MSC Euribia: onze Top 15


De MSC Euribia, het nieuwe vlaggenschip van MSC Cruises, voldoet zonder twijfel aan de behoeften en voorkeuren van iedereen. Alles wat dit schip te bieden heeft aan innovaties, gastronomie, entertainment enzovoort vind je uitgebreid beschreven op www.msccruises.be of verneem je van je reisagent.

Dit vonden wij, de redacteurs van cruisetips.be, de blikvangers tijdens de drie dagen dat we aan boord waren, begin juni 2023, op de feestelijke naamceremonie van het schip.


1. Naar zero emissie tegen 2050 én #SaveTheSea

 De MSC Euribia is het meest energie-efficiënte cruiseschip tot nu toe. Het wordt aangedreven door LNG (Liquefied Natural Gas), vloeibaar aardgas. Dat is op dit moment de ‘schoonste’ fossiele scheepsbrandstof die op commerciële schaal beschikbaar is. De eerste reis van de MSC Euribia van scheepswerf in Saint-Nazaire naar Kopenhagen was zelfs broeikasgasneutraal (netto zero emissie).

 

Dankzij het gebruik van LNG wordt vrijwel alle zwaveldioxide geëlimineerd, stikstofdioxide met 85% gereduceerd, en vermindert de uitstoot van broeikasgassen met 20%. LNG is een transitiebrandstof. De nieuwe motoren laten toe om nu al ook te varen op bijvoorbeeld groene methanol. Maar MSC Cruises focust volop op hernieuwbare brandstoffen en het versnellen van de energietransitie naar netto nul.

 

Het schip heeft daarnaast tal van andere baanbrekende milieuvriendelijke technologieën aan boord, voor afvalwaterbehandeling, afvalverwerking en energie-efficiëntie. Het gaat ook prat op grensverleggende systemen voor het beheer van onderwaterstraling. #SaveTheSea – een fresco van de Duitse kunstenaar Alex Fläming – staat niet voor niets op de romp van het schip geschilderd.

 

De MSC Euribia haalt een energie-efficiëntie (IMO Energy Efficiency Design Index, EEDI) die 55% lager ligt dan de momenteel toegestane limiet. Het gedeelte van het schip dat zich onder water bevindt, is gecoat met verf die de groei van organismen vermindert.2. Bijzonder vriendelijk personeel

Volgens ceo Frank Van den Steen (>>> lees hier meer) doet MSC heel wat inspanningen om de crew (nog) beter op te leiden en klantvriendelijker te maken. Dat viel op. We hebben nog nooit zoveel vriendelijke ‘good mornings’ gehoord als op de MSC Euribia. En de service was top, van ’s morgens tot ’s avonds. Misschien wordt dat wat moeilijker vol te houden als er duizenden cruisetoeristen aan boord zijn, in plaats van enkel honderden journalisten en afgevaardigden van reisagentschappen.

 


3. Helios Wine Bar

Een bijzonder origineel concept is de Helios Wine Bar. Wijnliefhebbers kunnen hier stap voor stap het verhaal achter hun glas wijn ontdekken. Aan interactieve aanraaktafels die je activeert met digitale onderleggers (een soort dikke bierkaartjes) kan je je ‘druksgewijs’ verder en verder in de geschiedenis en de druivensoorten van de bekendste wijnregio’s ter wereld verdiepen, en kom je zo meer en meer te weten over de wijn in je glas. Momenteel kan je kiezen uit 96 geselecteerde wijnen. Je moet wel wat geld op je cruisecardrekening uploaden, een klein glas wijn kost van 7 tot 10 euro.

Bij de wijn krijgen de liefhebbers een selectie van foodpairings aangeboden: kazen, charcuterie, nootjes…

4. De MSC Yacht Club: pure luxe

Vooraan de dekken 15, 16 en 18 (een dek 17 is er niet, in Italië is dat een ongeluksgetal) vind je de MSC Yacht Club, dé plek voor passagiers die zijn gesteld op privacy en exclusiviteit. Dit luxueuze deel van het schip is enkel toegankelijk voor YC-leden en omvat 103 suites voor maximaal 250 gasten, een panoramische lounge waar je de hele dag kan ‘chillen’ bij een hapje en een drankje, een privaat gastronomisch restaurant, schaduwrijke cabana’s, een goed gevulde bar, en een privézwembad met solarium en bubbelbaden.

Eveneens inbegrepen in deze luxe cruise-ervaring zijn een 24-uurs butlerservice, exclusieve massageruimtes en toegang tot de Thermal Suite in de MSC Aurea Spa.

 

 
5. The Hub – Photo en Digit@I

Tijdens een cruise word je dikwijls gefotografeerd: bij het inschepen, tijdens de diners, op een gala-avond... De geprinte resultaten kan je de dag erna gaan bekijken en eventueel kopen in de Photo Gallery. Op de MSC Euribia is dit ritueel volledig gedigitaliseerd. Je kan alle gewenste foto’s downloaden (uiteraard tegen betaling), en je hebt hiervoor niet eens een cruisecard of enig identiteitsbewijs nodig! Je kijkt in de Photo Hub gewoon naar een scherm dat je gezicht herkent (dat bij het inschepen werd gefotografeerd om je te identificeren als je in- en uitstapt).

