Naar de Noorse fjorden of de Baltische staten: vanuit welke haven kan je vertrekken?

Vliegangst? Of gewoon geen zin in een vliegreis? Dan is een cruise naar de Noorse fjorden of de Baltische staten iets voor jou! Veel van die cruises vertrekken vanuit een haven waarvoor je geen vliegtuig hoeft te nemen. Gespecialiseerde touroperators bieden formules aan met begeleid bustransport naar de haven in kwestie. Nog een mogelijkheid: start je vakantie een dag vroeger, en maak van de kans gebruik om de stad te bezoeken.   


 

Amsterdam

Holland America Line organiseert heel wat cruises naar het noorden die vertrekken vanuit Amsterdam (of Rotterdam). Ook Royal Caribbean, Celebrity, Costa, Ponant en Tui Cruises (Mein Schiff) doen op weg naar het noorden regelmatig de haven van Amsterdam aan.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruiseterminal ligt aan de Piet Heinkade, op wandelafstand van het centrum. Wanneer je met de trein naar Amsterdam komt om direct naar het cruiseschip te gaan, dan zie je de cruiseterminal liggen aan de achterzijde van het station. Je bent daar te voet op 10 minuten.

Amsterdam is, vooral in de zomermaanden, een populaire cruisehaven (meer dan 180 schepen per jaar), hoewel de haven van Rotterdam veel makkelijker bereikbaar is. Eens de nieuwe sluis bij Ijmuiden eind 2019 klaar is, zou het aantal cruiseschepen dat de stad aandoet nog fors kunnen toenemen, maar door een verhoogde toeristentaks beginnen die schepen steeds meer uit te wijken naar andere havens in de regio.

Het zien waard

Amsterdam is en blijft een topbestemming, onder meer door de romantische grachten (waarop je een rondvaart kan boeken), de historische gebouwen en prachtige gevels, de walletjes, de Dam, het Vondelpark, de gezellige Albert Cuypmarkt…

Wie zich wil verdiepen in de Nederlandse geschiedenis kan terecht in een van de vele musea. De bekendste zijn het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum en het Anne Frankhuis.


Hamburg

Onder meer MSC Cruises organiseert reizen naar het noorden die vertrekken vanuit Hamburg. Die stad is zeker een bezoekje waard. Kom dus het best een dagje vroeger naar hier. Hamburg is vanuit België vrij makkelijk te bereiken met de trein.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er zijn drie mogelijke aanlegplaatsten voor cruiseschepen: Hafen City, Altona en Steinwerder. Vanuit Hafen City kan je makkelijk te voet naar het stadscentrum, van de andere terminals zal je een waterbus, een shuttle of een taxi moeten nemen.

Naast MSC doen ook de Duitse rederij Aida, Hapag Lloyd, Norwegian en Silversea regelmatig de haven van Hamburg aan.

Het zien waard

Als derde grootste havenstad van Europa heeft Hamburg alle facetten van een metropool, met mooie en statige gebouwen, trendy winkels en een bruisend uitgaansleven. De stad telt verder diverse interessante musea zoals de Hamburger Kunsthalle en het Museum für Kunst und Gewerbe, en mooie historische gebouwen zoals de St. Petrikathedraal en de St. Michaelkirche.

 

Ijmuiden

Steeds meer cruiseschepen meren aan in IJmuiden, ten noorden van Amsterdam, omdat je vandaar sneller met de bus of een taxi in Amsterdam geraakt (1 uur) dan met het schip (3 uren).

Waar meren de cruiseschepen aan?

Langs de Zeehavenweg. Op wandelafstand van een jachthaven met restaurants en winkeltjes.

Het zien waard

IJmuiden is, om de eigen toeristische website te citeren, "een plek van rauwe schoonheid. Stoer vanwege de haven en industrie. Met een avontuurlijk strand waar volop ruimte is voor wind- en watersport. Met brede duinen vol bunkers en een zee waar altijd wel een enorm schip langs de pier verdwijnt aan de horizon. Met ruige havens, een enorm sluizencomplex en veel vissersboten, jachten en schepen. Het is een unieke plek om, juist ook als het stormt, je ogen uit te kijken, verse vis te eten en te ervaren: IJmuiden is Rauw aan Zee!"Oostende en Zeebrugge

Met zijn schip MS Voyager vertrok het Belgische bedrijf Allways Cruises in 2016 een heel zomerseizoen lang met naar de Noorse fjorden vanuit Oostende. In 2017 werd de Voyager omgedoopt tot MS Berlin en sindsdien is de vertrekhaven Zeebrugge of een havenstad in een buurland geworden. De MS Berlin is vrij klein. Het schip kan daardoor aanleggen in havens waar de grotere cruiseschepen dat niet kunnen.

Zeebrugge wordt steeds vaker aangedaan als transithaven, door onder meer Norwegian Cruise Line, P & O Cruises, Cunard, Royal Caribbean, Princess, Holland America Line en andere. Meer daarover vind je op de website van Cruise Port Zeebrugge (www.cruiseschepeninzeebrugge.be) van Tibo Deprest die ons ook de foto hiernaast bezorgde, van het cruiseschip Britannia van P & O in Zeebrugge.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In Oostende vind je de zeldzame cruiseschepen vlak achter het station en dus op wandelafstand van het centrum.

In Zeebrugge meren de cruiseschepen aan bij de nieuwe cuiseterminal aan de Zweedse Kaai op zo'n 3 kilometer van het centrum. 

Het zien waard

Oostende wordt stilaan een aangename stad, met mooie pleintjes, enkel winkelstraten en veel muurschilderingen (dankzij de The Crystal Ship-kunstprojecten).

Zeebrugge heeft een strand en een maritiem themapark (Seafront), maar wie hier van boord gaat doet dat in 99% van de gevallen met de bedoeling Brugge zelf te gaan bezoeken. Daar zijn ze momenteel blijkbaar niet heel gelukkig met die cruisepassagiers.Rotterdam

Rotterdam is een van de grootste en belangrijkste havens van Europa en zelfs van de wereld. De stad dateert nagenoeg volledig van na 1940: in dat jaar werd ze bijna helemaal platgebombardeerd door Duitse bommenwerpers.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Langs de Holland Amerikakade. Je kan over de Europabrug wandelen en komt zo in het stadscentrum. In Rotterdam kunnen ook de allergrootste cruiseschepen, dus de Oasis-categorie van Royal Caribbean International, aanmeren. Uiteraard komen diverse schepen van Holland America Line hier vaak en verder ook Aida Cruises, MSC, Cunard, Norwegian en andere.

Het zien waard

Rotterdam is de enige hoogbouwstad van Nederland. Ook de hoogste toren van Nederland, de Euromast, vind je hier. De stad profileert zich als internationale architectuurstad en biedt ook bezienswaardigheden zoals de Erasmusbrug, Diergaarde Blijdorp en de Kuip, het thuisstadion van voetbalploeg Feyenoord.


Naar de Noorse fjorden? Lees meer >>>

Naar de Baltische staten? Lees meer >>>