Cruisehavens op de Britse eilanden

en IJsland

De meeste cruisereizigers zijn zonnekloppers en verkiezen de Caraïben of de Middellandse Zee, maar er zijn er toch ook heel wat die een voorkeur hebben voor cruises langs historische steden of indrukwekkende landschappen. De cruiserederijen bieden dan ook talrijke cruises aan naar de Baltische staten en steden (lees meer >), de Noorse fjorden (lees meer >) en in mindere mate naar een aantal havensteden op de Britse eilanden (Engeland, Schotland, Ierland, Shetland...).


Cruises naar de Britse eilanden vertrekken meestal vanuit een of andere havenstad op het Europese vastenland (vaak Nederland) soms vanuit Engeland (vooral Southampton) zelf.

Deze reizen worden dikwijls gecombineerd met een bezoekje aan Ijsland en/of enkele Noorse fjorden.

Belgische reizigers kunnen dus best vertrekken vanuit Amsterdam of Rotterdam, soms zelfs vanuit Zeebrugge. De populairste cruisehavens in het Verenigd Koninkrijk hebben we van het zuiden naar het noorden gerangschikt.


Vertrekhavens

Amsterdam 

Talrijke rederijen waaronder Holland America Line, Royal Caribbean, Celebrity, Costa, Ponant en Tui Cruises (Mein Schiff) doen regelmatig de haven van Amsterdam aan.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruiseterminal ligt aan de Piet Heinkade, op wandelafstand van het centrum (tegenwoordig steeds vaker in IJmuiden. Wanneer je met de trein naar Amsterdam komt om direct naar het cruiseschip te gaan, dan zie je de cruiseterminal liggen aan de achterzijde van het station. Je bent daar te voet op 10 minuten

Amsterdam is, vooral in de zomermaanden, een populaire cruisehaven (meer dan 180 schepen per jaar), hoewel de haven van Rotterdam veel makkelijker bereikbaar is. Eens de nieuwe sluis bij Ijmuiden in 2019 klaar is, zal het aantal cruiseschepen dat de stad aandoet nog fors toenemen.

Het zien waard

Amsterdam is en blijft een wereldberoemde stad, onder meer door de romantische grachten (waarop je een rondvaart kan boeken), de historische gebouwen en prachtige gevels, de walletjes,de Dam, het Vondelpark, de gezellige Albert Cuypmarkt…

Wie zich wil verdiepen in de Nederlandse geschiedenis kan terecht in een van de vele musea. De bekendste zijn het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum en het Anne Frankhuis.


Rotterdam

Rotterdam is een van de grootste en belangrijkste havens van Europa en zelfs van de wereld. De stad dateert nagenoeg volledig van na 1940: in dat jaar werd ze bijna helemaal platgebombardeerd door Duitse bommenwerpers.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Langs de Holland Amerikakade. Je kan over de Europabrug wandelen en komt zo in het stadscentrum. In Rotterdam kunnen ook de allergrootste cruiseschepen, dus de Oasis-categorie van Royal Caribbean International, aanmeren. Uiteraard komen diverse schepen van Holland America Line hier vaak en verder ook Aida Cruises, MSC, Cunard, Norwegian en andere.

Het zien waard

Rotterdam is de enige hoogbouwstad van Nederland. Ook de hoogste toren van Nederland, de Euromast, vind je hier. De stad profileert zich als internationale architectuurstad en biedt ook bezienswaardigheden zoals de Erasmusbrug, Diergaarde Blijdorp en de Kuip, het thuisstadion van voetbalploeg Feyenoord.


Zeebrugge (Brugge)

Zeebrugge wordt steeds vaker aangedaan als tussenstop, door onder meer Norwegian Cruise Line, P & O Cruises, Cunard, Royal Caribbean, Princess, Holland America Line en andere. Een zeldzame keer kan je van hieruit ook vertrekken. Meer daarover vind je op de website van Cruise Port Zeebrugge (www.cruiseschepeninzeebrugge.be).

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruiseschepen meren aan bij de nieuwe cuiseterminal aan de Zweedse Kaai op zo'n 3 kilometer van het centrum.

