De interessantste havensteden rondom

de Indische Oceaan

Cruisehavens aan de oostkust van Afrika en de westkust van India

 


Cruises in de Indische Oceaan doen vooral een aantal droomeilanden aan (Mauritius, de Malediven, de Seychellen... lees meer >>>) maar soms ook enkele interessante havensteden op het Afrikaanse en Indische vasteland. Hieronder vind je de bekendste, in alfabetische volgorde.


Cape Town (Kaapstad, Zuid-Afrika)

Deze stad, in het zuidwesten van Zuid-Afrika, ligt eigenlijk aan de Atlantische Oceaan, maar we stellen ze hier voor, omdat een aantal cruises naar de Indische Oceaan van hieruit vertrekt of hier toekomt.

Kaapstad, toen nog Kaap de Goede Hoop, werd in 1488 ontdekt door de Portugese ontdekkingsreiziger Bartolomeus Dias, werd later ingepalmd door de Nederlanders via de 'Vereenigde Oost-Indische Compagnie' en daarna veroverd door de Britten.

Nu is dit de tweede grootste stad van Zuid-Afrika, met zo’n 3.000.000 inwoners (heel de agglomeratie).

Dankzij de mooie natuur en de schitterende ligging aan de voet van de beroemde Tafelberg, is Kaapstad een populaire bestemming voor toeristen uit heel de wereld en er leggen ook steeds meer cruiseschepen aan. Let wel: het is er niet altijd en overal even veilig.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In het Duncan Dock vanwaar je een taxi of een bus zal moeten nemen tot het stadscentrum (een kwartiertje rijden).

Het zien waard

De Tafelberg: er is een kabelbaan naar de top, maar als je tijd en goesting hebt kan je daar ook te voet naartoe.

De gekleurde huisjes aan het witte strand in Muizenberg, de stranden van Clifton en de Kirstenbosch Botanical Gardens.

Excursietip: Robbeneiland, waar onder meer Nelson Mandela jarenlang gevangen zat. Let op, als er te veel wind staat (wat regelmatig het geval is) worden de boottochten naar Robbeneiland geannuleerd.

Andere excursies: de pinguïns op Boulder’s Beach of walvissen spotten bij Hermanus.


Cochin (India)

Cochin heet nu eigenlijk Kochi en ligt in het zuidwesten van India. Het is een belangrijke havenstad en al eeuwenlang een centrum van de specerijenhandel. In de 16de eeuw hadden de Portugezen hier een nederzetting (ontdekkingsreiziger Vasco da Gama overleed hier in 1524). Later kwam de stad in handen van de Nederlanders en vervolgens de Britten. Nu is het een vrij populaire toeristische plaats met nog wat mooie oude gebouwen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er zijn twee cruiseterminals op Willingdon Island: Ernakulam voor de grotere cruiseschepen en Samudrika voor de andere schepen. Cochin centrum bereik je met shuttle- of veerboten (30 minuten varen).

Het zien waard

Het Paleis van Matancherry, ook Dutch Palace genoemd, hoewel het gebouwd werd door de Portugezen.

De Paradesi Synagoge: de oudste synagoge van India (wordt nog steeds gebruikt).

De kerk van St. Francis: gebouwd in 1503 en daardoor de oudste christelijke kerk in India. In dit gebouw werd Vasco da Gama eerst begraven. Later werden zijn stoffelijke resten overgebracht naar Lissabon.


Dar es Salaam (Tanzania)

Dar es Salaam ligt in het oosten van Tanzania. Het is de grootste stad van het land, met circa 4,5 miljoen inwoners en was tot 1973 de hoofdstad (nu is dat Dodoma, een meer centraal gelegen stad in het binnenland). Dar es Salaam betekent Huis van de Vrede maar vredig is het er allerminst. Het is een hectische stad, heel druk en lawaaierig. Bovendien is het er niet zo veilig.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Op willekeurige plaatsen in de grote haven; er is geen specifieke cruiseterminal. Je kan met een taxi (over de prijs onderhandelen) of met een shuttle naar het centrum.

Het zien waard

Dar es Salaam is vooral een doorgangsplek naar het eiland Zanzibar of naar de Safariparken in het noorden en zuiden van het land. Toch heeft de stad zelf ook wel wat te bieden.

Bijvoorbeeld: het Nationaal Museum en het Village Museum met diverse traditionele huisjes.

Er zijn enkele mooie stranden, vooral Oyster Bay.

Talrijke winkeltjes en markten (vooral de Kariakoo Markt), meestal gerund door Indiërs of Chinezen.

Je bent per boot op ongeveer 1.5 tot 2 uur in Zanzibar.


Durban (Zuid-Afrika)

Durban ligt in het oosten van Zuid-Afrika en is, dankzij de mooie stranden en het subtropische klimaat, een populaire vakantiebestemming. De haven is een van de grootste natuurlijke havens van de wereld.

De plaats werd ‘ontdekt’ door de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama en werd later bevolkt door piraten, slavenhandelaars, jagers en schipbreukelingen. In de 19de eeuw werd Durban een deel van de Kaapkolonie en vestigden er zich steeds meer Indiërs, waaronder niemand minder dan Mahatma Gandhi.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruiseterminal ligt op 10 minuten te voet van het stadscentrum, maar je kan voor je eigen veiligheid beter in groep gaan of een taxi of shuttlebus nemen.

