Cruises naar Hawaii en Tahiti zijn voor de meesten van ons droombestemmingen in de letterlijke betekenis van dat woord: we dromen er wel van maar zullen er spijtig genoeg nooit geraken vanwege veel te duur. Je hebt immers hoe dan ook steeds twee heel lange en dure vluchten nodig.
De populairste vertrekhavens voor cruises naar Hawaii en Tahiti zijn Los Angeles, San Diego en Vancouver in Noord-Amerika en Sydney in Australië. Je kan natuurlijk ook naar Papeete (Tahiti) of Honolulu (Oahu, Hawaii) vliegen en van daaruit een cruise maken. Maar ook dan zal het je enkele duizenden euro kosten.
Voor de gelukkigen die er toch naartoe kunnen, stellen we hier de mooiste eilanden en cruisehavens voor.
De eilandengroep Hawaii of Hawaï hoort bij de Verenigde Staten sinds 1959 (als 50ste staat). Deze vulkanische archipel ligt midden in de Stille Oceaan (Pacific Ocean), op zo'n 4.000 km van het 'homeland' en is voor velen het ultieme vakantieparadijs. Je hebt hier dan ook schitterend weer, een prachtige natuur, een eeuwenoude cultuur, en een brok wereldgeschiedenis met de Japanse aanval op Pearl Harbor (1941).
Hawaii kent geen echte seizoenen, de gemiddelde temperatuur is vrij constant en ligt rond de
27 °C. Hierdoor ben je tijdens je cruise tussen de eilanden vrijwel steeds verzekerd van mooi weer. De eilanden van Hawaii waar cruiseschepen aanmeren stellen we hier even kort voor.
Dit is niet het grootste Hawaiiaanse eiland (er zijn er drie groter) maar wel het meest toeristische, vooral doordat hier de hoofdstad Honolulu ligt met de beroemde Waikiki Beachboulevard. Ook de marinebasis Pearl Harbor bevindt zich op dit eiland.
Waar meren de cruiseschepen aan?
In het centrum van Honolulu, in de buurt van de Aloha Tower.
Het zien waard
De Diamond Head, een oude vulkaankrater vlakbij Waikiki Beach.
Als je van snorkelen houdt, is een excursie naar de Hanauma Bay zeker aan te raden. Daar vind je een aantal bijzonder zeldzame vissoorten.
De noordwestkust is door haar hoge golven de place to be voor surfers.
In het centrum van Honolulu zijn uitstekende shoppingmogelijkheden: het Ala Moana Center zou het grootste openluchtwinkelcentrum ter wereld zijn.
Dit eiland is bekend om zijn prachtige natuur, schitterende stranden en gezellige winkelcentra in de plaatsjes Kihei, Kapalua en Lahaina.
Waar meren de cruiseschepen aan?
De schepen gaan voor anker in Lahaina in het westen van het eiland, waar de passagiers met tenders aan wal worden gebracht of in Kahului in het oosten. Daar is een cruiseterminal maar dan wel in de industriële haven. Je zal een taxi of een shuttle moeten nemen naar Wailuku als je wat Hawaiiaanse sfeer wil opsnuiven.
Het zien waard
Het strand van Wailea is ongetwijfeld een van de mooiste ter wereld.
Surfers moeten naar de noordkust van Maui, waar de hoogste golven ter wereld zouden zijn.
Excursietip: de ingeslapen vulkaan Haleakala waar je op de top kan genieten van een prachtige zonsop- of ondergang (als je schip lang genoeg in de haven blijft uiteraard).
Je hebt op dit eiland ook een aantal mooie 'scenic' routes, vooral de 'Road to Hana’. Die prachtige bochtige weg leid je naar de 'seven sacred pools', waar je in natuurlijke zwembaden onder watervallen kan zwemmen.
Het Queen Ka’ahumanu Center (voor de shoppers).
Het grootste eiland heet Hawaii maar wordt meestal Big Island genoemd om verwarring met de naam van de staat te voorkomen.
Waar meren de cruiseschepen aan?
