De Canarische eilanden, 

Madeira & Cabo Verde

De Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden (of Islas Canarias) liggen in de Atlantische Oceaan, zo’n 100 km ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara. De eilanden zijn een van de populairste bestemmingen voor zonnevakanties én voor betaalbare cruises. Je kan er met talrijke cruiserederijen naartoe vanuit Barcelona, Lissabon, Marseille, Genua, Savona, Civitavecchia, Southampton, Amsterdam… Ofwel boek je een vlucht naar Gran Canaria of Tenerife en vertrek je van daaruit. De Canarische Eilanden worden vaak gecombineerd met Madeira, soms met de Kaapverdische eilanden, en worden ook aangedaan tijdens diverse transatlantische cruises.

De Canarische Eilanden zijn niet genoemd naar de gelijknamige kleine vogeltjes. De naam is afgeleid van het Latijnse Canariae Insulae wat eiland van de honden betekent. Of daarmee wilde honden bedoeld werden die op de eilanden leefden of zeehonden is niet duidelijk.

Vanaf ongeveer de tweede eeuw v. Chr. werden de eilanden bevolkt door de Guanchen. Toen de eerste Spanjaarden hier toekwamen (15de eeuw), woonden de meeste eilandbewoners nog in grotten.

Christoffel Columbus onderbrak zijn reizen van Spanje naar Amerika vier keer op de Canarische Eilanden, meer bepaald op Gran Canaria en La Gomera.

Tussen 1550 en 1600 ontstond op de eilanden een Vlaamse Canarische Natie. Er kwamen veel Vlamingen wonen, die er suikerplantages oprichtten. Nog altijd vind je er straten met Vlaamse namen.

De autonome regio van de Canarische Eilanden behoort tot Spanje en dus tot de Europese Unie. Je kan er met euro’s betalen.

De Canarische Eilanden bestaan uit zeven grote eilanden en zes kleinere eilandjes. Alle grotere eilanden worden aangedaan door cruiseschepen, vooral Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en La Palma zijn populair.Las Palmas (Gran Canaria)

Las Palmas de Gran Canaria, of kortweg Las Palmas, is de hoofdstad van het eiland Gran Canaria. De stad ligt in het noordoosten van het eiland, aan de Atlantische Oceaan. Zoals de meeste Canarische eilanden heeft Gran Canaria een natte (het noorden) en een droge (het zuiden) kant. De meeste gewone toeristen verkiezen het zonnigere zuiden, maar de noordzijde, waar Las Palmas ligt, is in trek bij de Canarianen. Hier leggen ook de cruiseschepen aan.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Vanuit de cruisehaven kan je makkelijk te voet naar het centrum van de stad.

Het zien waard

Las Palmas, is de laatste jaren een aangename plaats geworden. Het mooie historische centrum in de wijk Vegueta is zeker de moeite waard.

In 1492 maakte Christoffel Columbus een tussenstop op dit eiland, voordat hij voor de eerste keer westwaarts voer naar Amerika. Ook op de terugreis naar Spanje maakte hij hier een tussenstop. Het Columbushuis, Casa de Colon, en de Bedevaartkapel van Columbus, beide in Vegueta, herinneren hieraan.

Ook een bezoekje waard: de Plaza Santa Ana met de katedraal.

Er zijn populaire stranden dicht bij de stad: Playa de las Canteras en Playa de las Alcaravaneras.

Las Palmas heeft veel goedkope winkels en grote markten.

Weetje: een van de bekendste personen die geboren is op Gran Canaria is de acteur Javier Bardem.Santa Cruz de Tenerife (Tenerife)

De hoofdstad Santa Cruz van Tenerife (het grootste van de Canarische eilanden) is een levendige stad, met zowel grote boulevards als pittoreske straatjes.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt op wandelafstand van het centrum.

Het zien waard

De grote Plaza de Espana is zowat het centrum van de stad, met een oorlogsmonument, enkele musea, het Carta-paleis, de barokkerk Iglesia de la Concepción, en het Castillo de Paso Alto.

De Plaza de la Candelaria, met een lichtgevende Madonna en het indrukwekkende monument El Triunfu de la Candelaria, is een aangename plaats om even te rusten onder de palmbomen.

De Jardin Botanico, al van 1788, is zeker de moeite waard.

Als je voldoende tijd hebt is een uitstap naar de Monte de la Esperanza zeker de moeite waard. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over het eiland.

De grootste winkelstraat van Santa Cruz is de Calle del Castillo.

