De mooiste eilanden en havensteden in de Caraïben deel 4:

Roatan - Virgin Islands

Roatán (zie ook bij Honduras)

Roatán is het grootste eiland van de Baai-eilanden, een eilandengroep voor de kust van Honduras, waartoe het eiland behoort. De belangrijkste stad is Coxen Hole, in het zuidwesten van het eiland.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Als je schip aanmeert in Gravel Bay, kan je te voet een authentiek dorpje bezoeken. De cruisehaven in Mahogany Bay daarentegen is een echte tourist trap: alleen maar kitch te koop en als je ergens naartoe wil ben je verplicht een taxi te nemen.

Het zien waard

Mooi strand met parelwit zand, palmbomen, helder zeewater en prachtige koraalriffen. Perfect om te duiken of te snorkelen.Saba

Saba ligt ten zuidwesten van Sint-Maarten en Saint-Barthélemy, en ten noordoosten van Sint Eustatius. Het eiland wisselde vaak van koloniale heerser: het was in bezit van Frankrijk, Spanje en Groot-Brittanië. In 1816 kwam het bij Nederland en sinds oktober 2010 is Saba, net als Sint Eustatius en Bonaire, een soort bijzondere gemeente van Nederland.

Van de autochtone bevolking is ongeveer de helft blank en nakomeling van de eerste Zeeuwse kolonisten of van Schotse en Ierse zeerovers die er in de loop der tijden neerstreken. De andere helft is zwart en nakomeling van Afrikaanse slaven. Opmerkelijk is dat een kwart van de inwoners Johnson of Hassell heet.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Kleinere schepen (onder meer van Seabourn en SeaDream) leggen aan in Fort Bay Harbor (in de buurt van de hoofdstad The Bottom). Grotere schepen brengen de passagiers met tenders aan land.

Het zien waard

Saba wordt wel eens The Unspoiled Queen genoemd, omdat het nog vrij ongerept is en nog niet overspoeld wordt door toeristen. Het eiland bestaat uit een slapende vulkaan met vier lavakoepels. De hellingen lopen steil af naar zee en de kust is rotsachtig. Je vindt er meer dan 700 verschillende plantensoorten en (de zee inbegrepen) meer dan 1.000 verschillende diersoorten.

Weetje: de vulkaan Mount Scenery is met zijn 877 meter het hoogste punt van het hele Koninkrijk der Nederlanden.


Saint-Barthélemy (Saint Barths)

Saint-Barthélemy (vaak Saint Barths genoemd) ligt ten zuidoosten van Sint Maarten en ten noordwesten van Saint Kitts, werd in 1493 ontdekt door Columbus en genoemd naar zijn broer Bartolomeo.

Het eiland heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Het werd pas in 1648 gekoloniseerd door de Fransen, maar al in 1651 verkocht aan de Ridders van Malta. De Caribindianen moordden in 1656 alle kolonisten uit. In 1763 vestigden Franse piraten zich op het eiland. Onder Lodewijk XVI werd het in 1784 aan de Zweden verkocht, die de hoofdstad Gustavia noemden, naar hun koning Gustaaf III. Saint-Barthélemy werd een vrijhaven, waar door piraten gekaapte lading kon worden verkocht. In 1878 kochten de Fransen het terug, nadat de plaatselijke bevolking voor aansluiting bij Frankrijk had gestemd. Sinds 2007 heeft het eiland een beperkte autonomie, maar je kan er nog wel met euro’s betalen.

Saint-Barthélemy leeft tegenwoordig van het toerisme, en dan vooral van de talrijke rich and famous (fotomodellen, acteurs, zangers en andere beroemdheden) die er met hun jachten komen pronken. Harrison Ford, Beyoncé, Jay Z, Gwen Stefani, Mariah Carey, Leonardo DiCaprio, Rihanna, Heidi Klum, Jessica Alba, Paris Hilton, Justin Bieber en nog een hele waslijst aan vedetten komen hier genieten van het luxueuze leven.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Ze gaan voor anker in Gustavia Harbor en brengen de passagiers met tenders naar Port de Plaisance in het centrum van Gustavia.

