De mooiste eilanden en havensteden in de Middellandse Zee deel 2: Dubrovnik - Livorno

Meer eilanden en cruisehavens in de Middellandse Zee (in alfabetische volgorde):

Alicante - Cyprus >       Malaga - Rhodos >        Rome - Zakyntos >

Dubrovnik (Kroatië)

Dubrovnik, de ‘Parel van de Adriatische Zee’, staat terecht op de Werelderfgoedlijst. Het is een heel mooie stad en een populaire aanlegplaats voor cruiseschepen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Afhankelijk van de drukte in de haven en de grootte van het cruiseschip meer je aan in de nieuwe haven Port Gruz, op 1,5 kilometer van het historische centrum. Ofwel ga je voor anker in de baai van Dubrovnik en kom je aan land met de tenderboot.

Het zien waard

Net als de rest van Kroatië is Dubrovnik met een toeristische heropstanding bezig. De historische binnenstad, omringd door indrukwekkende muren met vier poorten en een reeks torens, bastions en forten, is meer dan het bezoeken waard. De bijna 2 kilometer lange muren van Dubrovnik worden beschouwd als een van de mooiste en best bewaarde in Europa. Niet te missen zijn de glimmende, geplaveide hoofdstraat Placa (ook Stradun genoemd), het paleis van de Rector, het Franciscanenklooster en de Kathedraal van Dubrovnik.

De Mount Srd is een berg in de buurt van Dubrovnik. Van daar heb je een prachtig uitzicht over de stad en de baai. De top van de berg is gemakkelijk te bereiken met de kabelbaan.Gaeta (Italië)

Gaeta is een prachtige stad, gelegen binnen middeleeuwse stadsmuren, aan de Tyrrheense Zee, ongeveer halverwege Napels en Rome. Gaeta was al in de 4de eeuw voor Chr. een geliefd Romeins ressort. Ook de haven was van groot belang.

Waar meren de cruiseschepen aan? 

Op wandelafstand van het stadscentrum.

Het zien waard

Het historische centrum van de stad ligt op het uiteinde van een klein schiereiland, aan de voet van de Monte Orlando. Op de top van die heuvel staat het monument van Gaeta: het Mausoleum van Lucius Munatius Plancus uit 22 voor Christus. Vanaf deze plek heb je een uitzicht over de stad en de Golf van Gaeta. Op de Monte Orlando bevindt zich ook de Montagna Spaccata, een kloof in de rots, die zich volgens de legende opende toen Jezus stierf.

Binnen de oude stadsmuren is het karakter van een rustig, middeleeuws stadje met kronkelende straatjes en steegjes bewaard gebleven.

Weetje: in Gaeta is er een marinebasis van de VS.Genua (Italië)

Genua (of Genova) is een van de belangrijkste industriële havens van de Middellandse Zee en tevens een heel populaire aanlegplaats voor cruises. Het is de thuishaven van MSC Cruises. Maar ook andere rederijen meren er vaak aan: Costa Cruises, Norwegian Cruise Line, Princess Cruises, Royal Caribbean International …

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruiseterminal Stazione Maritima ligt vlak naast het centrum van Genua.

Het zien waard

De Porto Antico, de oude haven, vormt samen met het historische centrum van de stad het toeristische middelpunt. Hier vind je het Aquarium van Genua, met waterdieren uit alle delen van de wereld; het natuurkundig museum Museo Nazionale dell’Antartide Felice Ippolito; het maritieme museum Galata, én Il Galeone Neptune, een (bijna) echt piratenschip dat zo uit Pirates of the Carribean zou kunnen komen.

Genua zelf is een verrassend mooie stad met talrijke bezienswaardigheden, waaronder zeker de Piazza de Ferrari, veruit het belangrijkste plein van Genua, met een enorme fontein en een aantal fraaie gebouwen zoals het Palazzo Ducale, het Palazzo dell’Accademia Ligustica en het Teatro Carlo Felice. Wandel ook eens door de Via Garibaldi en/of de Via Roma met de talrijke mooie paleizen. Ook de Kathedraal van San Lorenzo, het Palazzo Reale, het Palazzo San Giorgio en La Lanterna, de oudste nog werkende vuurtoren ter wereld, zijn een omweg waard. De Via San Lorenzo is de meest toeristische straat. Deze barst van de straatkunstenaars, winkels en horecazaken.

