Voor je definitief boekt: kies de juiste kajuit!

Als je een (volgende) cruise plant is niet alleen de keuze van het seizoen, de cruiseroute en het cruiseschip belangrijk. Je moet ook de nodige aandacht besteden aan de exacte plaats op het schip waar je kajuit zich bevindt. Anders kan je wel eens voor minder aangename verrassingen komen staan.



Eerst en vooral heb je de keuze tussen een binnenkajuit, een kajuit met zicht op zee, een balkonkajuit of een nog duurdere suite. Uiteraard speelt hierbij het beschikbare budget een grote rol, maar er is meer dan dat. Op een cruiseschip zijn er honderden, meestal zelfs duizenden kajuiten. Wat is voor jou de beste ligging afhankelijk van jouw wensen en verwachtingen?

 

Afhankelijk van de bestemming

Als je opteert voor een cruise naar of in de zon (Caraïben, Panamakanaal, Stille Oceaan, Indische Oceaan, Middellandse Zee in de zomer...) is volgens ons de beste keuze (in ieder geval de meest betaalbare): een binnenkajuit zonder venster. Overdag ben je toch heel de tijd aan dek of aan wal, je kajuit heb je alleen nodig om te slapen, te douchen en je om te kleden.

Voor een cruise naar het noorden (Alaska, Noorse fjorden) of buiten het hoogseizoen in de Middellandse Zee kan je misschien beter iets meer betalen om toch wat zicht naar buiten te hebben. Hoewel er op ieder cruiseschip wel beter gelegen plaatsjes zijn om rustig naar de zee of het landschap te kijken.

 

Een kajuit aan stuurboord (dat is de rechterkant) of bakboord?

Als je een kajuit met een venster of balkon wil boeken, moet je zeker op voorhand rekening houden met de cruiseroute.

Bijvoorbeeld bij een trans-Atlantische cruise van Europa naar Zuid-Amerika, heb je de meeste dagen aan de linkerkant (bakboord),van het schip van ’s ochtends tot een stuk in de namiddag zon op het balkon, aan de rechterkant pas in de late namiddag en ’s avonds.

Nog een voorbeeld. Als het schip vanuit Rome (Civitavecchia) naar Genua vaart, langs de prachtige Cinque Terre, moet je een kajuit aan stuurboord (rechterkant) boeken om die vanaf je balkon te kunnen zien.

 

Last van zeeziekte? Kies een groot schip en een kajuit in het midden van dat schip

Wie gevoelig is voor zeeziekte, kiest best voor een groter cruiseschip (die zijn meestal ook goedkoper dan de kleinere) en boekt daar een kajuit in het midden, op een van de lagere dekken, zo dicht mogelijk bij het zeeniveau. Daar zal je het minste schommelingen voelen. Allicht besef je zelfs helemaal niet dat het schip beweegt, zeker niet als je een binnenkajuit zonder venster kiest.

 

Bekijk het dekkenplan: boek geen kajuit direct boven, onder of naast een drukke plaats

Als er lawaai is aan boord komt dat veel vaker van openbare plaatsen met veel volk dan van je buren in aangrenzende kajuiten.

Bekijk dus op voorhand de plattegrond van het schip, dek per dek, om te kijken waar de (dans)bars, de discotheken, de restaurants, de looppiste, een sportterrein, de zwembaden (waarrond regelmatig fuiven zijn), de kinderfaciliteiten en het theater zich bevinden. Ook in de buurt van het atrium zal er regelmatig veel lawaai zijn.

Kajuiten die in alle richtingen alleen omringd zijn door andere kajuiten zijn over het algemeen het rustigst. Als je buren wel te veel lawaai maken kan je hen daar op aanspreken of het desnoods melden aan de Guest Service. Daar wordt in principe snel tegen opgetreden.

 

Tip: let op bij supergoedkope aanbiedingen. Zoals we zelf al ondervonden, zijn daarbij net wel die slecht gelegen kajuiten, bijvoorbeeld boven een zaal met livemuziek, inbegrepen. En waarschijnlijk kan je zelfs niet van kajuit veranderen, tenzij je (veel) bijbetaalt. Controleer dat. Anders zal je door het geluid van de drums en de bassen vele nachten pas ver na middernacht kunnen slapen.

 

Een kajuit dichtbij je favoriete plaatsen of er juist ver van af?

Als je denkt tijdens de cruise vaak naar een bepaalde plaats te gaan, bijvoorbeeld het zwembad, het casino, een bar of het buffetrestaurant, kan het interessant zijn om een kajuit daar in de buurt te boeken. Dat kan je dagelijks een hoop tijd en geloop besparen.

 

Dicht bij de lift of juist niet?

Wie niet graag ver wil stappen, of wat ouder en minder goed te been is, kan allicht het best een kajuit in de buurt van een lift boeken. Want op een cruiseschip moet je je niet alleen horizontaal vaak verplaatsen, ook verticaal. De huidige grote schepen hebben tot 18 en meer verdiepingen.

De meeste cruiseschepen zijn wel erg rolstoelvriendelijk, maar voor reizigers met beperkingen is het toch aan te raden vooraf goed te bekijken hoe je overal het gemakkelijkst kunt geraken.