Het zien waard

Saint-Barthélemy is een mooi, bergachtig eiland met veel groen: ideaal voor wandelaars.

Het eiland heeft ook ruim 20 zandstranden.

In het water rondom het eiland kan je duiken, snorkelen en surfen.

Je kan hier taxfree shoppen in de vele winkels.

Weetje: singer/songwriter Jimmy Buffett zou hier de inspiratie opgedaan hebben voor zijn nummer 'Cheeseburger in Paradise'.Sint Eustatius

Sint Eustatius (naar de heilige Eustachius) ligt in het noordoosten van de Caraïbische Zee, tussen Saba en Saint Kitts. Het eiland wordt in de regio Statia (op z’n Engels) genoemd.

Ook dit eiland werd door Columbus ontdekt, in 1493. In 1636 werd het door de Nederlanders in bezit genomen, zij bouwden er het nog steeds bestaande Fort Oranje.

Sint Eustatius werd in de 18de eeuw een heel belangrijke haven, zelfs de meest winstgevende van de West-Indische Compagnie. Er legden meer dan 3.000 schepen per jaar aan, uit Europa, Amerika en Afrika, soms meer dan 20 op een dag. Het eiland werd dan ook wel de Gouden Rots genoemd. Later volgden Engelse en Franse bezettingen elkaar op en de economie van het eiland stortte volledig in. Nu hoopt het eiland op het toerisme om er weer bovenop te komen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de grote indiustriële haven, iets te ver van het centrum. Je kan best een taxi of een shuttle nemen.

Het zien waard

Sint Eustatius is nog niet echt toeristisch (dat komt allicht doordat er geen witte stranden met palmbomen zijn, alleen stranden met zwartgrijs zand), maar dat is snel aan het veranderen. Vooral het ecotoerisme wordt gepromoot.

Je vindt hier een aantal mooie natuurplekken, zoals het tropisch regenwoud op de helling van de (slapende) vulkaan The Quill (verengelsing van De Kuil).

Het eiland heeft een prachtige onderwaterwereld met koraalriffen, scheepswrakken en kleurrijke vissen. Het Sint Eustatius Marine Park is beschermd gebied.

Let op: de sterke branding aan de kant van de Atlantische kust is zeer geschikt voor surfers, maar door de krachtige onderstroming niet geschikt om te zwemmen.

In de hoofdstad Oranjestad vind je in Lower Town nog ruïnes van pakhuizen en slavenverblijven.

Fort Oranje, dat de vele zeeslagen overleefde, is mooi gerestaureerd en zeker een bezoekje waard.Saint Kitts en Nevis

Saint Kitts en Nevis, is een staat(je) in het noordoosten van de Caraïbische Zee, ten zuidoosten van Sint Eustatius en ten westen van Antigua, en bestaat uit de eilanden Saint Kitts (of Saint Christopher), Nevis, en ook nog een aantal rotspunten. Beide eilanden worden gescheiden door de drie kilometer brede zeestraat The Narrows.

Zoals talrijke andere eilanden in deze regio werden St. Kitts en Nevis ontdekt door Columbus en wisselden Fransen en Engelsen elkaar af als bezetters (of bezitters).

De oorspronkelijke naam was St. Christopher, naar de beschermheilige van de reizigers, dat werd later door Britse zeelui afgekort tot St. Kitts.

Piraten, waaronder de bekende William Kidd, legden vaak aan in Basseterre.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Op wandelafstand van het centrum van Basseterre, de hoofdstad.

Het zien waard

De eilanden bestaan uit vulkanische gebergte (de Mount Liamuiga) en regenwouden; eco-toerisme wordt gepromoot.

Mooie kustlijn met zandstranden en heel helder water waar je tussen de koraalriffen kan duiken en snorkelen.

