De oostkust van de USA en Canada

1: van Key West tot New York           (2: van Newport tot Montréal >)


Cruises langs de oostkust van de USA tot in Canada zijn vooral in de herfst populair. In het noorden van de States en in de Canadese provincie Québec is het dan Indian Summer en kan je vanop het schip genieten van de prachtige herfstkleuren op de oevers. Maar steden als Miami, Charleston, New York, Newport, Québec en Montréal zijn het hele jaar door wel een bezoek waard. De meeste schepen doen dan ook nog wel Bermuda en/of de Bahama’s aan, zodat je cruise-, cultuur- en strandvakantie kan combineren.

Hieronder vind je de interessantste havensteden langs deze cruiseroute, gerangschikt van het zuiden naar het noorden.
Key West (Florida/USA)

Key West is het meest westelijke eiland van de Florida Keys (een archipel van ongeveer 1.700 kleine en een paar grotere eilanden aan de zuidkant van Florida), waarop een gelijknamige stad ligt die bijzonder populair is, zowel bij toeristen uit heel de USA als bij cruiserederijen.

Key West is één van de oudste steden van Florida en werd al voor de komst van de eerste Europeaan (de Spanjaard Juan Ponce de León) in 1521 bewoond. De Spaanse bezetters gaven de plaats de naam Cayo Hueso, wat later veranderd is in de Engelse vertaling Key West.

Het eiland is nu verbonden met het vasteland van Florida door de Overseas Highway, een deel van de drukke U.S. Route 1. De beroemde schrijvers Ernest Hemingway en Tennessee Williams waren inwoners van Key West.

Het relaxte, bijna hippie-achtige sfeertje van de sixties, heeft de laatste jaren steeds meer plaatsgemaakt voor massatoerisme.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Als je geluk hebt legt je schip aan aan Mallory Square of aan de Truman Annex (pier B), beide binnen wandelafstand van het centrum. Heb je pech dan wordt aangemeerd aan de Outer Mole Pier (of Navy Mole) en moet je een shuttlebus of taxi nemen.

Het zien waard

Opvallend is de typische architectuur: veel hout, balkons en grote veranda’s. De meeste historische panden vind je in Old Town in Duval Street, Whitebread Street, Truman Avenue (hier begint de U.S. 1) en op Mallory Square.

Het Ernest Hemmingway Home & Museum vind je aan Whitebread Street

Sloppy Joe’s aan Duval Street (hier kwam Hemingway vaak).

De zonsondergang vanaf de Sunset Pier aan het einde van Duval Street.

De Keys zijn zeer geschikt voor allerlei vormen van watersport: zeilen, vissen, waterskiën, snorkelen, duiken ...


Miami (Florida/USA)

Miami ligt in het zuidoosten van Florida, tussen de Everglades en de Atlantische Oceaan en is, vooral door het aantrekkelijke klimaat, een toeristische topbestemming, zowel voor Amerikanen zelf als voor (cruise)toeristen uit heel de wereld.

In het jaar 1900 had Miami zo’n 300 inwoners, nu meer dan 5.400.000. Daarmee is Miami de snelst groeiende stad van de USA.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De Port of Miami is de drukste cruisehaven ter wereld. Voor liefst 12 rederijen is dit de thuishaven en jaarlijks komen hier meer dan 5 miljoen passagiers langs. Al je naar Downtown Miami of Miami Beach wil moet je een taxi of een shuttlebus nemen. Het Baysidewinkelcentrum kan je wel te voet bereiken (reken wel op drie kwartier stappen).

Het zien waard

We waren hier al 5 keer, maar deze stad blijft ons boeien. Het Art-Decodistrict en vooral Ocean Drive in Miami Beach, is absoluut de moeite waard, met de fraai vormgegeven hotels met pasteltinten en de bijpassende neonverlichting.

Miami Beach telt kilometers zandstrand met prachtige namen als Sunny Isles Beach, Surfside en Bal Harbour Beach, maar niets kan tippen aan South Beach, een van de beroemdste stranden ter wereld.

Een excursie naar de Everglades, kan je vanuit Miami of vanuit Fort Lauderdale maken.

Meer over Miami lees je hier >


Fort Lauderdale (Florida/USA)

Fort Lauderdale ligt 37 kilometer ten noorden van Miami en 340 kilometer ten zuiden van Orlando. De stad wordt soms het Venice of America genoemd, vanwege de vele kanalen en waterwegen die er doorheen lopen.

Fort Lauderdale is een toeristische topper door de mooie stranden, de nabijheid van de Everglades, de vele jachthavens, de talrijke malls én de bijzonder populaire cruisehaven. Vanuit Port Everglades (de haven van Fort Lauderdale) vertrekken dagelijks duizenden toeristen op cruisevakantie.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In Port Everglades. Om  in het centrum te geraken zal je een taxi of een shuttle moeten nemen.

