadjes waar je misschien maar een keer in je leven komt, moet je absoluut vereeuwigen. En wat te zeggen van die prachtige zonsopgangen en zonsondergangen op volle zee?

Zo kan je thuis nog jarenlang van je (eerste) cruise nagenieten. Ook een verrekijker is een absolute aanrader.





Kijk uit voor zondagen

Bekijk op voorhand waar het cruiseschip zich op de zondagen zal bevinden. Op veel tropische eilanden wordt de zondagsrust nog letterlijk genomen en is (zo goed als) alles dicht. En dan kan zelfs een bezoekje aan Fort-de-France, de hoofdstad van Martinique, wel eens tegenvallen (zie foto).




Ontspan je vanaf de eerste dag

Ga tijdig naar de cruiseterminal. Meestal wordt je daar met een bus afgezet (als de transfer van de luchthaven naar de cruisehaven in de prijs inbegrepen is). Het inschepen is heel goed georganiseerd, maar neemt toch wel wat tijd in beslag. Laat dat je humeur zeker niet beïnvloeden, je bent met vakantie.

Als je schip bijvoorbeeld vertrekt vanuit Miami, waar je vaak de vorige dag via de trage Amerikaanse douane bent toegekomen, zal je de USA weer verlaten, moet je dus opnieuw langs de douane passeren, en moet je bagage opnieuw worden ingecheckt.

Controleer zeker op voorhand of je internationaal paspoort nog geldig is tot minstens 6 maanden na ontscheping.


Ieder stuk bagage moet je op voorhand voorzien van een label met je naam en kajuitnummer (die labels krijg je van je reiskantoor samen met de andere reisdocumenten). De crew zorgt ervoor dat alles in je kajuit terecht komt, je moet er dus niet zelf mee zeulen. Het kan wel enkele uren duren vooraleer al je koffers aan de deur van je kajuit staan. Zorg er daarom voor dat in je handbagage wat lichte kledij en eventueel al je badpak steken, evenals wat zonnecrème en een boek, zodat je die eerste uren kan overbruggen. Je kan nu en dan eens gaan kijken of je bagage al is toegekomen.




Een visum nodig? Vraag het op tijd aan, maar ook niet te vroeg!

Voor cruises in Europa (Middellandse Zee, Noorse Fjorden…) heb je meestal voldoende aan je gewone identiteitskaart, en als je vanuit Florida naar de Caraïben vaart heb je een paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is als je terugkomt.

Maar een aantal landen, vooral in Azië, verplicht nog dat je op voorhand een visum aanvraagt. Tegenwoordig kan dat voor bijna alle bestemmingen online, maar je voorziet er best wel wat tijd voor. Voor India bijvoorbeeld moet je heel wat gegevens invullen (onder meer je geloof) en een kopie van je paspoort en een recente foto (op een heel specifiek formaat) inscannen. Dat duurt wel even.

Uiteraard moet je voor al die visa ook betalen.

Tip: let goed op de geldigheidsperiode van ieder visum. Meestal wordt die, logischerwijze, aangepast aan de periode dat je op reis bent, en duurt die bv. 60 dagen.

Maar as je een visum voor Oman aanvraagt, gaat de geldigheidsdatum onmiddellijk in, en is je visum maar een maand geldig! Vraag dat dus niet te vroeg aan, anders kan je opnieuw beginnen.