De westkust van Amerika biedt voor elk wat wils: wereldsteden als Vancouver, Seattle, San Francisco, Los Angeles en San Diego, historische plaatsen zoals Astoria en Eureka, en strandbestemmingen: Santa Brabara en Santa Catalina in California en Ensenada, Acapulco en vele andere aan de Mexicaanse Riviera.

Hieronder vind je wat informatie over de mooiste en interessantste havensteden, gerangschikt van noord naar zuid.

Vancouver en Victoria (Canada)

Vancouver is via de Straat van Georgia verbonden met de Stille Oceaan. De stad ligt 225 km te noorden van Seattle en is vernoemd naar de Engelse kapitein George Vancouver, die in 1792 de streek aandeed en grote delen van British Columbia verkende.

Victoria is de hoofdstad van de Canadese provincie British Columbia. De stad ligt in het zuidoosten van Vancouvereiland. Met de ferry ben je op 90 minuten in het op het vasteland gelegen Vancouver.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De Canada Place cruiseterminal ligt vlakbij downtown Vancouver.

Het zien waard

Victoria, Canada’s ‘Garden city, is bekend voor de talrijke prachtige bloementuinen en om de mooi onderhouden historische gebouwen.

Vancouver is een uiterst levendige Europees aandoende stad. Maar ook erg duur.

Vanaf de 136 meter lange houten Capilano Suspensionbrug heb je een prachtig uitzicht.

Een bezoekje waard zijn het Stanleypark met het Vancouver Aquarium, Chinatown (een van de grootste van Noord-Amerika), Gastown (de oude historische binnenstad) en Granville Island.
Seattle (USA)

Seattle is de grootste stad van de staat Washington, in het noordwesten van de USA en 15 kilometer ten zuiden van Canada. De eerste Europeaan die de plek bezocht waar nu Seattle ligt, was George Vancouver in 1792. De stad werd later genoemd naar het indianenopperhoofd Chief Seattle.

Bekende bedrijven als Boeing, Microsoft, Starbucks en Amazon.com zijn hier opgericht.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er zijn twee cruiseterminals: de Bell Street Cruise Terminal aan Pier 66 en Smith Cove Cruise Terminal aan Pier 91. Van hieruit vertrekken veel cruises naar Alaska.

Het zien waard

Seattle is heel mooi gelegen: aan de ene kant ligt de Puget Sound die uitmondt in de Stille Oceaan, aan de andere kant Lake Washington met op de achtergrond de Mount Rainier.

De Space Needle, een 184 m hoge toren, gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1962. Vanaf deze toren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

De Pike Place Market aan de haven zou de oudste markt van Amerika zijn.

Weetje: het regent veel in Seattle, vandaar de bijnaam Rainy City.


Astoria (Oregon/USA)

Astoria ligt aan de monding van Columbia River, in het uiterste noordwesten van de staat Oregon.

In 1805 was deze plaats het eindpunt van de Lewis en Clack expeditie (een door president Thomas Jefferson uitgestuurde verkenningstocht door het westen van de Verenigde Staten tot aan de Stille Oceaan). En in 1811 meerde hier een schip aan met bonthandelaars onder leiding van John Jacob Astor. Die bouwden hier een klein fort en later een nederzetting met de naam Astoria.

De brede monding van de Columbia is gevaarlijk, met verraderlijke stromingen. Grote schepen (dus ook de meeste cruiseschepen) moeten verplicht een loods aan boord nemen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De bescheiden cruiseterminal ligt in de East Basin op ruim 4 km van het stadscentrum. Een taxi of shuttle zal dus (voor de meeste passagiers) nodig zijn.

Het zien waard

Astoria is de oudste nederzetting ten westen van de Rocky Mountains. Je vindt hier nog wat mooie oude Victoriaanse huizen.

De Astoria Column: een gedenkzuil opgericht in 1926, boven op een heuvel met een mooi uitzicht over stad en de rivier.

