De mooiste eilanden en havensteden in de Middellandse Zee deel 4: Rome - Zakyntos

Meer eilanden en cruisehavens in de Middellandse Zee (in alfabetische volgorde):

Alicante - Cyprus >      Dubrovnik - Livorno >    Malaga - Rhodos >     

Rome – Civitavecchia (Italië)

De stad is zo bekend dat we ze hier niet meer moeten voorstellen. Rome is ruim 2.700 jaar oud en zonder meer een van de belangrijkste bakens van de westerse cultuur. Het was de hoofdstad van het Romeinse Koninkrijk, de Romeinse Republiek en het Romeinse Keizerrijk. Sinds 1871 is Rome de hoofdstad van Italië. Het historische stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Rome ligt niet aan zee, maar toch wordt de stad in ontelbare cruiseprogramma’s als reisbestemming opgenomen. Cruiseschepen leggen aan in Civitavecchia, op liefst 70 km. Van daaruit moet je dus een excursie boeken of op eigen houtje in Rome zien te geraken. 9

ontdekten wij in maart 2019. Die stad heeft meer dan voldoende te bieden om er een aantal uren door te brengen.

Het zien waard in Rome

De belangrijkste bezienswaardigheden in Rome zijn het Colosseum, het Forum Romanum, het Pantheon, het Sint-Pietersplein met de Sint-Pietersbasiliek, de Trevifontein, de Spaanse Trappen en de Villa Borghese.Saint-Raphaël (Frankrijk)

Saint-Raphaël is een vrij kleine Franse stad aan de Côte d'Azur, met zicht op het Massif de l’Estérel.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Heel veel cruiseschepen leggen hier (nog) niet aan. Er is dan ook geen echte cruisehaven, de passagiers worden met tenders aan land gebracht. Kleinere schepen, zoals die van Seabourn, en SeaDream kunnen aanmeren aan de kade, in de Santa Lucia-jachthaven, op enkele honderden meter van het centrum.

Het zien waard

St.-Raphaël is een charmant, wat Provençaals aandoend, stadje met een gezellige, lange promenade en mooie stranden. Een bezoekje waard zijn het oude centrum (nog uit de Romeinse tijd), de Notre-Damebasiliek en de dagelijkse regionale markt.

Vanuit St.-Raphaël kan je een excursie maken naar het bekendere Saint-Tropez.Saint-Tropez (Frankrijk)

Dankzij Brigitte Bardot en later Louis de Funès en zijn gendarmes, is het kleine vissersstadje Saint-Tropez sinds de jaren 1960 wereldberoemd geworden. Nu staat de plaats symbool voor het drukke, dure en chique leven aan de Côte d'Azur. In het hoogseizoen zijn de toegangswegen tot de stad volledig verstropt. Gelukkig heb je daar als cruisepassagier geen last van.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De haven is te klein voor cruiseschepen, je wordt hier met tenders aan land gebracht.

Het zien waard

Saint-Tropez is (als het niet té druk is) een gezellige en aangename stad, met smalle straatjes, fraaie pleintjes, mooie stranden en een levendige jachthaven.

Een bezoekje waard is de Citadelle de Saint-Tropez, een kasteel uit 1590, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving. Voor de (wat oudere) filmliefhebbers is een bezoek aan de Gendarmerie Nationale de Saint-Tropez een must.Salerno (Italië)

Salerno ligt aan de Tyrrheense Zee, zo’n 60 km ten zuiden van Napels, aan de prachtige Amalfikust. De stad zelf ligt mooi ingesloten tussen de bergen en de zee (de Golf van Salerno).

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt in een industrieel gebied, op zo’n 4 km van het stadscentrum, dus (voor de meesten) wat te ver om er naar toe te wandelen. Je zal een taxi of een shuttle moeten nemen.

Het zien waard

Hoewel de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd is, blijft het oude historische centrum meer dan de moeite waard. De dom (Duomo) bijvoorbeeld is een indrukwekkend gebouw, net als het aangrenzende Museo del Duemo. Ook het Chiostro del Paradiso (Paradijsklooster) is een bezoekje waard.

