Trans-Atlantische cruises

Je kan de Atlantische Oceaan op diverse manieren oversteken: van het oosten naar westen, dus van Europa naar Zuid-Amerika, de Caraïben, de USA of zelfs Canada, en uiteraard ook omgekeerd, van het westen naar het oosten. De mooiste en interessantste route lijkt ons die van Zuid-Amerika (Brazilië of eventueel Argentinië) naar een of andere haven in de Middellandse zee. Ieder jaar in de lente, vanaf eind maart tot begin mei, bieden talrijke rederijen deze route aan.


Van Zuid-Amerika naar Europa:

de mooiste eilanden en cruisehavens


De belangrijkste cruisehavens gerangschikt van het zuiden naar het noordwesten, zoals de cruiseschepen varen.


Buenos Aires (Argentinië)

Buenos Aires (dat betekent goede luchten of ook wel gunstige winden) is de hoofdstad van Argentinië en ligt aan de monding van de Río de la Plata (de rivier van het zilver). Het is een echte kosmopolitische wereldstad met meer dan 12 miljoen inwoners, grotendeels uiteraard Argentijnen en andere Zuid-Amerikanen maar ook veel mensen van Europese, Arabische en Aziatische afkomst.

Buenos Aires wordt wel eens het Parijs van Zuid-Amerika genoemd, hoewel het veel van zijn vroegere grandeur heeft verloren. De stad beleefde haar gouden periode tussen 1880 en 1920, toen Argentinië bij de rijkste landen van de wereld hoorde.

Bekende Argentijnen zijn de presidenten Juan Perón en zijn vrouw Eva Perón (Evita), voetbalster Diego Maradonna en de Nederlandse koningin Maxima. Een bekende gebeurtenis: de Falklandoorlog van 1982. En niet te vergeten: ook de tango komt uit dit land.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt iets minder dan een kilometer van het stadscentrum, dus net te doen om er te voet te geraken, maar er zijn ook volop betaalbare taxi's.

Onder meer Silversea, Costa Cruises, Cunard, Royal Caribbean, MSC, Carnival en Celebrity Cruises doen Buenos Aires regelmatig aan, meestal in december en januari, als het daar zomer is.

Het zien waard

De Avenida 9 de Julio, sinds 1936 de breedste straat ter wereld — de stoepen liggen bijna 140 meter uit elkaar; Plaza de Mayo; de Cathedral Metropolitana; de Plaza Mayor; het Casa Rosada, een lichtrozekleurige gebouw dat in 1894 opgericht is en sinds 1910 als zetel van de Argentijnse regering dienst doet.

Voor de romantici: het Recoleta kerkhof met het graf van Eva Perón.

Tips: vanaf de heuvel van de Plaza San Martín kan je van het uitzicht over de wijk Retiro genieten en het Kavanagh-gebouw in Retiro (was in 1936 de eerste wolkenkrabber van Latijns-Amerika).


Montevideo (Uruguay)

Montevideo is de hoofdstad van Uruguay. De stad ligt op de noordoever van de monding van de Río de la Plata die daar liefst 200 kilometer breed is. Montevideo ligt iets zuidelijker dan de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires (hoewel de meeste cruises naar het noorden eerst die stad aandoen). Het levensniveau in de stad is het hoogste van Latijns-Amerika. Montevideo is ook veel veiliger dan vele andere Zuid-Amerikaanse steden.

Het toerisme wordt steeds belangrijker voor Uruguay. Montevideo, Colonia en Punta del Este (zie hieronder) zijn de belangrijkste toeristische bestemmingen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt in het noordelijke deel van de stad, op zo’n anderhalve kilometer van het centrum. Onder meer Silversea, Costa Cruises, Cunard, Royal Caribbean, MSC, Carnival, Princesse, Fred Olsen en Celebrity Cruises doen Montevideo aan, meestal in december en januari, als het daar zomer is.

Het zien waard

Het Estadio Centenario is misschien wel de belangrijkste trekpleister van de stad, hier werd in 1930 de eerste WK-finale voetbal gespeeld.

De Avenida 18 de Julio, de hoofdstraat van de stad met onder meer het monument van de Gaucho; de Mercado del Puerto; het Palacio Legislativo en het Palacio Salvo waar Gerardo Matos Rodríguez in 1916 één van de beroemdste tango's van de wereld zou geschreven hebben: La Cumparsita.