Het zien waard

Zeebrugge heeft een mooi strand en een maritiem themapark (Seafront), maar wie hier van boord gaat doet dat in 99% van de gevallen met de bedoeling Brugge zelf te gaan  bezoeken.


Cruisehavens op de Britse eilanden


Saint Peter Port (Guernsey)

Saint Peter Port is de hoofdstad van het eiland Guernsey, een van de Kanaaleilanden voor de Franse kust.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De schepen brengen de passagiers met tenders tot aan de Albert Pier. Als het weer het toelaat.

Het zien waard

Het stadje is zeker de moeite waard, met zijn steile smalle straatjes, gekleurde huizen, terrassen en tuinen.

De mooie kerk, Castle Cornet, ligt aan de ingang van de haven.

Je kan hier goedkoop parfum, alcohol en electronische toestellen kopen.

Excursietip op Guersney: de Little Chapel, gebouwd met schelpen, steentjes en scherven.


Dover

Dover is de drukste ferryhaven van Europa, en de tweede drukste cruisehaven van het Verenigd Koninkrijk (na Southampton).

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de grote haven. Het stadscentrum ligt net iets te ver om er te voet naartoe te stappen. Maar de taxi’s zijn niet duur.

Het zien waard

Dover is vooral bekend vanwege de beroemde white cliffs, die je uitgebreid kan bewonderen als je de haven in- of uitvaart.

Het stadscentrum is best aangenaam en Dover Castle, bovenop de krijtrotsen, is zeker een bezoek waard.


Southampton

Southampton is de grootste havenstad en de belangrijkste cruisehaven van het Verenigd Koninkrijk. De stad is vooral bekend omdat in 1912 van hieruit de Titanic vertrok, maar er woonden ook een aantal bekende mensen zoals Willem de Veroveraar, Henry V, William Shakespeare, Isaac Watts en Jane Austen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er zijn hier 4 cruiseterminals, alle binnen wandelafstand van het oude stadscentrum.

Het zien waard

De middeleeuwse stadsmuren zijn nog voor een groot deel bewaard en het oude centrum is gezellig om in rond te wandelen.

Een bezoekje waard (zeker als het zou regenen): het maritiem museum.Portsmouth

Belangrijke havenstad in het zuiden van Engeland zo’n 30 kilometer van Southampton, tegenover het Isle of Wight.

Door de nabijheid van Southampton (de drukste cruisehaven van het Verenigd Koninkrijk) wordt Portsmouth niet zo vaak aangedaan door cruiseschepen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de nieuwe cruiseterminal, op wandelafstand van het stadscentrum.

Het zien waard

De grote historische slagschepen in de bekende Historic Dockyard.

De Spinnaker Tower vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving.

Het D-Day Museum.Portland Harbour

Portland Harbour, is de haven van de stad Weymouth in het zuiden van Engeland, zowat halfweg tussen Portsmouth en Plymouth. De grote natuurlijke haven is mooi gelegen in een inham van Portland (schier)eiland. In 2012 vond hier het Olympisch zeiltoernooi van de Olympische Spelen van Londen plaats.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de industriële haven Portland Harbour. Met een taxi of shuttle kan je naar de stad Weymouth.

Het zien waard

Het mooie haventje en het strand.

Het Nothe Fort.

Voor de tuinliefhebbers: de Greenhill Gardens.


Plymouth

Belangrijke en mooi gelegen havenstad (met marinehaven) in het zuidwesten van Engeland. Er vertrekken van hieruit ook veerboten naar Roscoff (Bretagne) en Santander(Spanje).

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de moderne cruiseterminal langs de Milbay Docks, in de indrukwekkende natuurlijke haven gevormd door de Plymouth Sound. Het centrum ligt op iets meer dan 2 km.

Het zien waard

Je vindt hier nog talrijke mooie historische gebouwen zoals het Crownhill Fort, de Royal Citadel, Charles Church…

Ook heel wat prachtige Engelse tuinen (Saltram Gardens, Elizabethan Gardens).

De Plymouth Hoe (groot rad).Falmouth (Engeland)

De haven van Falmouth, in het zuidwesten van Engeland, is een van de grootste natuurlijke diepwaterhavens ter wereld en de delta van de rivier de Fal bevindt zich in een Area of Outstanding Natural Beauty, met talrijke kreken en beboste kustlijnen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de County Wharf op 15 minuten te voet van het stadscentrum.