Basseterre, oorspronkelijk gesticht door de Fransen, ligt zoals de naam aangeeft, laag, langs een brede baai. In de schilderachtige hoofdstad vind je zowel Franse als Engelse invloeden terug in de architectuur. The Circus, een rond plein, is het centrum van de stad, geïnspireerd op het Piccadilly Circus in Londen.

Het fort op Brimstone Hill is de trots van St. Kitts. Je hebt van daaruit een schitterend uitzicht over de suikerrietplantages en Mount Liamuiga.

Charlestown is de enige stad op Nevis, maar is wel de geboorteplaats van een beroemde vrijheidsstrijder en staatsman van Amerika, Alexander Hamilton.

Rondom Saint Kitts en Nevis zijn vroeger circa 400 schepen gezonken waarvan er al enkele tientallen zijn ontdekt. Je kan hier dus ook wrakduiken.Saint Lucia

Saint Lucia, ligt ten noorden van Saint Vincent en de Grenadines (42 km), ten zuiden van Martinique (37 km) en ten noordwesten van Barbados (180 km). Naast het hoofdeiland liggen er nog een paar kleine eilandjes voor de kust, waarvan het bekendste, Pigeon Island, sinds 1972 met St. Lucia is verbonden. De grootste plaats op Saint Lucia is de hoofdstad Castries aan de noordwestkust van het eiland. De andere grotere plaatsen liggen ook aan de kust. Soufrière in het westen, Gros Islet in het noorden en Vieux Fort in het zuiden.

Hett eiland vormde eeuwenlang een twistappel tussen Spanjaarden, Nederlanders, Fransen, Engelsen én piraten, waardoor het liefst veertien keer van eigenaar verwisselde voordat het definitief in Britse handen viel. Sinds 1979 is Saint Lucia onafhankelijk.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Op wandelafstand van het centrum van Castries, de hoofdstad.

Het zien waard

Het eiland wordt jaarlijks door honderdduizenden toeristen (vooral cruisepassagiers) bezocht vanwege het aangename klimaat, de zandstranden en de natuur, maar heeft toch nog veel van zijn authentiek charme kunnen bewaren.

Hét kenmerk van St.Lucia is het uitzicht op de Pitons bij Soufrière in het zuidwesten. Dat zijn twee kegelvormige vulkanische pieken die ongeveer 800 meter steil uit het water naar boven komen.

Het water rond Soufrière is een van de beste plekken om te duiken en te snorkelen in het Caraïbisch gebied.

Castries: een nog redelijk authentieke, rommelige stad en op de markt vind je nog originele producten.

De natuur: een grote verscheidenheid aan tropische flora en fauna. Saint Lucia bestaat net als vele eilanden in de Caraïben uit vulkanische rots, maar het eiland is veel bergachtiger dan de meeste andere.

Sulphur Springs: vulkaan die kan bezocht worden

Diamond Falls Botanical Gardens

Pigeon Island National Park.

Aan de kust liggen diverse mooie zandstranden.

Weetje: Derek Walcott is de belangrijkste Saint Luciaanse schrijver. In 1992 won hij de Nobelprijs voor Literatuur.Sint Maarten/Saint-Martin

Dit eiland is half Nederlands (met Philipsburg als hoofdstad), half Frans (met als hoofdstad Marigot), en daarmee het kleinste gebied ter wereld dat door twee staten wordt gedeeld.

Van dat ‘Nederlands’ moet je je niet te veel voorstellen, alleen sommige straatnamen (Gevangenisstraat, Schrijnwerkersteeg) verwijzen nog naar die oorsprong. De (heel) rijke Amerikanen zijn hier vaste klanten. St. Maarten is  in de USA zelfs een van de populairste vakantie- en cruisebestemmingen. Amerikaans is hier de voertaal. En in tegenstelling tot wat bepaalde reisgidsen schrijven, is hier ook van een ‘Nederlandse sfeer’ absoluut niets te merken. Het eiland komt wel al eens in het nieuws door geruchten over het witwassen van aangebrand geld of als ‘fiscaal paradijs’.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Pal in het centrum van Philipsburg, de hoofdstad.

