De mooiste cruisehavens aan de oostkust van Zuid-Amerika  en langs de Amazone


De cruisehavens  aan de westkust vind je hier >>>

Zuid-Amerika is een prachtig continent en een droom om er een cruisereis te maken: ontdek de tropische regenwouden rond de Amazone, de steppen van Patagonië en gletsjers en ijsbergen helemaal in het zuiden nabij Antarctica.

Als het in Europa winter is, is het daar zomer, dus de meeste cruises in deze regio worden georganiseerd tussen oktober en maart. Een klassieker is de route tussen Valparaiso (Chili) en Buenos Aires (Argentinië) via Kaap Hoorn of de Straat van Magellaan, maar je kan ook vanuit talrijke andere steden in Centraal- of zelfs Noord-Amerika naar het zuiden, en dat zowel langs de westkust (langs Ecuador, Peru en Chili) als langs de oostkust (langs Brazilië, Uruguay en Argentinië). Je moet wel rekening houden met twee lange vluchten, waardoor deze cruises wel wat duurder zijn.

We bekijken hier de mooiste havensteden van de oostkust, langs de Atlantische Oceaan, vanaf Cartagena in Colombia, via de Amazone, naar het zuiden tot in Antarctica.


Cartagena (Colombia)

Cartagena is een havenstad in het noordwesten van Colombia, genoemd naar de Spaanse stad Cartagena, en wordt ook wel Cartagena de Indias genoemd. De stad werd gesticht door Spanjaarden in 1533 en was lange tijd een belangrijke schakel tussen Spanje en Zuid-Amerika. Tijdens de 16de eeuw en de 17de eeuw was Cartagena een rijke stad en daardoor een gewild doel voor piraten. Zo werd de stad in 1585 geplunderd door de Francis Drake.

Cartagena is nu een van de mooiste historische steden van Zuid-Amerika.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de industriële haven, op 4 km van het stadscentrum. Probeer daar (voor je veiligheid) met georganiseerd vervoer te geraken.

Het zien waard

De stadsmuren: Cartagena was vroeger één van de belangrijkste en rijkste havensteden van Zuid-Amerika. Om de stad te beschermen tegen zeerovers werden er vestigingsmuren en forten gebouwd. Die zijn grotendeels intact gebleven en omringen nog steeds het grootste gedeelte van de oude stad.

De Torre del Reloj: de belangrijkste toegang tot het ommuurde centrum, een gele stadspoort met een klokkentoren.

Het Castillo San Felipe de Barajas: een groot fort op de San Lázaroheuvel.

Het klooster Convento La Popa de la Galera.


Île du Diable (Devil's Island)

Het Île du Diable (Duivelseiland) is het noordelijkste eiland van de Îles du Salut, voor de kust van Frans-Guyana (in het noordoosten van Zuid-Amerika, grenzend aan Suriname en Brazilië).

Dit eiland was berucht omdat hier in de 19de eeuw een Franse strafkolonie was. Het werd later beroemd door de film 'Papillon’ (met Steve McQueen en Dustin Hoffman) naar het gelijknamige boek van Henri Charrière waarin die vertelt over zijn ontsnapping van het Duivelseiland.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De meeste schepen komen hier maar even langs voor een photo opportunity. Soms worden de passagiers wel met tenders aan wal gebracht op het strand.

Het zien waard

Mooie strand en wat rotsen en ruïnes.


Belém (Amazone)

Grote stad aan de monding van de Amazone.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De meeste cruiseschepen kunnen aanmeren in het stadscentrum. De grootste schepen brengen hun passagiers met tenders aan wal in Icoraci, op 30 minuten rijden van Belem.

Het zien waard

De gerenoveerde dokken.

Mooie basiliek Nossa Senhora de Nazar.

Teatro do Paz.

Forte do Castelo.


Santarém (Amazone)

Havenstad aan de samenvloeiing van de Tapajós en de Amazone, tussen Belém in het oosten en Manaus in het westen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de nieuwe Docas de Santarem, op 15 minuten wandelen van het stadscentrum.

Het zien waard

In de stad zelf staan nog wat mooie oude gebouwen (dit is de oudste stad aan de Amazone).

De Amazone en het Amazonewoud.

Het National Forest Tapajos.

