Naar Alaska: The Last Frontier!

Van Seattle (of Vancouver) naar Anchorage via de Inside Passage


Alaska, in het noordwesten van het Amerikaanse continent, is bekend om zijn indrukwekkende natuur: bergen, fjorden, gletsjers, bossen, meren, walvissen, elanden, rendieren, grizzly’s … en vanwege het koude klimaat. Maar dat laatste is een beetje een misverstand. In de zomermaanden ligt de temperatuur in een groot deel van de staat namelijk tussen de 15 en 23 °C en soms gaat die zelfs richting 30 graden. Perfect om een cruise te maken door de wereldberoemde Inside Passage. Volgens velen is dit de mooiste cruiseroute die er bestaat, en daar valt veel voor te zeggen. Maar als je pech hebt, kan het dagenlang regenen en mistig zijn, zodat je zo goed als niets ziet. En het zijn geen goedkope cruises, die naar The Last Frontier.

We bespreken hieronder de belangrijkste aanlegplaatsen, vanuit de vertrekhavens (Seattle en Vancouver) naar het noorden.Seattle (USA)

Seattle is de grootste stad van de staat Washington, in het noordwesten van de USA en 15 kilometer ten zuiden van  Canada. De eerste Europeaan die de plek bezocht waar nu Seattle ligt, was George Vancouver in 1792. De stad werd later genoemd naar het indianenopperhoofd Chief Seattle.

Bekende bedrijven als Boeing, Microsoft, Starbucks en Amazon.com zijn hier opgericht.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er zijn twee cruiseterminals: de Bell Street Cruise Terminal aan Pier 66 en Smith Cove Cruise Terminal aan Pier 91. Van hieruit vertrekken veel cruises naar Alaska.

Het zien waard

Seattle is heel mooi gelegen: aan de ene kant ligt de Puget Sound die uitmondt in de Stille Oceaan, aan de andere kant Lake Washington met op de achtergrond de Mount Rainier.

De Space Needle, een 184 m hoge toren, gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1962. Vanaf deze toren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

De Pike Place Market aan de haven zou de oudste markt van Amerika zijn.

Weetje: het regent veel in Seattle, vandaar de bijnaam Rainy City.


Vancouver en Victoria (Canada)

Vancouver is via de Straat van Georgia verbonden met de Stille Oceaan. De stad ligt 225 km ten noorden van Seattle en is vernoemd naar de Engelse kapitein George Vancouver, die in 1792 de streek aandeed en grote delen van British Columbia verkende.

Victoria is de hoofdstad van de Canadese provincie British Columbia. De stad ligt in het zuidoosten van Vancouvereiland. Met de ferry ben je in 90 minuten in het op het vasteland gelegen Vancouver.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De Canada Place cruiseterminal ligt vlakbij downtown Vancouver.

Het zien waard

Victoria, Canada’s ‘Garden city, is bekend voor de talrijke prachtige bloementuinen en om de mooi onderhouden historische gebouwen.

Vancouver is een uiterst levendige Europees aandoende stad. Maar ook erg duur.

Vanaf de 136 meter lange houten Capilano Suspensionbrug heb je een prachtig uitzicht.

Een bezoekje waard zijn het Stanleypark met het Vancouver Aquarium, Chinatown (een van de grootste van Noord-Amerika), Gastown (de oude historische binnenstad) en Granville Island.


Inside Passage

Deze beschermde waterweg doorheen de indrukwekkende natuur van Brits Columbia is de belangrijkste én de mooiste reisweg naar Alaska. Bergen met sneeuw op de toppen, bossen, kliffen, watervallen, groene eilanden en fjorden volgen elkaar op. Met wat geluk zie je zeeleeuwen, visarenden, bultruggen en zelfs walvissen en orka's.

Volgens velen is dit de mooiste cruiseroute ter wereld.

Prince Rupert

Prince Rupert ligt in een goed beschutte baai op het Kaien eiland, aan het begin van de Inside Passage, midden in de wildernis. Er zijn hier meer beren dan mensen. In het wild, maar ook in de Khutzeymateen Grizzly Bear Sanctuary.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De Northland cruiseterminal ligt in het historische Cow Bay, in het centrum van de stad.

Het zien waard

In het centrum vind je nog oude, kleurrijke huizen die soms meer dan honderd jaar oud zijn, vooral in de wijk wijk Cow Bay.

Prince Rupert is echt een topbestemming voor natuurliefhebbers.Ketchikan (Alaska)

Ketchikan, de meest zuidelijke stad van Alaska, ligt aan de Ketchikan Creek, en heeft zijn naam te danken aan het Indiaanse (Tlingit) woord voor kreek 'Kitschk-hin'.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Vlakbij het centrum. Als er veel schepen samen toekomen, kan het gebeuren dat je met tenders aan land gebracht wordt.