Het Columbia River Maritime Museum, de brug over de rivier en de Astoria Riverfront Trolley, een toeristische tram die rijdt over een 5 kilometer lang traject langs de Columbiarivier.


Portland (Oregon/USA)

Portland is een vrij grote stad (600.000 inwoners) nabij de samenvloeiing van de Willamette en de Columbia River, zo’n 150 km ten zuidoosten van Astoria in de staat Oregon. De stad werd gesticht door houthakkers die via de Oregon Trail tot hier geraakt waren.

De Columbiarivier is tot Portland bevaarbaar voor zeeschepen, en tot het einde van de negentiende eeuw was Portland de belangrijkste havenstad in het noordwesten, daarna werd dat Seattle.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De (cruise)haven ligt in het noordwesten van de stad. Als je naar het centrum wil, zal je een taxi of een shuttle moeten nemen.

Het zien waard

Portland staat bekend als een van de meest milieuvriendelijke, groene en fietsvriendeijke steden van de USA.

Een van de bijnamen van de stad is City of Roses, er zijn namelijk verschillende rozentuinen in de stad, waarvan de International Rose Test Garden de bekendste is.

In het Mount Tabor Park kan je wandelen op een uitgedoofde vulkaan.

Powell’s City of Books zou de grootste boekenwinkel ter wereld zijn.

Excursietip: op 20 minuten rijden ligt de Columbia River Gorge National Scenic Area, en onderweg geniet je van het zicht op … wijngaarden.

Voor de shoppers: Portland is belastingvrij.


Eureka (Californië/USA)

Eureka is de grootste Amerikaanse havenstad ten noorden van San Francisco die vlak aan de Stille Oceaankust ligt, hier de Redwood Coast genoemd. De stad werd Eureka genoemd ('ik heb het gevonden') door goudzoekers (nog voor ze echt goud gevonden hadden) maar leefde vooral van de hout- en de visindustrie. Sinds die enkele decennia geleden ineenstortte, mikt Eureka meer en meer op het toerisme waarvoor het wel enkele troeven in handen heeft.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De haven ligt aan de Humboldt Bay, in het centrum van de stad.

Het zien waard

Het Old Town Historic District: hier vind je nog honderden goed bewaard gebleven Victoriaanse huizen, waarvan het bekendste het Carson Mansion is, mooi afgewerkt met beschilderd sequoiahout.

De Sequoia Park Garden en Zoo met de Sequoia Creek Trail.

Excursies: van hieruit kan je enkele mooie natuurgebieden in de directe omgeving bezoeken. De streek is bekend vanwege de kustmammoetbomen.

Weetje: er zijn tientallen plaatsjes in de USA die Eureka noemen.


San Francisco (Californië/USA)

San Francisco is een van de populairste toeristische steden ter wereld, en moet hier dus niet echt uitgebreid voorgesteld worden. De stad ligt op 43 heuvels van het schiereiland van San Francisco dat de Stille Oceaan van San Francisco Bay scheidt. Al in 1542 was die baai bekend bij de Spanjaarden die ze Puerto de San Francisco noemden. Pas tijdens de Amerikaans-Mexicaanse Oorlog, in 1846, werd San Francisco een deel van de Verenigde Staten.

In 1906 werd de stad getroffen door een zware aardbeving waarbij enkele duizenden doden vielen en veel gebouwen werden verwoest.

In de jaren 60 van de vorige eeuw werd San Francisco een tijdje de hippiehoofdstad van de wereld, vooral tijdens de Summer of Love van 1967, toen duizenden jongeren naar San Francisco trokken. Ook nu nog is dit een heel aangename stad om te bezoeken, maar let wel, San Francisco staat bekend om de frisse zomers en de vele mist.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de James R. Herman Cruise Terminal aan Pier 27 langs de Embarcadero, dus in het centrum van de stad.

Het zien waard

Veel te veel om op te noemen. Wat je zeker moet  gezien hebben zijn de Golden Gate Bridge, Alcatraz, Chinatown en de kabeltrams. Ook de bloemrijke bochtige Lombard Street is een must.

