Door het Panamakanaal

Cruises doorheen het Panamakanaal, dat de Stille Oceaan verbindt met de Caraïbische Zee en verder met de Atlantische Oceaan, zijn bijzonder populair, maar dan vooral bij Amerikanen en Canadezen. Voor Europeanen zijn de lange en dure vluchten er soms wat teveel aan.

De cruiseroutes die aangeboden worden lopen bijna allemaal van Los Angeles of San Diego via het kanaal naar Miami of Fort Lauderdale. Of omgekeerd natuurlijk.

Vanuit de Caraïbische zee kan je ook cruises naar het Panamakanaal boeken met een ‘gedeeltelijke doorvaart’. De schepen varen dan via Colon naar het Gatun Lake in het kanaal en terug.

Hieronder beschrijven we de route doorheen het Panamkanaal vanuit Los Angeles, dus van west naar oost.Los Angeles (Californië/USA)

Los Angeles, veelal afgekort tot L.A., is na New York de grootste stad van de USA. In de stad en de onmiddellijke omgeving wonen bijna 18 miljoen mensen. De stad werd in 1781 gesticht door de Spanjaarden en werd een deel van Mexico. Na de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog (midden 19de eeuw) kwam de stad, samen met de rest van Californië in Amerikaanse handen. Nu is L.A. een wereldstad met een grote haven, een drukke luchthaven en een zeer druk wegennet.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de World Cruise Terminal in San Pedro (een deelgemeente van L.A.). Los Angeles is zoals gezegd een enorm grote stad, dus een taxi of shuttle zal hoe dan ook nodig zijn om je ergens naartoe te voeren.

Het zien waard

Hollywood: het centrum van de Amerikaanse film- en televisie-industrie waar je zeker eens over de Hollywood Boulevard moet wandelen met de Hollywood Walk of Fame en een bezoekje kan brengen aan Century City of Universal City.

Het Getty Center en de Walt Disney Concert Hall.

Prachtige huizen en gebouwen van onder meer Frank Lloyd Wright

De wereldberoemde stranden van Santa Monica, Malibu, Venice en Huntington Beach.

Disneyland, in Anaheim, ten zuiden van L.A.


San Diego (Californië/USA)

San Diego ligt in het uiterste zuidwesten van Californië, dichtbij de grens met Mexico. Net als Los Angeles hoorde deze stad eerst bij Mexico. Pas na de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog (midden 19de eeuw) kwam San Diego, samen met de rest van Californië, in Amerikaanse handen. Het bleef lang een kleine stad tot de komst van de spoorverbinding in 1878. In de 20ste eeuw werd de tonijnvisvangst en de conservenindustrie heel belangrijk en werd San Diego zelfs de 'tonijnhoofdstad van de wereld’.

Door het zachte klimaat (hoewel het soms snel kan afkoelen) en de mooie ligging aan de Stille Oceaan is San Diego een druk bezochte badplaats.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruiseterminal ligt aan B Street op wandelafstand van het stadscentrum.

Het zien waard

De San Diego Zoo (in Balboa Park) is een van de mooiste ter wereld en ook SeaWorld San Diego is zeker een bezoekje waard.

De stad is met het eiland Coronado (bekend van de film ''Some like it hot') verbonden via de imponerende (zelfs angstaanjagende als je erover rijdt) 3.407 meter lange San Diego-Coronado Bridge.

Legoland ligt niet ver uit de buurt.

Excursietip: een uitstapje met de tram (28 km) naar Tijuana in Mexico.


Cabo San Lucas (Mexico)

Cabo San Lucas ligt op het zuidelijkste punt van het schiereiland Baja California. De stad werd pas in 1917 gesticht en kreeg bekendheid doordat ze vermeld werd in het boek 'Log from the Sea of Cortez' van John Steinbeck. Door de prachtige ligging en het mooie strand is het nu een bekende badplaats geworden.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De schepen gaan voor anker voor de kust en brengen hun passagiers naar de jachthaven met tenders. Vandaar is het nog 10 minuten te voet tot het stadscentrum.

Het zien waard

El Arco de San Lucas Cabo: opvallende rotsformatie op het uiterste punt van de kaap.

Het onderzees natuurreservaat.

Met wat geluk kan je hier walvissen zien.


Puerto Vallarta (Mexico)

Puerto Vallarta ligt schitterend aan de baai van Banderas en is na Cancun en Acapulco de drukst bezochte badplaats van Mexico.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruiseterminal ligt in La Marina, zo’n 5 km ten noorden van het centrum. Er rijden bussen tot het centrum of je kan een taxi nemen (onderhandelen over de prijs).