Het strand van Santa Cruz is niet natuurlijk, maar werd aangelegd met zand uit de Sahara. Als het waait (wat heel dikwijls het geval is) vliegt dat zand op en prikkelt het enorm in je ogen.

Excursietip: het Parque National del Teide. Die berg (3.718 m hoog) is zelfs de hoogste van heel Spanje. Bij helder weer zie je de andere Canarische eilanden liggen, en soms zelfs Afrika (wordt beweerd).


Tip: zoals op de andere Canarische eilanden regent het ook (en zelfs vooral) hier, in het noorden van het eiland veel meer dan in het zuiden. Neem dus best een paraplu mee aan wal.Arrecife (Lanzarote)

Arrecife is de hoofdstad en cruisehaven van het eiland Lanzarote. De stad is niet echt toeristisch,  maar je hebt er wel een lange winkelstraat en in de kleinere straatjes vind je nog wat van het authentieke Canarische leven terug.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt op wandelafstand van het centrum.

Het zien waard

Dé bezienswaardigheid van Lanzarote is het nationaal park Timafanya,met het wereldberoemde vulkanisch maanlandschap. Delen van de film The Lord of the Rings, die zich afspelen in het land Mordor werden hier gefilmd.


Tip: bezoek ook eens de Fundación César Manrique.

De in Arrecife geboren kunstenaar-schilder-architect César Manrique heeft ervoor gezorgd dat de woningen op Lanzarote hoofdzakelijk wit zijn met groene, blauwe of bruine ramen en deuren en dat de meeste gebouwen op Lanzarote niet hoger zijn van vier verdiepingen. Het eiland heeft hierdoor veel van zijn oorspronkelijke charme kunnen bewaren.

In Tahiche bouwde Manrique zijn eigen huis in en rond vijf grote lavabellen. Er zijn prachtige ruimtes van gemaakt die door gangen en trappen met elkaar verbonden zijn. Dit gebouw heet nu Fundación César Manrique en is dagelijks te bezoeken.

Het is nu ook een klein museum met onder meer werken van Miró, Tàpies en Pablo Picasso.
Santa Cruz de la Palma (La Palma)

De hoofdstad en havenstad van La Palma ligt in het (regenachtige) oosten van het eiland aan de voet van de beboste berghelling van de vulkaan Cumbre Vieja. De haven wordt vooral gebruikt voor vrachtvervoer en de veerboot naar Tenerife en La Gomera.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de grote haven. Het is niet echt een aangename plaats om aan te meren, maar je bent te voet wel op enkele miniuten in het centrum.

Het zien waard

Het centrum van Santa Cruz bestaat uit nauwe straatjes en gezellige pleintjes met terrasjes.

Een bezoekje waard zijn de Avenida Maritima en de Calle O'Daly met enkele fraaie herenhuizen.

Het Musea Naval, gevestigd in een soort van replica van de Santa Maria, het schip van Columbus.

De Iglesia de San Francisco met het Museo Insular waar je archeologische vondsten kunt bezichtigen waaronder botten en en andere resten van de Guanchen, de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden.

Eventueel kan je ook nog eens binnenlopen in het Casas Consistoriales (uit 1563) of het dominicanenklooster Iglesia en Convento de Santo Domingo.


Tip: La Palma is vooral bekend vanwege de prachtige natuur, als je wat tijd hebt moet je dus zeker een wandeling maken. Wel voorzichtig, het kan soms plots enorm regenen wat vaak overstromingen veroorzaakt. En zoals we ondertussen allemaal weten: La Palma is een vulkanisch eiland!

Veel wandelaars komen speciaal naar La Palma voor de Caldera de Taburiente, een 1,5 km diepe en 9 km brede krater in het hart van het eiland. Een andere veel bezochte vulkaan is de San Antonio op de zuidpunt van het eiland. De top van de Roque de los Muchachos ten slotte is met 2.426 meter het hoogste punt van La Palma. Dit punt biedt bij helder weer een prachtig uitzicht. Hier is ook het bekende astronomisch Observatorium Roque de los Muchachos gevestigd.


Puerto del Rosario (Fuerteventura)

Puerto del Rosario is de hoofdstad van Fuerteventura en eigenlijk de enige stad die naam waardig op dit eiland.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt op wandelafstand van het centrum. Vanuit de haven kan je dagelijks de veerboot nemen naar Lanzarote en enkele keren per week ook naar Gran Canaria en Tenerife.

Het zien waard

Echte bezienswaardigheden zijn hier niet, Fuerteventura is vooral een bestemming voor strandliefhebbers en surfers.