Het zien waard

Een indrukwekkende bezienswaardigheid hier zijn de Misty Fjords: prachtige fjorden, omringd door bossen en bergen waar vaak mist boven hangt.

Ook een bezoekje waard: Creek Street met Dolly’s House, het Totem Heritage Center (Ketchikan heeft de grootste collectie staande totempalen ter wereld), het Totem Bight State Park en Saxman Native Village.


Wrangell

Wrangell noemt zichzelf ‘het hart van de Inside Passage’ en een ‘verborgen juweel dat ontdekt moet worden’.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de City Dock (ook Cruiseship Dock genoemd) in het noorden van het stadje.

Het zien waard

Wrangell is inderdaad heel mooi gelegen, midden in de wilde natuur, met gletsjers, bossen, rivieren, meren en … veel beren.

Excursietip: het Anan Bear and Wildlife Observatory met bruine en zwarte beren en zalm.Sitka

Sitka ligt aan de westkust van het Baranofeiland, aan de Sitka Sound die verbonden is met de Stille Oceaan. Qua oppervlakte is dit de grootste stad van heel de USA! Sitka is door de Russen gesticht in 1741, maar in 1804 werden die door de Tlingitindianen verdreven. In 1784 heroverden de Russen de stad en hielden ze in handen tot de verkoop van Alaska aan de USA in 1867. Dit was de hoofdstad van Alaska tot 1912 (toen werd dat Juneau).

Waar meren de cruiseschepen aan?

Kleinere schepen kunnen aan de pier aanmeren, grotere brengen de passagiers met tenders aan wal.

Het zien waard

De Mt. Edgecunbvulkaan.

Het Alaska Raptor Center: het belangrijkste opvangcentrum voor adelaars, haviken, valken en uilen van Alaska.

Het Sitka National Historic Park: hier is de geschiedenis van Sitka en de Russische bezetting te zien.

Sitka staat nog vol Russische gebouwen waarvan vooral de orthodoxe St. Michael's Cathedral aan Lincoln Street een bezoekje waard is.


Juneau

Juneau is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Alaska, gelegen in de smalle strook land (Alaska Panhandle) tussen de Canadese provincie British Columbia en de Stille Oceaan. De stad is genoemd naar Joe Juneau, die hier in 1880 goud vond.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er zijn drie cruiseterminals: Marine Park, Ferry Terminal en S. Franklin Dock, alle binnen wandelafstand van het centrum.

Het zien waard

Juneau wordt omringd door bergen en er zijn maar liefst 30 gletsjers te vinden rondom te stad, waarvan er twee duidelijk vanuit de straten te zien zijn. De Mendenhall Glacier en de Lemon Creek Glacier worden dan ook druk bezocht.

Ook bezienswaardig in de buurt: Mount Roberts Tramway en de Tracy Arm Fjord.


Skagway

Skagway ligt 150 km ten noorden van Juneau aan de Taiya Inlet, de noordelijke uitloper van de Chilkoot Inlet. De plaats werd gebouwd in 1897, tijdens de Klondike Goldrush. Hier kwamen zowel de goudzoekers aan land als criminelen die op dat goud uitwaren. Skagway is ook het beginpunt van de White Pass & Yukon Route.

De stad wordt tegenwoordig voornamelijk bezocht door toeristen, die er met cruiseschepen komen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er zijn vier mogelijke aanlegplaatsen: Broadway Dock, Railroad Dock, Ore Dock en Ferry Dock (dit laatste voor kleinere schepen), alle binnen wandelafstand van het centrum.

Het zien waard

Het National Park Service Visitor Center met veel aandacht voor de Yukon Gold Rush, de White Pass en Yukon route Railroad, de Lower Dewey Lake Trail, het Skagway Museum en de Red Onion saloon.

Tip: als je tijd hebt kan je naar het Yakutania point wandelen voor een schitterend panoramisch uitzicht.


Icy Strait Point

Icy Strait Point is een nieuwe cruisehaven, dichtbij het stadje Hoonah, de grootste nederzetting van Tlingitindianen in Alaska. De mensen werkten hier vroeger ofwel in een conservenfabriek (vooral zalm), ofwel leefden ze van de jacht en de visvangst. De cruisetoeristen zijn dus meer dan welkom.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Vlakbij het grote Adventure Center. Er meren hier schepen aan van Royal Caribbean, Celebrity en Holland America Line, maar het aantal wordt bewust beperkt.

Het zien waard

Je kan hier walvissen spotten, orka’s, zeehonden en zeeleeuwen, en de mooi gerestaureerde oude conservenfabriek bezoeken.