Het zien waard

Je ziet hier en daar in Viejo Vallarta nog dat dit ooit een mooi vissersdorpje was, maar voor de rest is dit een drukke toeristische badplaats.

Zon, zee en wit zand op het strand. Perfect om te zwemmen en te snorkelen. Ook een gezellige boulevard.

Weetje: Richard Burton en Elizabeth Taylor werden hier minnaars tijdens de opnames van 'Night of the Iguana' in 1963.

Tip: het is niet altijd even veilig in Puerto Vallarta. Wees dus voorzichtig.


Acapulco (Mexico)

Acapulco is de belangrijkste haven van Mexico aan de Stille Oceaan, en na Cancún na de belangrijkste badplaats van het land. Deze stad werd al in 1528 gesticht en vanuit de haven vertrokken veel schepen naar Azië. Na de Tweede Wereldoorlog werd Acapulco een populaire badplaats, vooral bij Amerikanen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er is een nieuwe cruiseterminal tegenover het Zocaloplein, pal in het stadscentrum.

Het zien waard

Zon, zee, strand en veel bars.

Misschien toch een bezoekje waard: het oude fort Fuerte San Diego dat nu het Museo Historico de Acapulco huisvest.

Tip: het is niet altijd even veilig in Acapulco. Wees dus voorzichtig.


Huatulco (Mexico)

(Santa Maria) Huatulco is een grote toeristische gemeente in het zuidwesten van Mexico.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt in Santa Cruz Bay net ten zuiden van het dorpje La Crucecita.

Het zien waard

Huatalco is een pure zon-, zee- en strandbestemming. Je vindt hier meer dan 30 stranden in een tiental baaien.

Achter de kust zijn er ook nog wat grotten en watervallen te bekijken.

La Crucecita is een aangenaam plaatsje, waar je misschien nog wel een echt authentiek cadeautje kan vinden.


Puerto Chiapas (Mexico)

Puerto Chiapas (op veel kaarten staat nog de vroegere naam Puerto Madero) ligt iets ten noorden van de grens met Guatemala aan de zuid-Mexicaanse kust van de Stille Oceaan.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Sinds 2005 is hier een cruiseterminal, in het centrum van het stadje.

Het zien waard

Vanuit deze haven worden vooral excursies georganiseerd naar de stad Tapachula (40 minuten met de bus) waar je nog herinneringen aan de Azteekse beschaving vindt en de San Cristobal de Las Casas-kathedraal een bezoekje waard is.

De Mayaruïnes van Izapa aan de voet van de Tacanávulkaan liggen ook niet te ver.

Andere interessante plaatsen in Chiapas zijn Palenque (volgens velen de mooist bewaard gebleven stad van de Maya’s) en de Misol Ha-watervallen.

Je vindt in de regio ook tropische regenwouden en talrijke koffie- en cacaoplantages.


Puerto Quetzal (Guatemala)

Puerto Quetzal ligt zo’n 110 km ten zuiden van Guatemala-Stad aan de Stille Oceaan.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er is hier een nieuwe cruiseterminal aan een vlottend ponton.

Het zien waard

Dit is een stadje waar niet veel te zien is, behalve wat zwarte stranden, maar van waaruit veel excursies worden georganiseerd.

Die excursies gaan vooral naar Antigua, allicht de mooiste stad van Guatemala en sinds 1979 erkend als UNESCO Werelderfgoed. Met zijn koloniale gebouwen en authentieke regionale marktjes, is Antigua een grotere toeristische trekpleister dan de hoofdstad.

El Palacio de los Capitanes Generales (gouverneurspaleis), het Ayuntamiento (gemeentehuis) en de Catedral Metropolitana zijn alle een bezoek waard.

Het schaduwrijke Parque Central, nodigt uit om er even op een bankje te gaan bekomen van de tropische hitte.


Corinto (Nicaragua)

Corinto ligt in het noordwesten van Nicaragua op een eiland voor de baai van El Realejo. Het eiland is met een brug verbonden met het vasteland. Doordat Corinto direct aan de Stille Oceaan ligt groeide deze plaats al snel uit tot de belangrijkste haven van Nicaragua.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In een dok op wandelafstand van het centrum.

Het zien waard

Corinto is een arm, typisch Centraal-Amerikaans stadje. Weinig te zien of te doen. Er is een kunstmatig aangelegd zwart strandje.

Cruiseschepen leggen hier vooral aan omdat van hieruit excursies naar de steden Leon en Managua georganiseerd worden.