Excursietip: het witte strand in deelgemeente Alter do Chão (zie hieronder) op zo’n 35 km. Dit werd door de Britse krant The Guardian in 2014 verkozen tot het beste strand van Brazilië.


Alter do Chão (Amazone)

Alter do Chão, een deelgemeente van Santarém, ligt aan de Tapajósrivier. Het is een belangrijke toeristische bestemming en staat bekend om zijn witte stranden.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De passagiers worden hier met tenders aan wal gebracht.

Het zien waard

Het witte strand Ilha do Amor (Liefdeseiland) werd door de Britse krant The Guardian in 2014 verkozen tot het beste strand van Brazilië.
Parintins (Amazone)

Parintins ligt aan de rechteroever van de Amazone op het eiland Tupinambarana, zowat halverwege tussen Santarém en Manaus.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Vlakbij het stadscentrum.

Het zien waard

De Amazone en het Amazonewoud.

Het Valériameer.

De drijvende markt.

Indien je hier toevallig het weekend voor 24 juni bent: het Boi-Bumbá-(dans)festival. De Bumbo Dromo, het stadion waar het festival plaatsvindt kan je wel altijd bezoeken.


Manaus (Amazone)

Manaus ligt aan de samenvloeiing van de Rio Negro en de Amazone die tot hier bevaarbaar is voor niet al te grote (cruise)schepen. Het is een grote stad met meer dan 2 miljoen inwoners. Op het einde van de 19de eeuw werd Manaus een tijdje heel rijk door de rubberhandel. Tot de rubberprijs ineenzakte.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de Porto Flutuante (vlottende dokken) vlakbij het stadscentrum.

Het zien waard

De Amazone en het Amazonewoud

Het operagebouw Teatro Amazonas.

De gietijzeren Mercado Municipal uit 1882.

Excursietip: op ongeveer 15 km is er de samenvloeiing (Encontro das Águas) van de Rio Solimões en de Rio Negro.


Fortaleza (Brazilië)

Fortaleza wordt op sommige cruisewebsites nog voorgesteld als een klein vissersplaatsje, maar dat is niet echt nog het geval: de stad heeft ondertussen meer dan 2,5 miljoen inwoners en is een populaire moderne badplaats geworden.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Op dit ogenblik (december 2017) nog in de industriële haven (vanwaar je een shutlle of taxi naar het centrum moet nemen), maar er wordt volop gewerkt aan een nieuwe cruiseterminal. Deze stad wordt soms aangedaan op trans-Atlantische cruises, maar meestal wordt de oversteek vanuit Recife gemaakt.

Het zien waard

De Mercado Central.

De ‘culture wijk’ Dragão-do-Mar met enkele musea.

Een paar mooie stranden.


Natal (Brazilië)

Natal ligt aan de Atlantische Oceaan in het noordoosten van Brazilië, tussen Fortaleza en Recife in, aan de monding van de Potengi. Het is de hoofdstad van de deelstaat Rio Grande do Norte.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Pal in het stadscentrum.

Het zien waard

De zon: nergens in Brazilië schijnt de zon meer dan hier.

Het imposante fort Reis Magos en de Newton Navarrobrug.

Enkele mooie stranden: Ponta Negra, Praia do Meio en Praia dos Artistas.

Het Dunas Park.


Recife (Brazilië)

Recife is een grote havenstad in het noordoosten van Brazilië, en vaak de laatse Braziliaanse haven tijdens een trans-Atalantische cruise van Zuid-Amerika naar Europa. Van hieruit gaat het dan via Cabo Verde en/of de Canarische eilanden richting Portugal of de Middellandse Zee. Recife wordt soms het Venetië van Braziië genoemd: de stad is ook gedeeltelijk gebouwd op een eiland, enkele rivieren en kanalen lopen er doorheen en er zijn veel bruggen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de industriële haven vanwaar de passagiers met shuttles naar het stadscentrum gebracht worden (je mag niet zelf door de haven wandelen). De stad zelf is ook erg druk, in sommige wijken armoedig en niet overal even veilig.

Het zien waard

Het oude centrum, rond de Bacia de Santo Amaro.

Het Forte das Cinco Pontas, nu een museum.

Enkele mooie pleinen: Praça da Republica, Praça da República, Praça da Independência en Pátio de Sâo Pedro.