In de cruisehaven van Hilo in het oosten van het eiland. Het centrum ligt op meer dan 3 km, dus kan je best een taxi of een shuttle nemen. Ook in Kona, in het westen van Big Island gaan soms cruiseschepen voor anker. Daar worden de passagiers met tenders aan wal gebracht.
Het zien waard
Hier vind je het Volcanoes National Park met vijf 'schildvulkanen', waarvan er twee (soms nog) actief zijn.
Big island is ook bekend om de ondertussen wereldberoemde 'Ironman'-triatlon, die hier jaarlijks in oktober georganiseerd wordt.
Ook hier kan je goed snorkelen en duiken: reuzeschildpadden en koraalriffen zijn er in overvloed.
Een excursie waard: het Mauna Kea-observatorium met de grootste telescopen ter wereld.
Weetje: de Mauna Kea is zo'n 10.203 meter hoog en dus eigenlijk de hoogste berg ter wereld. Maar doordat de oceaan hier circa 6.000 meter diep is, steekt de berg 'maar' 4.207 meter boven zeeniveau uit.
Het noordelijkste en groenste eiland van Hawaii, dat dan ook Garden Isle genoemd wordt.
Waar meren de cruiseschepen aan?
In de haven van Naiwiliwili.
Het zien waard
De bijzondere flora op dit eiland was reeds het decor van bekende films zoals Jurassic Park, Indiana Jones en Pirates of the Caribbean. Ook de haven van Naiwiliwili zelf en de stranden in de buurt, kon je zien in de film Raiders of the Lost Ark (met Harrison Ford/Indiana Jones).
De Waimea Canyon, is ruim 900 meter diep en een bezoekje zeker waard, net als het Napali Coast State Park met een ongerepte natuur en de watervallen van Wailua in Lihue.
Je vindt op Kauai ook mooie stranden bijvoorbeeld in Poipu en aan de Coconut Coast.
Dit in België wereldberoemde eiland wordt, net als het eilandje Lanai, minder bezocht door toeristen. Je vindt er nog wat van het typische Hawaiiaanse plattelandsleven. Molokai werd vooral bekend doordat pater Damiaan hier tot zijn dood in 1889 leefde.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Er is hier nog geen echte cruisehaven. Passagiers worden met tenders aan wal gebracht.
Het zien waard
Veel hoge kliffen, enkel natuurparken en witte zandstranden.
Enkele herinneringen aan Pater Damiaan.
Ook wel het Ananaseiland genoemd, omdat hier tot 1992 de grootste ananasplantage ter wereld te vinden was.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Er is hier nog geen echte cruisehaven. Passagiers worden met tenders aan wal gebracht.
Het zien waard
Dit is het kleinste van de bewoonde eilanden en nog niet zo toeristisch.
Het stadje Lanai City is één en al rust: geen stoplichten, een postkantoor en een paar cafeetjes. Hier vind je nog de charme van het oude Hawaii.
Een bezoekje waard is het heel luxueuze Four Seasons-resort met enkele prachtige golfbanen.
Je hebt ook nog een aantal onbewoonde eilanden, waarnaar sommige cruises een excursie organiseren. Vanop het eiland Kihei heb je een prachtig zicht op de buureilanden Kahoolawe, Molokini en Lanai.
Tahiti
© Tahiti Tourisme
Frans-Polynesië is een Frans overzees land (Polynésie française) in de zuidelijke Stille Oceaan. Het maakt deel uit van Polynesië en bestaat in het totaal uit 128 eilanden. De bekendste eilandengroepen, waar ook het vaakst cruiseschepen langskomen, zijn de Genootschapseilanden (o.a. Tahiti, Bora Bora en Moorea), de Tuamotu-eilanden (o.a. Rangiroa en Tikehau) en de Markiezeneilanden (o.a. Hiva Oa).
Ontdekkingsreiziger James Cook was onder de indruk van deze prachtige eilanden, schilder Paul Gauguin legde ze vast op doek, Jacques Brel zong erover en Marlon Brando wilde er niet meer weg, vanwege de mooie vrouwen.
