Onze beste tips om te cruisen voor

de beste prijs 


Cruisen is niet de goedkoopste vakantie, maar als je weet dat de meeste schepen drijvende vier- à vijfsterrenhotels zijn, met een uitstekende service, bijzonder lekker eten en een ongeëvenaard aanbod aan gratis ontspanningsmogelijkheden, dan biedt een cruise eigenlijk heel veel waar voor zijn geld. Voor een ‘strandvakantie’  in een hotel van dat niveau betaal je soms meer, en bovendien ben je dan gebonden aan die ene plek. Wil je toch nog wat beknibbelen op de prijs? Dat kan! Want ook een cruise maak je uiteindelijk zo duur als je zelf wil. 

 


Vraag raad aan een cruisespecialist

De laatste decennia (en zeker de laatste jaren) zijn er veel heel grote cruiseschepen gebouwd, wat het aanbod deed exploderen en de prijzen doet dalen. Zeker op de populairste bestemmingen als de Middellandse Zee en de Caraïben vind je nu cruises voor ieders budget. Je kan soms al een week of 10-daagse cruise boeken voor minder dan 80 euro per persoon per dag. Mooie promoties vind je op internet, en in kranten en magazines, maar ga zeker eens langs bij een gespecialiseerd cruise-reisagent. Na een gesprek weet die meteen welke cruise het best aan je verwachtingen voldoet, en welke de goede deals zijn. Een lijst met reisagenten in heel Vlaanderen die ervaring hebben met het boeken van cruises vind je op www.cruisestyle.be.



Kies voor een binnenkajuit

Voor een binnenkajuit betaal je flink wat minder dan voor een buitenkajuit of een kajuit met een balkon. Op hetzelfde schip en voor dezelfde cruise kan een suite met balkon zelfs tot 8 keer meer kosten dan een binnenkajuit.

Een binnenkajuit is even comfortabel ingericht als een buitenkajuit. Je hebt alleen geen raam. Dat is uiteraard zonde als in Alaska of de Noorse fjorden de mooiste panorama’s aan je voorbij glijden, maar voor bijvoorbeeld een trans-Atlantische cruise waar je soms dagenlang enkel de zee ziet, of voor een cruise waar je vooral ’s nachts van de ene naar de andere haven vaart, maakt het minder uit.



Boek zelf je excursies

Het meest kan je besparen op excursies. Die kan je boeken aan boord van het schip, maar doorgaans zijn die daar (veel te) duur. Maak je bijvoorbeeld een cruise in de Middellandse Zee, dan kan je via www.shorebee.com/nl je uitstappen boeken tegen lokale prijzen. Soms kom je 30 à 40 procent goedkoper uit. 


Trek op eigen houtje de stad in

Een trip met een professionele gids heeft als voordeel dat je geen tijd verliest. Maar op een cruise is er niemand die je verplicht om deel te nemen aan een of meer georganiseerde excursies. Met een goede voorbereiding vind je vast ook zelf je weg. Neem een taxi of een bus, of ga simpelweg te voet.



Boek tijdig, of wacht op een last minute

Om het beste tarief te krijgen, boek je een cruise een jaar of langer vooraf. Hoe vroeger je boekt, hoe minder je betaalt. Maar soms zijn er ook lastminuteboekingen mogelijk. Wie zich op korte termijn kan vrijmaken, kan met een last minute dikwijls een koopje doen.   

Interessante promoties vind je bijvoorbeeld op www.atccruises.be en www.cruiseplus.be. Je kan zelf intikken welk budget je hebt, en dan gericht zoeken. Kijk wel altijd goed op welke soort kajuit het koopje slaat, en controleer ook goed wat al dan niet in de prijs is begrepen (havengelden, vluchten, fooien…).   



Overweeg een herpositioningscruise

Hoewel er het jaar rond promoties zijn, springen lente en herfst eruit. In oktober-november verlaten tientallen schepen de Middellandse Zee, om koers te zetten naar zonniger vaargebieden zoals de Caraïben, de Arabische Golf, de Indische Oceaan, of Zuid-Amerika. In maart-april zakken ze dan weer af richting Europa. Deze herpositioneringscruises duren soms een twintigtal dagen en meren aan in minder steden dan gebruikelijk is. Daardoor moeten de schepen minder haventaksen betalen, en kunnen ze een aantrekkelijke totaalprijs aanbieden.





Informeer naar specifieke kortingen

Vooral Amerikaanse cruisemaatschappijen geven soms fikse kortingen voor senioren (soms al vanaf 55 jaar). Bij andere krijg je een prijsvermindering als je student bent. Informeer je bij je reisagent en/of op het  internet.