Maar Salerno is in de eerste plaats een vertrekpunt van talrijke excursies naar wereldberoemde plaatsen als Pompei, Herculaneum, de Vesuvius, Napels en de mooie stadjes langs de Almafikust.Santorini – Fira (Griekenland)

De haven van het eiland Santorini in de Egeïsche Zee, van waaruit talrijke veerboten naar andere Griekse eilanden vertrekken, ligt beneden aan de kliffen onder de hoofdstad Fira.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Voor de talrijke cruiseschepen is de haven te klein, de passagiers worden met tenders aan land gebracht. Het is mogelijk (maar heel vermoeiend, zeker als het warm is) om van beneden te voet naar het centrum boven te stappen: je moet dan meer dan 550 grote geplaveide trappen overwinnen. Een gedeelte van die weg kan je afleggen op de rug van een ezel, of je kan de kabelbaan tot boven nemen (soms wel lange wachttijden).

Het zien waard

Santorini is een mooi eiland, vooral bekend vanwege de talrijke witte gebouwen met blauwe koepeldaken en voor het uitzicht op de Caldera-vulkaankrater. Eigenlijk bestaat Santorini uit een groot eiland (Thira) en enkele kleinere eilandjes: Thirasia, Aspronisi, Paléa Kaméni en Néa Kaméni.

Fyra is een levendige stad, heel toeristisch, met vele kleine straatjes, vol winkeltjes en restaurants. Je vindt er ook een archeologisch museum en de mooie Agios Stylianos-kapel.

Santorini is niet te groot, je kan dus eventueel een excursie boeken naar het binnenland of naar het stadje Oia, bekend voor de mooie zonsondergangen (de meeste cruiseschepen zijn dan wel al weer vertrokken). Het is daar wel (veel te) druk.

Interessant voor geschiedenisliefhebbers zijn de ruïnes en het museum van Akrotiri (ouder dan Pompeï), de prehistorische stad Thera (Thyra) en de Panagia Episkopi-kathedraal.

Weetje: voor de kenmerkende kleuren blauw en wit werd gekozen als protest tegen de Turken die het eiland lang hebben bezet. Die verboden het gebruik van de Griekse vlag. De bewoners van Santorini besloten daarop hun huis in de kleuren van die vlag te schilderen.Sardinië – Cagliari (Italië)

De belangrijkste cruisehaven van Sardinië ligt in de hoofdstad Cagliari, maar er zijn ook nog kleinere havens in Olbia en Palau.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen meren in Cagliari aan bij de Molo Rinascita, via de Via Roma op wandelafstand van het centrum (wel voorzichtig zijn, het is daar erg druk).

Het zien waard

Bezienswaardigheden in Cagliari zijn Castello (het oude gedeelte van de stad, op een heuvel, met een mooi uitzicht over de zee en het indrukwekkende Bastione di Saint Remy), de Santa Mariakathedraal (odf Duomo) en de San Saturninobasiliek, het Romeinse amfitheater (Anfiteatro Romano) dat nu nog steeds wordt gebruikt voor optredens, de Torre di San Pancrazio (de hoogste toren van Cagliari en het symbool van de stad) en de botanische tuin (Orto Botanico dell'Università).

Als je tijd hebt, en het kost niet te veel, dan is een excursie naar de Grotta di Nettuno een aanrader. Daar zie je prachtige stalactieten en stalagmieten in een schitterende omgeving.

Voor de strandliefhebbers is er de Costa Smeralda, de meest toeristische regio van het eiland.Savona (Italië)

Savona ligt aan de Ligurische Zee (tussen Corsica en Italië) en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Savona is een belangrijke zeehaven, een industrieel centrum én de thuishaven van de bekende rederij Costa Cruises.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De grote, moderne cruiseterminal Palacroisière ligt op nauwelijks 300 meter van het stadscentrum.

Het zien waard

Bezienswaardigheden in Savona zijn: de Cattedrale di Santa Maria uit de 17de eeuw met de kerk van San Giovanni Battista, het Priamarpaleis net buiten de haven (is nu een museum), de Brandaletoren uit de 12de eeuw (het symbool van Savona) en de Leon Pancaldotoren aan de ingang van de oude haven.

De omgeving van de haven is heel populair: je kan hier naar de cruiseschepen en de jachten kijken of de Pancalodtoren beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad en de kust.

Vanuit Savona worden veel excursies aangeboden, onder andere naar Genua, Portofino en zelfs naar Milaan en Nice.Sète (Frankrijk)

Sète ligt aan de Golfe du Lion, naast Cap d’Agde. De stad wordt doorkruist door enkele verbindingskanalen (onder andere het Canal du Midi) met de Middellandse Zee en het Bassin de Thau en wordt daarom soms het Venetië van de Languedoc genoemd.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Sète is de grootste vissershaven van Frankrijk, maar een echte cruisehaven is er niet. Cruiseschepen meren op verschillende plaatsen aan, afhankelijk van de grootte van het schip: aan de Quai du Maroc, de Quai d’Alger of het Colbert Dock. De grootste schepen brengen hun passagiers met tenders aan land.