Het zien waard

In Falmouth zijn er wat winkels met regionale producten en aan de Discovery Quay vind je het bekroonde Nationale Scheepvaartmuseum.

De stad is vooral goed gelegen om op verkenning te gaan doorheen Cornwall. Bezienswaardigheden als Land’s End, Eden Project, Lanhydrock en Trellissick Gardens liggen in de omgeving.


St. Mary’s (Scilly-eilanden)

St. Mary's is het grootste eiland van de Scilly-eilanden (ten zuidwesten van Cornwall, Engeland) en het grootste stadje op dat eiland heet Hugh Town.

De gewezen Britse premier Harold Wilson woonde de laatste jaren van zijn leven op St. Mary's, en is hier ook begraven.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De passagiers worden hier met tenders aan wal gebracht in Hugh Town.

Het zien waard

In de omgeving liggen zo’n 2.000 wrakken van schepen die op de rotsen gelopen zijn.

Mooie landschappen, met veel bloemen, en talrijke rustige strandjes.


Harwich

Harwich, ligt aan de oostkust van Engeland, niet ver van Ipswich, zo’n 110 km van London.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruiseterminal ligt dicht bij het centrum. Deze cruisehaven wordt aangedaan door Holland America Line, Celebrity en Royal Caribbean.

Het zien waard

Er is hier weinig te zien of te beleven: een klein strand, een vuurtoren, een fort en een scheepvaartmuseum.
Milford Haven (Wales)

Grote natuurlijke haven aan de monding van de Milford Haven, niet ver van Pembroke. Dit was lang een belangrijke militaire haven, nu is er veel industrie.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De passagiers worden hier met tenders aan wal gebracht.

Het zien waard

In het stadscentrum vind je nog wel wat mooie gebouwen en een interessant museum (Milford Haven Heritage & Maritime Museum) maar je kan hier best een uitstap maken naar het mooie Pembrokeshire Coast National Park.Fishguard (Wales)

Stadje in de Cardigan Bay aan de Ierse Zee, vooral bekend als vissershaven (haring).

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de cruiseterminal op 1.5 km van het centrum van Fishguard.

Er is van hieruit een ferryverbinding met Rosslare Harbour in Ierland.

Het zien waard

Er worden hier veel natuur- en wildlife-excursies aangeboden. Het landschap is prachtig met veel wilde bloemen en je ziet hier ook talrijke zeevogels, zeehonden, papegaaiduikers en soms bruinvissen en dolfijnen.

Fishguard zelf is vrij toeristisch, vooral dankzij het mooie haventje.


Holyhead (Wales)

Holyhead ligt in het noordwesten van Wales, op ongeveer dezelfde hoogte als Dublin in Ierland. De stad ligt op een eilandje dat met een brug verbonden is met het grotere en bekendere eiland Anglesey.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de nieuwe cruiseterminal, op minder dan 1 km van het stadscentrum.

Er is van hieruit een ferryverbinding met Dublin.

Het zien waard

South Stack Lighthouse (vuurtoren).

De St. Cybikerk.


Waterford (Ierland)

Stad in het zuidoosten van Ierland die werd gesticht door de Vikingen rond het jaar 800. Tijdens de Middeleeuwen was dit de tweede grootste en belangrijkste stad van het land, na Dublin. Nu is het de 6de grootste en uitsluitend nog bekend van de kristallen producten die er gemaakt worden.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Kleinere schepen kunnen in het centrum van Waterford terecht, grotere (tot 210 m lengte) meren aan in Belview Port op 6,5 km afstand. De meeste cruiseschepen zijn echter nog langer (300 m en meer) en brengen hun passagiers met tenders aan wal in de pittoreske haven van Dunmore East, op 20 km afstand. Als je de stad wil bezoeken zal je dus transport moeten voorzien.

Het zien waard

Het House of Waterford Crystal, waar door ambachtslieden met traditionele methodes de mooiste producten worden gemaakt.