 

6. De MSC Aurea Spa

De Aurea Spa is een oase van ontspanning, luxe en welzijn, met onder andere twee sauna’s (de ene nog heter dan de andere), een stoombad en whirlpool, én een ijscabine. Je vindt hier ook een haar- en nagelsalon en een kapperszaak, en al even professioneel personeel voor massages en uiteenlopende schoonheidsbehandelingen. Voor de geïnteresseerden: er is altijd een botoxdokter aan boord.

 7. Ruime en heel praktische kajuiten, maar weinig liften

MSC Euribia biedt plaats aan maar liefst 17 types van stijlvolle kajuiten, gaande van studio’s van ongeveer 12 vierkante meter tot duplex-suites van ongeveer 59 vierkante meter, exclusief balkon met bubbelbad.

Onze kajuit was ruim en heel praktisch ingericht, en het balkon was ruim genoeg voor 2 zeteltjes en een tafeltje. Eén klein nadeel: hij bevond zich helemaal achteraan dek 14. Naar de dichtstbijzijnde lift moesten we 140 stappen doen. Op zich is dat natuurlijk geen probleem, maar het is wel de eerste keer, na tientallen cruises, dat we tussen onze kajuit en de lift hebben moeten marcheren. Voor zo’n indrukwekkend schip zijn slechts twee liftkokers wat weinig.

8. Waterplezier

De MSC Euribia telt vijf zwembaden en een Ocean Cay AquaPark (Ocean Cay is een eiland van MSC Cruises in de Bahama’s) met drie waterglijbanen. De Atmosphere Pool is met zijn 1.700 vierkante meter een van de grootste die er op een cruiseschip te vinden is.


9. De langste ledkoepel op zee

Een absolute topper is het gebogen ‘plafond’ van de 3 verdiepingen hoge en 112 meter lange promenade. Het bestaat uit met led verlichte panelen (samen 92 meter lang) waarop wisselende beelden van onder meer een aanzwemmende walvis, sterrenhemels, koralen en foto’s worden getoond.


Nog een blikvanger is Street 2023, het kunstwerk van de Britse kunstenaar Julian Opie in de bar l’Atelier du Voyageur. Het voor MSC Euribia gebouwde ledscherm is 11 x 2 meter groot en toont wandelende figuren.


Op de verdiepingen 6 en 7 van de galerij vind je verder winkeltjes, bars, lounges, restaurants, ijsjes en chocolade.


10. Chocolade, ijs en ander lekkers van

Jean-Philippe Maury

Ook een must: chocolade, een pannenkoek, een macaron of een bolletje (of twee) ijs van de wereldberoemde Jean-Philippe Maury, door velen beschouwd als een van de beste banketbakkers ter wereld.

11. Kaito Teppanyaki: pure verwennerij

Passagiers kunnen kiezen uit 10 eetgelegenheden: vijf die in de prijs inbegrepen zijn, en vijf specialiteitenrestaurants waarvoor je moet bijbetalen. Zeker een aanrader is de Kaito Teppanyaki & Sushi Bar op dek 7. Uitmuntende kwaliteit, een ruim aanbod, vakbekwame koks en een leuke, ontspannen sfeer.
12. Innovatieve liften

Net zoals de MSC Grandiosa heeft de MSC Euribia liften die je alleen aan de buitenkant kan bedienen. Je drukt op het nummer van het gewenste dek, en de display verwijst je naar lift A, B, C, D, E of F (ze zijn gegroepeerd per 6) die je naar daartoe zal brengen. Gedaan dus met rondkijken naar alle liften om te zien welke er eerst aankomt. Een heel handig systeem.13. Swarovskitrappen

Dit hadden we al gezien op de MSC Preziosa en de MSC Grandiosa, maar het blijft indrukwekkend: de letterlijk schitterende trappen waarvan de treden gevuld zijn met tienduizenden Swarovskikristallen.

14. Big Band at Sea in The Carousel Lounge

Ongeacht je leeftijd en interesse hoef je je aan boord van MSC-cruiseschepen geen seconde te vervelen, en dat is op de MSC Euribia niet anders. Achteraan het schip, op dek 7, in The Carousel Lounge, heb je overdag een adembenemend panoramisch zicht op de oceaan. Op de MSC Grandiosa was deze prachtige ruimte ’s avonds voorbehouden voor Cirque du Soleil, op de Euribia biedt ze plaats aan allerlei stijlen livemuziek, onder meer van de Big Band at Sea, een gezelschap bestaande uit 10 muzikanten, een van de grootste bigbands op zee.


Voor ander live-entertainment kan je ’s avonds ook terecht in een van de 945 zitplaatsen in het Delphi Theater.15. Ook kinderen en tieners zullen zich niet vervelen

Al van bij het begin besteedt het familiebedrijf MSC veel aandacht aan kinderen en tieners. Speciaal voor hen is er een 700 m² grote binnenruimte met zeven kamers, elk voor een andere leeftijdsgroep (0 tot 17 jaar). Twee ruimtes zijn gewijd aan duurzaamheid, om jongeren meer te laten leren over het belang van het milieu.

Daarnaast is er de Teens Club Extra Space (met onder meer PlayStation 5, Xbox Series X, Nintendo Switch, VR en tafelvoetbal), in MSC Dance Crew strijden teams van 10 tot 17 jaar om de titel van titel van ‘Danscrew van het Jaar’, en ook het sportprogramma biedt voor elk wat wils, met hoverboards, basketbal en pickleball.


Tekst: redactie cruisetips.be

Foto's: MSC Cruises en Cruisetips.be

Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >        Reportages >        Nieuws >---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be