Als er één landschap speciaal ontworpen lijkt te zijn voor een cruise, dan zijn het wel de Noorse fjorden. Bergtoppen met eeuwige sneeuw, pittoreske dorpjes, honderden meter hoge watervallen … Met de auto schiet je door het ruwe berglandschap niet erg op, en bovendien is Noorwegen een duur land als je op eigen houtje reist. Eten, hotels, brandstof, veerboten, veel taksen: het loopt allemaal snel op. Een cruise is dan ook dé manier om de 1.800 kilometer lange kust van Noorwegen te ontdekken: het varend hotel brengt je van fjord naar fjord, en voert je ondertussen door een onovertrefbaar decor van bergen en watervallen. De meeste cruises naar het Noorse fjordenlandschap varen in de lente en zomer, met juni als topmaand omwille van de midzomernacht. Maar ook in andere seizoenen is een fjordencruise een unieke belevenis.
Alesund is de uitvalsbasis voor de beroemdste van alle fjorden, de Geirangerfjord. Net als veel andere Noorse steden is Alesund een stad die leeft van de visserij. Vlakbij de haven vind je een vissersmuseum.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Aan de Stornespiren-Prestebryggapier, in het centrum van de stad.
Het zien waard
Opvallend zijn de vele art-decogebouwen. Na een grote brand in 1904 zijn de meeste gebouwen in deze stijl heropgebouwd.
Vanaf de Aksla-heuvel heb je een prachtig panoramisch uitzicht en zie je ook nog enkele houten boerderijen van voor de brand.
Åndalsnes is een kleine stad in de Romsdalsfjord, aan de monding van de Raumarivier die door de vallei van Romsdal stroomt. In de zomer rijdt er een stoomlocomotief tussen Åndalsnes en Bjorli. Waar meren de cruiseschepen aan?
In het centrum van de stad.
Het zien waard
Åndalsnes is het uitgangspunt voor de beruchte, 18 km lange Trollstigen-weg, met zijn talrijke haarspeldbochten en een stijgingspercentage van 12%. Bezienswaardig is Noorwegens klimmuseum en de Staafkerk van Rødven, met een schip en zuidportaal uit de 13de eeuw.
Bergen is bekend om zijn haven, fjorden, gletsjers en vooral… zijn bergen.
Waar meren de cruiseschepen aan?
De meeste schepen leggen aan langs de Skoltegrunnskaien in het noorden van Bergen, grotere cruiseschepen worden afgeleid naar de Dokkeskjaerskaien, ten zuiden van de stad. Beide terminals liggen op een kleine kilometer van de eerste bezienswaardigheden.
Het zien waard
Bergen wordt ook wel eens de stad tussen de Zeven Bergen genoemd. Bijna alle toppen zijn bereikbaar met een kabeltrein. Zo kan je bijvoorbeeld naar de 643 meter hoge top van de Ulriken, de hoogste berg van Bergen. Boven op de Ulriken is er een café waar je kan genieten van een prachtig panorama.
Flam is niet groot, het is eerder een dorp. Het ligt in de Aurlandsfjord, een zijarm van de Sognefjord, aan de Weg van Avontuur, een regio met prachtige bergen, gletsjers en watervallen.
Waar meren de cruiseschepen aan?
In de haven, vlakbij het centrum. Als daar geen plaats meer is (wat kan gebeuren in het hoogseizoen, er meren hier ruim 180 cruiseschepen aan) zal je met tenders aan wal gebracht worden.
Het zien waard
Met een boemeltreintje kan je naar het 800 meter hoger gelegen Myrdal. Onderweg wordt een aantal keer gestopt aan watervallen.
Let op: Flam is door de uitstekende Amerikaanse website cruisecritic.com, uitgeroepen tot 1 van de 7 cruisehavens waar je niet meer dan 1 keer moet komen (omdat er buiten die treinrit absoluut niets te beleven valt). De andere 6 ‘verkozen’ havens vind je hier >>>
De Folgefonna is de meest zuidelijke gletsjer van Noorwegen. Het Folgefonna Nationaal Park ligt tussen de Hardangerfjord en de Sørfjord.
Waar meren de cruiseschepen aan?
In Rosendal in de Hardanger Fjord.
Het zien waard
Deze regio is sinds 2005 een Nationaal Park. De ijsmassa heeft een oppervlakte van zo’n 205 km2. Het nabijgelegen Jondal en Folgefonna zijn bij de Noren populair omdat er in de zomer geskied kan worden.