Veel mooie kerken zoals São João Batista dos Militares, Santo Antônio, Santíssimo Sacramento en basilieken: Nossa Senhora da Penha, en Nossa Senhora do Carmo.

Het Boa Viagemstrand.

Excursietip: de buurstad Olinda sinds 1982 UNESCO-werelderfgoed.


Maceio (Brazilië)

Prachtig geleden stad aan de Atlantische Oceaan, in het noordoosten van Brazilië (zo’n 250 ten zuiden van Recife) met een heel mooie kustlijn.

Opgelet: deze stad is niet echt veilig, wees dus voorzichtig en blijf in groep.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de Jaraguahaven, vlakbij het stadscentrum.

Het zien waard

Mooie stranden met grote boulevards: vooral Pajuçara, Jatiúca en Ponta Verde.

Bij de Marape Dunes, waar rivier en zee bij elkaar komen, kan je zowel in zoet als in zout water zwemmen.

Excursietip: de Mandaulagune.


Salvador de Bahia (Brazilië)

Na Sao Paulo en Rio de Janeiro is Salvador de Bahia, in het noordoosten van het land, de grootste stad van Brazilie. Het was ook de eerste hoofdstad.

In de volksmond wordt de stad ook wel gewoon Salvador genoemd, terwijl de volledige naam van de stad luidt: São Salvador da Bahia de Todos os Santos. De baai wordt de Allerheiligenbaai genoemd, omdat de Portugezen op die dag (1 november dus) in 1501 de baai binnenvoeren.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt vlakbij het centrum, je kan daar makkelijk te voet naartoe.

Het zien waard

Salvador da Bahia is veruit de meest exotische stad van Zuid-Amerika met veel Afrikaanse invloeden.

Indien je er in de juiste periode komt (februari): het carnavalfeest is hier nog groter dan in Rio.

Het historische centrum Pelourinho (UNESCO-werelderfgoed) herinnert, na jarenlange restauraties, weer aan de Portugese koloniale rijkdom van weleer.

Zeker een bezoekje waard: het Forte de Santo Antonio da Barra met de oudste vuurtoren van Zuid-Amerika; de Igreja NS do Bonfim-kerk, het voetbalstadion (gebouwd voor het WK 2014), Itaipava Arena Fonte Nova, en misschien vooral de toeristische markt Mercado Modelo.

Salvador heeft ook prachtige stranden.


Ilhéus (Bahia, Brazilië)

Ilhéus is een kust- en havenstad in de staat Bahia, zo’n 300 km ten zuiden van Salvador de Bahia. De stad werd al in 1534 gesticht en was lange tijd de wereldhoofdstad van de cacao, totdat die teelt onmogelijk werd door een ziekte. Nu is de eerste economische sector het toerisme. De grote Braziliaanse schrijver Jorge Amado woonde en werkte in Ilhéus. Buiten de stad bevindt zich de naar hem genoemde luchthaven Jorge Amado Airport.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen meren aan in de Porto de Malhado, op wandelafstand van het stadscentrum.

Het zien waard

De Santanakapel; diverse musea (waaronder het Museu Regional do Cacau) en mooie zandstranden.


Buzios (Brazilië)

Búzios (of Armação dos Búzios) ligt aan de Costa do Sol, zo’n 100 km ten oosten van Rio de Janeiro. De stad wordt bijna volledig omringd door regenwoud. Het was een typisch rustig vissersdorpje tot in de jaren 1960 de beroemde Franse actrice Brigitte Bardot hier even verbleef. Sindsdien is Buzios een drukke toeristische plaats, met een overwegend chic en trendy publiek, veel luxueuze buitenhuizen en exclusieve restaurants. Het wordt dan ook soms het Braziliaanse St. Tropez genoemd.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Buzios heeft geen cruisehaven, de cruiseschepen gaan voor anker op zee en brengen hun passagiers met tenderboten aan land bij de Armacao Pier, op zo’n 4 km van het stadscentrum. Heel wat rederijden doen deze plaats aan, onder meer MSC Cruises, Royal Caribbean, Oceania, Regent Seven Seas Cruises, Holland America Line en Azamara.

