Nieuwe cruiseschepen in de vaart in 2022

Niet alleen het cruisen zelf heeft door corona een moeilijke periode achter de rug, ook de bouw van nieuwe cruiseschepen heeft veel vertraging opgelopen. Maar nu komt het ene na het andere nieuwe schip in de vaart.

Wat opvalt is dat de meeste cruiseschepen alweer groter en luxueuzer worden, en dat er zowel steeds meer activiteiten aan boord aangeboden worden als excursies aan land. Bij enkele rederijen worden ook de vaarroutes nog spectaculairder. Enkele schepen die al in 2021 opgeleverd moesten worden kwamen pas in 2022 in de vaart, en andere die voor 2022 voorzien waren, zullen pas dit jaar hun eerste reis maken.


Holland America Line: MS ROTTERDAM

De MS Rotterdam hebben we hier al eerder besproken (zie hieronder). Het schip werd gebouwd in Italië en is een zusterschip van de Koningsdam en de Nieuw Statendam. De maidentrip van de MS Rotterdam ging door in oktober 2021, vanuit Amsterdam over de Atlantische Ocean naar Florida vanwaar heel de winter cruises in de Caraïben worden georganiseerd. In de lente van 2022 keert het schip terug naar Nederland voor een cruiseseizoen in Europa.

De Rotterdam biedt plaats aan 2.650 passagiers.

Net als de andere schepen van deze serie beschikt de Rotterdam over de populaire Pinnacle Class voorzieningen en andere innovaties, waaronder het 270-graden scherm in World Stage, een Lincoln Center Stage, BB King’s Blues Club en Rolling Stone Rock Room.

Meer info: www. hollandamerica.com


MSC SEASHORE

In oktober 2021 werd ook de MSC Seashore van rederij MSC Cruises opgeleverd, een zusterschip van de MSC Seaside en de MSC Seaview. De Seashore begon zijn carriere in de Middellandse Zee (Genua, Napels, Sicilië, Malta, Barcelona en Marseille) en stak daarna de Atlantische Oceaan over naar de Caraïben voor het winterseizoen.

Het schip biedt plaats aan 5.400 passagiers.

De MSC Seashore is 16 meter langer dan zijn zusterschepen en heeft daardoor nog grotere restaurants en meer oppervlakte voor het casino, winkels en entertainment. Niet minder dan 703 m2 is gereserveerd voor kinderen.

Dit schip heeft een krachtigere motor dan de Seaside en de Seaview, maar is toch één van de meest milieuvriendelijke schepen op zee met een reductie van 98% van de uitstoot van zwaveloxide (SOx) en 90% van stikstofoxide (NOx). De MSC Seashore is uitgerust met diverse energiebesparende installaties en met een innovatief afvalwaterzuiveringssysteem.

Foto: de MSC Seashore in Ocean Cay MSC Marine Reserve in de Bahama’s

Meer info: www.msccruises.beRedactie Cruisetips.be, Glenaki Press

Seabourn Venture: ultra-all-inclusive-luxe voor (ultra) begoede, avontuurlijke cruiseliefhebbers

Seabourn Cruise Line is een ‘ultra-luxury’ cruiserederij die zich richt op een exclusief publiek dat in het gewone leven driesterrenrestaurants frequenteert en in vijfsterrenhotels de beste kamer reserveert. En dat een beetje avontuurlijk is aangelegd.

De Seabourn Venture, het nieuwste schip, doet het ultra-luxueuze imago van deze rederij alle eer aan. Het peil van de gastronomie en de persoonlijke service aan boord ligt dan ook even hoog als in de beste hotels en restaurants aan land.

De 132 ruime suites (tussen 33 en 130 m2), met een balkon en vaak voorzien van panoramische vensters, bieden alle mogelijke comfort aan de 264 passagiers. De sfeer aan boord is, zoals op alle Seabournschepen, ongedwongen en ontspannen, alsof je op een groot privéjacht vertoeft. Er is vanzelfsprekend een luxueuze Spa, een sauna, bars, vier restaurants …niets ontbreekt.

Aan boord van alle Seabournschepen zijn alle non-alcoholische en geselecteerde alcoholische dranken inbegrepen in de prijs, evenals de fooien en de meeste excursies.


De Seabourn Venture is speciaal voor expedities ontworpen en gebouwd (expeditiecruises worden steeds populairder), en zal dan ook vaak in de noord- en zuidpoolgebieden te vinden zijn, tussendoor ook wel even in de Caraïben en de Amazone.

Uniek bij Seabourn zijn de mogelijkheden op het gebied van watersport: op alle schepen kan je direct vanaf het watersportplatform kanoën, waterfietsen, kajakken of snorkelen. Alle schepen hebben ook mountainbikes en e-bikes aan boord. Op de Seabourn Venture zijn er daarenboven liefst 24 Zodiacs (rubberboten) én … 2 duikboten (voor 6 personen) aanwezig.


De sfeervolle Expedition Lounge op dek 4, is de centrale ontmoetingsplaats van het schip. Hier kunnen de passagiers zich ontspannen met hapje en een drankje en wat bijpraten over hun ervaringen en verwachtingen. Wat op andere cruiseschepen de ‘theaterzaal’ heet, wordt hier ‘Discovery Center’ genoemd. De zaal biedt plaats aan alle gasten en dient voornamelijk voor lezingen door het expeditieteam. Dat team bestaat uit 26 ervaringsdeskundigen: natuurwetenschappers, historici en anderen. Zij bieden deskundige achtergrondinformatie aan over de regio's waarin het schip zich bevindt, en begeleiden waar mogelijk de excursies.

Ook opmerkelijk zijn de ‘landingszones’ van zo’n 60 m² aan stuurboord en bakboord van dek 3 . hier kunnen de passagiers hun laarzen en expeditiekledij opbergen, voor of na een uitstap. Van deze zones is er directe toegang tot het watersportplatform met de Zodiacs, de kajaks enzovoort.


De Seabourn Venture maakte in principe van 11 tot 23 december 2021 zijn maidentrip van Londen naar Tromsø. Daarna volgt een Noorwegen Winter-expeditie, voor de liefhebbers van fjorden, besneeuwde bergen en met wat geluk het poollicht.


Seabourn Cruise Line maakt deel uit van de World’s Leading Cruise Lines van Carnival Corporation, de grootste groep van cruiserederijen ter wereld, waartoe ook Holland America Line, Princess Cruises, Carnival Cruise Line, Cunard Line, Costa Cruises, P&O Cruises en AIDA Cruises behoren.

Info: www.seabourn.com


Redactie Cruisetips.be

COSTA SMERALDA, het eerste cruiseschip van Costa Cruises dat vaart op LNG

Op de Meyer Turku scheepswerf in Finland, werdbijna 2 jaar geleden het nieuwe vlaggenschip van Costa Cruises, de Costa Smeralda, overgedragen aan de rederij. Dit schip wordt aangedreven door LNG (liquefied natural gas), de meest geavanceerde en milieuvriendelijke brandstof die momenteel beschikbaar is.

Schepen die varen op LNG stoten helemaal geen zwaveldioxide meer uit, de uitstoot van fijnstof vermindert met 95 tot 100%, die van stikstofoxide met 85% en de uitstoot van CO2 tot 20%.

Het volgende schip van Costa Cruises op LNG zal de Costa Toscane zijn en komt in 2021 in vaart.

Meer info:www.costacruises.nl.

Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >        Reportages >        Nieuws >---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be