Geiranger is een klein stadje in de buurt van de Geirangerfjord (zie hieronder). Vanaf Geiranger kan je de veerpont naar Hellesylt nemen.
Waar meren de cruiseschepen aan?
De passagiers worden met tenders aan wal gebracht.
Het zien waard
Het landschap is adembenemend.
Je kan ook een excursie boeken naar een Noorse bergboerderij waar rendieren, koeien en schapen worden gefokt.
Een van de hoogtepunten van vele cruises naar het noorden is de Geirangerfjord, allicht de bekendste en meest bezochte fjord van Noorwegen.
Waar meren de cruiseschepen aan?
De passagiers blijven ofwel aan boord om te genieten van het uitzicht, ofwel worden ze in Geiranger of in Hellesylt met tenders aan wal gebracht.
Het zien waard
De indrukwekkende watervallen die alle een naam hebben gekregen. Zo vind je hier de ‘Syv Søstrene’ (De zeven zusters), ‘Brudesløret’ (Bruidssluier) en de ‘Friar’ (Vrijer).
Deze fjord is ‘slechts’ een 15 kilometer lange arm van de enorme Storfjord, maar het is wel een van de meest indrukwekkende die je in Noorwegen kan vinden.
Sinds 2005 staat de Geirangerfjord samen met de Nærøyfjord, op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Vaak vertrekken van hieruit excursies naar het Dalsnibba-uitzichtpunt.
De Hardangerfjord ligt zo’n 45 kilometer ten oosten van Bergen. Met 179 kilometer is de Hardangerfjord de op één na langste van Noorwegen. Deze fjord is 725 meter diep. Vanwege de vele fruitbomen die hier staan, wordt de Hardangerfjord ook wel de ‘tuin van Noorwegen’ genoemd.
Waar meren de cruiseschepen aan?
In het centrum van Eidfjord, helemaal op het einde van de Hardangerfjord.
Het zien waard
Prachtige natuur: de fjord ligt in de buurt van het Folgefonna National Park, met zijn beroemde Folgefonna-gletsjer.
Eidfjord zelf is een klein dorpje, waar niet echt iets te beleven valt.
Hellesylt, in het zuidwesten van Noorwegen, wordt gekenmerkt door de ongerepte natuur en het uitgestrekte landschap. Behalve de veerverbinding met Geirangerfjord heeft Hellesylt niet echt veel te bieden.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Er is hier een grote nieuwe pier gebouwd zodat zelfs de grootste cruiseschepen nu kunnen aanmeren. Op wandelafstand van het stadje.
Het zien waard
Met de pont ben je binnen een uur in het prachtige natuurgebied Geiranger. Tijdens deze tocht zie je talrijke watervallen zoals de Brudesloret (de bruidssluier) en de ‘Syv Søstrene’ (de zeven zusters).
Nog steeds (maar hoelang nog?) zijn er in de buurt van de fjorden gletsjers te vinden. De Jostedalbreen (breen = gletsjer) is zeker de bekendste. Hij is ook de grootste gletsjer van het Europese continent.
Waar meren de cruiseschepen aan?
In de haven van Skjolden op het einde van de Sognefjord of in Olden in de Nordfjord waar de pasagiers met tenders aan wal worden gebracht.
Het zien waard
Schitterend natuurgebied, dat in 1991 werd uitgeroepen tot Nationaal Park, zodat niet alleen de Jostedal maar ook andere gletsjers worden beschermd. Het grenst aan het natuurreservaat Nigardsbreen, dat is vernoemd naar de gelijknamige gletsjer.
De stad Kristiansund bestaat uit vijf eilandjes. Tijdens het tijdperk van de Vikingen hebben hier belangrijke gevechten plaatsgevonden.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Aan een kade vlakbij het centrum.
Het zien waard
Ter ere van de strijd om Rastakalv, waarbij de Noorse koning betrokken was, werd er een monument opgetrokken op de plek waar het gevecht heeft plaatsgevonden.
Bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben veel authenticiteit van Kristiansund verloren doen gaan. Het eilandje Innlandet is het minst verwoest. Ook het oude vissersdorpje Grip is een bezoekje waard.