 

Tip: het zal wel praktischer zijn om een kajuit dichtbij een lift te hebben, maar uiteraard zal er dan wel wat meer geloop, gepraat en gelach zijn in de gangen en de ruimte voor die lift en voor de trappen die zich altijd in de buurt daarvan bevinden.

 

Let op met kajuiten met 'beperkt uitzicht op zee’

Op ieder cruiseschip worden er ook kajuiten aangeboden met een ‘gedeeltelijk’ of ‘beperkt’ zicht op zee. Dat kan zijn door een reddingsboot die een beetje voor je venster hangt, een constructief element van het schip of een of ander stuk meubilair.

Soms kan je hiermee een batje doen, omdat die kajuiten goedkoper zijn, maar vaak blijkt het uitzicht toch meer geblokkeerd dan verwacht. Je kan natuurlijk proberen analyseren, op basis van het dekplan en de beschikbare foto’s van buitenaf, of je toch voldoende zeezicht zal hebben. Maar als dat niet lukt, boek je beter een binnenkajuit en geef wat meer geld uit aan lekker eten en drinken, of meteen een buitenkajuit met volledig zicht op zee. Anders zou je wel eens heel gefrustreerd kunnen worden.

Vermijd een kajuit in de buurt van het anker

In een aantal cruisehavens kunnen de schepen niet aan een kade aanmeren, maar gaan ze voor anker op een kleine afstand van de haven, en worden de passagiers met ‘tenders’ (reddingsboten of andere kleinere boten) aan wal gebracht. Het neerlaten van het anker gebeurt meestal ’s morgens vroeg en maakt een serieus kletterend lawaai, op de lagere dekken in de buurt van het anker. Meestal bevinden zich hier wel de kajuiten van de bemanning, maar let toch maar op dat je daar zelf nooit terecht komt.

 

Familiekajuiten met tussendeuren UPDATE mei 2023

De meeste cruiseschepen hebben aangrenzende kajuiten met een tussendeur die de twee plaatsen verbindt (of scheidt). Dat is heel tof voor grotere gezinnen maar minder als je daarin gedropt wordt zonder dat je je buren kent. Die tussendeur houdt het geluid minder goed tegen dan een volle wand.

Wij hadden in de paasvakantie 2023 op de Costa Toscana zo'n kajuit. We hebben de buren nooit gehoord!

 

Vermijd kajuiten in de buurt van technische ruimtes, dienstliften, keukens en -schachten, machinekamers... en rookzones.

Als je de dekplannen wat nauwkeuriger bekijkt, zal je vaststellen dat er hier en daar tussen de kajuiten lege ruimtes zijn. Dat kunnen opslagruimtes zijn voor lakens, dekens, onderhoudsproducten en zo meer. Het cabinepersoneel zal daar regelmatig binnen en buiten moeten, soms vroeg in de morgen en laat op de avond, wat ongetwijfeld geluid zal veroorzaken.

Maar die lege plaatsen kunnen ook technische ruimtes zijn waar de aflopen van de toiletten, ventilatiebuizen of rookafvoerkanalen inzitten. Dat kan soms al wat meer lawaai maken. En als het de afvoer van een van de keukens is heb je misschien geurhinder. Dat laatste kan je ook hebben in de buurt van rookzones.

Vermijd indien mogelijk kajuiten in de buurt van dergelijke ruimtes.

 






Kajuiten voor soloreizigers

Heel wat cruiserederijen, in de eerste plaats Norwegian Cruise Line, maar ook Royal Caribbean, Celebrity Cruises, Virgin Voyages en andere, bieden op ieder schip een aantal eenpersoonskajuiten aan, zonder dat je daarvoor moet bijbetalen. Als je op je eentje een cruise wil boeken, controleer dat dan op voorhand.

Norwegian Cruise Line voorziet zelfs lounges vlakbij die kajuiten voor soloreizigers en organiseert daarvoor ook specifieke activiteiten.

 




Liever geen kajuit op dek 13? Of op dek 17?

Bijgeloof is van alle tijden en van alle landen, maar niet iedereen gelooft hetzelfde.

Zo zal je op heel wat cruiseschepen geen dek 13 vinden, maar dat is bijvoorbeeld bij MSC Cruises wél het geval (zie foto). Maar zoals je ziet heb je daar dan weer geen dek 17.

 

In de meeste Europese landen en ook in de USA staat 13 bekend als het ongeluksgetal.

Maar in Italië is dat 17. En daardoor, bijgelovig als de Italianen zijn, vind je bijvoorbeeld op vliegtuigen van Italiaanse luchtvaartmaatschappijen geen rij 17, zijn er in Italië heel wat hotels waar je geen kamernummer 17 aantreft, en heb je op sommige Italiaanse cruiseschepen dus geen dek 17.

Waarom precies is 17 een ongeluksgetal? Daarvoor moeten we terug naar de tijd van de Romeinen. Het getal 17 werd in het Latijn geschreven als XVII. En met die lettercombinatie kan je ook het woord VIXI schrijven, wat betekent: ‘ik heb geleefd’ … met andere woorden: ‘ik ben dood’.

Daardoor: liever geen 17. (Met dank aan Franka Verhoeyen en Carl Buyck van de blog Cosiddetto).