Het zien waard

Orla Bardot (een levensgroot standbeeld van Brigitte Bardot), mooie architectuur en prachtige stranden.


Rio de Janeiro (Brazilië)

De bekendste stad van Brazilië en van heel Zuid-Amerika, Rio de Janeiro, is schitterend gelegen in de Baai van Guanabara en wordt terecht Cidade Maravilhosa (Prachtige Stad) genoemd. Een bekend Braziliaans gezegde luidt: “God schiep de wereld in zeven dagen en besteedde er daarvan twee aan Rio”. Misschien net iets overdreven, maar deze stad is absoluut het bezoeken waard. Maar dan wel liefst in groep, want het is er niet overal even veilig. Rio staat bekend als de stad van de samba, de bossanova en het uitbundige carnavalsfeest, en is beroemd om zijn drukbezochte stranden, zoals Copacabana en Ipanema, maar er zijn ook nog vele sloppenwijken, favela's genaamd, met veel armoede en criminaliteit.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Vlakbij het centrum van de stad, je kan daar dus te voet naartoe.

Het zien waard

De naturlijke haven van Rio geldt als een van de zeven natuurwonderen van de wereld en is omgeven door indrukwekkende bergen en heuvels. De Suikerbroodberg (395 m) met zijn bekende kabelbanen, de Corcovado (710 m) met het 38 m hoge Christusbeeld bereikbaar met een tandradtreintje, en de heuvels van Tijuca (ruim 1.000 m). Een deel van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Andere bezienswaardigheden: het Maracanãstadion, een van de grootste voetbalstadions ter wereld; de historische binnenstad waar het barst van de indrukwekkende kerken en andere gebouwen, waaronder de Nationale bibliotheek van Brazilië, ook al een van de grootste van de wereld; het Park van Tijuca (het grootste stadswoud ter wereld), en de Jardim Botanico.


Ilha Grande (Brazilië)

Ilha Grande is, zoals de naam het zegt, een groot eiland (een van de grootste van Brazilië) en misschien wel het groenste eiland van Zuid-Amerika. Letterlijk en figuurlijk: je vindt er veel bossen én het is auto- en wegenvrij. 35% van het eiland is beschermd natuurgebied.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Vila Abraao is de hoofdstad van het eiland en heeft een kleine haven. Cruiseschepen gaan voor anker op zee en brengen hun passagiers met tenders aan land.

Het zien waard

In het regenwoud kan je de met uitsterven bedreigde apensoorten Tamarins en Marmoset tegenkomen.

Je vindt hier prachtige stranden met heel wit zand. Echt een plaatsje om te relaxen (voor zover je dat aan boord van je cruiseschip al niet voldoende doet) of voor de liefhebbers: om te snorkelen.


Parati (Brazilië)

Het kleine idyllische havenstadje Parati (of Paraty) ligt aan de Braziliaanse Costa Verde, zo'n 260 km onder Rio de Janeiro. De oude stadskern ligt op 5 meter hoogte tussen de mondingen van de Rio Peruquê-Açu en de Rio Matheus Nunes aan de Baai van Parati, onderdeel van de grotere Baai van Ilha Grande, die uitgeeft op de Atlantische Oceaan.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen gaan voor anker op zee en brengen hun passagiers met tenders aan land.

Het zien waard

Opmerkelijk: elke dag loopt bij vloed de zee de straten in. In plaats van een dijk te bouwen leggen de inwoners gewoon wat loopplankjes tussen de hoge stoepen, en klaar is kees.


Ilhabella (Brazilië)

Ilhabela (‘mooi eiland’) is het grootste eiland van Brazilië en ligt ter hoogte van Sao Paulo in de Atlantische Oceaan.

Er is een ferryverbinding met het Braziliaanse vasteland en daardoor kan het hier in de weekends erg druk zijn.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De schepen gaan voor anker op zee en brengen hun passagiers met tenders aan land.

Het zien waard

Bijna 40 kilometer stranden.

Tropische begroeiing en watervallen.


Santos (Brazilië)

Santos (‘heiligen’) is de grootste haven van Brazilië en zelfs van Zuid-Amerika. De stad is mooi gelegen in de Baía de Todos os Santos, gedeeltelijk op het (schier)eiland São Vicente en deels op het vasteland, aan de voet van de bergketen Serra do Mar.