Cruises langs Tahiti en andere droomeilanden als Bora Bora, Huahine, Moorea en Tikehau staan op de bucket list van iedere cruiseliefhebber maar zijn niet goedkoop.
Frans-Polynesië bezoek je best tussen mei en oktober. Er zijn geen inentingen vereist, behalve voor reizigers uit risicolanden.
Hieronder volgen de bekendste eilanden en havensteden in Frans Polynesië waar cruiseschepen aanmeren.
Het grootste eiland van Frans Polynesië, waarop ook de hoofdstad Papeete ligt.
Dit eiland is in Europa vooral bekend geworden doordat de Franse schilder Paul Gauguin hier een aantal jaren heeft gewoond en gewerkt.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Aan de Quai D’Honneur, in het centrum van Papeete.
Het zien waard
De kleurrijke overdekte markt van Papeete.
De haven met de talrijke roulottes (eetstalletjes op wielen).
Tahiti heeft een gevarieerd landschap: naast mooie stranden zijn er bergen en junglegebieden met bamboebossen en veel bloemen. Ook enkele mooie watervallen.
Excursietip: het prachtige schiereiland Tahiti Iti, een van de verborgen parels van Frans-Polynesië.
Weetjes: in Tahiti woont de grootste Chinese gemeenschap van het zuiden van de Stille Oceaan en een traditioneel kledingstuk afkomstig uit Tahiti is de pāreu, hier beter bekend als pareo.
BORA BORA
Bora Bora ligt iets meer dan 250 km ten noorden van Tahiti en is zonder twijfel één van de mooiste eilanden ter wereld. Met witte zandstranden, palmbomen, een schitterende lagune in alle tinten blauw, groene bergen in het binnenland… Hét typevoorbeeld van een droomeiland.
Het grootste stadje op Bora Bora is Vaitape.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Er is hier geen echte cruisehaven. De schepen gaan voor anker voor de kust van Vaitape en brengen hun passagiers met tenders aan wal.
Het zien waard
Bora Bora is vooral bekend om zijn super-de-luxehotels die gedeeltelijk in het water staan. Daar moet je er toch enkele van gaan bekijken.
Snorkelliefhebbers kunnen in de Blue Lagoon duizenden vissen bewonderen. Ook (ongevaarlijke) haaien.
In het binnenland kan je nog kanonnen vinden die de Amerikanen hier na WO II hebben achtergelaten.
Moorea ligt 17 km ten westen van Tahiti. Het is een mooi, bergachtig eiland, met ook enkele witte zandstranden en blauwe lagunes. In het binnenland worden fruit en groenten gekweekt in de groene valleien.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Er is hier geen echte cruisehaven. De schepen gaan voor anker voor de kust van het stadje Papeotai en brengen de passagiers met tenders aan wal. Er is een veerboot naar Papeete (Tahiti).
Het zien waard
De Opunohubaai, waar kapitein Cook voor anker ging (er is op dit eiland ook een Cook Bay maar daar is de man nooit geweest).
De Rotuiberg.
Het (tamelijk) authentieke dorpje Tiki Village.
Excursietip: het Rescue Tortues & Dolphin Center in Papetoai.
Dit eiland, zo’n 180 km ten noordwesten van Tahiti, wordt l'authentique genoemd en bestaat uit rotspartijen, baaitjes en lagunes, groene bergen en kleine koraaleilandjes. Een eiland voor wie rust en authenticiteit zoekt maar ook een steeds populairder wordende toeristische (cruise)bestemming. Dat begint uiteraard wat te botsen.
Waar meren de cruiseschepen aan?
In het plaatsje Maroe op Huahine Iti. De passagiers worden met tenders aan wal gebracht. Vandaar moet je transport zien te vinden naar het stadje Fare. Soms voorzien de cruiserederijen zelf een shuttle met een soort van houten karren.
Het zien waard
In de eerste plaats de mooie natuur met hier en daar nog een authentiek dorpje.
Je vindt hier ook nog diverse graftempels. Zeker het archeologische complex van Maeva is een bezoekje waard.