Fishermans Wharf is mooi gerstaureerd maar heel erg toeristisch.

Als je wat meer tijd hebt is een uitstapje (met de metro) naar homowijk Castro een aanrader.

De Transamerica Pyramid is een van de mooiere wolkenkrabbers van de stad.

Vanaf de Coit Tower heb je een mooi uitzicht over de stad en de baai.

Bij Pier 39 liggen er vaak zeeleeuwen op drijvende pontons. Afhankelijk van het seizoen zijn dat er een tiental tot enkele honderden.


Monterey (Californië/USA)

Monterey ligt aan de Baai van Monterey, zo’n 180 km ten zuiden van San Francisco. Dit was de hoofdstad van Alta California onder zowel Spaans als Mexicaans bewind. In 1846, tijdens de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog kwam de stad in handen van de Verenigde Staten.

Monterey was de eerste stad in Californië waar een theater werd gebouwd, een bibliotheek, openbare scholen… De stad trok ook veel schrijvers, schilders en andere kunstenaars aan. Tot de jaren 50 van vorige eeuw was Monterey ook een belangrijke vissershaven en stonden hier grote conservenfabrieken langs Ocean View Avenue, door iedereen Cannery Row genoemd (cfr. het boek van John Steinbeck). Nu is Monterey vooral een toeristische trekpleister.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er is hier geen cruiseterminal. De passagiers worden met tenders aan wal gebracht in het stadscentrum.

Het zien waard

Cannery Row: in deze beroemde straat vind je nu vooral toeristenwinkeltjes, maar zeker voor Steinbeck-liefhebbers is dit toch een must. Net als Fisherman’s Wharf (zie foto).

Het Monterey Bay Aquarium: een van Amerika’s bekendste aquaria met pinguïns, haaien, flamingo’s, schildpadden, otters en honderden soorten vissen.

Als je hier in september zou aanmeren kan je misschien iets van het bekende Monterey Jazz Festival meepikken. Ieder jaar treden hier meer dan 500 artiesten op.

Excursietip: de 17-Mile Drive: een prachtige weg (gedeeltelijk te betalen) langs de Stille Oceaan doorheen het Monterey-schiereiland, langs mooie plaatsen als Carmel, Pebble Beach, Lone Cypress, Bird Rock en het Del Monte Forest en met spectaculaire uitzichten op de kust en de zee.


Santa Barbara (Californië/USA)

Santa Barbara ligt zo’n 160 kilometer ten noordwesten van Los Angeles, aan de kust van de Stille Oceaan en aan de bekende Highway 101 (die verbindt LA in het zuiden van Californië met Olympia in het noorden van de staat Washington).

De stad werd gebouwd in de buurt van een missiepost van de Spaanse Franciscanen (1786) en is genoemd naar de heilige Barbara, op wier naamdag die missie werd gesticht. Santa Barbara is een heel welvarende stad en erg populair als toeristische bestemming.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Een cruiseterminal is hier (nog) niet. De passagiers worden met tenders aan wal gebracht in het stadscentrum.

Het zien waard

De Mission Santa Barbara: staat op de nationale historische monumentenlijst van de USA (National Historic Landmark).

Het Rafael-Gonzaleshuis, een adobegebouw is ook een National Historic Landmark.

Het Santa Barbara County Courthouse: immens gerechtsgebouw in Spaanse stijl.

Santa Barbara Botanic Garden: heel mooie botanische tuin.

Het strand: de regio wordt niet onterecht soms de Amerikaanse Rivièra genoemd.
Los Angeles (Californië/USA)

Los Angeles, veelal afgekort tot L.A., is na New York de grootste stad van de USA. In de stad en de onmiddellijke omgeving wonen bijna 18 miljoen mensen. Los Angeles werd in 1781 gesticht door de Spanjaarden en werd een deel van Mexico. Na de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog (midden 19de eeuw) kwam de stad, samen met de rest van Californië in Amerikaanse handen. Nu is L.A. een wereldstad met een grote haven, een drukke luchthaven en een zeer druk wegennet.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen meren aan aan de World Cruise Terminal in San Pedro (een deelgemeente van L.A.). Los Angeles is zoals gezegd een enorm grote stad, dus een taxi of shuttle zal hoe dan ook nodig zijn om je ergens naartoe te voeren.