Het zien waard

Philipsburg is erg mondain, met in de hoofdstraat (Frontstreet) de ene exclusieve winkel naast de andere, opvallend veel juweliers, banken, restaurants en een paar casino’s. Als er meer dan één cruiseschip tegelijk aanmeert, wordt het zelfs al wat te druk. In de Backstreet (die evenwijdig loopt met Frontstreet) vind je wel wat authentieke winkels, voor de eigen bevolking.

Wat aangenaam en mooi is in Philipsburg is het strand met warm wit zand. De kleur van het water is hier onbeschrijfelijk mooi. Met blauw en groen in alle schakeringen als hoofdtinten.

Ook mooi: Court House en enkele Victoriaanse gingerbreadhuizen (die lijken op peperkoeken huisjes) in Frontstreet.

De zee rond dit eiland is een onderwaterparadijs voor snorkelaars en duikers. Maar dat blijken zowat alle eilanden in de Caraïben te zijn.

Excursietips: de markt in Marigot en fort Amsterdam.


Saint Thomas

Saint Thomas is het bekendste en belangrijkste eiland van de United States Virgin Islands (zie ook daar), de Amerikaanse Maagdeneilanden dus, die ten oosten van Puerto Rico liggen. De hoofdplaats van die eilanden, Charlotte Amalie, ligt op Saint Thomas.

Opvallend: na diverse koloniale oorlogen tussen Fransen en Engelsen waren het uiteindelijk de Denen die hier eeuwenlang heersten, tot het eiland in het begin van de 20ste eeuw aan de USA werd overgedragen. Het typische Noord-Europese karakter en de rijke historie, vind je nog terug in koloniale gebouwen, forten en monumenten. Maar de Amerikaanse invloed is duidelijk merkbaar, en hoewel St. Thomas één van de mooiste eilanden van de Caraïben is, begint het er door de massale toestroom van (cruise)toeristen, zeker in Charlotte Amalie, wat te druk en te commercieel te worden.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er komen in Charlotte Amalie vaak nogal wat cruiseschepen tegelijk aan, je moet dus wat geluk hebben. Soms is het maar 10 minuten wandelen tot het centrum, soms meer dan een half uur.

Het zien waard

Charlotte Amalie op zich is een mooi stadje, maar er zijn veel te veel juwelenwinkels, parfumwinkels en dergelijke. Amerikanen komen hier hun koopjes doen (dit is een van de belastingvrije winkelcentra in het Caraïbische gebied) maar iets echt authentiek zal je niet vinden.

Wel een bezoekje waard in deze stad: Fort Christian (In 1671 door de Denen gebouwd) en het Goverment House (met enkele werken van de schilder Camille Pissaro die in 1830 op St. Thomas werd geboren).

Paradise Point Tramway: tegenover de cruiseterminal en Havensight Mall vind je deze kabelbaan die je naar Paradise Point brengt, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over St. Thomas en de nabijgelegen eilanden.

Het Coral World Observatorium en het Marine Park: op zo’n 20 minuten van Charlotte Amalie, met honderden soorten vissen, koraalriffen en zeeplanten.

Magens Bay wordt tot een van de mooiste stranden ter wereld gerekend, maar het is er vaak erg druk én je moet betalen om er op te mogen.
Saint Vincent en de Grenadines

Saint Vincent en de Grenadines is een eilandengroep, gelegen ten zuiden  van Saint Lucia en ten noorden van Grenada. Het land bestaat uit het 20 kilometer lange Saint Vincent en 32 kleine, meestal onbewoonde, eilandjes (onder andere Bequia, Baliceaux island, Mustique, Petit Mustique island, Savan Island, Petit Canouan, Canouan, Mayreau, Tobago Cays, Union Island, Petit St.Vincent Island) die de Grenadines genoemd worden.