Raiatea (met buureiland Tahaa) ligt op iets meer dan 200 km ten noordwesten van Tahiti, zo’n 30 km ten westen van Huahine.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Aan de cruiseterminal van de Gare Maritime in Uturoa, het belangrijkste stadje op Raiatea.
Het zien waard
Raiatea is in de eerste plaats een duik- en snorkelbestemming. Je kan hier ook goed surfen en zeilen.
In het binnenland zijn nog wat oude marae (graftempels) te vinden.
En uiteraard zijn ook hier prachtige witte zandstranden en blauwgroene lagunes.
De Markiezeneilanden liggen 1.500 ten noordoosten van Tahiti. De populairste cruisebestemming hier is Hiva Oa. Soms wordt ook in Ua Pou aangemeerd.
Hiva Oa is het op één na grootste eiland van de Markiezen (Nuku Hiva is groter) maar wel veruit het bekendste. De Franse schilder Paul Gauguin en de Belgische zanger Jacques Brel brachten de laatste jaren van hun leven op dit eiland door.
De hoofdplaats heet Atuona.
Waar meren de cruiseschepen aan?
In de Taaona Bay in de buurt van Atuona. De passagiers worden met tenders aan wal gebracht, maar het is nog ruim 3 km stappen tot het centrum. En er zijn niet altijd taxi’s in de buurt.
Het zien waard
De begraafplaats van Atuona, waar Paul Gauguin en Jacques Brel zijn begraven. Er is hier ook een museum dat deels gewijd is aan Gauguin en deels aan Brel.
Je vindt in het binnenland nog monumentale beelden (tiki's).
Prachtige zandstranden, blauwgroene zee.
Ligt zo’n 70 km ten noordwesten van Hiva Oa en 50 km ten zuiden van Nuku Hiva.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Er is hier geen echte cruisehaven. De schepen gaan voor anker voor de kust van het stadje Hakahau en brengen de passagiers met tenders aan wal.
Het zien waard
De indrukwekkende basaltbergen met als hoogste de Mont Oave (1.232 m).
Mooie natuur in het binnenland.
Enkele mooie zandstranden in Anaho en Hakanai, blauwgroene zee.
De Tuamotu-eilanden, zo’n 350 km ten noordoosten van Tahiti bestaan uit een 80-tal koraalatollen: ringvormige eilanden met palmbomen die maar net boven de zee uitsteken. De belangrijkste atollen zijn Rangiroa, Tikehau, Fakarava, Makemo en Manihi.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Onder meer in Fakarava, Makemo, Manihi, Rangiroa en Tikehau. Deze laatste twee zijn de bekendste en populairste aanlegplaatsen. Overal worden de passagiers met tenders aan wal gebracht.
Het zien waard in Tikehau
Prachtige stranden en een blauwe zee. Perfect om te duiken, te snorkelen en te zonnen.
Het zien waard in Rangiroa
Prachtige stranden en een blauwe zee. Perfect om te duiken, te snorkelen en te zonnen.
De Fiji-eilanden liggen in de Stille Oceaan, zo’n 3.400 km ten noordoosten van Sydney (Australië) en 2.300 km ten noorden van Auckland (Nieuw-Zeeland), tussen Vanuatu en de Samoa-eilanden in.
De archipel bestaat uit meer dan 330 eilanden waarvan er een 100-tal bewoond zijn. De grootste twee, Viti Levu (waarop de hoofdstad Suva ligt) en Vanua Levu worden vrij regelmatig aangedaan door cruiseschepen.
Waar meren de cruiseschepen aan?
In Suva(op Viti Levu) leggen de schepen aan op wandelafstand van het centrum.
In Lautoka (op Viti Levu) is het tot het centrum zo’n 2 km of ruim 20 minuten stappen.
In Savu Savu (op Vanua Levu) word je met tenders aan wal gebracht.
Het zien waard
Dit zijn droombestemmingen voor duikers (vooral de koraalriffen rond de Mamanuca-eilanden), snorkelaars, zwemmers en zonnekloppers, maar wie wil kan ook een excursie boeken naar het tropische regenwoud, een suikerrietplantage of de populaire toeristische stad Nadi in het westen van het eiland Viti Levu.