Genua is de geboortestad van Christoffel Columbus. Er is dan ook een klein museum met archiefmateriaal uit het leven van deze ontdekkingsreiziger.

Mocht je Genua al gezien hebben, dan heb je excursiemogelijkheden naar bijvoorbeeld Cinque Terre of Portofino.Gibraltar

Gibraltar ligt op een landtong in het zuiden van Spanje (niet volledig op de zuidelijkste punt, daar ligt Tarifa), ten oosten van de Straat van Gibraltar, de doorgang van de Middellandse zee. De naam komt uit het Arabische Jabal Tariq, de berg van Tariq, naar de Moorse legerleider Tariq ibn Zijad. De stad is Brits overzees gebied met als belangrijkste bezienswaardigheid de Rots van Gibraltar. De economie is vooral gebaseerd op toerisme en scheepvaart. Cruises worden dan ook steeds belangrijker.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De haven van Gibraltar bevindt zich in de Baai van Gibraltar, aan de westzijde van het schiereiland. Cruiseschepen meren aan op ongeveer 1,5 kilometer van de stad, op het einde van North Mole Road.

Het zien waard

De bijnaam van de Mainstreet, in het centrum van de stad, is niet voor niets de ‘winkelstraat van de Middellandse zee’. Je vindt hier o.a. belastingsvrije drank- en tabakwinkels .

Op La Piazza staan de House of Assembly, het gemeentehuis, en Saint Andrew’s Church of Scotland. Ook het bezoeken waard (aan het einde van de Mainstreet) zijn de Alameda Botanic Gardens. Van hieruit kan je met de kabelbaan naar de Rots van Gibraltar, met een tussenstop aan Ape's Den. Hier zie je de beroemde kolonie berberapen van Gibraltar. Boven heb je een prachtig uitzicht over het zuiden van Spanje en Afrika, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.


Istanboel/Istanbul (Turkijë)

Istanboel (of Istanbul) ligt deels in Europa en deels in Azië en is daarmee een van de weinige steden ter wereld die op twee continenten ligt. De Bosporus, die Europa van Azië scheidt, loopt dwars door de stad.

Istanboel heeft een bijzonder boeiende geschiedenis. De stad is gesticht door Griekse kolonisten in 667 v.Chr. en werd door hen Byzantion genoemd. Dat werd Byzantium onder de Romeinen en later Constantinopel (de stad van Constantijn). Het was eeuwenlang de grootste stad van Europa, tot ze in 1204 werd ingenomen door de kruisvaarders van de Vierde Kruistocht en grondig werd geplunderd. De meeste kostbaarheden gingen naar Venetië, waar ze nu nog te zien zijn.

In 1453 werd de stad ingenomen door de Ottomaanse sultan Mehmed II. Dit betekende het einde van het Byzantijnse Rijk. Constantinopel werd de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk, en herleefde door het grootse bouwprogramma van de nieuwe heersers: de Hagia Sophia, de oude Byzantijnse kathedraal van de stad, werd verbouwd tot moskee, en de blauwe moskee en het Topkapıpaleis werden toen gebouwd.

Het Ottomaanse Rijk behoorde tot de verliezers van de Eerste Wereldoorlog. In 1923, toen het moderne Turkije werd gesticht, werd de hoofdstad verplaatst naar Ankara. In 1930 werd de naam Constantinopel officieel gewijzigd in Istanboel.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Istanbul heeft een relatief grote cruisehaven in het Europese gedeelte van de stad, op zo’n 2,5 kilometer van Sultanahmet, de wijk met de meeste bezienswaardigheden. Waar je precies aanmeert, hangt af van de drukte van de dag en de grootte van je cruiseschip. De straten in Istanbul zijn erg druk en chaotisch en soms ronduit gevaarlijk. Wees voorzichtig als je een straat oversteekt!