De Christ Church Cathedral, drie musea in de 'Viking Triangle': Reginald’s Tower met het Viking Museum, Bishop's Palace Museum en Medieval Museum en Dungarvan Castle.

Bij mooi weer is ook het strand een bezoekje waard.Liverpool

Het voetbalteam is bekender dan de stad (googel de naam ’Liverpool’ maar eens) die in het noordwesten van Engeland ligt, aan de Merseyrivier die uitmondt in de Ierse Zee.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de nieuwe cruiseterminal langs de Princes Parade, vlakbij het stadscentrum.

Het zien waard

Heel het oude havengebied (Unesco Werelderfgoed).

Alles wat met de Beatles te maken heeft: Tour The Beatles Story, Albert Dock, Cavern Club…

Het stadhuis, de Anglican Cathedral en de Metropolitan Cathedral zijn ook een bezoekje waard.

Voor de voetballiefhebbers: de stadions van Liverpool FC (Anfield) en Everton (Goodison Park).


Douglas (eiland Man)

Douglas is de hoofdstad van het eiland Man in de Ierse Zee. De naam verwijst niet naar een of andere persoon maar naar de twee rivieren die hier samenkomen: de Dhoo en de Glass.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de Douglas Promenade, op wandelafstand van het stadscentrum.

Het zien waard

Het geboortehuis van de gebroeders Gibb (de Bee Gees) in St. Catherines’s Drive.

De paardentram.

Het mooie Gaiety Theatre.


Newcastle (upon Tyne)

Newcastle upon Tyne, meestal afgekort tot Newcastle, ligt in het noordoosten van Engeland, niet zover van de grens met Schotland.

Weetje: de stad werd gesticht door de Romeinse keizer Hadrianus.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de Royal Quays Marina. Om in het stadscentrum te geraken zal je een taxi of shuttle moeten nemen.

Het zien waard

Enkele historische gebouwen zoals de Victoria Tunnel, Newcastle Castle, Grainger Town en heel de Quayside.

De Gateshead Millenium Bridge.

Het MetroCentre zou het grootste winkelcentrum van Europa zijn.Glasgow (Greenock, Schotland)

De grootste stad van Schotland, Glasgow, heeft geen eigen cruisehaven.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Op meer dan 40 km van Glasgow ligt de Greenock Ocean and Cruise Terminal, op de zuidelijke oever van de rivier de Clyde.

Je kan vanuit Greenock in 25 tot 45 minuten met de trein in Glasgow geraken of een excursie boeken op je cruiseschip.

Het zien waard

Bezienswaardig in Glasgow zijn de Glasgow Cathedral en de Botanic Gardens.

Ook interessant: The National Piping Centre (doedelzak-opleidingcentrum en museum), Hunterian Museum and Art Gallery en het Tall Shipmuseum in Glasgow Harbour.

Tip: Glasgow wordt beschouwd als de op één na beste winkelbestemming in het Verenigd Koninkrijk, na Londen. De belangrijkste winkelstraat van de stad is Buchanan Street.

In Greenock zelf kan je de Lyle Hill beklimmen (mooi uitzicht) en/of het McLeanmuseum bezoeken.


Belfast (Noord-Ierland)

Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland, ligt aan de monding van de rivier de Lagan aan de zeearm Belfast Lough, die verbonden is met de Ierse Zee.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Als het begin- of eindpunt van je cruise in Belfast ligt, zal je schip aan de Stormont Wharf aanmeren. Cruiseschepen die gewoon op ‘bezoek’ zijn, meren in het Pollock Dock aan. Er zijn gratis shuttlebussen naar het stadscentrum.

Het zien waard

Het bezoekerscentrum op de scheepswerf Harland and Wolff waar de Titanic gebouwd werd. De kranen Samson en Goliath (respectievelijk 106 en 96 meter hoog) zijn van ver te zien.

De Victoriaanse St. George’s Market: je vindt hier alles, van antiquiteiten tot haaienvlees.

Het Palm House in de Belfast Botanic Gardens, een iconisch stadsbeeld.

De City Hall aan Donegal Square. met prachtige architectuur en veel beeldhouwwerken.

Het Cathedral Quarter: een levendige stadswijk met de St. Anne’s Cathedral en het MAC (Metropolitan Arts Centre).