Punta del Este (Uruguay)

Punta del Este (punt van het oosten) ligt 145 km ten oosten van Montevideo en is één van de populairste vakantieoorden van heel Zuid-Amerika, dankzij de schitterende ligging op een schiereiland tussen de Río de la Plata en de Atlantische Oceaan, de prachtige witte stranden en de bossen in de omgeving.

Punta del Este heeft een jachthaven waar bijna 500 schepen kunnen aanleggen, 100 hotels en talrijke restaurants, discotheken en casino's. De stad wordt door sommigen het St.Tropez of het Monte Carlo van Uruguay genoemd, maar door anderen het Benidorm van het Zuid-Amerika. Je bekijkt het zelf maar.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen gaan voor anker op zee en brengen hun passagiers met tenderboten aan land.

Het zien waard

Op de Playa Brava staat het kunstwerk Mano de Punta del Este van de Chileense kunstenaar Mario Irarrázabal uit 1982 die het maakte als waarschuwing voor zwemmers; het is nu een icoon van de stad.

Tip: Punta Ballena, dat dicht bij de stad ligt, is een uitstekende plek om walvissen van dichtbij te bestuderen. En opgelet: het waait hier dikwijls hevig.


Rio Grande (Brazilië)

Havenstad in het zuiden van Brazilië, in de welvarende staat Rio Grande do Sul. Rio Grande ligt tussen twee grote lagunes in: de Lagoa dos Patos en de Merínlagune. De stad heeft de op een na drukste haven van Brazilië en een grote olieraffinaderij.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de grote industriële haven. een shuttle of een taxi naar het centrum is aangewezen.

Het zien waard

De Praca Xavier Ferreira, de Doca do Mercado en het Alfandegagebouw zijn een bezoekje waard.Porto Alegre (Brazilië)

Porto Alegre (vrolijke haven) is een van de grootste steden van Brazilië en ligt in het zuiden van het land op een plaats waar verschillende rivieren samenkomen en de Lagoa dos Patos vormen (lagune van de eenden). Porto Alegre wordt beschouwd als een van de groenste steden van het land, en kent een hoge levensstandaard. De stad was al enkele keren de locatie van het Wereld Sociaal Forum, een jaarlijkse bijeenkomst voor andersglobalisten.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de grote haven. Je zal een shuttle of een taxi naar het centrum moeten nemen.

Het zien waard

De Mercado Público, Casa de Cultura Mario Quintana, Fundação Iberê Camargo, het PUCRS-museum (wetenschap en techniek).


Porto Belo (Brazilië)

Porto Belo (niet te verwarren met Portobelo in Panama) is een mooi klein plaatsje in de Braziliaanse deelstaat Santa Catarina, prachtig gelegen op een schiereiland aan de Atlantische Oceaan.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen gaan voor anker op zee en brengen hun passagiers met tenderboten aan land.

Het zien waard

Mooi strand en een verrassend interessant Univali Eco-museum.

Van hieruit kan je eventueel een excursie maken naar de stad Florianopolos of naar het buurstadje Bombinhas.Santos (Brazilië)

Santos (‘heiligen’) is de grootste haven van Brazilië en zelfs van Zuid-Amerika. De stad is mooi gelegen in de Baía de Todos os Santos, gedeeltelijk op het (schier)eiland São Vicente en deels op het vasteland, aan de voet van de bergketen Serra do Mar.

Vele duizenden immigranten kwamen via de haven van Santos Brazilië binnen aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.

Het is de thuisbasis van FC Santos, de club waar voetballegende Pelé op 15-jarige leeftijd zijn carrière begon.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Op 1.5 km van het stadscentrum dat aan de riviermonding van de Quilombo ligt.

Het zien waard

Santos beschikt over een ruim vijf kilometer lange strandtuin die in het Guinness Book of Records is opgenomen als de grootste tuin aan zee.

De Monte Serrat,  een rotsachtige heuvel middenin de stad, te beklimmen via stenen trappen (tip: er gaat ook een toeristentreintje naartoe), vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht over de baai en de stad/

Het Santos Municipal Aquarium; het Pantheon dos Andradas; eventueel het Koffiemuseum, de kathedraal, en het Santo Amarokasteel.