León is de belangrijkste universiteitsstad en het culturele centrum van Nicaragua. Het is een mooie stad met gebouwen in uiteenlopende stijlen en kleuren, veel musea en kerken en de grootste kathedraal van Centraal-Amerika.

Er worden vanuit Corinto ook excursies naar de hoofdstad Managua aangeboden, maar dat zouden we afraden: die stad ligt op meer dan 150 km en is bovendien niet echt veilig. Als je het toch overweegt zijn het Parque Historico Nacional Loma de Tiscapa en het Palacio Nacional de la Cultura een bezoekje waard.


San Juan del Sur (Nicaragua)

San Juan del Sur ligt in het zuidwesten van Nicaragua vlakbij de grens met buurland Costa Rica.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er is hier geen cruiseterminal. Schepen gaan voor anker en brengen de passagiers met tenders aan wal in het centrum.

Het zien waard

San Juan del Sur was vroeger een mooi vissersdorpje, nu is het dat buiten de vakantieperiodes ook nog wel een beetje, maar het is toch vooral een pure zon-, zee- en strandbestemming, heel populair bij surfers.

Wel een prachtig wit strand van meer dan 2 km.

Weetje: de Olive Ridley dwergschildpadden komen hier op het strand hun eitjes te leggen.


Puntarenas (Costa Rica)

Costa Rica (rijke kust) ligt tussen Nicaragua en Panama en grenst langs het oosten aan de Caraïbische Zee en langs het westen aan de Stille Oceaan. Het land heeft langs beide zijden cruisehavens, respectievelijk Puerto Limón (zie hieronder) en Puntarenas/Puerto Caldera.

Puntarenas ligt aan de Golf van Nicoya tegenover het schiereiland Nicoya.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Schepen meren aan in Puntarenas zelf vlakbij het stadscentrum, of wat zuidelijker in Puerto Caldera (een van de belangrijkste havens van het land).

Het zien waard

Ook dit is in de eerste plaats een pure zon-, zee- en strandbestemming, populair bij surfers.

Excursietips: enkele Nationale Parken liggen binnen een redelijke afstand. Bijvoorbeeld Carara (een mekka voor vogelaars), Arenal (met de meest actieve vulkaan van het land), Palo Verde (met één van de laatste tropische droge regenwouden in Centraal-Amerika) en Tapanti (met orchideeën die pas in 2009 zijn ontdekt).


Panama City/Fuerte Amador

Panama City ligt via de Golf van Panama aan de Stille Oceaan. De stad werd in 1519 gesticht en van daaruit werd het Incarijk aangevallen. Panama werd in 1671 verwoest door de beruchte piraat Henry Morgan. Door de aanleg van het Panamakanaal maakte de stad, en de rest van het land, een enorme groei door.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven, Fuerte Amador, ligt ruim 30 km ten zuiden van de stad op het schiereiland Amador. De schepen ankeren voor de haven en brengen hun passagiers met tenders aan wal.

Het zien waard

Het oude stadsgedeelte van Panama-stad, Casco Viejo, werd in 1997 door de UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. In de smalle straatjes staan mooi gerestaureerde koloniale gebouwen naast (nog op te knappen) ruïnes.

De Causeway Amador: verbindt Panama-stad met drie kleine eilanden voor de kust en met de cruisehaven.

Excursietip: bij de Miraflores locks heb je een mooi zicht op het Panamakanaal en hoe de schepen daarin geraken.


Het Panamakanaal

Het Panamakanaal is iets meer dan tachtig kilometer lang en en verbindt de Atlantische Oceaan via de Caraïbische Zee met de Stille Oceaan. Hoewel het kanaal twee oceanen met zout zeewater verbindt, is het water in het kanaal zelf zoet. Een grotendeels aangelegd meer, Gatun Lake, vervult de rol van bassin. Regenwater en water uit het omliggende regenwoud wordt erin verzameld om vervolgens naar de sluizen te vloeien.

De Fransman de Lesseps, die ook het Suezkanaal had aangelegd, begon met de bouw van het Panamakanaal in 1881 maar ging eraan failliet. De aanleg werd hervat in 1907. Onder leiding van George Washington Goethals, zoon van Belgische immigranten, werd in 1914 het werk beëindigd en voer het eerste Amerikaanse schip door het kanaal.

Het Panamakanaal is (net als het Suezkanaal) van bijzonder groot economisch belang. Een schip dat van New York naar San Francisco vaart legt via het kanaal 9.500 km af, via Kaap Hoorn (het zuidelijke punt van Zuid-Amerika) zou dat 22.500 km zijn. Een enorme besparing aan tijd en brandstof dus.