Dublin (Ierland)

Dublin is de hoofdstad van Ierland en ligt aan de oostkust van het eiland, aan de de rivier de Liffey die via de Dublin Bay, uitkomt in de Ierse Zee. De haven is de grootste zeehaven van het land.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de Alexandra Quay, op 1.5 km van het stadscentrum. Dat is te voet te doen, maar je moet wel door een industrieterrein.

Het zien waard

Het Guinness Storehouse.

De prachtige Dublin Bay.

De Dublin Dockland’s in het oude havengebied tussen Talbot Memorial Bridge en Point Depot, is het hippe deel van de stad.

De ‘Spire of Dublin’ in O’Connel Street: een roestvrijstalen spitse pin van meer dan 120 meter hoog.

Dublin Castle (als je tijd hebt want onmetelijk groot).


Cobh-Cork (Ierland)

In Cobh ligt de cruisehaven van Cork (op 20 km afstand), de bekende stad in het zuiden van Ierland.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Vlakbij het centrum van Cobh.

Weetjes: vanuit Cobh  vertrokken 2,5 miljoen van de zes miljoen Ieren die naar Noord-Amerika emigreerden tussen 1848 en 1950. En de Titanic maakte haar laatste stop in Cobh. In het stadje bevindt zich het Lusitiana Memorial, dat verwijst naar het passagiersschip Lusitania, dat in 1915 op weg naar Cobh tot zinken werd gebracht door een Duitse u-boot. Veel van de opvarenden die het leven lieten zijn in Cobh begraven.

Vanuit Cobh rijdt ieder half uur een trein naar Cork. Je kan daar uiteraard ook met een (shuttle)bus geraken.

Cork ligt aan de rivier de Lee en is een belangrijke Ierse zeehaven (maar dus niet voor cruiseschepen).

Het zien waard in Cork

Red Abbey: het mooiste gebouw dat bewaard is gebleven uit de Middeleeuwen.

St. Mary's Cathedral en St. Finbarre's Cathedral.

De English Market: bestaat al sinds 1788 en zou de beste overdekte markt van Groot-Brittannië en Ierland zijn.

Ook een bezoekje waard: het Blackrock Castle, het Opera House en Fitzgerald's Park in het westen van de stad.


Edinburgh

Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, is een heel mooie stad aan de zuidkant van de Firth of Forth aan de oostkust van het land.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Je hebt hier vier mogelijke aanlegplaatsen: in Rosyth, South Queensferry, Leith en Newhaven. Je zal altijd een taxi of een shuttle tot het centrum moeten nemen.

Het zien waard

Heel het oude centrum van de stad is meer dan de moeite waard, het staat dan ook op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Niet te missen: Edinburgh Castle, hoog boven de stad.

De hoofdstraat ‘Royal Mile’ van het kasteel naar Hollyrood Palace.

Het Scott Monument, ter ere van schrijver Walter Scott (o.a. Ivanhoe).

Tip: als je schip hier in de zomer aanlegt en er lang genoeg blijft, kan je misschien een of andere uitvoering van het wereldberoemde Edinburgh Festival bijwonen. Of, in augustus, naar de Royal Edinburgh Military Tattoo gaan kijken.


Dundee

Deze stad ligt in het oosten van Schotland, zo’n 100 km ten noorden van Edinburgh, aan de Firth of Tay.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Kleinere schepen (tot 240 meter lengte) kunnen vlakbij het stadscentrum aanmeren, maar de meeste cruiseschepen zijn langer en brengen hun passagiers met tenders aan wal.

Het zien waard

Talrijke mooie standbeelden: Desperate Dan, Minnie the Minx, Dragon Statue, Penguin Satue…

Mains Castle in het Caird Park.

Het Discovery Point museum.

De Tay Railbridge (zie foto).

Je kan hier ook dolfijnen en walvissen spotten.


Invergorden (Inverness)

Invergorden ligt aan de oostkust van Schotland, in vogelvlucht zo’n 100 km boven Dundee (langs de weg is dat ruim 240 km). De bekendere stad Inverness ligt op 15 km.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de lange cruisepier in Invergorden. Het centrum van dit stadje ligt vlakbij maar er worden hier vooral excursies naar Inverness (op 30 minuten met de wagen, 50 minuten met de trein) aangeboden.