Het zien waard

Sète is een mooie, gezellige stad met veel pastelkleurige huizen met smeedijzeren balkonnetjes, veel winkeltjes en terrasjes. In het centrum ligt een grote overdekte markthal met vooral veel verse vis. Vanaf de Mont Saint-Clair heb je een prachtig uitzicht over het plaatsje en de Middellandse Zee.

Het Étang de Thau, een groot lagunemeer dat wordt benut voor zoutwinning, is eventueel een excursie waard.

Weetje: de stad is genoemd naar een walvis, net als Ceuta aan de overkant van de Middellandse Zee.Sicilië – Palermo (Italië)

De belangrijkste cruisehaven van Sicilië is de hoofdstad Palermo. Er zijn kleinere havens in Messina en Taormina.

Palermo ligt in het noordwesten van het eiland, aan de Thyrreense Zee. De stad heeft een zeer bewogen geschiedenis achter de rug. Palermo werd in de 7de eeuw voor Christus gesticht door de Feniciërs. De Grieken probeerden de stad te veroveren, maar slaagden daar nooit in. De Romeinen wel. Later bezetten de Vandalen de stad, daarna de Byzantijnen, dan de Arabieren, gevolgd door de Noormannen, de Hohenstaufen en de Fransen. In 1860 veroverde Giuseppe Garibaldi Palermo en een jaar later werd Sicilië deel van het Koninkrijk Italië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de stad zwaar beschadigd en daarna, tot aan het einde van de 20ste eeuw, werd de stad beheerst door de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia. Palermo werd in die tijd opgeschrikt door vele moorden, waaronder die op de rechters Falcone en Borsellino. De laatste jaren is het er wat rustiger.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Vanuit de drukke cruisehaven Staziona Marittima, aan de Via Del Mar, is het stadscentrum makkelijk te voet bereikbaar.

Het zien waard

In talrijke gebouwen herken je de invloed van Arabieren, Normandiërs, Romeinen en Byzantijnen.

Zeker een bezoekje waard is het Pallazo dei Normanni op de Piazza Indipendenza, het voormalig paleis van de Noorse koningen van Sicilië met een prachtige Arabisch-Noorse architectuur.

Ook een aanrader: de Cattedrale della Santa Vergine Maria Assunta.

Als je nog tijd zou hebben: de Piazza della Vittoria, de catacomben en het Archeologisch Museum en de prachtige fontein Fontana Pretoria.

Excursietip: op zo’n 10 km van Palermo ligt Monreale, een klein stadje in de heuvels dat beroemd is omwille van zijn 12de-eeuwse kathedraal en het prachtige uitzicht over de baai.

Als je aanmeert in Messina, wandel dan zeker tot het kerkplein met de klokkentoren. Daarin bevindt zich de grootste astronomische klok ter wereld.Sorrento (Italië)

Sorrento ligt aan de prachtige Almafikust (met zowel mooie dorpjes met terrasvormige wijn- en citroengaarden als steile kliffen en rotsen), op het schiereiland Sorrentina, in het zuiden van de Golf van Napels. Door zijn mooie ligging was Sorrento een van de eerste echt toeristische plaatsen in Italië. Onder meer Star Clippers en Regent Seven Seas doen Sorrento regelmatig aan.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De haven van Sorrento is niet groot genoeg voor cruiseschepen. Passagiers worden dus met tenders aan land gebracht in de Marina Piccola, van waar ze gemakkelijk te voet naar het centrum kunnen.

Het zien waard

Bezienswaardigheden in Sorrento zijn de Piazza Tasso met enkele mooie gebouwen, de Cattedrale dei Santi Filippo e Giacomo, en de oude vissershaven Marina Grande.

Vanuit Sorrento worden excursies aangeboden naar het eiland Capri, de Amalfikust, Pompei, Herculaneum, de Vesuvius en Napels. In de zomer kan het op de wegen wel heel erg druk zijn.Split (Kroatië)

Split is de belangrijkste stad van Dalmatië (het zuiden van Kroatië). De drukke haven heeft ferryverbindingen met andere Kroatische steden en eilanden, en krijgt ook steeds meer cruiseschepen op bezoek. 

Waar meren de cruiseschepen aan? 

De cruisehaven ligt op wandelafstand (wel bergop) van het stadscentrum.