Ilha Grande (Brazilië)

Ilha Grande is, zoals de naam het zegt, een groot eiland (een van de grootste van Brazilië) en misschien wel het groenste eiland van Zuid-Amerika. Letterlijk en figuurlijk: je vindt er veel bossen én het is auto- en wegenvrij. 35% van het eiland is beschermd natuurgebied.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Vila Abraao is de hoofdstad van het eiland en heeft een kleine haven. Cruiseschepen gaan voor anker op zee en brengen hun passagiers met tenders aan land.

Het zien waard

In het regenwoud kan je de met uitsterven bedreigde apensoorten Tamarins en Marmoset tegenkomen.

Je vindt hier prachtige stranden met heel wit zand. Echt een plaatsje om te relaxen (voor zover je dat aan boord van je cruiseschip al niet voldoende doet) of voor de liefhebbers: om te snorkelen.


Parati (Brazilië)

Het kleine idyllische havenstadje Parati (of Paraty) ligt aan de Braziliaanse Costa Verde, zo'n 260 km onder Rio de Janeiro. De oude stadskern ligt op 5 meter hoogte tussen de mondingen van de Rio Peruquê-Açu en de Rio Matheus Nunes aan de Baai van Parati, onderdeel van de grotere Baai van Ilha Grande, die uitgeeft op de Atlantische Oceaan.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen gaan voor anker op zee en brengen hun passagiers met tenders aan land.

Het zien waard

Opmerkelijk: elke dag loopt bij vloed de zee de straten in. In plaats van een dijk te bouwen leggen de inwoners gewoon wat loopplankjes tussen de hoge stoepen, en klaar is kees.Rio de Janeiro (Brazilië)

De bekendste stad van Brazilië en van heel Zuid-Amerika, Rio de Janeiro, is schitterend gelegen in de Baai van Guanabara en wordt terecht Cidade Maravilhosa (Prachtige Stad) genoemd. Een bekend Braziliaans gezegde luidt: “God schiep de wereld in zeven dagen en besteedde er daarvan twee aan Rio”. Misschien net iets overdreven, maar deze stad is absoluut het bezoeken waard. Maar dan wel liefst in groep, want het is er niet overal even veilig. Rio staat bekend als de stad van de samba, de bossanova en het uitbundige carnavalsfeest, en is beroemd om zijn drukbezochte stranden, zoals Copacabana en Ipanema, maar er zijn ook nog vele sloppenwijken, favela's genaamd, met veel armoede en criminaliteit.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Vlakbij het centrum van de stad, je kan daar dus te voet naartoe.

Het zien waard

De naturlijke haven van Rio geldt als een van de zeven natuurwonderen van de wereld en is omgeven door indrukwekkende bergen en heuvels. De Suikerbroodberg (395 m) met zijn bekende kabelbanen, de Corcovado (710 m) met het 38 m hoge Christusbeeld bereikbaar met een tandradtreintje, en de heuvels van Tijuca (ruim 1.000 m). Een deel van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Andere bezienswaardigheden: het Maracanãstadion, een van de grootste voetbalstadions ter wereld; de historische binnenstad waar het barst van de indrukwekkende kerken en andere gebouwen, waaronder de Nationale bibliotheek van Brazilië, ook al een van de grootste van de wereld; het Park van Tijuca (het grootste stadswoud ter wereld), en de Jardim Botanico.Buzios (Brazilië)

Búzios (of Armação dos Búzios) ligt aan de Costa do Sol, zo’n 100 km ten oosten van Rio de Janeiro. De stad wordt bijna volledig omringd door regenwoud. Het was een typisch rustig vissersdorpje tot in de jaren 1960 de beroemde Franse actrice Brigitte Bardot hier even verbleef. Sindsdien is Buzios een drukke toeristische plaats, met een overwegend chic en trendy publiek, veel luxe buitenhuizen en exclusieve restaurants. Het wordt dan ook soms het Braziliaanse St. Tropez genoemd.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Buzios heeft geen cruisehaven, de cruiseschepen gaan voor anker op zee en brengen hun passagiers met tenderboten aan land bij de Armacao Pier, op zo’n 4 km van het stadscentrum. Heel wat rederijden doen deze plaats aan, onder meer MSC Cruises, Royal Caribbean, Oceania, Regent Seven Seas Cruises, Holland America Line en Azamara.