Het zien waard

In Invergorden kan je eventueel het Naval Museum and Heritage Centre bezoeken of een wandeling maken in de mooie omgeving.

Inverness is een mooie oude stad waar zeker de Greig Street Bridge en de kathedraal een bezoekje waard zijn.

Dé bezienswaardigheid in deze regio is iets dat niet te zien is: het monster van Loch Ness.


Ullapool

Ullapool is en pittoresk visserstadje in de Highlands in het noordwesten van Schotland aan de Loch Broom.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De passagiers worden hier met tenders aan wal gebracht.

Het zien waard

Mooie natuur(parken) in de buurt: Corrieshalloch Gorge, Knockan Crag National Nature Reserve…

Eventueel kan je van hieruit een excursie maken naar Inverness en of Loch Ness (iets meer dan een uur met de wagen).Scrabster (Thurso)

In Scrabster ligt de haven van Thurso, de tweede grootste stad van de Schotse Highlands, helemaal in het noordwesten van het land, vlak onder de Orkneyeilanden.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de Queen Elisabethpier, op wandelafstand (wel meer dan 1 km) van het centrum van Thurso.

Het zien waard (in Thurso)

The Castle and Garden of Mey en het Castlehill Heritage Centre.

Het Caithness Horizons Museum (Caithness is de naam van de regio hier).

De kliffen bij Dunnet Head.Kirkwall (Orkneyeilanden)

Kirkwall is de hoofdstad van de Orkneyeilanden die net ten noorden van het Schotse vasteland liggen. Het stadje kreeg zijn naam doordat de schepen vroeger aanlegden tegen de muur van een kerk (die er nu spijtig genoeg niet meer staat).

Waar meren de cruiseschepen aan?

Kleinere schepen (tot 225 meter lengte) kunnen vlakbij het stadscentrum aanmeren, bij de Haston Terminal, maar de meeste cruiseschepen zijn langer en brengen hun passagiers met tenders aan wal.

Het zien waard

Kirkwall is een mooi oud stadje met een imposante Sint Magnuskathedraal met daarnaast ruïnes van de paleizen van de bisschop en de graaf.

Weetje: in Kirkwall wordt de bekende whisky Highland Park Single Malt bereid. Je kan de distilleerderij bezoeken (of enkele andere).


Lerwick (Shetlandeilanden)

Lerwick is de hoofdplaats van de Shetlandeilanden, ten noorden van Schotland, waartoe de eilanden behoren. Het stadje ligt aan de oostkust van het grootste eiland: Mainland.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Kleinere schepen (tot 205 meter lengte) kunnen vlakbij het stadscentrum aanmeren, maar de meeste cruiseschepen zijn langer en brengen hun passagiers met tenders aan wal.

Met meer dan 25.000 cruisereizigers per jaar is dit een erg drukke haven. Vooral omdat bijna al die cruiseschepen in het zomerseizoen langskomen. Er vertrekken ook veel veerboten uit Lerwick naar Bergen (Noorwegen), Aberdeen (Schotland), Seyðisfjörður (Ijsland), Tórshavn (Faeröer),Kirkwall (Orkney-eilanden) en naar andere Shetlandeilanden.

Het zien waard

Vooral de natuur op de Shetlandeilanden is indrukwekkend (wie de tv-reeks Shetland kent, met inspecteur Jimmy Perez, weet hoe mooi het hier is) maar in Lerwick zelf zijn er ook wat bezienswaardigheden zoals het Shetland Museum, Fort Charlotte, Scalloway Castle en de Clickimin Broch (ruïne).

Let op: zelfs in de zomermaanden wordt het hier niet warmer dan 13 °C.


Tórshavn (Faeröereilanden)

Tórshavn is de hoofdstad van de Faeröereilanden die zo’n 300 km ten noorden van Schotland liggen en 450 km ten zuidoosten van Ijsland. De stad ligt op het eiland Streymoy, en is genoemd naar Thor, de dondergod uit de Noordse en Germaanse mythologie.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de haven op 800 m van het stadscentrum.