De Avenida de los Reyes de España en de Calle Primero de Mayo zijn de interessantste plaatsen om te shoppen.

Eventueel kan je eens binnenwippen in de Iglesia Nuestra Señora del Rosario, het gemeentehuis of het Casa Museo Unamuno. Dit museum is gewijd aan de filosoof Miguel de Unamuno, die hier enkele maanden in ballingschap heeft doorgebracht.

Beeldenroute: verspreid door de stad en staan meer dan zeventig moderne beelden van binnen- en buitenlandse kunstenaars. De beelden zijn opgenomen in de wandelroute ‘Puerto on Foot’.

Iets ten zuiden van Puerto del Rosario ligt het bekende strand Playa Blanca.San Sebasian (La Gomera)

La Gomera, ten zuiden van Tenerife, wordt nog niet overspoeld door toeristen. Het is dan ook wat moeilijker bereikbaar: met de veerboot vanuit Los Christianos (Tenerife) of met een binnenlandse vlucht vanuit een ander Canarisch eiland.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt in de hoofdstad San Sebastian, het centrum daarvan is makkelijk te voet beriekbaar.

Het zien waard

In San Sebastian de la Gomera: de Plaza de Las Americas (vlak achter de haven) en de Plaza de la Constitucion (met hoge laurierbomen). Verder de Calle Real met de kerk waar Columbus kwam bidden en het Casa de Colón, waar hij tijdens zijn verblijven op La Gomera zou hebben overnacht. Ook de Torre del Conde (de toren van de graven), dichtbij de strandpromenade, is een bezoekje waard. Deze gotische toren is 16 meter hoog en werd in 1447 gebouwd. De muren zijn twee meter dik, een indicatie van de vroegere functie van de Torre: bescherming bieden.

Ongeveer in het midden van het eiland bevindt zich het Parque Nacional de Garajonay, het enige nationale park van Spanje dat door de Unesco is opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Het is 40 km² groot en er groeien zo’n 450 planten- en boomsoorten. Bijzonder aan het park is de mist, die vrijwel constant aanwezig is. Centraal in het park ligt een oeroud laurierbos.


Excursietips: Valle Gran Rey (prachtige vallei met terrasbouw en Playa de Santiago (mooi plaatsje met een keienstrand én het schitterend gelegen hotel Jardin Tecina).


Weetje: heel bijzonder is de gefloten taal, Silbo, die op La Gomera als levende traditie bewaard is gebleven.Puerto de La Estaca (El Hierro)

El Hierro wordt ook wel Ferro genoemd, is het meest zuidwestelijke eiland van de Canarische Eilanden en veruit het minst bekende. El Hierro werd eeuwenlang beschouwd als het meest westelijke punt van de wereld. Nog iets verder en je zou ervan vallen.

Sinds een aantal jaren doen enkele cruiserederijen (Thomson en Aida) het eiland soms aan op hun Canarische routes.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt in Puerto de La Estaca, zo’n 10 km van de hoofdstad Valverde. Om daar te raken moet je dus een taxi of een bus nemen.

Het zien waard

Zoals alle Canarische Eilanden is El Hierro van vulkanische oorsprong, erg bergachtig, en zijn er aan de kust zeer hoge kliffen.

El Hierro kent nauwelijks zandstranden en de weinige toeristen die het eiland bezoeken komen voor de mooie natuur, de rust en de stilte. Het binnenland is nog erg ruw en het is er vaak mistig. Zeker hoger gelegen dorpjes worden soms geheel in mist gehuld. De nachten zijn hier ook koeler dan op de andere eilanden.

Vlakbij de vissershaven van La Restinga, in het zuiden van het eiland, is er een zeereservaat, een gebied van beschermde wateren met een maximum diepte van 300 meter, vol kliffen, veriles, zanderige platforms, grotten ... Met talrijke unieke duikplaatsen die het gevolg zijn van de bijzondere geografie en het onderzeese vulkanische landschap.


Weetje: Sinds de opening van het hydro-elektrische Gorona Windpark is El Hierro het eerste volledig zelfvoorzienend eiland met hernieuwbare energie.
Madeira (Funchal)

Madeira (dat is Portugees voor hout) ligt in de Atlantische Oceaan, zo’n 450 km ten noorden van de Canarische eilanden, 650 kilometer ten westen van Afrika en 900 kilometer ten zuidwesten van Portugal, waartoe het behoort. Samen met Porto Santo en de zuidelijker gelegen onbewoonde en als natuurgebied beschermde Ilhas Desertas en de Ilhas Selvagens vormt het de archipel Madeira. Het eiland heeft een zeer mild klimaat, de temperatuur ligt vrijwel altijd tussen de 16 en 22 °C, maar het regent er wel veel.