De Lysefjord is een populaire plek voor cruises. De naam betekent ‘lichtfjord’, wat waarschijnlijk komt van de lichte kleur van het graniet op sommige plekken in de fjord. De Lysefjord is bijna 42 km lang en zo’n 500 meter diep. Net als alle andere fjorden in Noorwegen werd deze fjord gevormd gedurende de laatste IJstijd, toen de gletsjers begonnen te smelten.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Vaak blijven de schepen gewoon een tijdje in de fjord liggen, om de passagiers te laten genieten van het uitzicht. Als er aangemeerd wordt, is dat in de haven van Stavanger, vlakbij het stadscentrum. Met kleinere boten kan van daaruit de fjord bezocht worden.
Het zien waard
De belangrijkste toeristische attractie van Lysefjord is de Prekestolen (of Preekstoel), een klif die 605 meter boven de Lysefjord uit torent. De bovenkant van dit opmerkelijke plateau meet ongeveer 25 bij 25 meter en is nagenoeg vlak. Opgelet: er staat geen hek bij de rand. Vanaf de Prekestolen kijk je direct de Lysefjord in, waardoor je een adembenemend uitzicht hebt. Om bij dit prachtige uitzicht te komen, heb je wel een stevige wandeling van ongeveer 2 uur heen en 2 uur terug voor de boeg.
Een andere beroemde berg in de Lysefjord is de Kjerag, soms ook Kiragg genoemd. Hij is 1.110 meter hoog en heeft een grote aantrekkingskracht op basejumpers. Je vindt er ook de Kjeragbolten, een 5 m³ grote steen die tussen twee rotsen is ingeklemd, op een hoogte van bijna 1.000 meter boven de fjord. Volgens een plaatselijke legende is de steen een trol die versteende toen het daglicht op hem viel. Kjerag herbergt ook een beroemde waterval, de Kjeragfossen. Hier stort het water zo’n 715 meter naar beneden.
Molde is gelegen tegen een beschutte helling aan de Romsdalsfjord, zo’n 85 km ten zuiden van Kristiansund en op dezelfde afstand te noorden van Alesund.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Op 300 meter van het stadscentrum.
Het zien waard
Molde is bekend als ´Rozenstad´ vanwege de vele rozentuinen die er te vinden zijn. Je hebt er ook prachtige panoramische uitzichten over de met sneeuw beklede bergtoppen aan de zuidelijke kant van de fjord.
Molde ligt bij de bergen waar de Trollstigen doorheen loopt. Dat is een spectaculaire bergroute met elf haarspeldbochten omhoog naar de Stigrøra, op 858 meter boven de zeespiegel.
Iedere zomer vindt in Molde het internationale festival ‘Molde jazz’ plaats. Ook het literatuurfestival ‘Bjørnson Festival’ heeft al wat naam.
Deze zijtak van de immense Sognefjord is slechts 17 kilometer lang, maar is misschien wel de mooiste ter wereld.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Veel schepen blijven gewoon een tijdje liggen in de fjord. Andere meren aan in het havenstadje Flam (zie hierboven) in de Aurlandsfjord, een andere zijarm van de Sognefjord. Van daaruit worden excursies georganiseerd naar de Nærøyfjord.
Het zien waard
De prachtige natuur en de indrukwekkende bergen. Sinds 2005 staat deze fjord (samen met de Geirangerfjord) op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Sommige bergen in de fjord zijn 1.700 meter hoog, terwijl de fjord zelf vrij smal is. Vanaf zowel het cruiseschip als vanaf de diverse wandelpaden zie je prachtige wilde begroeiing.
De naam Nærøyfjord komt van ‘Njord', volgens de Noorse mythologie de god van het zeemanschap en de zeilkunsten.
Helemaal in het Noorden, voorbij de fjorden, ligt Honningsvåg. Daar ben je nog slechts 35 kilometer verwijderd van de Noordkaap, die traditioneel wordt gezien als het noordelijkste puntje van het vasteland van Europa.
Waar meren de cruiseschepen aan?
In Honningsvåg kunnen vijf cruiseschepen tegelijk aanmeren, op 5 minuutjes te voet van het stadscentrum.
Het zien waard
In Honningsvåg zelf is niet veel te beleven. Maar de natuur aan de Noordkaap is indrukwekkend: zowel het landschap en de zee, als de hemel met de al dan niet ondergaande zon. Want in de zomermaanden verdwijnt de zon hier 77 dagen lang niet onder de horizon.