Het zien waard

Bezienswaardigheden in Istanbul zijn de Aya Sofia (volgens velen een van de mooiste gebouwen in de wereld), de Blauwe Moskee, de Grand Bazaar (een van de grootste overdekte markten ter wereld) en het Topkapi-paleis.Izmir (Turkijë)

İzmir (vroeger Smyrna), in het westen van Turkije, is een stad met ruim 4 miljoen inwoners. Na Istanboel en Ankara is het de derde grootste stad van het land. İzmir is mooi gelegen aan de Egeïsche Zee, aan de Golf van İzmir. Na de haven van Istanboel is die van İzmir de belangrijkste van het land.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt in Alsancak, zo’n 3 kilometer ten noorden van het stadscentrum Konak en de meeste bezienswaardigheden. Vlakbij de aanmeerplaats staat een kleine, maar moderne cruiseterminal.

Het zien waard

De klokkentoren, op een mooi pleintje, is het symbool van de stad en de Konakmoskee.

De overblijfselen van de oude stad Smyrna met een enorme agora (vroegere marktplaats).

Het Kadifekalefort, gelegen op een heuvel, met een mooi uitzicht over de baai van Izmir en de stad.

Excursietip: de historische stad Efeze, een van de interessantste bezienswaardigheden van Turkije.Katakalon (Griekenland)

Katakolon is een klein havenstadje met niet meer dan 600 inwoners.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Vanuit de haven kom je direct in een straat met typische Griekse winkeltjes.

Het zien waard

Katakolon heeft niet echt bezienswaardigheden, maar doordat je van hieruit gemakkelijk naar de site van Olympia kan (om de overblijfselen van de allereerste Olympische Spelen te bezichtigen), is het een van de belangrijkste cruisehavens van Griekenland geworden.

Foto: SeaDream
Kefalonia - Argostoli (Griekenland)

Kefalonia is wat minder bekend, maar toch het 7de grootste eiland van Griekenland.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Enkele jaren geleden werd er een cruisehaven aangelegd in Argostoli, de hoofdstad. Vroeger bracht een tender de passagiers aan land.

Het zien waard

Kefalonia heeft een gezellig centrum (let wel: tussen twee en vijf uur 's middags zijn alle winkels dicht) en een mooie loopbrug naar de andere kant van de baai. Deze Drapanos-brug heeft, in tegenstelling tot vele andere gebouwen in Argostoli, de aardbevingen van 1953 doorstaan.

Argostoli heeft een van de grootste bibliotheken van Griekenland, met meer dan 50.000 werken. Ook het historisch museum en het folkloristisch museum zijn in dit gebouw gevestigd.

Argostoli is een prima uitvalsbasis om het mooie en ongerepte Kefalonia te ontdekken.

Misschien kan je een excursie boeken naar de Drogarati, de druipsteengrotten waarin concerten gegeven worden, of naar Melissani, een prachtig ondergronds meer met helderblauw water. Dichtbij Argostoli ligt Makris Gialos, een van de bekendste stranden.Korfoe – Kerkyre (Griekenland)

Korfoe of Corfu is het meest noordelijk gelegen Griekse eiland. Het ligt op nauwelijks 2 kilometer van Albanië. Samen met onder meer Zakynthos en Kefalonia behoort het tot de Ionische Eilanden. De hoofdstad, aan de oostkust, heet Kerkyra, maar wordt vaak ook Korfoe genoemd.

Het eiland is vrij groen, door de relatief hoge regenval, en toch is het een populaire vakantiebestemming.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De kleine maar moderne nieuwe haven in Kerkyra, Neo Limani, is erg druk door de veerverbinding tussen Griekenland en Italië. De haven ligt op ongeveer 3 kilometer van het stadscentrum, dus net wel of net niet te voet te doen.

