De Norwegian Gem: plus- en minpunten13 dagen op de Norwegian Gem, september 2023

We hebben al heel wat cruises gemaakt, maar nog nooit hebben we zoveel havensteden bezocht op zo’n korte tijd, als tussen 18 september en 1 oktober 2023 met de Norwegian Gem, van Bilbao naar Rome. Een cruise van bijna twee weken waarbij er maar 1 ‘dag op zee’ was. Elke dag werden we wakker in een andere stad zonder dat we onze valies hoefden te maken. Je hotel reist immers met je mee.


Lissabon, Barcelona en Rome behoren zonder meer tot de top van de toeristische trekpleisters in ons werelddeel en behoeven geen verdere commentaar. Maar ook alle andere plaatsen waar we aanlegden zijn absoluut het bezoeken waard.


Meer over deze cruise langs 12 van de mooiste Europese steden op 13 dagen

lees je hier >>>.


In dit stuk hebben we het over het schip zelf, de Beautiful Norwegian Gem, zoals we meermaals per dag via de intercom te horen kregen.


Derde keer met Norwegian

Dit was onze derde cruise met Norwegian Cruise Line (dat is een Amerikaanse rederij, met zetel in Miami en de Bahama’s), evenveel als we er met Royal Caribbean gemaakt hebben, maar nog wel wat minder dan met Costa en MSC Cruises.

In 2016 maakten we een trans-Atlantische cruise van Barcelona naar Tampa met de Norwegian Jade en in oktober vorig jaar een cruise van veertien dagen door de Caraïben met de Norwegian Sky. Beide keren waren ons bijzonder goed meegevallen.

Net als de Jade en de Sky is de Norwegian Gem een middelgroot schip, met maximaal 2.394 passagiers en een crew van 1.070. Een mooie verhouding dus van bijna 1 bemanningslid op 2 passagiers (op grotere schepen van andere rederijen is die verhouding soms 1 op 4).

 

De cruiseroute zelf was deze keer misschien wel interessanter dan de vorige keren, maar de belevenis op het schip zelf was net wat minder. We hadden wat minder contact met het personeel, er waren niet echt bijzonder interessante passagiers waarmee we kennis maakten, en ook het eten was wat minder dan we ervan verwacht hadden. Maar de Norwegian Gem is inderdaad wel een mooi schip, gebouwd in 2007 gerenoveerd in 2022, met alle voorzieningen die je maar kan wensen: een mooi zwembad, bubbelbaden, een grote fitnesszaal, spa- en massageruimte, een klimmuur, een casino, een groot theater, talrijke bars en restaurants, winkels, een internetruimte... Al bij al blijft Norwegian toch wel een van onze favoriete cruiserederijen. De pluspunten wegen ruim op tegen de minder goede ervaringen.


Pluspunten

+ De inscheping verliep heel vlot, sneller dan ooit zelfs, voor 11 uur waren we al aan boord, meestal is dat pas in de namiddag.


+ Het grootste pluspunt van Norwegian Cruise Line is en blijft toch wel het Free Dining-concept: je kan gaan eten waar, wanneer en met wie je wilt. Als het mooi weer is, kan je zo lang mogelijk op het dek van de zon blijven genieten en als er ’s avonds een optreden is dat je heel graag wil zien, kan je je dinertijd daar makkelijk aan aanpassen. Bij alle andere cruiserederijen moet je kiezen tussen een vroege of een late ‘shift’ (bv. 18.30 uur of 20.30 uur) en krijg je een tafel toegewezen. Als je weet dat de meeste optredens om 19.30 u. of om 21 u. beginnen is zo’n vaste dinertijd soms niet zo leuk.


+ Uitstekende restaurants. Op de Norwegian Gem zijn er 13 restaurants, de meeste in de prijs inbegrepen (dat heet dan complimentary) voor enkele moet je bijbetalen. ’s Middags kozen we, zoals we gewoon zijn, voor het buffetrestaurant, hier heette dat Garden Café/Great Outdoors.

‘s Avonds gingen we de eerste dagen dineren in restaurant Magenta, daarna in het Grand Pacific. Het eten was in beide restaurants heel lekker en gevarieerd, maar de sfeer en de service viel ons in dat laatste wat beter mee.

We gingen ook twee keer eten in Le Bistrot, een ‘Frans restaurant’ dat was inbegrepen in ons Dining Package (hiervoor moet je anders bijbetalen). Bijzonder lekkere lamskoteletjes.


+ Net als op de andere schepen van Norwegian zijn er genoeg bars met overal wat andere muziek, zodat iedereen wel een plaatsje vindt naar zijn smaak om een aperitiefje of een avondmutsje te drinken.


+ Norwegian wordt vaak bekroond voor het entertainment aan boord. De vorige keer, in de Caraïben, was dat iets te veel op een Amerikaans publiek gericht, maar dit keer waren wel wat optredens die ons heel goed bevielen.


+ Het gewone Premiumdrankenpakket bevat uitstekende wijnen (zie ook hieronder bij de minpunten) en cocktails. En de koffie was drinkbaar, we zijn nooit naar de Starbucks geweest (daarvoor moet je bijbetalen).


+ Tijdens onze cruise in de paasvakantie, met de Costa Toscana, bleek dat je daar nergens nog gratis ijs, frieten of pizza, kon krijgen. Hier was dat gelukkig wel nog het geval.


+ Het zingende koffieteam bij het ontbijt en de altijd lachende en zingende washy-washyman bij het binnenkomen van het restaurant zorgden voor een vrolijke noot.

 

Minder goede punten


- Het wifi-abonnement dat in onze prijs inbegrepen was bedroeg 300 minuten per persoon maar werkte zo slecht dat de resterende minuten pijlsnel daalden. Gelukkig weten we uit ervaring dat je in alle (haven)steden wel een plaatsje vindt met gratis wifi.

 

- In enkel havensteden ligt het centrum wat te ver van het schip om er te voet naartoe te gaan. Er zouden dan altijd gratis shuttlebussen moeten voorzien worden. Dat was niet het geval. 20 euro per persoon voor een heen- en terugritje is wat te veel.


- Er was ook een Library aan boord (op zich is dat positief, je vindt die minder en minder op cruiseschepen) maar ... er was geen enkel Nederlandstalig boek te vinden. Tijdens een cruise in Europa zou daar toch voor mogen gezorgd worden.


- Hoewel een drankenpakket in de prijs inbegrepen was, moesten we vaak op elk drankje 10% taks betalen. Dat bleek steeds het geval te zijn in Spaanse havens tot we in internationale wateren waren, wat soms langt duurt als het schip de kustlijn blijft volgen. En de meeste havens die we aandeden behoorden tot Spanje: Bilbao, Cadiz, Motril, Ibiza, Palma de Mallorca en Barcelona.


- Onze favoriete Tempranillo-wijn was al na 3 dagen in geen enkele bar of restaurant meer te verkrijgen. En werd nooit aangevuld.


- Er was maar 1 Europees stopcontact in onze kajuit, de rest was Amerikaans.


- Wat minder keuze, bijvoorbeeld nooit zalm, bij het ontbijt. Maar het was uiteraard nog altijd heel lekker. 

 

Samengevat: Norwegian Cruise Line blijft een aanrader, maar alvast op de Norwegian Gem zijn er wel wat puntjes voor verbetering vatbaar.Tekst: redactie Cruisetips.be

Foto's: Norwegian Cruise Line en Cruisetips.be

Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >        Reportages >        Nieuws >---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be