Het zien waard

Het historisch centrum van Split staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De stad is dus zeker het bezoeken waard. De belangrijkste publiekstrekker is het magnifieke paleis van Diocletianus, dat dateert uit de Romeinse tijd (293 na Christus) en is vernoemd naar de toenmalige keizer (284 tot 305). Ook mooi: de Kathedraal van Sint-Domnius.

Ten westen van het centrum ligt het groene hart van de stad: de mooie, beboste heuvel Marjan, een aangename plaats om even te verpozen.

Eventueel kan je een ferrytochtje maken naar het eiland Brač, pal tegenover de stad.Tanger (Marokko)

Deze stad ligt niet aan de Middellandse Zee, maar net voorbij de Straat van Gibraltar, aan de Atlantische Oceaan.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt op 800 meter van het stadscentrum, dus voor de meesten (gemakkelijk) haalbaar te voet.

Het zien waard

In de oude stad: de 1.000 jaar oude Medina met de Kasbah, op het hoogste punt van Oud-Tanger; het sultanpaleis Dar El Makhzen; de Dar Ech Chera, een voormalig gerechtshof en nu een bazaar; en de Souk ad-Dakhel (Kleine Markt), vroeger een berucht trefpunt van drugsdealers.

In de nieuwe stad: het Mohammed V-plein met het Café de Paris, en eventueel de Boulevard Pasteur (de bekendste winkelstraat van Tanger), en de Socco, de grootste bazaar van de stad.

Eventuele excursie: naar Cap Spartel, op 14 km van Tanger, de noordwestkaap van Afrika, waar  de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan samenkomen.Tunis – La Goulette (Tunesië)

In Tunis, de hoofdstad van Tunesië (Noord-Afrika), gebeurde enkele jaren geleden een aanslag op cruisetoeristen. De stad wordt daardoor nog wat gemeden door de rederijen en reisorganisatoren, maar stilaan keert het tij en komt alles weer op gang.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven van Tunis ligt in La Goulette, zo’n 10 kilometer van het stadscentrum. Je moet dus een shuttle, een taxi of eventueel de trein nemen om in Tunis te geraken.

Het zien waard

Bezienswaardigheden in Tunis: de Grote Moskee, het Mausoleum van Habib Bourguiba, de paleizen Dar Ben Abdalla en Dar el-Bey, de Avenue Bourguiba met zijn vele bloemenstalletjes en de grote souk. En vooral: het Bardomuseum, met een unieke collectie van Romeinse mozaïeken.

Excursietips: de ruïnes van de stad Carthago en het mooie dorpje Sidi Bou Saïd.Valencia (Spanje)

Valencia ligt aan de Spaanse Costa del Azahar en aan de rivier de Turia. De haven is een van de belangrijkste in de Middellandse Zee met onder meer een ferryverbinding naar de Balearen (vooral Mallorca en Ibiza) en naar Italië.

Valencia werd gesticht door de Romeinen en later bezet door de Visigoten, de Byzantijnen en de Moren. Op het einde van de 11de eeuw werd de stad veroverd door Rodrigo Diaz de Vivar (bijnaam: El Cid, later succesrijk verfilmd). De stad kwam nog eens in Arabische handen, er brak een grote pestepidemie uit… Kortom: een bewogen geschiedenis waarvan je nog talrijke sporen vindt in het stadsbeeld.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt aan de Muelle de la Aduana, 5 km van het stadscentrum. Toch zijn er toeristen die deze afstand te voet afleggen, omdat de weg door de vroegere Turiabedding loopt (zie bij bezienswaardigheden).

Tip: Valencia biedt een VLC CRUISE CARD aan die recht geeft op vervoer van de haven naar het centrum met de Shuttle Bus van Valencia Tourism. Met de kaart krijg je bovendien interessante kortingen in musea, winkels en restaurants. De kaart is te koop in de toeristische informatiepunten (meer info: www.visitvalencia.com).

Het zien waard

In de bedding waar vroeger de rivier Turia stroomde, vind je nu het wereldberoemde Ciudad de las Artes y Ciencias (Stad van kunsten en wetenschappen), ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava. Deze futuristische gebouwen bestaan inmiddels uit zes onderdelen: Oceanografico, L’Hemisferic, L’Umbracle, Museo de las Ciencias, Palau de les Arts en het Agora. Een absolute must.

Het oude centrum van Valencia heeft een zeer gevarieerd stadsbeeld door de vele culturen die in de stad hebben geleefd. Een van de mooiste gotische gebouwen is La Lonja de la Seda.