Ook de markt in Suva is de moeite waard.
De Cookeilanden liggen zo’n 1.150 km ten zuidwesten van Tahiti en ruim 3.000 km ten noordoosten van Nieuw-Zeeland waarmee de eilanden geassocieerd zijn. Het zijn paradijselijke eilanden met grote witte stranden, heel helder blauw water en groene bergen in het binnenland.
Het bekendste eiland is Rarotonga.
Waar meren de cruiseschepen aan?
In Rarotonga gaan de schepen voor anker in de buurt van Varu, het belangrijkste stadje op dit eiland. De passagiers worden met tenders aan wal gebracht.
Ook op het eiland Aitutaku meren soms cruiseschepen aan. Daar gebeurt dat vlakbij Arutanga. Ook hier worden de passagiers met tenders aan wal gebracht.
Het zien waard
De zee en het strand. Perfect voor zonnekloppers, duikers en snorkelaars.
De Samoa-eilanden liggen zo’n 1.150 km ten noordoosten van Fiji in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan. Het gebied behoort deels tot de staat Samoa, deels tot Amerikaans Samoa.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Onder meer in Pago Pago (Amerikaans Samoa) op wandelafstand van het kleine centrum en in Apia op het eiland Upolu (Samoa) op 20 minuten stappen van het stadscentrum.
Het zien waard
De zee en het strand. Perfect voor zonnekloppers, duikers en snorkelaars.
Misschien verrassend, maar in Apia staat er ook een mooie kathedraal.
Voor natuurliefhebbers: in de buurt van Pago Pago ligt het Nationaal Park van Amerikaans Samoa.
Vanuatu is een eilandengroep die vroeger bekend stond als de Nieuwe Hebriden (een Franse kolonie). De 83 eilanden liggen zo’n 1.900 km ten oosten van Australië, 1.000 km ten westen van Fiji en 540 km ten noorden van Nieuw-Caledonië.
De meeste eilanden zijn bergachtig en van vulkanische oorsprong.
De grootste plaatsen zijn de hoofdstad Port Vila, gelegen op het eiland Efate en Luganville op Espiritu Santo.
Waar meren de cruiseschepen aan?
In Port Vila worden de passagiers met tenders aan wal gebracht.
In Luganville meren de schepen aan op 500 m van het stadscentrum.
Het zien waard
Port Villa is een aangenaam stadje met een mooie boulevard en een grote overdekte fruit- en groentenmarkt.
In Luganville vind je nog wat authentieke winkeltjes waar je met wat geluk nog koopjes kan doen. In de buurt is er een groot natuurpark (met veel vleermuizen).
Uiteraard ook hier weer: veel zon, blauwgroen water en witte stranden.
Nieuw-Caledonië is een eilandengroep op 1.400 km ten oosten van Australië, 540 km ten zuiden van Vanuatu, 1.500 km ten westen van Fiji en 1.800 ten noorden van Nieuw-Zeeland.
Het grootste eiland heet ook Nieuw-Caledonië, andere grotere eilanden zijn Maré, Lifou en Ouvéa.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Er zijn zes aanlegplaatsen voor cruiseschepen in Nieuw-Caledonië, waarvan vooral Noumea (de hoofdstad) en Ile des Pins (of Isle of Pines) regelmatig aangedaan worden.
In Noumea leggen de schepen aan langs de Quai de Longs Courriers, pal in het stadscentrum.
Op het Ile des Pins worden de passagiers an wal gebracht in de mooie Kutobaai.
Het zien waard
Het Ile des Pins is een zon-, zee-, strand- en snorkelbestemming.
In Noumea is er wel wat te zien: de vuurtoren op Amedee-eiland, de kathedraal, de Pierre-Vernierpromenade… en enkele mooie stranden.
De mooiste cruisehavens in Australië en Nieuw-Zeeland vind je hier >>>
Home > Cruisetips > Cruiseroutes > Rederijen en schepen > Riviercruises > Reportages > Nieuws >
copyright cruisetips.be