Het zien waard

Het mooie zandstrand.

Het stadhuis, geïnspireerd op dat van Belfast, met een klein museum.

uShaka Marine World: waterpretpark met zwembaden, glijbanen en vooral een reusachtig aquarium met onder meer zeeschildpadden, haaien en dolfijnen.

Het Moses Mabhida Stadion, gebouwd voor het WK voetbal 2010.

De Durban Botanical Garden uit 1849 en daarmee de oudste van Afrika.


Karachi (Pakistan)

Karachi ligt in het zuiden van Pakistan, waar de Indus uitmondt in de Arabische Zee, en is een van de grootste steden ter wereld (meer dan 20 miljoen inwoners). De vloot van Alexander de Grote lag hier ooit aangemeerd.

De stad wordt nog niet vaak aangedaan door cruiseschepen, maar als het rustig blijft in de regio zou dat snel kunnen veranderen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er is een nieuwe cruiseterminal op Manora Island. Vandaar moet je een taxi of shuttle nemen tot het centrum (afhankelijk van de verkeersdrukte 25 tot 45 minuten).

Het zien waard

Het Mazar-e-Quaidmausoleum, het Chowkandikerkhof, de Empressmarkt, St Patrick’s Church en het Mohatta Palace.

In de omgeving vind je ook enkele mooie stranden, waar in november honderden schildpadden te bewonderen zijn.


Maputo (Mozambique)

Maputo (vroeger Lourenço Marques) is de hoofdstad van Mozambique, ligt in het zuiden van het land, en heeft een grote natuurlijke haven die ontdekt werd door Vasco da Gama in 1498.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de grote haven aan de Matolarivier die uitkomt in de Degolabaai. Je kan makkelijk te voet in het stadscentrum geraken.

Het zien waard

Prachtige stranden.

Levendige stad met veel marktjes, een aantal mooie koloniale gebouwen en een grote botanische tuin. Buiten het centrum zijn er veel sloppenwijken.Mombassa (Kenia)

Deze grote havenstad ligt in het zuidoosten van Kenia, aan de Indische Oceaan en werd zoals vele andere steden in deze regio door Vasco da Gama bezocht in 1498.

De Deense schrijfster Karen Blixen deed hier in 1914 inspiratie op voor haar boek Out of Africa.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de dokken 1 en 2 van de industriële haven. Er wordt (al vele jaren) gewerkt aan een cruiseterminal.

Om in het centrum te geraken moet je een taxi (onderhandelen over de prijs) of shuttlebus nemen.

Het zien waard

Dé toeristische trekpleister is het Fort Jesus, dat Unesco Werelderfoed is.

Ook de moeite waard: Mamba Crocodile Village, de grootste krokodillenfarm van Oost-Afrika.

En er zijn hier heel mooie stranden.


Mormugao (Goa, India)

De stad Goa (eigenlijk een staat) in het westen van India was al tweeduizend jaar geleden een belangrijk internationaal centrum dat handel dreef met het Midden-Oosten, Noord-Afrika en het Romeinse Rijk.

Tot 1961 was Goa een Portugese kolonie.

Tip: van juni tot september is het hier moessontijd en regent het heel veel.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de haven van Mormugao op bijna 40 km van Panaji (het centrum van Goa). Als je die stad wil bezoeken kan je dus best een excursie boeken of met wat vrienden een taxi delen.

Het zien waard

Mooie kerken, kathedralen én hindoetempels. Vooral de basiliek met de opvallende naam Bom Jesus is de moeite waard.

Prachtige stranden.

Excursietip:bezoek een kruidenplantage.


Mumbai (Bombay, India)

Mumbai, voorheen bekend als Bombay, is de grootste stad van India en ligt in het westen van het land in een mooie baai, op een zevental eilanden. De stad staat bekend als technologisch centrum en als hoofdstad van de Indische filmindustrie (Bollywood).

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de Ballardpier, vanwaar je met een taxi of een shuttlebus op een kwartier in het stadscentrum bent.

Het zien waard

De gigantische poort Gateway of India.

Het Nehru Centrum en Planetarium.

Excursietip: de tempelgrotten op het Elephanta-eiland (Unesco Werelderfgoed).


Port Elisabeth (Zuid-Afrika)

Dit is een van de grootste steden van Zuid-Afrika, zo’n 750 km ten noordoosten van Kaapstad, aan de Algoabaai, op de grens tussen de Indische en Atlantische Oceaan.

Het is een populaire toeristische plaats, aan het begin van de mooie ‘tuinroute’ en wordt door steeds meer cruiseschepen aangedaan.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt niet ver van het heuvelachtige stadscentrum maar het wordt afgeraden om er te voet naartoe te gaan. Je kan beter een taxi of shuttle nemen.

Het zien waard

Prachtige witte zandstranden.

Het Nelson Mandela Metropolitan Art Museum.

Excursietip: het Addo Elephant Park (opgericht in 1931 om de olifanten te beschermen).


Richards Bay (Zuid-Afrika)

Grote haven aan een prachtige baai aan de Indische Oceaan in het noordoosten van Zuid-Afrika in KwaZoeloe-Natal. De stad werd pas in 1879 gesticht, tijdens de Eerste Boerenoorlog, door Sir Frederick Richards.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de nieuwe cruiseterminal, vlakbij het stadscentrum. Je wordt verwelkomd door dansende Zoeloes.

Het zien waard

Mooie stranden.