Enigszins verrassend (je moet maar eens op een landkaart kijken): de Stille Oceaan ligt dan wel ten westen van de Atlantische Oceaan, het kanaal loopt in de omgekeerde richting van oost naar (ongeveer) west.


Colon (Panama)

Colón is de haven van Panama aan de Caraïbische Zee en de tweede grootste stad van Panama. De stad werd pas gesticht in 1850 als eindstation van de Panama Railway. De naam Colon werd gekozen ter ere van Christoffel Columbus.

Als vrijhandelszone is Colón van groot economisch belang voor het land.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De meeste cruiseschepen leggen aan de 2000 Cruise Terminal aan, soms wordt de wat verouderde Cristobalterminal nog gebruikt. Een shuttle of taxi naar het centrum is hoe dan ook nodig.

Het zien waard

Dit is een vrijhandelszone, dus kan je hier koopjes doen. Maar het meeste dat wordt aangeboden is toeristische troep.

Je vindt hier ook wel een aantal mooie stranden en een aangename promenade (Paseo Centenario).

De kathedraal is eventueel een bezoekje waard.

Ten zuidwesten van de stad liggen de sluizen van Gatún, waar je van dichtbij kan zien hoe die gigantische containerschepen in het kanaal geraken.


Voorbij Colon lopen de routes van de cruiseschepen in diverse richtingen. Een aantal gaan eerst wat westelijker, richting Cartagena (Colombia, zie hieronder) en dan verder naar Aruba, Bonaire en Curaço. Andere rederijen doen nog een of meer van de Westelijke Caraïbeneilanden aan, maar de meeste varen bijna rechtstreeks naar de eindbestemming in Miami of Fort Lauderdale eventueel via Key West.

Een interessante havenstad die op die laatste route soms nog aangedaan wordt is Puerto Limon, aan de oostkust van Costa Rica (zie hieronder).


Cartagena (Colombia)

Cartagena is een havenstad in het noordwesten van Colombia, genoemd naar de Spaanse stad Cartagena, en wordt ook wel Cartagena de Indias genoemd. De stad werd gesticht door Spanjaarden in 1533 en was lange tijd een belangrijke schakel tussen Spanje en Zuid-Amerika. Tijdens de 16de eeuw en de 17de eeuw was Cartagena een rijke stad en daardoor een gewild doel voor piraten. Zo werd de stad in 1585 geplunderd door Francis Drake.

Cartagena is nu een van de mooiste historische steden van Zuid-Amerika.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de industriële haven, op 4 km van het stadscentrum. Probeer daar (voor je veiligheid) met georganiseerd vervoer te geraken.

Het zien waard

De stadsmuren: Cartagena was vroeger één van de belangrijkste en rijkste havensteden van Zuid-Amerika. Om de stad te beschermen tegen zeerovers werden er vestigingsmuren en forten gebouwd. Die zijn grotendeels intact gebleven en omringen nog steeds het grootste gedeelte van de oude stad.

De Torre del Reloj: de belangrijkste toegang tot het ommuurde centrum, een gele stadspoort met een klokkentoren.

Het Castillo San Felipe de Barajas: een groot fort op de San Lázaroheuvel.

Het klooster Convento La Popa de la Galera.


Puerto Limon (Costa Rica)

Costa Rica ligt tussen Nicaragua en Panama en grenst langs het oosten aan de Caraïbische Zee en langs het westen aan de Stille Oceaan. Het land heeft langs beide zijden een cruisehaven, respectievelijk Puerto Limón en Puntarenas/Puerto Caldera (zie hierboven).

Puerto Limón, meestal kortweg Limón genoemd, is de belangrijkste havenstad van Costa Rica aan de Caraïbische Zee. Van hieruit worden bananen verscheept naar de Verenigde Staten en Europa (Costa Rica is de grootste exporteur ter wereld van bananen en koffie).

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de drukke haven, op wandelafstand van het centrum.

Het zien waard

Puerto Limón is geen toeristische topper. Eventueel het bezoeken waard zijn het kleine Museo Etnohistorico de Puerto Limón en de kleurrijke Mercado Central.

De stranden zijn vervuild en de zee is door de nabijgelegen haven te vies om in te zwemmen. Wel mooie stranden liggen bij Cahuita, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Limon. Voor surfers is dit het mekka van Costa Rica.

Excursietip: wie toch wat van de prachtige Costaricaanse natuur wil genieten raden we een uitstap aan naar de Refugio de Vida Silvestre Limoncito, op minder dan een uur van Puerto Limon.