In 1675 spoelden de eerste niet-Caraïbische bezoekers aan op de kust. Dat waren zwarte slaven, de enige overlevenden van de schipbreuk van een Nederlands schip. Zij werden door de indiaanse bevolking opgenomen en hun nabestaanden leven nog altijd op de eilanden. Saint Vincent werd in 1719 door Frankrijk veroverd, later kwam het in Britse handen, sinds 1979 is het land onafhankelijk.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Op enkele minuten te voet van het centrum van Kingstown, de hoofdstad.

Het zien waard

Deze eilanden behoren tot de meest authentieke en mooiste van de Caraïbische Zee. Ze zijn vulkanisch en bergachtig, hebben zowel witte, gouden als zwarte stranden en helder blauwgroen water waar je kan zeilen, duiken en snorkelen.

Er leven veel verschillende tropische vogels en rondom de eilanden kan je walvissen en dolfijnen spotten.

Een bezoekje waard zijn het Nationaal Park Tobago Cays: een groepje van vijf rotsachtige eilandjes begroeid met cactussen, omgeven door koraalriffen en Fort Charlotte: vlakbij de hoofdstad Kingstown met een mooi uitzicht over die stad en de Grenadines ten zuiden daarvan.

Kingstown zelf is vooral heel tof op marktdagen (vrijdag en zaterdag). Wij waren hier in maart 2018 met de Costa Pacifica en het stadje was echt één van de toppers van die cruise. Je kan er ook de Botanische Tuinen (aangelegd in 1763) bezoeken.

Ook hier heet de vulkaan La Soufrière (ook de vulkanen op Guadeloupe en Montserrat heten zo). Zonder meer begrijpelijk want soufre = zwavel).

Het eiland Mustique springt wat uit de band. Het werd in 1958 gekocht door een excentrieke Schot, Lord Glenconnor, die er een bestemming voor zijn rijkere vrienden van gemaakt heeft. Bekende namen als Mick Jagger, David Bowie en Tommy Hilfiger hebben (of hadden) hier een leuk optrekje. De haven ligt er vaak vol luxueuze jachten.Tampa (Florida/USA)

Tampa ligt niet in de Caraïben maar via de Baai van Tampa aan de Golf van Mexico. Er vertrekken vanuit deze stad wel veel crusises naar de Caraïbische eilanden (onder andere van Holland America Line en Norwegian Cruise Line), vandaar dat we ze hier ook even bespreken. De agglomeratie Tampa, bestaat uit die stad zelf en de steden Saint Petersburg, Clearwater en Largo.

Tampa bestaat een kleine tweehonderd jaar en zou ‘vuurknuppel’ betekenen in de taal van de Calusa, een  indianenstam die hier vroeger woonde. Het vuur zou verwijzen naar de vele bliksemflitsen die in deze omgeving gedurende de zomermaanden te zien zijn.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Naast het Florida Aquarium. Het stadscentrum ligt wel op bijna drie kwartier stappen. 

Het zien waard

De historische Cubaanse wijk Ybor City, waar vroeger enkele sigarenfabrieken gevestigd waren, is nu een van de mooiere plekken van Tampa.

In de buurt vind je ook het Henry B. Plant Museum, het Tampa Museum of Art en het opvallende Tampa Bay Hotel.

Vlakbij de cruisehaven: het Florida Aquarium, waar je kan duiken tussen de haaien.

In het noordoosten van Tampa ligt het themapark Bush Gardens, één van de beste dierentuinen van de Verenigde Staten.

Voor de liefhebbers: Legoland Florida.

Met meer dan 360 dagen zon per jaar zijn vooral de stranden hier populair, bijvoorbeeld Clearwater Beach, Madeira Beach en Indian Rock Beach.


Tortola

Tortola (niet te verwarren met Tortuga, zie hieronder) is zonder meer  een aangenaam en rustgevend eiland. Er is hier weinig te beleven en misschien is net dat de grote charme. Er staan wel heel wat nieuwe gebouwen in de steigers, voornamelijk van buitenlandse investeerders, zodat dit wel eens een van de toeristische groeipolen van de regio zou kunnen worden.