De natuur is ook hier overweldigend.

Excursietip: vaar langs de Spasski River naar Hoonah, en bezoek de Tlingitindianen.


Yakutat Bay

Yakutat Bay ligt aan de Golf van Alaska waar die naar het westen begint te buigen, en is de enige haven in de regio waar grotere schepen kunnen aanmeren. ‘Yakutat’ betekent: de plaats waar kano’s rusten (Tlingit).

Er zijn geen wegen naar Yakutat, de plaats is dus alleen bereikbaar over zee of langs de lucht.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de haven, vlakbij het centrum.

Yakutat Bay wordt voorlopig alleen aangedaan door Silversea Cruises.

Het zien waard

Op de achtergrond zie je de indrukwekkende St Eliasbergen en de Malaspina Glacier. Aan het oosteinde van de baai begint Disenchantment Bay waarin zowel de Turner- als de wereldberoemde Hubbardgletsjer uitkomen.Glacier Bay

Na de Inside Passage is dit allicht het mooiste en indrukwekkendste deel van een cruise naar Alaska. Niet alle maar wel de meeste cruiseschepen varen een dag langs de gletsjers in deze baai en meestal wordt ergens wel een stop van enkele uren gemaakt.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruiseschepen leggen niet aan, je kan dus niet vanaf het schip het Glacier Bay National Park bezoeken.

Het zien waard

In Glacier Bay zijn er nog zestien actieve gletsjers waarvan er 12 direct aan de baai liggen waarin ze spectaculaire formaties van ijs en ijsbergen creëren. Door de stroming van het water wordt de onderzijde van het ijs zwakker, en dit leidt ertoe dat grote stukken ijs ineens afbreken en in het water vallen. Dit is vaak erg spectucalair om te zien, het is dan ook daarop dat de cruisepassagiers wachten.

In het gebied leven veel beren, herten, sneeuwgeiten, walvissen en watervogels.

Glacier Bay is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.


College Fjord

Niet alleen in Noorwegen vind je fjorden, ook in British Columbia en Alaska. De bekendste is de College Fjord in het noorden van de Prince William Sound (die ligt een stuk ten zuiden van Anchorage). In deze fjord komen vijf grote en tientallen kleinere gletsjers uit.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruiseschepen leggen niet aan, ze varen langzaam door de fjord of blijven een tijdje liggen.

Het zien waard

Dit is een populaire cruisebestemming omdat je vanop zee op een bepaald moment acht gletsjers ineens kan zien.

Met wat geluk kom je hier ook grote walvissen tegen.

Weetje: in 1964 lag het epicentrum van de grote aardbeving hier in de College Fjord.Anchorage

Anchorage (dat betekent ankerplaats) is de grootste en belangrijkste stad van Alaska (maar niet de hoofdstad, dat is Juneau). De stad werd gesticht in 1915 als hoofdkwartier van de Alaska Railroad (de spoorlijn van Seward naar Fairbanks) en ligt op het einde van de Cook Inlet, die via de Golf van Alaska uitmondt in de Stille Oceaan. Op Goede Vrijdag 1964 richtte een zware aardbeving grote verwoestingen aan in de stad. Nu is het een industriële stad met weinig bezienswaardigheden.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Holland America Line is een van de weinige rederijen die in Anchorage zelf aanmeert. Een taxi of shuttle naar het centrum zal nodig zijn. De andere cruiseschepen verkiezen Whittier of Seward (zie daar).

Het zien waard

Alaska Zoo: veel veiliger dan naar wilde dieren verder in Alaska te gaan zoeken, kan je hier alle mogelijke exemplaren bewonderen: ijsberen, grizzlyberen, zwarte en bruine beren, herten, wolven, muskusossen, poolvossen …

Het Alaska Experience Center en de Alaska Earthquake Exhibit. In dit laatste kan je letterlijk voelen (de stoelen trillen en rammelen) wat een aardbeving betekent.

Andere bezienswaardigheden in de buurt: Prince William Sound, Portage Glacier, Turnagain Arm, Seward Highway en het Alaska Wildlife Conservation Center.

Weetje: het klimaat in Anchorage is veel leefbaarder dan in het noorden van Alaska, de gemiddelde jaartemperatuur komt overeen met die in de Zweedse hoofdstad Stockholm.Whittier

Whittier ligt op de noordoostoever van het Kenai-schiereiland, dat op zijn beurt in het noordwesten van de Prince William Sound ligt.

De stad werd pas tijdens de Tweede Wereldoorlog opgericht als geheime legerbasis van de USA. Nu is het een aanlegplaats voor ferry’s en cruiseschepen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de grote haven. Het centrum is wat te ver om er te voet te geraken.