Vele duizenden immigranten kwamen via de haven van Santos Brazilië binnen aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.

Het is de thuisbasis van FC Santos, de club waar voetballegende Pele op 15-jarige leeftijd zijn carrière begon.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Op 1.5 km van het stadscentrum dat aan de riviermonding van de Quilombo ligt.

Het zien waard

Santos beschikt over een ruim vijf kilometer lange strandtuin die in het Guinness Book of Records is opgenomen als de grootste tuin aan zee.

De Monte Serrat,  een rotsachtige heuvel middenin de stad, te beklimmen via stenen trappen (tip: er gaat ook een toeristentreintje naartoe), vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht over de baai en de stad.

Het Santos Municipal Aquarium; het Pantheon dos Andradas; eventueel het Koffiemuseum, de kathedraal, en het Santo Amarokasteel.


Porto Belo (Brazilië)

Porto Belo (niet te verwarren met Portobelo in Panama) is een mooi klein plaatsje in de Braziliaanse deelstaat Santa Catarina, prachtig gelegen op een schiereiland aan de Atlantische Oceaan.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen gaan voor anker op zee en brengen hun passagiers met tenderboten aan land.

Het zien waard

Mooi strand en een verrassend interessant Univali Eco-museum.

Van hieruit kan je eventueel een excursie maken naar de stad Florianopolos of naar het buurstadje Bombinhas.


Porto Alegre (Brazilië)

Porto Alegre (vrolijke haven) is een van de grootste steden van Brazilië en ligt in het zuiden van het land op een plaats waar verschillende rivieren samenkomen en de Lagoa dos Patos vormen (lagune van de eenden). Porto Alegre wordt beschouwd als een van de groenste steden van het land, en kent een hoge levensstandaard. De stad was al enkele keren de locatie van het Wereld Sociaal Forum, een jaarlijkse bijeenkomst voor andersglobalisten.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de grote haven. Je zal een shuttle of een taxi naar het centrum moeten nemen.

Het zien waard

De Mercado Público, Casa de Cultura Mario Quintana, Fundação Iberê Camargo, het PUCRS-museum (wetenschap en techniek).


Rio Grande (Brazilië)

Havenstad in het zuiden van Brazilië, in de welvarende staat Rio Grande do Sul. Rio Grande ligt tussen twee grote lagunes in: de Lagoa dos Patos en de Merínlagune. De stad heeft de op een na drukste haven van Brazilië en een grote olieraffinaderij.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de grote industriële haven. een shuttle of een taxi naar het centrum is aangewezen.

Het zien waard

De Praca Xavier Ferreira, de Doca do Mercado en het Alfandegagebouw zijn een bezoekje waard.


Punta del Este (Uruguay)

Punta del Este (punt van het oosten) ligt 145 km ten oosten van Montevideo en is één van de populairste vakantieoorden van heel Zuid-Amerika, dankzij de schitterende ligging op een schiereiland tussen de Río de la Plata en de Atlantische Oceaan, de prachtige witte stranden en de bossen in de omgeving.

Punta del Este heeft een jachthaven waar bijna 500 schepen kunnen aanleggen, 100 hotels en talrijke restaurants, discotheken en casino's. De stad wordt door sommigen het St.Tropez of het Monte Carlo van Uruguay genoemd, maar door anderen het Benidorm van het Zuid-Amerika. Je bekijkt het zelf maar.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen gaan voor anker op zee en brengen hun passagiers met tenderboten aan land.

Het zien waard

Op de Playa Brava staat het kunstwerk Mano de Punta del Este van de Chileense kunstenaar Mario Irarrázabal uit 1982 die het maakte als waarschuwing voor zwemmers; het is nu een icoon van de stad.

Tip: Punta Ballena, dat dicht bij de stad ligt, is een uitstekende plek om walvissen van dichtbij te bestuderen. En opgelet: het waait hier dikwijls hevig.


Montevideo (Uruguay)

Montevideo is de hoofdstad van Uruguay. De stad ligt op de noordoever van de monding van de Río de la Plata die daar liefst 200 kilometer breed is. Montevideo ligt iets zuidelijker dan de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires (hoewel de meeste cruises naar het noorden eerst die stad aandoen). Het levensniveau in de stad is het hoogste van Latijns-Amerika. Montevideo is ook veel veiliger dan vele andere Zuid-Amerikaanse steden.