Het zien waard

Een belangrijke toeristische attractie is het Achilleionpaleis, dat rond 1890 werd gebouwd door de Oostenrijkse keizerin Elisabeth (Sisi).

Andere bezienswaardigheden zijn het Palaio Frourio (Oude Fort) en het Neo Frourio (Nieuwe Fort), de St. Spyridonkathedraal en het Spianada-plein, het grootste plein van Griekenland. Het hoogste punt van het eiland is de 906 meter hoge Pantokrator.

Foto: Azamara ClubKotor (Montenegro)

De baai van Kotor is zonder twijfel een van de mooiste baaien van de wereld en behoort terecht tot het Unesco-Werelderfgoed. Vanaf de inham aan de Adriatische Zee loopt de baai zo’n 25 kilometer landinwaarts doorheen soms smalle doorgangen met prachtige uitzichten. Er liggen veel dorpjes aan het water. Je vindt hier hoge bergen en glooiende dalen, geschiedenis en cultuur, strandjes en watersport, cruiseschepen en vissersbootjes. Dit is dan ook een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Montenegro.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Kotor is een kleine stad met een kleine haven. Niet al te grote cruiseschepen kunnen aanmeren aan de kade. Grotere schepen gaan voor anker in de baai en brengen hun passagiers met tenderboten aan wal vlakbij het centrum.

Het zien waard

In het oude stadsgedeelte van Kotor kan je diverse kerken bezoeken. Op de (redelijk steile) berg is de oude San Giovanni-vesting te bezichtigen. Van daar heb je een schitterend uitzicht over de baai en de stad.Kreta – Heraklion (Griekenland)

Kreta is het grootse eiland van Griekenland en het vijfde grootste van de Middellandse Zee (na Sicilië, Sardinië, Cyprus en Corsica). Door zijn ligging vormt Kreta de grens die de Egeïsche Zee scheidt van de Libische Zee, de afbakening tussen Europa en Afrika. Het eiland is 260 km lang en is nergens breder dan 60 km. Er wonen ca. 600.000 Kretenzers.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt op nauwelijks 10 à 15 minuten van het centrum van de hoofdstad Heraklion (of Iraklion).

Het zien waard

De toeristische bezienswaardigheden binnen  de ommuurde, gezellige stad bevinden zich dicht bij elkaar. De vestigingsmuren, bastions, forten en poortgebouwen werden door de Venetianen gebouwd in de 15de en de 16de eeuw.

De twee centrale pleinen van Heraklion zijn Plateia Venizelou en Plateia Eleftherias. Plateia Venizelou ligt midden in het centrum en is te herkennen aan de Morosinifontein, beter bekend als de Leeuwenfontein. Het plein is gemakkelijk te bereiken vanuit de haven (je houdt rechts aan, langs het water en slaat linksaf bij 25 Avgoustou).

Maak zeker een wandeling langs de haven, de oude Venetiaanse vestingwallen, de gezellige markt, de winkelstraten, de mooie kerken zoals de Agios Minas en Agios Titos en het indrukwekkende archeologische museum.

Klik hier voor een UITGEBREIDE REPORTAGE OVER KRETA. >Kusadasi (Turkije)

Kusadasi is een van de drukst bezochte Turkse badplaatsen aan de Egeïsche zee. Het wordt ook steeds vaker bezocht door cruiseschepen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt in het westen van de stad en wordt geflankeerd door de jachthaven en Güvercinada, het Duiveneiland, waaraan de stad haar naam te danken heeft. De kade ligt op wandelafstand van het centrum.

Het zien waard

Kusadasi heeft een mooie wandelpromenade met gezellige winkels. Er zijn ook wat oude gebouwen, ruïnes en moskeeën te bewonderen., maar de belangrijkste trekpleister zijn de vele stranden.