Whittier wordt vaak gebruikt als haven voor excursies naar Anchorage (je kan daar van hieruit per trein naartoe) maar alleen de wat kleinere cruiseschepen kunnen hier aanmeren. Princess Cruises komt hier vaak.

Het zien waard

In het stadje zelf is, op het Prince William Sound Museum na, weinig te zien, maar op 10 minuten (met de wagen) ligt het Alaska Wildlife Conservation Center waar je grizzly’s, bizons, rendieren, elanden, kariboes, beren, muscusossen en nog veel meer kan zien.

De natuur in de omgeving is overweldigend mooi: de gletsjers in de Prince William Sound, de bossen van het het Chugach National Forest …


Hubbard Glacier

Na Glacier Bay is de Hubbardgletjser de meest bezochte plaats tijdens Alaskacruises. De gletsjer is de laatste jaren dan ook wereldberoemd geworden, omdat hij vaak gefilmd en gefotografeerd wordt als bewijs van de impact van de klimaatverandering.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruiseschepen leggen niet aan, ze varen langzaam langs of blijven een tijdje liggen.

Het zien waard

De gletsjer.

Weetje: het ijs van de gletsjer, en de ijsbrokken en ijsbergen die ervan afbreken, komen via de Disenchantment Bay snel in de Golf van Alaska terecht waardoor ze soms hinderlijk zijn voor de schepen.Seward

Seward is een kleine stad op het Kenai-schiereiland, in het noorden van de Resurrection Bay die uitkomt in de Golf van Alaska. De stad is prachtig gelegen, omringd door hoge bergen met besneeuwde toppen en groene wouden en is genoemd naar Willam H. Seward, ‘Secretary of State’ van de USA ten tijde van de presidenten Abraham Lincoln en Andrew Johnson. Het was Seward die de onderhandelingen leidde met Rusland om Alaska over te kopen, en daarin ook slaagde.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De Seward Cruise Ship Terminal ligt op zo’n 1.500 m van het centrum. De haven blijft in de winter ijsvrij en is daarom een belangrijke toevoerlijn voor allerlei goederen.

Seward wordt vaak gebruikt als haven voor excursies naar Anchorage.

Het zien waard

In de stad kan je het Alaska SeaLife Center bezoeken, het enige openbare aquarium en opvangcentrum van Alaska.

Ook interessant: het Benny Benson Monument: deze man ontwierp in 1926 op 13-jarige leeftijd de vlag van Alaska. Het ontwerp bevat de Poolster (North Star, symbool voor de meest noordelijke staat van de USA), de Grote Beer (symbool voor kracht), een blauwe achtergrond (de lucht) en het vergeet-me-nietje (de staatsbloem van Alaska).

Rondom de stad liggen enkele beschermde natuurgebieden, zoals het Chugach National Forest en het Kenai Fjords National Park.


Kodiak

Kodiak is een groot eiland in het westen van Alaska. De plaats was tot 1808 de hoofdstad van ‘Russisch Amerika’ maar werd in 1867 samen met de rest van Alaska verkocht aan de USA. De grootste stad op het eiland heet ook Kodiak.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt aan de City Dock II op 2.5 km van het centrum.

Het zien waard

Het eiland is bergachtig en bebost en vooral bekend vanwege de hier levende grote bruine Kodiakbeer (zie Jef Geraerts: Kodiak.58).

In het Kodiak National Wildlife Interpretive Center leer je van alles over zalmen, beren, verschillende vogelsoorten en nog veel meer.

Het Kodiak National Wildlife Refuge beslaat twee derde van het eiland.Homer

Homer, de zelfverklaarde heilbothoofdstad van de wereld, is een rustig plaatsje, middenin de ruige natuur. De plaats is genoemd naar Homer Pennock die hier in 1896 met een groep goudzoekers toekwam. Maar in plaats van goud vonden ze bruinkool, die ze dan wel konden verkopen aan de visconservenfabrieken in de buurt. Later werd visvangst de belangrijkste bron van inkomsten, nu komt daar stilaan wat toerisme bij.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De (cruise)haven ligt aan de Homer Spit Road, op 5 km van het stadscentrum. Een shuttle of een taxi is dus aangewezen.

Het zien waard

In de stad heerst een zekere artistieke sfeer (door de hier gestrande hippies) en is het eindpunt van de Sterling Highway, die dwars door het Kenai-schiereiland loopt. In het stadje begint de Homer Spit, een smalle landtong die een paar kilometer de Katchemak fjord insteekt.

In de zomer kan je hier grizzlyberen zien.

Je kan een boottocht maken langs de gletsjers van Kachemak Bay State Park.

Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >         Reportages >        Nieuws >---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be