Het toerisme wordt steeds belangrijker voor Uruguay. Montevideo, Colonia en Punta del Este (zie hierboven) zijn de belangrijkste toeristische bestemmingen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt in het noordelijke deel van de stad, op zo’n anderhalve kilometer van het centrum. Onder meer Silversea, Costa Cruises, Cunard, Royal Caribbean, MSC, Carnival, Princesse, Fred Olsen en Celebrity Cruises doen Montevideo aan, meestal in december en januari, als het daar zomer is.

Het zien waard

Het Estadio Centenario is misschien wel de belangrijkste trekpleister van de stad, hier werd in 1930 de eerste WK-finale voetbal gespeeld.

De Avenida 18 de Julio, de hoofdstraat van de stad met onder meer het monument van de Gaucho; de Mercado del Puerto; het Palacio Legislativo en het Palacio Salvo waar Gerardo Matos Rodríguez in 1916 één van de beroemdste tango's van de wereld zou geschreven hebben: La Cumparsita.


Buenos Aires (Argentinië)

Buenos Aires (dat betekent goede luchten of ook wel gunstige winden) is de hoofdstad van Argentinië en ligt aan de monding van de Río de la Plata (de rivier van het zilver). Het is een echte kosmopolitische wereldstad met meer dan 12 miljoen inwoners, grotendeels uiteraard Argentijnen en andere Zuid-Amerikanen maar ook veel mensen van Europese, Arabische en Aziatische afkomst.

Buenos Aires wordt wel eens het Parijs van Zuid-Amerika genoemd, hoewel het veel van zijn vroegere grandeur heeft verloren. De stad beleefde haar gouden periode tussen 1880 en 1920, toen Argentinië bij de rijkste landen van de wereld hoorde.

Bekende Argentijnen zijn de presidenten Juan Perón en zijn vrouw Eva Perón (Evita), voetbalster Diego Maradonna en de Nederlandse koningin Maxima. Een bekende gebeurtenis: de Falklandoorlog van 1982. En niet te vergeten: ook de tango komt uit dit land.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt iets minder dan een kilometer van het stadscentrum, dus net te doen om er te voet te geraken, maar er zijn ook volop betaalbare taxi's.

Onder meer Silversea, Costa Cruises, Cunard, Royal Caribbean, MSC, Carnival en Celebrity Cruises doen Buenos Aires regelmatig aan, meestal in december en januari, als het daar zomer is.

Het zien waard

De Avenida 9 de Julio, sinds 1936 de breedste straat ter wereld — de stoepen liggen bijna 140 meter uit elkaar; Plaza de Mayo; de Cathedral Metropolitana; de Plaza Mayor; het Casa Rosada, een lichtrozekleurige gebouw dat in 1894 opgericht is en sinds 1910 als zetel van de Argentijnse regering dienst doet.

Voor de romantici: het Recoleta kerkhof met het graf van Eva Perón.

Tips: vanaf de heuvel van de Plaza San Martín kan je van het uitzicht over de wijk Retiro genieten (het Kavanagh-gebouw in Retiro was in 1936 de eerste wolkenkrabber van Latijns-Amerika).


Puerto Madryn (Argentinië)

Havenstad in Patagonië in het zuiden van Argentinië. Mooi gelegen aan de voet van een hoogvlakte die hier afloopt naar een wijde baai, de Golfo Nuevo.

Er staat hier wel vaak veel wind.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In Alte, aan de Stornipier op 6 km van het stadscentrum. Een taxi of shuttle zal dus nodig zijn.

Het zien waard

Het Peninsula Valdés, een bekend natuurreservaat dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Met wat geluk zie je hier zeeleeuwen, walvissen, pinguïns, zeeolifanten…

Gezellig stadje met een mooie boulevard langs het strand.


(Port) Stanley (Falklandeilanden)

De Falklandeilanden liggen in het zuiden van de Atlantische Oceaan, ten oosten van Argentinië. Hoewel het officieel Brits overzees gebied is, wordt de archipel door Argentinië geclaimd. De twee grootste eilanden zijn West-Falkland en Oost-Falkland.