Het zien waard

Buiten de stranden (vooral Fort Lauderdale Beach en Harbor Beach) en de winkels is er weinig te zien in deze stad. Eventueel kan je het Old Fort Lauderdale Museum of History bezoeken, het Museum of Discovery and Science of het Stranahan House, een mooi historisch gebouw (uit 1901).

Meer over Fort Lauderdale lees je hier >


Port Canaveral (Florida/USA)

Port Canaveral is de cruisehaven van de bekende Cape Canaveral in het oosten van Florida.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er zijn hier liefst 6 cruiseterminals waar vooral Disney Cruise Line en Royal Caribbean gebruik van maken. De haven ligt op 15 km van het stadscentrum, dus een shuttle of een taxi zal nodig zijn.

Het zien waard

In Port Canaveral zelf is weinig te beleven maar in Cape Canaveral staat er een mooie vuurtoren en is vooral het Kennedy Space Center een bezoek waard. Daar kan je bijvoorbeeld zien hoe een ruimteveer gemaakt wordt.

De meeste cruisepassagiers maken van hieruit wel een excursie naar Orlando (op 85 km) waar er van alles te beleven is: de Universal Studio's, Disneyland (zie foto) en Seaworld.


Bahama's

De Bahama's bestaan uit een archipel van 700 eilanden en 2.000 cays (of keys = zand/koraalplaten), die zich bevindt in de Atlantische Oceaan (maar wel behoort tot het Caraïbisch gebied), 180 km ten zuidoosten van Florida, ten noorden van Cuba en Haïti, en ten westen van de Britse Turks- en Caicoseilanden.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In Nassau, op wandelafstand van het stadscentrum.

Het zien waard

In de hoofdstad Nassau, op New Providence Island, staan nog een aantal mooie historische gebouwen uit de koloniale tijd.

Je vindt hier ook enkele interessante musea: het piratenmuseum en het Popeyemuseum waar de geschiedenis van de Bahama's uit de doeken wordt gedaan.

De Bahama's doen je ongetwijfeld denken aan witte stranden, palmbomen en azuurblauw water. En dat vind je hier ook in overvloed. Maar ook onder het water is het hier prachtig. Zo’n 14.5% van het koraal in de wereld vind je hier.

Meer over de Bahama's lees je hier >


Bermuda

Deze bekende eilandengroep (wie heeft er nog nooit gehoord van de Bermudadriehoek?) hoort geografisch gezien helemaal niet tot de Caraïben, maar iedereen associeert Bermuda daar wel mee. 

Bermuda bestaat uit zo’n 150 eilanden. De grootste zijn Bermuda of Main Island, Saint George, Saint David en Somerset. Die eilanden liggen in de Atlantische Oceaan, iets meer dan 1.000 km ten oosten van North Carolina. Miami ligt 1.770 kilometer lager, in het zuidwesten.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De meeste cruiseschepen leggen aan in King’s Wharf (de officiële naam is Royal Naval Dockyard), een historische plek op het eiland.

Het zien waard

Bermuda heeft veel mooie stranden waaronder het befaamde Horseshoe Bay-strand.

Rond het eiland is veel koraal te vinden en doordat de riffen ondiep liggen, is er goed naar te duiken.

Hamilton is een gezellig stadje met nog een aantal Victoriaanse gebouwen in mooie pastelkleuren.

Meer over Bermuda lees je hier >


Savannah (Georgia/USA)

De stad Savannah, aan de monding van de Savannah River, net ten zuiden van South Carolina, werd gesticht in 1733 en is daarmeee de oudste stad van Georgia.

Dit was vroeger (en is nog steeds) een belangrijke havenstad en een tijdje de hoofdstad van deze staat. De welstand groeide snel, vooral dankzij de slavernij in de katoenplantages. Maar de Amerikaanse Burgeroorlog (1861 – 1865) ruïneerde Savannah en heel Georgia.

In 1819 vertrok het eerste stoomschip dat de Atlantische oceaan zou oversteken, de SS Savannah, vanuit deze haven.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen meren aan bij de River Street, op wandelafstand van het centrum. Veel schepen komen er nog niet, maar de stad heeft wel de bedoeling en de potentie om meer toeristen aan te trekken.

Het zien waard

Het historische centrum: als sinds 1966 geklasseerd als National Historic Landmark. Hier zijn veel mooie pleinen, promenades, fonteinen en talrijke stijlvolle oude gebouwen.

Het Forsythpark met eeuwenoude eikenbomen is ook een bezoekje waard.