Het zien waard

Orla Bardot (een levensgroot standbeeld van Brigitte Bardot), mooie architectuur en prachtige stranden.


Ilhéus (Bahia, Brazilië)

Ilhéus is een kust- en havenstad in de staat Bahia, zo’n 300 km ten zuiden van Salvador de Bahia. De stad werd al in 1534 gesticht en was lange tijd een wereldhoofdstad van de cacao, totdat die teelt onmogelijk werd door een ziekte. Nu is de eerste economische sector het toerisme. De grote Braziliaanse schrijver Jorge Amado woonde en werkte in Ilhéus. De stad bezit de naar hem vernoemde luchthaven Jorge Amado Airport.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen meren aan in de Porto de Malhado, op wandelafstand van het stadscentrum.

Het zien waard

De Santanakapel; diverse musea (waaronder het Museu Regional do Cacau) en mooie zandstranden.Salvador de Bahia (Brazilië)

Na Sao Paulo en Rio de Janeiro is Salvador de Bahia, in het noordoosten van het land, de grootste stad van Brazilie. Het was ook de eerste hoofdstad.

In de volksmond wordt de stad ook wel gewoon Salvador genoemd, terwijl de volledige naam van de stad luidt: São Salvador da Bahia de Todos os Santos. De baai wordt de Allerheiligenbaai genoemd, omdat de Portugezen op die dag (1 november dus) in 1501 de baai binnenvoeren.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt vlakbij het centrum, je kan daar makkelijk te voet naartoe.

Het zien waard

Salvador da Bahia is veruit de meest exotische stad van Zuid-Amerika met veel Afrikaanse invloeden.

Indien je er in de juiste periode komt (februari): het carnavalfeest is hier nog groter dan in Rio.

Het historische centrum Pelourinho (UNESCO-werelderfgoed) herinnert, na jarenlange restauraties, weer aan de Portugese koloniale rijkdom van weleer.

Zeker een bezoekje waard:  het Forte de Santo Antonio da Barra  met de oudste vuurtoren van Zuid-Amerika; de Igreja NS do Bonfim-kerk, het voetbalstadion (gebouwd voor het WK 2014), Itaipava Arena Fonte Nova, en misschien vooral de toeristische markt Mercado Modelo.

Salvador heeft ook prachtige stranden.


Maceio (Brazilië)

Prachtig geleden stad aan de Atlantische Oceaan, in het noordoosten van Brazilië (zo’n 250 ten zuiden van Recife) met een heel mooie kustlijn.

Opgelet: deze stad is niet echt veilig, wees dus voorzichtig en blijf in groep.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de Jaraguahaven, vlakbij het stadscentrum.

Het zien waard

Mooie stranden met grote boulevards: vooral Pajuçara, Jatiúca en Ponta Verde.

Bij de Marape Dunes, waar rivier en zee bij elkaar komen, kan je zowel in zoet als in zout water zwemmen.

Excursietip: de Mandaulagune.Recife (Brazilië)

Recife is een grote havenstad in het noordoosten van Brazilië, en vaak de laatse Braziliaanse haven tijdens een trans-Atalantische cruise van Zuid-Amerika naar Europa. Van hieruit gaat het dan via Cabo Verde en/of de Canarische eilanden richting Portugal of de Middellandse Zee. Recife wordt soms het Venetië van Braziië genoemd: de stad is ook gedeeltelijk gebouwd op een eiland, enkele rivieren en kanalen lopen er doorheen en er zijn veel bruggen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de industriële haven vanwaar de passagiers met shuttles naar het stadscentrum gebracht worden (je mag niet zelf door de haven wandelen). De stad zelf is ook erg druk, in sommige wijken armoedig en niet overal even veilig.

Het zien waard

Het oude centrum, rond de Bacia de Santo Amaro.

Het Forte das Cinco Pontas, nu een museum.

Enkele mooie pleinen: Praça da Republica, Praça da República, Praça da Independência en Pátio de Sâo Pedro.