Het zien waard

Hollywood: het centrum van de Amerikaanse film- en televisie-industrie waar je zeker eens over de Hollywood Boulevard moet wandelen met de Hollywood Walk of Fame en een bezoekje kan brengen aan Century City of Universal City.

Het Getty Center en de Walt Disney Concert Hall.

Prachtige huizen en gebouwen van onder meer Frank Lloyd Wright.

De wereldberoemde stranden van Santa Monica, Malibu, Venice en Huntington Beach.

Disneyland, in Anaheim, ten zuiden van L.A.
Santa Catalina Island (Californië/USA)

Santa Catalina Island is een rotsachtig eiland (een van de Channel Islands) voor de kust van Californië, 90 km ten zuiden van L.A. De hoofdplaats is Avalon, met zo’n 3.000 inwoners. Santa Catalina is een populaire toeristische bestemming met meer dan een miljoen bezoekers per jaar die per veerboot van het vasteland komen of (steeds meer) met een cruiseschip aanmeren.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Een cruiseterminal is hier (nog) niet, de passagiers worden met tenders aan wal gebracht bij de Green Pleasure Pier, in downtown Avalon.

Het zien waard

Santa Catalina is mooi eilandje zonder echte bezienswaardigheden. Het is vooral een zon-, zee- en strandbestemming: zwemmen, duiken, snorkelen, zeilen, surfen…

Het casino is hier ook erg populair.

Avalon is een mooi plaatsje om in te wandelen en te winkelen. De omgeving is wel vrij heuvelachtig.

Tijdens het hoogseizoen is het hier erg druk.


San Diego (Californië/USA)

San Diego ligt in het uiterste zuidwesten van Californië, dichtbij de grens met Mexico. Net als Los Angeles hoorde deze stad eerst bij Mexico. Pas na de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog (midden 19de eeuw) kwam San Diego, samen met de rest van Californië, in Amerikaanse handen. Het bleef lang een kleine stad tot de komst van de spoorverbinding in 1878. In de 20ste eeuw werd de tonijnvisvangst en de conservenindustrie heel belangrijk en werd San Diego zelfs de 'tonijnhoofdstad van de wereld’.

Door het zachte klimaat (hoewel het soms snel kan afkoelen) en de mooie ligging aan de Stille Oceaan is San Diego een druk bezochte badplaats.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De Cruise Terminal ligt aan B Street op wandelafstand van het stadscentrum.

Het zien waard

De San Diego Zoo (in Balboa Park) is een van de mooiste ter wereld en ook SeaWorld San Diego is zeker een bezoekje waard.

De stad is met het eiland Coronado (bekend van de film Some like it hot) verbonden via de imponerende (zelfs angstaanjagende als je erover rijdt) 3.407 meter lange San Diego-Coronado Bridge.

Legoland ligt niet ver uit de buurt.

Excursietip: een uitstapje met de tram (28 km) naar Tijuana in Mexico.


Acapulco (Mexico)

Acapulco is de belangrijkste haven van Mexico aan de Stille Oceaan, en na Cancún de belangrijkste badplaats van het land. Deze stad werd al in 1528 gesticht en vanuit de haven vertrokken veel schepen naar Azië. Na de Tweede Wereldoorlog werd Acapulco een populaire badplaats, vooral bij Amerikanen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er is een nieuwe cruiseterminal tegenover het Zocaloplein, pal in het stadscentrum.

Het zien waard

Zon, zee, strand en veel bars.

Misschien toch een bezoekje waard: het oude fort Fuerte San Diego dat nu het Museo Historico de Acapulco huisvest.

Tip: het is niet altijd even veilig in Acapulco. Wees dus voorzichtig.