Bijna alle cruisemaatschappijen bieden heel interessante voorwaarden voor kinderen aan (soms tot 18 jaar). Vaak is het ‘cruisegedeelte’ zelfs helemaal gratis.


Ga met zijn tweeën

Het businessmodel van de meeste rederijen is gebaseerd op twee personen per hut. Wie als alleenstaande op cruise gaat, moet een toeslag betalen, soms tot 100%. Op zo’n schepen neem je dus beter een vriend(in) mee. Gelukkig begint men sinds kort rekening te houden met singles. Norwegian Cruise Line en Fred Olsen Cruises bijvoorbeeld hebben speciale hutten voor alleenreizenden.

 

Boek je volgende cruise tijdens je huidige cruise

Veel cruisemaatschappijen proberen je te overhalen om nog eens met hen op cruise te gaan. Dat doen ze door aan boord kortingen aan te bieden die je aan wal niet meer krijgt.

 




Ga buiten het hoogseizoen

Ook voor een cruise fluctueren de prijzen naargelang het seizoen. Je betaalt meer in het hoogseizoen of tijdens schoolvakanties. Toch wil dat niet zeggen dat je (klein)kinderen op cruise meenemen een onmogelijke zaak is. Bij MSC en Costa reizen kinderen tot 18 jaar gratis mee (uitgezonderd taksen en vluchten) als ze een hut delen met de (groot)ouders.


Laat je verwennen als het schip in de haven ligt 

Wil je jezelf voor weinig geld eens extra laten verwennen? Lees dan aan boord de scheepskrant waarin promoties en andere initiatieven worden aangekondigd. Op sommige schepen is een wellnessbehandeling of een massage een flink stuk goedkoper op dagen dat het schip in de haven ligt aangemeerd.   



Opletten met internetten

Op veel schepen kan je internetten en je mails checken in een specifieke ruimte, op andere kan je inloggen op een draadloos netwerk. Besef wel dat de verbindingskost zeer snel aandikt en dat de snelheid soms traag is. Je checkt beter je mails aan wal op een gratis hotspot.


Boek de vluchten en de cruise afzonderlijk

Soms kan het interessant zijn om zelf de vluchten en de cruise afzonderlijk te boeken. Maar opgelet: ook de transfers tussen luchthaven en cruisehaven moeten worden betaald. Vertrekt je cruise bijvoorbeeld vanuit Miami of Tampa, dan overnacht je daar best al de avond vooraleer je inscheept. Als je alles zelf regelt, heb je bovendien geen verhaal als je vlucht wordt geschrapt. 


‘All in’ is niet altijd ‘all included’   

Alleen de ultraluxueuze schepen (genre SeaDream Yacht Club) zijn echt all-in. De overige cruises bieden eerder een soort 'volpensionformule' aan. Daarin zitten water, (ijs)thee en koffie tijdens de maaltijden, en ook alle theatershows, livemuziek en animatie overdag zijn inbegrepen. Voor andere dranken (cola, bier, wijn, cocktails...), de specialiteitenrestaurants, kapper, massages en de excursies moet je (soms vrij veel) bijbetalen. Ook een bezoek aan de spa, internetgebruik en casino-uitgaven zijn extra te betalen.

Ook (meestal) niet inbegrepen zijn de ‘fooien voor het boordpersoneel’. Elke rederij hanteert hiervoor een eigen formule. Op sommige schepen moet je het fooiengeld in een paar enveloppen deponeren: één voor de hoofdober, één voor de ober die je bedient, en één voor je kajuitbediende. De bedragen worden je enkele dagen voor het ontschepen discreet maar duidelijk medegedeeld. Het fooiengeld is een essentieel onderdeel van het inkomen van de bemanning (en die zijn met veel, zie foto hiernaast). Gun hen dat, want de bemanningsleden doen hun uiterste best!

We hebben het op cruises al meegemaakt dat tafelgenoten een lege enveloppe afgaven. Netjes is dat niet. Steeds meer maatschappijen stappen daarom af van het systeem van envelopjes en rekenen een forfaitair bedrag aan, bijvoorbeeld 8 à 10 euro of 10 à 12 dollar per persoon per dag. Voor kinderen in dezelfde kajuit is dat minder, bijvoorbeeld 6 euro. Op het einde van de reis komt het fooiengeld automatisch op je boordrekening.

Soms is het mogelijk dat je het bedrag van de fooien al bij de reservatie betaalt, als onderdeel van de prijs van de cruise. Vraag dat na bij je reisagent of rechtstreeks bij de rederij.




Een antwoord op de 15 meest gestelde vragen van wie nog nooit heeft gecruised?

Lees meer>


Heb je ook een cruisetip? Deel hem via info@cruisetips.be