Andere interessante gebouwen zijn de Mercado Central en Mercado de Colón, de Iglesia de los Santos Juanes, de Catedral de Valencia y el Miguelete, het station Estación del Norte en het Estación de la Alameda (ook van Santiago Calatrava).

Mooie parken en tuinen: Jardines de Turia, Parque Natural de la Albufera, Dehesa del Saler, Jardín de Monforte…

Weetje: Valencia is de geboorteplaats van de paella, een van de bekendste gerechten uit de Spaanse keuken.Venetie (Italië)

Venetië (of Venezia) ligt in het noordoosten van Italië, op een groep kleine eilanden midden in een lagune (de Laguna Veneta), en is wereldberoemd vanwege de vele kanalen in het historische stadscentrum. De hele stad en de lagune zijn dan ook opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

De regio werd al in de tijd van het Romeinse Rijk Venetia genoemd, maar de eerste grotere nederzettingen kwamen er pas door een toestroom van vluchtelingen na de invallen van Attila rond 453. In de 9de eeuw werd Venetië stilaan een stad door de bouw van steeds meer bruggen tussen de eilandjes. De volgende eeuwen werd de stadstaat Venetië steeds belangrijker. De 18de eeuw wordt beschouwd als het hoogtepunt van de stad. Venetië werd geroemd als de meest elegante en verfijnde stad van Europa en had grote invloed op kunst, architectuur en literatuur. Sinds 1866 is Venetië een deel van Italië.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De meeste cruiseschepen meren aan bij Baciono Della Stazione Marittima, aan het westelijke uiteinde van de stad. Het centrum ligt op ongeveer 3 à 4 kilometer van de cruisehaven, voor de meesten allicht net iets te ver om er te voet naartoe te gaan.

Het zien waard

Bezienswaardigheden in Venetië zijn het plein en de basiliek van San Marco; de Campanile (de 98,5 meter hoge klokkentoren), de Torre dell' Orologio en de Rialtobrug over Canal Grande.

Een gondeltocht mag uiteraard niet ontbreken.Zadar (Kroatië)

Zadar is een belangrijke Kroatische havenstad aan de Adriatische kust. Zoals de meeste havensteden in de Middellandse Zee heeft de stad een bewogen geschiedenis achter zich. Zadar behoorde achtereenvolgens tot het Romeinse, het Byzantijnse en het Hongaarse rijk, daarna tot Venetië, Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Joegoslavië.

Vroeger was de stad bekend onder haar Italiaanse naam: Zara.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Sinds 2014 heeft Zadar een grote, nieuwe cruisehaven in Gazenica, op 3.5 km van het stadscentrum.

Het zien waard

Zadar is mooi gelegen op een schiereiland en trekt veel bezoekers (zeker uit eigen land), vooral voor de stranden. De stad zelf heeft niet echt veel te bieden, ze werd in de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest. Wel de moeite waard zijn de Sveta Stosija-kathedraal en de ronde kerk Sveti Donat. Kalelarga is de grootste winkel- en wandelstraat.

In de buurt van Zadar liggen meer dan 300 eilanden, omgeven door kristalhelder water: een paradijs voor watersportliefhebbers.Zakynthos (Griekenland)

Zakynthos is het meest zuidelijke van de Ionische eilanden tussen Griekenland en Italië (waartoe onder meer ook Korfoe, Kefalonia en Lefkada behoren).

Waar meren de cruiseschepen aan?

Zakynthos is een populaire cruisebestemming, hoewel het eiland nog geen echte cruisehaven heeft. De passagiers worden met tenders aan land gebracht, vlakbij het centrum van de hoofdstad (die eveneens Zakynthos heet, maar vaak Zante genoemd wordt).

Het zien waard

Zakynthos is vooral een vakantiebestemming voor zon- en strandliefhebbers. Je vindt er talrijke mooie stranden, waaronder het beroemde witte Navagio Beach, met een scheepswrak. Let op: in de zomer kan er soms meer wind staan, vooral aan de oostkust.

Laganas is het meest toeristische stadje. In een beschermd natuurpark in zee vind je daar de Caretta Caretta-zeeschildpadden.

Zakynthos-stad is een aangename plaats met onder meer een Byzantijns museum en een mooie kerk (Agios Dionysos).


Meer eilanden en cruisehavens in de Middellandse Zee (in alfabetische volgorde):

Alicante – Cyprus >       Dubrovnik - Livorno >       Malaga - Rhodos  >   


Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >         Reportages >       Nieuws >


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be