Ensenada (Mexico)

Ensenada ligt aan de Allerheiligenbaai helemaal in het noorden van het langgerekte Mexicaanse schiereiland Baja California, zo’n 100 km ten zuiden van de grens met de USA. De stad werd in 1603 gesticht en kreeg de naam Ensenada de Todos Santos (de inham van alle heiligen). In 1703 intoduceerden de Jezuïeten hier de wijnbouw en nog steeds komt 90% van de Mexicaanse wijn uit deze streek.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Ensenada is een belangrijke industriële havenstad en cruiseschepen meren aan in die haven. Gelukkig ligt die op wandelafstand van de Avenida Lopez Mateos in het toeristische centrum van de stad.

Het zien waard

Ensenada heeft als bijnaam de Parel van de Pacific (er zijn wel heel wat plaatsen die die titel claimen, zie Mazatlan hieronder), wat verwijst naar de prachtige stranden en het warme klimaat. Dit is dus vooral een zon-, zee- en strandbestemming.

De stad heeft de grootste jachthaven van Baja California, en is daarom ook de ideale plek voor botenliefhebbers.

In de wintermaanden kan je hier vaak walvissen te zien.


Cabo San Lucas (Mexico)

Cabo San Lucas ligt op het zuidelijkste punt van het schiereiland Baja California. De stad werd pas in 1917 gesticht en kreeg bekendheid doordat ze vermeld werd in het boek Log from the Sea of Cortez van John Steinbeck. Door de prachtige ligging en het mooie strand is het nu een bekende badplaats geworden.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen gaan voor anker voor de kust en brengen hun passagiers naar de jachthaven met tenders. Vandaar is het nog 10 minuten te voet tot het stadscentrum.

Het zien waard

El Arco de San Lucas Cabo: opvallende rotsformatie op het uiterste punt van de kaap.

Het onderzees natuurreservaat.

Met wat geluk kan je hier walvissen zien.


Mazatlan (Mexico)

Mazatlan ligt zowat halverwege tussen Cabo San Lucas  en Puerto Vallarte aan de mooie inham Estereo del Infiernillo en is een van Mexico's belangrijkste havensteden. De naam Mazatlán komt uit het Nahuatl en betekent ‘plaats van het hert’. Het was de hoofdstad van de Mazateken.

In de 19de eeuw werd in het binneland zilver gevonden en kwamen hier veel immigranten uit Duitsland toe.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de grote industriële haven, op 1.5 km van het stadscentrum.

Bezienswaardigheden

Ook Mazatlan wordt (net als Ensenada) de Parel van de Stille Oceaan genoemd en ook hier is dat vooral omwille van de vele mooie stranden (meer dan 20 km) en het warme klimaat. Dit is dus vooral een zon-, zee- en strandbestemming. De promenade (Malecon) zou de langste van Zuid-Amerika zijn.

Old Mazatlan, rond de Plaza Machado, is wel de moeite waard, het straalt nog wat authentieke sfeer uit hoewel er al veel toeristenwinkeltjes zijn.

Je kan hier in de omgeving prima vissen of met een kajak de lagunes verkennen.


Puerto Vallarta (Mexico)

Puerto Vallarta ligt schitterend aan de baai van Banderas en is na Cancun en Acapulco de drukst bezochte badplaats van Mexico.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruiseterminal ligt in La Marina, zo’n 5 km ten noorden van het centrum. Er rijden bussen tot het centrum of je kan een taxi nemen (onderhandelen over de prijs).

Het zien waard

Je ziet hier en daar in Viejo Vallarta nog dat dit ooit een mooi vissersdorpje was, maar voor de rest is dit een drukke toeristische badplaats.

Zon, zee en wit zand op het strand. Perfect om te zwemmen en te snorkelen. Ook een gezellige boulevard.

Weetje: Richard Burton en Elizabeth Taylor werden hier minnaars tijdens de opnames van Night of the Iguana  in 1963.

Tip: het is niet altijd even veilig in Puerto Vallarta. Wees dus voorzichtig.