Veel mooie kerken zoals São João Batista dos Militares, Santo Antônio, Santíssimo Sacramento en basilieken: Nossa Senhora da Penha, en Nossa Senhora do Carmo.

Het Boa Viagemstrand.

Excursietip: de buurstad Olinda sinds 1982 UNESCO-werelderfgoed.


Fortaleza (Brazilië)

Fortaleza wordt op sommige cruisewebsites nog voorgesteld als een klein vissersplaatsje, maar dat is niet echt nog het geval: de stad heeft ondertussen meer dan 2,5 miljoen inwoners en is een populaire moderne badplaats geworden.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Op dit ogenblik (december 2017) nog in de industriële haven (vanwaar je een shutlle of taxi naar het centrum moet nemen), maar er wordt volop gewerkt aan een nieuwe cruiseterminal. Deze stad wordt soms aangedaan op trans-Atlantische cruises, maar meestal wordt de oversteek vanuit Recife gemaakt.

Het zien waard

De Mercado Central.

De ‘culture wijk’ Dragão-do-Mar met enkele musea.

Een paar mooie stranden.


Over de evenaar

In de zeevaart is (of eerder was) het gebruikelijk dat een bemanningslid of een passagier die de evenaar voor het eerst kruist, aan Neptunus, de zeegod met de drietand, moet worden ‘voorgesteld’. Dit noemt men het Neptunusritueel. Het gebruik stamt al uit de tijd van de ontdekkingsreizigers, maar is bij vrachtschepen in onbruik geraakt. Op cruiseschepen daarentegen is het bijzonder populair, omdat het de vijf of zes opeenvolgende ‘zeedagen’ (zonder een haven aan te doen) tijdens trans-Atlantische cruises onderbreekt.

Meestal wordt iedereen (die dat wil) ingesmeerd met groene zeep, eieren, bloem en andere smurrie en dan in het zwembad gegooid. Het spektakel duurt enkele uren en zorgt voor veel jolijt (bij de liefhebbers).Cabo Verde (Kaapverdische Eilanden)

Cabo Verde of de Kaapverdische Eilanden, is een eilandengroep In de Atlantische Oceaan, zo’n 675 km ten westen van het Afrikaanse vasteland (Senegal) en 1.500 km ten zuiden van de Canarische Eilanden. De archipel bestaat uit 12 grotere en tientallen kleinere eilanden. De bekendste zijn: Santiago, Sao Vicente, Boa Vista en Sal.

Praia, op het eiland Santiago, is de hoofdstad en een van de twee cruisehavens (de tweede is Mindelo op het eiland Sao Vicente).

Meer informatie over de Kaapverdische Eilanden vind je hier (onder het stuk over de Canarische Eilanden)>>>Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden (Spaans: Islas Canarias) liggen in de Atlantische Oceaan, zo’n 100 km ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara. Ze bestaan uit zeven grote eilanden en zes kleinere eilandjes. Alle grotere eilanden worden aangedaan door cruiseschepen. Vooral Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en La Palma zijn populair.

Meer informatie over de Canarische Eilanden vind je hier >>>


Lissabon (Portugal)

Lissabon (of Lisboa), de hoofdstad van Portugal, is één van de Europese toeristische topbestemmingen, zowel voor citytrips als voor cruises. De stad is prachtig gelegen op de oevers van de Taag, niet ver van de Atlantische Oceaan,

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen kunnen op verschillende plaatsen aanmeren: in Alcantare en Rocha Conde de Obidos (vlakbij de mooie 25 april-brug maar wel op zo’n 5 km van het centrum) en in Santa Apolonia, dichter bij het stadscentrum. Waar je precies zal aanmeren hangt af van de grootte van het schip en de drukte in de haven. Hoe dan ook: de verbindingen met het stadscentrum zijn uitstekend en de haven van Lissabon werd al regelmatig verkozen als “Best European cruise port”.

Het zien waard

Heel het oude stadscentrum is eigenlijk de moeite waard. Dat begint al vanaf het grote centrale plein Praca do Comercio en de daarop aansluitende, met mozaïek betegelde, lange winkelstraat Rua Augusta met de Arco Triunfal (triomfboog).

Als je meer wil doen dan door de stad wandelen kan je eventueel het Castelo De Sao Jorge bezoeken of een kleine excursie maken naar Santa Maria de Belém. Daar vind je het klooster Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém, beide Unesco-Werelderfgoed. In het klooster ligt de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama begraven.

