Is wonen op een cruiseschip goedkoper dan in een (rust)huis?

Redactie Cruisetips november 2023

Met dank aan Brittaney Chang, www.businessinsider.nl

 

Is het goedkoper op een cruiseschip te wonen dan in een huis of een rusthuis?

We hebben al enkele keren gelezen, in een of andere krant of ergens op het internet, dat er enkele Amerikaanse gepensioneerde koppels op een cruiseschip wonen in plaats van in een (rust)huis. Omdat dat goedkoper zou zijn én de service veel beter is.

Heel recent verwees ook de Nederlandse website businessinsider.nl naar die mogelijkheid.

 

“Angelyn en Richard bijvoorbeeld, hebben hun huis verruild voor een leven op cruiseschepen die de wereld rondvaren. Angelyn, een voormalige accountant, beweerde zelfs dat het nu goedkoper is dan vroeger. Zo vertelde ze aan CNN: “Dit jaar hebben we geboekt voor 86 cruises met een gemiddelde prijs van 85 euro/dag per persoon, wat de kamer, eten, entertainment, vervoer, fooi, havenkosten en belastingen omvat.”

 

Amerikaanse rusthuizen zijn heel duur

Omgerekend in euro betaal je daar minstens156 euro per persoon per dag (4.745 euro per maand), maar meestal ruim over de 230 tot zelfs 920 euro per dag in Alaska (respectievelijk 7.000 tot bijna 28.000 euro per maand).

Vergelijk dit met de 85 euro per dag (dus zo’n 2.585 euro per maand) op een cruiseschip, en het is duidelijk dat het voor veel Amerikanen inderdaad goedkoper zou zijn om op die manier hun oude dag door te brengen.

 

Zou dat ook het geval zijn voor ons, hier in Vlaanderen?

Volgens recente cijfers kost een rusthuis hier gemiddeld 1.690 per maand of zo’n 57 euro per dag.

Vergelijk dat even met de prijzen van enkele betaalbare cruiserederijen.

Met Costa Cruises kan je trans-Atlantische cruises maken vanaf 45 euro per dag (alles inbegrepen, ook de fooien), cruises via het Suezkanaal naar Dubai of een van de andere Emiraten vanaf 58 euro per dag en cruises op de Middellandse Zee vanaf 65 euro per dag. Bij MSC Cruises is dat respectievelijk 60 euro, 65 euro en 67 euro per dag.

Zoveel meer dan een verblijf in een rusthuis is dat toch echt niet. Misschien eens een jaartje proberen?