Heel wat cruisepassagiers boeken van hieruit een excursie naar Efeze.
La Spezia – Cinque Terre (ItalIë)

La Spezia, aan de Ligurische Zee, zowat halverwege tussen Genua en Livorno, beschikt over een grote haven, belangrijk voor het vrachtverkeer en de Italiaanse marine.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen meren aan aan de Molo Garibaldi, op wandelafstand (toch 2 km) van het stadscentrum.

Het zien waard

Bezienswaardigheden zijn het kasteel van San Giorgio (met een mooie uitkijktoren), de Santa Maria Assunta-kerk, de Cristo Re dei Secoli-kathedraal en het Museum van de Zeemacht.

La Spezia is vooral interessant omdat je van hieruit excursies kan maken naar schitterende plaatsen als Firenze, Pisa en Lucca, of naar de Cinque Terre-stadjes.
Lesbos - Mitilini (Griekenland)

Lesbos ligt tussen de eilanden Chios en Limnos, dichtbij de kust van buurland Turkije (van waaruit het een tijdje geleden overspoeld werd door vluchtelingen). Het is het derde grootste eiland van Griekenland (na Kreta en het vrijwel onbekende Evia).

Waar meren de cruiseschepen aan? 

De schepen gaan voor anker in de haven en brengen de passagiers met tenders naar het stadscentrum.

Het zien waard

Mitilini (of Mytilini) is de hoofdstad van Lesbos en een van de oudste steden van Griekenland. Mooi gelegen in een zacht glooiende omgeving die is begroeid met olijfbomen. De stad is wereldberoemd voor zijn Ouzo Mytilini.

Bezienswaardig zijn de Byzantijnse burcht en de Agios Theraponkerk.

Eventueel kan je een excursie boeken naar het versteende woud, in het midden van het eiland, tussen Antissa en Sigri. De sequoia’s zijn door een vulkaanuitbarsting met lava bedekt en door erosie blootgelegd.Lipari (Italië)

Lipari is het dichtst bevolkte eiland van de Lipari Eilanden, ook wel Eolische Eilanden genoemd. Die liggen tussen de 24 en 56 km ten noordoosten van Sicilië.

Waar meren de cruiseschepen aan? 

De schepen brengen de passagiers met tenders aan wal in de Marina Lunga, de kleine maar drukke haven van Lipari.

Onder andere cruiserederij Star Clippers meert hier aan.

Het zien waard

Heel gezellig centrum.

Het bezoeken waard: Il Castello, de Duomo di San Bartolomeo en het archeologisch museum, alle te vinden in het hoger gelegen deel van de stad. Om dat te bereiken moet je een serieuze trap beklimmen, maar het mooie uitzicht maakt dit de moeite meer dan waard.Livorno (Italië)

Livorno is een vrij grote en drukke havenstad aan de Ligurische Zee, aan de westelijke rand van Toscane. Het is een relatief jonge stad. Tot het begin van de 15de eeuw was het niet meer dan een vissersdorpje, maar door de verzanding van de natuurlijke haven van Pisa werd Livorno, 15 kilometer zuidelijker, de nieuwe haven van die (toen) belangrijke stad.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er is een cruiseterminal in de haven bij Porto Mercantile. Grotere cruiseschepen worden soms naar de industriële haven gestuurd, afhankelijk van de drukte in de haven.

Het zien waard

Livorno wordt gedomineerd door drie forten. Bezienswaardigheden zijn het standbeeld Quattro Mori (vier Moren) aan de haven; de Duomo di Livorno (een prachtige kathedraal die gewijd is aan St. Franciscus van Assisi); het Fortezza Vecchia of Oude Fort; de centrale markt met markthal; de wijk Venezia met kanalen die aan Venetië doen denken; en - indien je goed te been bent - het Montenero-klooster boven de stad.

Vanuit Livorno kan je excursies maken naar Pisa, Firenze, Lucca, Cinque Terre of de Chianti-wijnregio.Meer eilanden en cruisehavens in de Middellandse Zee (in alfabetische volgorde):

Alicante – Cyprus >       Malaga - Rhodos  >        Rome - Zakyntos >


Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >     Reportages >       Nieuws >


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be