Tip: als je kang genoeg aan land bent, kan je hier een riviercruise met een raderstoomboot maken.


Charleston (South Carolina/USA)

Charleston, mooi gelegen tussen de Ashley en de Cooper River, is in 1670 gesticht als Charles Town. Zo’n 100 jaar later werd de naam veranderd in Charleston.

In de zeventiende eeuw was dit de grootste haven en de vierde grootste stad van de USA. Slaven, rijst en katoen maakten de stad rijk. Na de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) en het einde van de slavernij, raakte de stad in verval, maar ze is mooi gerestaureerd.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruiseterminal ligt aan Concord Street in het centrum van de stad.

Het zien waard

Het Historic District: het zuidelijk deel van de stad, met veel mooie gebouwen en musea langs de Museum Mile.

Het French Quarter: kunstgalerijen, restaurants en winkels.

Het Waterfront Park aan de Cooper-rivier.

Fort Sumter National Monument: een vijfhoekig fort waar de burgeroorlog begon, ligt in de haven van Charleston.

White Point Gardens in Battery Park: op het zuidelijke puntje van het schiereiland, met een mooi uitzicht op Fort Sumter en de haven.

Excursietip: bezoek een oude plantage in de buurt.

Weetje: de charleston, een dans, is genoemd naar deze stad.


Norfolk (Virginia/USA)

Norfolk ligt aan de Elizabeth River, in het zuiden van de Chesapeake Bay die uitkomt in de Atlantische Oceaan. De stad werd gesticht in 1682 en is daarmee een van de oudste steden van de USA. Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog werd de stad bijna volledig door brand verwoest. Ze werd snel opnieuw opgebouwd als belangrijke zeehaven en is nog steeds een strategische basis voor de Amerikaanse marine.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen meren aan in het Half Moone Cruise and Celebration Center, vlakbij het stadscentrum.

Het zien waard

Het Nauticus National Maritime Center en het Hampton Roads Naval Museum: volledig gewijd aan de marine, waar je ook een bezoek kan brengen aan de USS Wisconsin, een groot Amerikaans slagschip.

Het MacArthur Memorial Center: ter herinnering aan generaal Douglas MacArthur, actief in beide Wereldoorlogen en de Korea-oorlog.

Het Chrysler Museum of Art: meer dan zestig gallerijen met schilderijen, glaswerk, beeldhouwwerken, foto's en decoratieve kunst.

Het Freemason District: de oudste buurt met onder meer het Moses Myers House, een van de eerste bakstenen huizen van het land.


Baltimore (Maryland/USA)

Baltimore ligt aan de Patapscorivier, helemaal in het noorden van de Chesapeake Bay die uitkomt in de Atlantische Oceaan. De stad werd in 1729 gesticht door George Calvert (die de titel Lord Baltimore droeg).

Nu is Baltimore een van de belangrijkste havensteden van de USA, een belangrijke industriestad en ook een populaire toeristische plaats.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De nieuwe cruiseterminal ligt in South Locust Point, op 5 km van het stadscentrum. Een shuttle of een taxi zal dus nodig zijn.

Bezienswaardigheden

De gerestaureerde Inner Harbor.

Het huis en het graf van Edgar Allan Poe.

De kathedraal en de basiliek.

Het museum van baseballvedette Babe Ruth.

De Transamerica Tower: met zijn 161 meter het grootste gebouw van heel Maryland.


New York

New York zo bekend dat de stad niet echt meer moet voorgesteld worden. Maar we doen dat toch even summier.

Dit is de grootste stad van de Verenigde Staten, en een van de belangrijkste wereldsteden. De stad wordt vaak New York City genoemd om een onderscheid te maken met de staat New York, waar de stad in ligt maar niet de hoofdstad van is, dat is Albany.

De stad New York bestaat uit vijf delen: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er zijn drie cruisehavens in New York: de Manhattan Cruise Terminal, de Brooklyn Cruise Terminal en de Cape Liberty Cruise Port in New Jersey. Je zal een taxi, een shuttle, of zelfs de trein moeten nemen om het centrum te bereiken.

Het zien waard

Te veel om op te noemen. Het Vrijheidsbeeld, Wall Street, Empire State Building, Chrysler Building, het One World Trade Center Times Square, Broadway, Central Park, Fift Avenue het MoMA, het American Museum of Natural History, het Guggenheim Museum…

De drukte en levendigheid geven de stad de bijnaam The City That Never Sleeps ("de stad die nooit slaapt"). Een andere populaire bijnaam is the Big Apple, al is de herkomst van deze bijnaam niet duidellijk.De oostkust van de USA en Canada

deel 2: van Newport tot Montréal vind je hier >>>

Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >         Reportages >        Nieuws >---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be