Deze fjord is 106 kilometer lang en heeft net als veel andere grotere fjorden diverse grote zijarmen. Hij loopt van de Jostedal-gletsjer tot aan de Atlantische Oceaan.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Veel cruiseschepen blijven gewoon een tijdje liggen in de fjord. Andere brengen de passagiers met tenders aan wal in het kleine stadje Olden (zie hieronder) van waaruit excursies worden georganiseerd.
Het zien waard
De prachtige natuur: de fjord, de bergen, gletsjers (vooral de Briksdalbreen), watervallen, bossen…
Weetje: uit archeologische vondsten blijkt dat hier al mensen woonden voordat de Vikingen zich hier hebben gevestigd.
Olden is een klein dorpje in de Innvikfjord, een zijarm van de Nordfjord.
Waar meren de cruiseschepen aan?
De passagiers worden met tenders aan wal gebracht.
Het zien waard
De prachtige natuur: de fjord, de bergen, gletsjers… De grootste bezienswaardigheid in de regio is de Briksdalgletsjer.
Wie van outdoor-activiteiten houdt, kan zich hier prima vermaken met wandelen door het Oldedal, zalm en forel vangen in de Odeelv-beek of fietsen naar de gletsjers.
Oslo is met haar uitgestrekte natuurgebieden een van de groenste steden ter wereld.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Vlakbij het centrum van Oslo. Meestal in de buurt van de Akershusstranda, soms iets verder, maar altijd binnen wandelafstand.
Het zien waard
Het herkenningspunt van de stad is het stadhuis met zijn rode bakstenen en zijn opvallende torens. Maak een wandeling door het ‘Vigelandpark’ waar je allerlei beelden van de kunstenaar Gustav Vigeland vindt. Cultuurliefhebbers kunnen terecht in het Munchmuseum, waar het beroemde werk van kunstenaars Edvard Munch en opnieuw Gustav Vigeland te bewonderen zijn. Ook een bezoek aan het Vikingschipmuseum en de Karl Johansgate (hét winkelcentrum van Oslo) mag niet ontbreken.
Let op: de munteenheid hier is niet de euro, maar de Noorse kroon.
De Oslofjord (107 km lang) loopt van noord en zuid en eindigt in Oslo. Deze fjord is heel dicht bevolkt vergeleken met de andere fjorden. Daardoor wordt hij vaak niet meegerekend bij de Noorse fjorden, hoewel hij aan alle voorwaarden voldoet.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Hier wordt niet aangemeerd. Soms blijven de cruiseschepen wel even liggen om de passagiers wat foto’s te laten trekken.
Het zien waard
De Noorse schilder Edvard Munch woonde hier, in Åsgårdstrand. Zijn huis(je) is onder meer te zien op zijn wereldberoemde schilderij ‘De Schreeuw’.
Met 123 km is de Porsangerfjord de vierde grootste fjord van Noorwegen. Hij ligt in het uiterste noorden van Noorwegen, bij Honningsvåg en het eiland Magerøy.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Hier wordt niet aangemeerd, soms blijven de cruiseschepen wel een tijdje liggen. De dichtstbijzijnde cruisehaven is Honningsvåg.
Het zien waard
De prachtige natuur: de fjord, de bergen, gletsjers....
In de fjord ligt het stadje Kistrand, met een mooie, oude houten kerk (te zien vanop het schip).
De Sognefjord, 72 kilometer ten noorden van Bergen, is met zijn 205 kilometer de langste fjord van Noorwegen, en op één na de langste ter wereld. Alleen de Scoresbysund in Groenland is langer (350 kilometer). De Sognefjord heeft diverse zijarmen zoals Lustrafjord, Aurlandsfjord, Lærdalfjord en de beroemde Nærøyfjord (zie daar).
Waar meren de cruiseschepen aan?
Aan de nieuwe pier in Skjolden, helemaal op het einde van de fjord. Op zo’n 700 meter van het centrum.
Het zien waard
De prachtige natuur: de fjord, de bergen, gletsjers, bossen… De zijarmen van de fjord zijn nog mooier dan de Sognefjord zelf.
Het Jostedalsbreen Nationaal Park is van hieruit te bereiken.
De Sognefjord is ook bekend voor de eeuwenoude staafkerken in onder meer Umes en Borgund die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.