Key West (Florida/USA) 

Key West is het meest westelijke eiland van de Florida Keys (een archipel van ongeveer 1.700 kleine en een paar grotere eilanden aan de zuidkant van Florida), waarop een gelijknamige stad ligt die bijzonder populair is, zowel bij toeristen uit heel de USA als bij cruiserederijen.

Key West is één van de oudste steden van Florida en werd al voor de komst van de eerste Europeaan (de Spanjaard Juan Ponce de León) in 1521 bewoond. De Spaanse bezetters gaven de plaats de naam Cayo Hueso, wat later veranderd is in de Engelse vertaling Key West.

Het eiland is nu verbonden met het vasteland van Florida door de Overseas Highway, een deel van de drukke U.S. Route 1. De beroemde schrijvers Ernest Hemingway en Tennessee Williams waren inwoners van Key West.

Het relaxte, bijna hippie-achtige sfeertje van de sixties, heeft de laatste jaren steeds meer plaatsgemaakt voor massatoerisme.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Als je geluk hebt legt je schip aan aan Mallory Square of aan de Truman Annex (pier B), beide binnen wandelafstand van het centrum. Heb je pech dan wordt aangemeerd aan de Outer Mole Pier (of Navy Mole) en moet je een shuttlebus of taxi nemen.

Het zien waard

Opvallend is de typische architectuur: veel hout, balkons en grote veranda’s. De meeste historische panden vind je in Old Town in Duval Street, Whitebread Street, Truman Avenue (hier begint de U.S. 1) en op Mallory Square.

Het Ernest Hemmingway Home & Museum vind je aan Whitebread Street

Sloppy Joe’s aan Duval Street (hier kwam Hemingway vaak).

De zonsondergang vanaf de Sunset Pier aan het einde van Duval Street.

De Keys zijn zeer geschikt voor allerlei vormen van watersport: zeilen, vissen, waterskiën, snorkelen, duiken ...


Miami (Florida/USA)

Miami ligt in het zuidoosten van Florida, tussen de Everglades en de Atlantische Oceaan en is, vooral door het aantrekkelijke klimaat, een toeristische topbestemming, zowel voor Amerikanen zelf als voor (cruise)toeristen uit heel de wereld.

In het jaar 1900 had Miami zo’n 300 inwoners, nu meer dan 5.400.000. Daarmee is Miami de snelst groeiende stad van de USA.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De Port of Miami is de drukste cruisehaven ter wereld. Voor liefst 12 rederijen is dit de thuishaven en jaarlijks komen hier meer dan 5 miljoen passagiers langs. Al je naar Downtown Miami of Miami Beach wil moet je een taxi of een shuttlebus nemen. Het Baysidewinkelcentrum kan je wel te voet bereiken (reken wel op drie kwartier stappen).

Het zien waard

Het Art-Decodistrict en vooral Ocean Drive in Miami Beach, is absoluut de moeite waard, met de fraai vormgegeven hotels met pasteltinten en de bijpassende neonverlichting.

Miami Beach telt kilometers zandstrand met prachtige namen als Sunny Isles Beach, Surfside en Bal Harbour Beach, maar niets kan tippen aan South Beach, een van de beroemdste stranden ter wereld.

Een excursie naar de Everglades, kan je vanuit Miami of vanuit Fort Lauderdale maken.

Meer over Miami lees je hier >


Fort Lauderdale (Florida/USA)

Fort Lauderdale ligt 37 kilometer ten noorden van Miami en 340 kilometer ten zuiden van Orlando. De stad wordt soms het Venice of America genoemd, vanwege de vele kanalen en waterwegen die er doorheen lopen.

Fort Lauderdale is een toeristische topper door de mooie stranden, de nabijheid van de Everglades, de vele jachthavens, de talrijke malls én de bijzonder populaire cruisehaven. Vanuit Port Everglades (de haven van Fort Lauderdale) vertrekken dagelijks duizenden toeristen op cruisevakantie.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In Port Everglades. Om  in het centrum te geraken zal je een taxi of een shuttle moeten nemen.

Het zien waard

Buiten de stranden (vooral Fort Lauderdale Beach en Harbor Beach) en de winkels is er weinig te zien in deze stad. Eventueel kan je het Old Fort Lauderdale Museum of History bezoeken, het Museum of Discovery and Science of het Stranahan House, een mooi historisch gebouw (uit 1901).

Meer over Fort Lauderdale lees je hier >


Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >         Reportages >        Nieuws >---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be