De hoofdstad en (cruise)havenstad is Funchal.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt op wandelafstand van het centrum. Reken toch maar op 30 minuen stappen.

Het zien waard

Madeira heeft nauwelijks zandstranden en is dan ook vooral populair bij rustzoekers en wandelaars die komen genieten van de mooie natuur, met veel bossen, bergen en vooral de vele bloemen die er in het wild groeien. Madeira wordt dan ook het bloemeneiland genoemd.

Typisch voor het eiland zijn de levada's: smalle irrigatiekanalen die door de bergen zijn aangelegd. Langs deze levada's liggen overal paden, om onderhoudswerkzaamheden te vergemakkelijken. Als je goed op de borden let zijn ze geschikt om te wandelen maar let op: op sommige plaatsen zijn ze slechts 20 centimeter breed en lopen ze vlak langs een steile afgrond.

Het centrum van Funchal valt heel goed mee, met een mooie promenade langs de zee en aangename straatjes en pleinen. Eventueel een bezoekje waard zijn de Sé-kathedraal, het St. Lawrence Fortress en het Palacio de Governo Regional.


Tip: bezoek zeker de gedeeltelijk overdekte markthal Mercado dos Lavradores. Je vindt daar fruit en vissen die je nog nooit gezien hebt.


Cadeautip: de bekendste culinaire specialiteit van Madeira is de versterkte dessertwijn die ernaar genoemd is.

Weetjes: de bekende voetballer Cristiano Ronaldo is geboren in Madeira, en ontdekkingsreiziger Colombus trouwde op Porto Santo (waar het koppel verbleef in de hoofdstad Vila Baliera, is nu een museum).
Cabo Verde (Kaapverdische eilanden)

Cabo Verde of de Kaapverdische Eilanden, is een eilandengroep In de Atlantische Oceaan, zo’n 675 km ten westen van het Afrikaanse vasteland (Senegal) en 1.500 km ten zuiden van de Canarische eilanden. De archipel bestaat uit 12 grotere en tientallen kleinere eilanden. De bekendste zijn: Santiago, Sao Vicente, Boa Vista en Sal.

Cabo Verde was onbewoond toen de Portugezen het in 1460 bezetten. De eilanden vormden eeuwenlang een belangrijke plaats voor de slavenhandel. De bevolking is dan ook afkomstig uit een mengeling van Portugese kolonisten en Afrikaanse slaven.

De eilanden hebben een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur in de winter is 18 tot 24 °C en in de zomer 30 tot 35 °C. Het regent er zelden.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Praia, op het eiland Santiago, is de hoofdstad en een van de twee cruisehavens. De tweede is Mindelo op het eiland Sao Vicente. In beide plaatsen kan je te voet naar het centrum.

Het zien waard

Praia (de hoofdstad op het eiland Santiago)

Dit lijkt op een typische, levendige Afrikaanse stad met op iedere hoek livemuziek en kleurrijke markten. Verder is er eigenlijk niet veel te zien (behalve armoede), behalve misschien het oude stadhuis en het paleis in het koloniale deel van de stad.

Je kan (of moet) zeker wel een uitstap maken naar Cidade Velha op 15 kilometer van Praia. Daar vind je een gerestaureerd piratenfort, een vervallen kerk en vooral een dorpspleintje met een oude, verweerde natuurstenen paal. Die diende om slaven aan vast te maken voor ze verkocht of gegeseld werden. De plaats staat sinds 2009 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Mindelo (cruisehaven op het eiland Sao Vicente)

Mindelo was vroeger een belangrijke tussenstop voor de transatlantische internationale zeevaart, en wordt dat misschien opnieuw, nu voor cruiseschepen. De stad is volgens velen de boeiendste en gezelligste stad van heel Kaapverdië.

De geschiedenis van Mindelo vind je terug in de vele tegelschilderingen op de markt. De stad heeft veel Engelse invloeden die je terugvindt in de koloniale bouwstijl en de vele monumenten die door de stad verspreid zijn.

Maar, wat spijtig genoeg ook hier vooral opvalt is dat er nog heel veel armoede heerst.

Weetje: er wonen meer Kaapverdianen in het buitenland dan in Kaapverdië zelf. Er zijn bijvoorbeeld grote Kaapverdische gemeenschappen in de USA (meer dan 500.000), Portugal (150.000), Angola (45.000) en Nederland (meer dan 30.000).

Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >       Reportages >       Nieuws >


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be