Tip: de Torre de Belem zie je waarschijnlijk ook wel bij het binnen- of buitenvaren van de haven, vanop het schip. Hetzelfde geldt voor de sierlijke ‘brug van 25 april’ die lijkt op de Golden Gatebridge in San Franscico.


Vigo (Spanje)

Vigo ligt in het noordwesten van Spanje, net boven Portugal. De stad leeft van de auto-industrie en heeft ook een grote vissershaven (zelfs de grootste van Europa.)

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt aan de Puerto De Transatlanticos op wandelafstand van het centrum.

Het zien waard

Vigo is een verrassend mooie stad. Op de heuvel van Vigo staan twee oude burchten, de Castillo de San Sebastian en Castillo del Castro van waaruit je een mooi uitzicht hebt op de rivier en enkele eilanden.

Het oude centrum: Casco Vello en Barrio del Berbes, de Mercado la Pedra, de kathedraal van Santa Maria de Vigo.


Le Havre (Frankrijk)

Le Havre ligt aan de monding van de Seine. De stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest en nadien heropgebouwd in modernistische stijl.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven stelt niet veel voor. Het stadscentrum is wel makkelijk te voet bereikbaar.

Het zien waard

Het stadscentrum van Le Havre is sinds 2005 Unesco-Werelderfgoed, maar ons kan de stad niet echt bekoren.

De belangrijkste gebouwen zijn het Hotel de Ville (stadhuis), de Bourse du Commerce (beurs) en de kerken van Saint Michel en Saint Joseph.

Tijdens de wederopbouw van het stadscentrum is 7,7 vierkante kilometer aan groene ruimte gecreëerd met parken en tuinen.

Een bezoekje waard: het Musée Malraux en het Muséum d’Histoire Naturelle


Southampton (Verenigd Koninkrijk)

Southampton is de grootste havenstad en de belangrijkste cruisehaven van het Verenigd Koninkrijk. De stad is vooral bekend omdat in 1912 van hieruit de Titanic vertrok, maar er woonden ook een aantal bekende mensen zoals Willem de Veroveraar, Henry V, William Shakespeare, Isaac Watts en Jane Austen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er zijn hier 4 cruiseterminals, alle binnen wandelafstand van het oude stadscentrum.

Het zien waard

De middeleeuwse stadsmuren zijn nog voor een groot deel bewaard en het oude centrum is best aangenaam om in rond te wandelen.

Een bezoekje waard (zeker als het zou regenen): het maritiem museum.


Amsterdam

Onder meer Holland America Line verkiest Amsterdam regelmatig als vertrek- of aankomsthaven van trans-Atlantische cruises. Van hieruit wordt an vaak verder naar het Noorden gevaren.

Lees meer >>>

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruiseterminal ligt aan de Piet Heinkade, op wandelafstand van het centrum. Wanneer je met de trein naar Amsterdam komt om direct naar het cruiseschip te gaan, dan zie je de cruiseterminal liggen aan de achterzijde van het station. Je bent daar te voet op 10 minuten

Amsterdam is, vooral in de zomermaanden, een populaire cruisehaven (meer dan 180 schepen per jaar), hoewel de haven van Rotterdam veel makkelijker bereikbaar is. Eens de nieuwe sluis bij Ijmuiden in 2019 klaar is, zal het aantal cruiseschepen dat de stad aandoet nog fors toenemen.

Het zien waard

Amsterdam is en blijft een wereldberoemde stad, onder meer door de romantische grachten (waarop je een rondvaart kan boeken), de historische gebouwen en prachtige gevels, de walletjes,de Dam, het Vondelpark, de gezellige Albert Cuypmarkt…

Wie zich wil verdiepen in de Nederlandse geschiedenis kan terecht in een van de vele musea. De bekendste zijn het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum en het Anne Frankhuis.Trans-Atlantische cruises van  Europa naar Amerika via de zuidelijke route (Madeira en/of de Azoren) vind je hier >>>


Trans-Atlantische cruises van  Europa naar Amerika via de noordelijke route (Ijsland) vind je hier >>>

Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >       Reportages >     Nieuws >


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be