Tortola behoort tot de Britse Maagdeneilanden die vroeger een ideale schuilplaats boden aan talrijke piratenschepen, onder meer dat van Francis Drake, en nu hetzelfde doen voor de luxueuze jachten van vele rijken dezer aarde.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Op enkele minuten te voet van het cenrum van Road Town, de hoofdstad.

Het zien waard

Net als Antigua probeert Tortola (wat te veel) munt te slaan uit zijn piratenverleden. Maar je vindt er met wat geluk op een klein marktje nog wat echt originele koopjes, zoals uit hout en notenschillen gemaakte handtasjes.

In Road Town, ooit door Hollanders gesticht, is er een klein bibliotheekje, waar je heel goedkoop op de pc's mag om even naar je mails te kijken en wat berichtjes te sturen (aan boord kost dat vaak veel geld).

Een bezoekje waard zijn de O’Neal Botanic Garden (wel een half uurtje te voet) en Pusser’s Outpost, al 300 jaar de officiële rumleverancier van de Royal Navy.

Excursietips: met de boot naar buureiland Virgin Gorda of een bezoekk aan een van de talrijke forten: Fort George, Fort Charlotte, Fort Recovery en The Dungeon.

Jachthaven van Nanny Cay (de grootste van de Caraïben).

Let op: net als in Barbados rijdt men hier links.Tortuga

Het ‘schildpaddeneiland’ Tortuga (ook bekend onder de Franse naam Île de la Tortue) ligt 16 kilometer ten noorden van Haïti > waarvan het deel uitmaakt. Tortuga geniet vooral bekendheid doordat het, vooral in de 17de eeuw, een echt pirateneiland was. De bekendste piraten die op Tortuga gewoond hebben zijn Francis Drake en Henry Morgan. Het eiland speelt een (hoofd)rol in films als Captain Blood (1935), The Black Swan (1942), Pirates of Tortuga (1961), Les Naufragés de l'Île de la Tortue (Frankrijk, 1976) en de Pirates of the Caribbean-films. Ook het boek ‘Schateiland’ van Robert Louis Stevenson verwijst naar Tortuga.

De goede ligging en de veilige natuurlijke haven, maakten dat het eiland niet alleen in trek was bij piraten maar ook bij verschillende landen (Frankrijk, Engeland, Spanje, Nederland…) die er regelmatig om vochten.

Waar meren de schepen aan?

Op dit ogenblik worden de passagiers nog met tenders aan wal gebracht, maar Carnival Cruise Lines gaat hier heel binnenkort een cruisehaven uitbouwen.

Het zien waard

Tortuga is nog niet echt toeristsisch maar heeft wel veel mogelijkheden, zowel door de piratengeschiedenis, als door de mooie stranden en riffen. Het strand van Pointe-Ouest is een van de mooiste van de Caraïben.

Een uitstapje waard: het Fort de la Rochelle en het Fort d'Ogeron.Trinidad en Tobago

Trinidad en Tobago ligt in het zuidoostelijke deel van de Caraïbische Zee, net boven Venezuela en zo’n 165 km ten zuiden van Grenada. Het land bestaat uit twee grote en een aantal kleinere eilanden.

Zoals de meeste eilanden in de regio werd Trinidad ontdekt door  Columbus, maar wel pas in 1498 (zijn eerste reis was in 1492). Hij noemde Trinidad naar de heilige drie-eenheid. De Spanjaarden vestigden zich op Trinidad, terwijl om Tobago regelmatig gevochten werd. In de 18de eeuw verkregen de Britten beide eilanden. Sinds 1958 zijn ze onafhankelijk en het land is een van de welvarendste in het Caraïbische gebied, wat vooral te danken is aan het feit dat er aardolie en aardgas gevonden is. De hoofdstad is Port of Spain, de grootste plaats op Tobago is Scarborough.

Waar meren de schepen aan?