De hoofdstad en belangrijkste cruisehaven Stanley (hier nog steeds bekend onder de vroegere naam Port Stanley) ligt op Oost-Falkland.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De schepen gaan voor anker op zee en brengen hun passagiers met tenderboten aan land.

Het zien waard

De Christ Church Cathedral en de boog van walvisbeenderen op het grasveld naast de kerk t(zie foto).

Het Government House en het Falkland Museum.

De natuurparken Bluff Cove Lagoon en Volunteer Point, waar je veel kans maakt om pinguïns te zien.


Ushuaia (Argentinië)

Ushuaia is de meest zuidelijke stad ter wereld en ligt aan de zuidkust van Tierra del Fuego (Vuurland) aan het Beaglekanaal. De naam werd gegeven door de Yamana-indianen en betekent ‘baai die naar het westen loopt’.

Oorspronkelijk (in 1896) was hier alleen een gevangenis voor zware criminelen. Toen ontwikkelde de houtwinningsindustrie zich rond de stad, werd er goud gevonden in de regio en kwamen van heide en verre kolonisten toe. Nu is toerisme de belangrijkste bron van inkomsten.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De schepen meren aan aan de pier van de industriële haven Ushuaiai Terra del Fuego, 10 minuten te voet van het stadscentrum. Als je toch een taxi zou nemen: maak goede afspraken want de taxi’s hebben hier geen meters. Vanaf deze pier vertrekken ook schepen naar Antarctica, waarbij de beruchte Drake Passage moet worden overgestoken, de gevaarlijkste zeeweg ter wereld.

Het zien waard

Ushuaia is populair bij toeristen, al was het maar om te kunnen pochen dat ze daar geweest zijn. Je kan hier (dure) tochten maken met hondesleden, deelnemen aan fakkeltochten, ijsrotsen en bergen beklimmen, skiën, een boottochtje maken op het Beaglekanaal…

Je vindt hier nog wat kleurrijke huizen, maar ook steeds meer lelijke betonnen gebouwen.

Enigszins bezienswaardig zijn het Municipalidad de Ushuaia uit 1903, het Museo del Fin del Mundo, maar misschien vooral het maritiem museum dat gevestigd is in de vroegere gevangenis.

De Avenida San Martín is de belangrijkste winkelstraat.

Excursietip: het nationaal park Tierra del Fuego, op een uur rijden.


Antarctica (De Zuidpool)

In de maanden januari en februari (en door de opwarming van de aarde nu soms ook al in december en maart) worden vanuit Zuid-Amerika, en soms ook vanuit Zuid-Afrika en Australië, een toenemend aantal cruises geroganiseerd richting het prachtige natuurlandschap van Antarctica. De rest van het jaar is de zee nog altijd bevroren. Let op, om daar te geraken moeten de schepen meestal door de gevaarlijke straat Drake, het ruwste stukje zee ter wereld.

Eigenlijk (en gelukkig maar) wordt tijdens die cruises alleen een deel van het Antarctisch Schiereiland aangedaan, dat is het noordwestelijk deel van Antarctica, en het minst koude deel van dat continent. Daar liggen de enige twee havens waar cruiseschepen mogen aanmeren: Paradise Bay en Neko Harbour. Het schiereiland is omgeven door een hoop eilandjes waar weer allerlei vaarwegen tussen lopen. In dit gebied kan je soms walvissen zien.


Onder meer Celebrity Cruises, Silversea Cruises, Hapag Lloyd Cruises, Holland America Line en Ponant bieden deze, vaak prijzige cruises aan, net als een aantal kleinere gespecialiseerde ‘expeditieschepen’.

De natuur is hier prachtig met uitgestrekte poolvlaktes, pakijs, ijsbergen en gletsjers. En je kan hier pinguïnkolonies zien, reuzestormvogels, zeeolifanten, walvissen, zeeleeuwen, robben, diverse zeevogels…

Sommige schepen zetten hun Zodiacboten uit zodat je dicht langs de gletsjers kan varen.

Cruises naar Antarctica doen soms ook South Georgia aan, of de Zuidelijke Shetlandeilanden.
De westkust van Zuid-Amerika deel 1: van Panama tot Antarctica vind je hier >>>

Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >       Reportages >       Nieuws >---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be