Deze grote (vissers)haven ligt in het zuidwesten van Noorwegen, zo’n 200 km ten zuiden van Bergen. Het is de vierde grootste stad van Noorwegen.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Vlakbij het stadscentrum.
Het zien waard
Stavanger was in 2008 samen met Liverpool de culturele hoofdstad van Europa, er is dus zeker wat te zien. Het Stavanger Museum in het oude centrum is een aanrader, net als de Domkerk.
De Noorse fjorden beginnen in deze regio, met onder meer de Lysefjord (zie hierboven).
De Storfjord ligt in het zuidwesten van Noorwegen en is ongeveer 110 kilometer lang. Een van de zijarmen van deze fjord is de beroemde Geirangerfjord.
Waar meren de cruiseschepen aan?
In deze fjord wordt niet aangemeerd.
Het zien waard
Ook hier is de natuur uiteraard heel mooi, maar de Storfjord dient eigenlijk vooral als toegangsroute naar de Geirangerfjord.
Dit havenstadje bevindt zich in de Lofoteneilanden, in het noordwesten van Noorwegen.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Schepen tot 200 meter lengte kunnen aanmeren langs de kade in het stadscentrum. Grotere cruiseschepen (dus de meeste) brengen de passagiers met tenders aan wal.
Het zien waard
Svolvaer is een mooie plek, met fraaie vissershuisjes aan de oevers van de fjord en met veel vogelkolonies op de steile rotswanden.
Je kan van hieruit een bezoek brengen aan Nusfjord, het best bewaarde vissersdorpje van Noorwegen, dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.
De bergpieken hier behoren tot de imposantste landschappen van Noorwegen.
Tromsø, ligt boven de poolcirkel, tussen de Lofoten en de Noordkaap en wordt ook de Poort tot de Arctische wateren genoemd. Dit was vroeger een belangrijke haven voor walvisvaarders, zeehondenjagers en ontdekkingsreizigers (Amundsen, Nansen en vele anderen). Nu nog vertrekken vanuit Tromsø veel poolexpedities.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Het Prostnesetdok van Hurtigruten (en kleinere cruiseschepen) ligt pal in het centrum, andere cruiseschepen leggen aan op zo’n 4 km afstand, aan het Breivikadok. Een (shuttle)bus of taxi zal dus nodig zijn.
Het zien waard
Je kan hier het Poolmuseum bezoeken of het Polariacentrum met interessante tentoonstellingen en een spectaculaire film over poolgebieden.
Ook de architecturaal originele IJszeekathedraal van Tromsø is een bezoek waard.
Trondheim is de derde grootste stad van Noorwegen in het westen van het land, aan de Trondheimfjord. De stad was al belangrijk voor de Vikingen en in de middeleeuwen voor de pelgrims.
Waar meren de cruiseschepen aan?
De recente cruiseterminal ligt op iets meer dan een kilometer van het stadscentrum.
Het zien waard
De Nidaroskathedraal, de oude brug en de botanische tuin (de meest noordelijke ter wereld) zijn zeker een bezoekje waard.
Ook interessant zijn het Trondhjems Kunstmuseum en het Trondhjems Sjøfartmuseum (scheepvaartmuseum).
Net als Alesund (zie daar) heeft Trondheim veel te lijden gehad onder een brand in 1904. Hierdoor zijn er nog maar een paar oude stadsdelen uit de 18de en 19de eeuw te zien.
De 130 kilometer lange Trondheimsfjord is de derde langste fjord van Noorwegen. Hij is vooral bekend vanwege de diverse rivieren die hierin uitmonden en waarin, volgens kenners, de beste zalmen uit Noorwegen zwemmen.
Waar meren de cruiseschepen aan?
In de haven van Trondheim.
Het zien waard
Voor de visliefhebbers: de rivieren Gaula (in Melhus, ten zuiden van Trondheim), Stjørdalselva (in Stjørdal), Orkla (in Orkdal) en Verdalselva (in Verdal).
Aan het einde van de fjord liggen talloze eilandjes. In 2000 ontdekten wetenschappers hier grote koudwaterkoraalriffen.
Naar het noorden: vanuit welke havens kan je vertrekken? Lees meer >>>
Naar de Baltische staten? Lees meer >>>
Home > Cruisetips > Cruiseroutes > Rederijen en schepen > Riviercruises > Reportages > Nieuws >
copyright cruisetips.be