Cruisschepen meren zowel aan in Port of Spain (vlakbij het centrum) als in Scarborough (waar de passagiers soms nog met tenders aan land gebracht worden).

Het zien waard op Trinidad

Port of Spain is niet echt een toeristische stad, eerder druk en industrieel. Wel de moeite waard zijn het Queens Park Savannah en de Royal Botanic Gardens.

Gasparee Caves: grotten op het Gaspar Grande eiland waar nog een echte piratenschat zou verborgen zijn.

Tip: in Trinidad en Tobago ontstond de Calypso-muziek: als je ergens een optreden kan meepikken: doen!

Het zien waard op Tobago

Scarborough is een veel aangenamere stad dan Port of Spain, met een typisch Caraïbische feer en een toffe overdekte markt.

Ook een bezoek waard is Fort King George, met een mooi uitzicht op de stad, de haven en de zee.Virgin islands (Maagdeneilanden)

De Maagdeneilanden bestaan uit talrijke vulkanische eilanden, rotsen, en riffen in het noordoosten van de Caraïbische Zee. Het dichtst bij Puerto Rico liggen de United States Virgin Islands, ten oosten daarvan de eigenlijke Virgin Islands die Brits zijn. (Er zijn ook nog Spaanse Maagdeneilanden, ook Passage Eilanden of Puerto Ricaanse Maagdeneilanden genoemd) ten westen van de US Virgin Islands. Maar daar zijn nog geen cruisehavens).

Ook deze eilanden werden ontdekt door Christoffel Columbus, op zijn tweede reis in 1493, en werden daarna gekoloniseerd door verschillende Europese landen: Spanje, Engeland, Nederland, Frankrijk, de Ridders van Malta en Denemarken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verkocht Denemarken een aantal eilanden voor 25 miljoen dollar aan de Verenigde Staten.
United States Virgin Islands

De Amerikaanse Maagdeneilanden (officieel: United States Virgin Islands) liggen ten oosten van Puerto Rico en ten westen van de Britse Maagdeneilanden (officieel: Virgin Islands). Tot 1917 waren deze eilanden Deens. In dat jaar werden ze door Denemarken aan de Verenigde Staten verkocht.

De US Virgin Islands bestaan uit tientallen eilanden. De bekendste zijn Saint Thomas (zie hierboven), Saint Croix, Saint John en Water Island.

De eilanden staan vooral bekend als strandbestemming met alles wat daarbij hoort: vele witte zandstranden, helder water in alle tinten blauw en groen en een kleurrijke onderwaterwereld. Je kan hier duiken, snorkelen en andere watersporten beoefenen.

Charlotte Amalie, op Saint Thomas, is bijzonder populair bij de Amerikanen. Hier leggen dan ook dagelijks een aantal cruiseschepen aan.


Virigin Islands (Britse Maagdeneilanden)

De Britse Maagdeneilanden (de officiële naam is gewoon Virgin Islands, maar om misverstanden te vermijden wordt meestal van de British Virgin Islands gesproken) bestaan uit meer dan 50 eilanden in het noordoosten van de Caraïbische zee, ten oosten van de Amerikaanse Maagdeneilanden (zie bij US Virgin Islands hierboven). De Britse Maagdeneilanden maken deel uit van de Britse overzeese gebieden.

De bekendste eilanden zijn Tortola (zie daar) en Virgin Gorda, en misschien heb je ooit ook al eens gehoord van Anegada, Jost Van Dyke, Peter Island, Salt Island, Beef Island, Cooper Island, Ginger Island of Norman Island.

Net als de US Virgin Islands staan ook de Britse Maagdeneilanden vooral bekend als strandbestemming.

Tortola wordt steeds vaker aangedaan door cruiseschepen maar nog lang niet zo veel als Saint Thomas.


Meer eilanden en cruisehavens in de Caraïben (in alfabetische volgorde):

Aruba – Bermuda >      Cayo Leventado - Grenada >      Guadeloupe - Puerto Rico >   


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------