Manzanillo (Mexico)

Manzanillo, zo’n 280 km ten zuiden van Puerto Vallarte, is een van de belangrijkste zeehavens van Mexico, maar ook heel populair als badplaats en bij diepzeevissers. De stad is genoemd naar de Manzanillabomen die hier groei(d)en en die veel gebruikt werden om schepen te bouwen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen meren aan in het stadscentrum naast het enorme blauwe zeilvisbeeld.

Het zien waard

Manzanillo is een van de oudste steden van Mexico en daar vind je nog wat van terug in het stadsbeeld: smalle, geplaveide straten met een mengeling van Mexicaanse, Spaanse en koloniale gebouwen.

De belangrijkste hedendaagse bezienswaardigheid is het zeilvisbeeld aan de haven. Manzanillo is dan ook wereldwijd bekend voor het diepzeevissen.

De populairste plaatsen van Manzanillo zijn de stranden: vooral San Pedrito maar ook El Viejo, Playa Azul en Salari.

Excursietip: in La Campana staan er nog twee kleine piramides, overblijselen van de Teotihuacancultuur.


Huatulco (Mexico)

(Santa Maria) Huatulco is een grote toeristische plaats in het zuidwesten van Mexico.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt in Santa Cruz Bay net ten zuiden van het dorpje La Crucecita.

Het zien waard

Huatalco is een pure zon-, zee- en strandbestemming. Je vindt hier meer dan 30 stranden in een tiental baaien.

Achter de kust zijn er ook nog wat grotten en watervallen te bekjken.

La Crucecita is een aangenaam plaatsje, waar je misschien nog wel een echt authentiek cadeautje kan vinden.


Puerto Chiapas (Mexico)

Puerto Chiapas (op veel kaarten staat nog de vroegere naam Puerto Madero) ligt iets ten noorden van de grens met Guatemala aan de zuid-Mexicaanse kust van de Stille Oceaan.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Sinds 2005 is hier een cruiseterminal, in het centrum van het stadje.

Het zien waard

Vanuit deze haven worden vooral excursies georganiseerd naar de stad Tapachula (40 minuten met de bus) waar je nog herrinneringen aan de Azteekse beschaving vindt en de San Cristobal de Las Casas-kathedraal een bezoekje waard is.

De Mayaruïnes van Izapa aan de voet van de Tacanávulkaan liggen ook niet te ver.

Andere interessante plaatsen in Chiapas zijn Palenque (volgens velen de mooist bewaard gebleven stad van de Maya’s) en de Misol Ha-watervallen.

Je vindt in de regio ook tropische regenwouden en talrijke koffie- en cacaoplantages.


Panama City/Fuerte Amador

Panama City (of Panama-Stad) ligt via de Golf van Panama aan de Stille Oceaan. De stad werd in 1519 gesticht en van daaruit werd het Incarijk aangevallen. Panama werd in 1671 verwoest door de beruchte piraat Henry Morgan. Door de aanleg van het Panamakanaal maakte de stad, en de rest van het land, een enorme groei door.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven, Fuerte Amador, ligt ruim 30 km ten zuiden van de stad op het schiereiland Amador. De schepen ankeren voor de haven en brengen hun passagiers met tenders aan boord.

Het zien waard

Het oude stadsgedeelte van Panama-stad, Casco Viejo, werd in 1997 door de UNESCO tot Werelderfgoed  verklaard. In de smalle straatjes staan mooi gerestaureerde koloniale gebouwen naast (nog op te knappen) ruïnes.

De Causeway Amador: verbindt Panama-stad met drie kleine eilanden voor de kust en met de cruisehaven.

Excursietip: bij de Miraflores locks heb je een mooi zicht op het Panamakanaal en hoe de schepen daarin geraken.


Meer over het Panamakanaal lees je hier >>>

Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >         Reportages >       Nieuws >

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------copyright cruisetips.be


De westkust van Amerika (Pacific Coast)

& de Mexicaanse Riviera