Het zien waard

De grootste bezienswaardigheid is de prachtige natuur van de Faeröereilanden.

In Thorshavn: de hoofdstraat, Gongin, met nog veel mooie gebouwen uit de 16de en 17de eeuw.

Het Munkastovanklooster.

Het Koninklijk Pakhuis Leigubuin.

Het Nationaal museum van de Faeröer (Føroya Fornminnisavnið).

De vuurtoren met restanten van een verdedigingsfort.Cruisehavens in Ijsland

Reykjavik (Ijsland)

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en de meest noordelijk gelegen hoofdstad van de wereld. De stad ligt in zuidwest-IJsland aan de Kollafjörðurfjord, een uitloper van de grote baai Faxaflói, ten zuiden van de berg Esja, die de stad tegen de koude wind uit het noorden beschermt.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Kleinere schepen kunnen aanmeren in de Old Harbor in het stadscentrum, maar de meeste schepen leggen aan op zo’n 3 km va het stadscentrum aan de cruiseterminal van de Sundahöfn haven.

Het zien waard

Het Árbæjarsafn Reykjavik Museum: het Ijslandse Bokrijk, met historische gebouwen die je een idee geven hoe de IJslanders vroeger woonden.

De Dómkirkjan: een klein historisch kerkje. Hier werd in 1874 voor het eerst de nationale hymne gezongen.

De eilandjes Viðey en Lundey: een must voor wandelaars. Op Viðey bevindt zich de Imagine Peace Tower (ter nagedachtenis van John Lennon).

De Esja: de berg die hoog boven de IJslandse hoofdstad uittorent, is een populair wandelgebied en biedt vanaf de top een schitterend uitzicht.

De Hallgrímskirkja: de grootste kerk van IJsland en prachtig gelegen op een heuvel boven Reykjavik.

Het Höfðihuis: een mooi en historisch belangrijk gebouw waar tal van staatshoofden op bezoek zijn geweest waaronder Winston Churchill, Marlene Dietrich, Michail Gorbatsjov en Ronald Reagan.

Het Stadhuis van Reykjavik: in een schitterende omgeving en op de eerste verdieping is er een café van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over het meer.


Ísafjörður

Ísafjörður (‘ijsfjord’) ligt in het noordwesten van Ijsland aan de Skutulsfjörður, een zijtak van de fjord Ísafjarðardjúpen, en is de hoofdstad van de regio Westfjorden.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Pal in het stadscentrum. De grootste cruiseschepen brengen hun passagiers met tenders aan wal.

Het zien waard

Prachtige fjorden en gletsjers.

Het beschermd gelegen haventje met vissersboten, veerboten en cruiseschepen door elkaar.

In de stad vind je nog een aantal oude houten huizen zoals Turnhús  en Krambúð.

Het oudste nog bestaande IJslandse huis Tjöruhúsið (1734), in het maritiem museum Byggðasafn Vestfjarða.

Excursietip: het schiereiland Hornstrandir (natuurreservaat).


Akureyri

Deze stad ligt in het noorden van IJsland, helemaal in het zuiden van de grote Eyjafjörður (‘eilandfjord’).

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de haven aan de Oddeyrarbryggjapier, op ongeveer 1 km van het stadscentrum.

Het zien waard

Prachtige fjorden en gletsjers in de omgeving.

In Akureyri zelf: de botanische tuin en het vliegtuigmuseum.

Het eiland Hrísey in de Eyjafjörður.

Je kan hier, met wat geluk, soms walvissen zien.


Húsavík

Húsavík is een kleine havenstad in het noorden van IJsland, aan de oostkust van de mooie Skjálfandibaai zo’n 90 km ten noordoosten van Akureyri.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De schepen gaan hier voor anker en brengen hun passagiers met tenders aan wal.

Het zien waard

Prachtige natuur.

Het (proberen) bekijken van walvissen vanuit vissersbootjes op volle zee.

De mooie houten kerk en het walvismuseum.


Heimæy

Heimaey is een stad én de naam van het enige bewoonde eiland van de Vestmannaeyjareilanden (Westmaneilanden) in het zuidwesten van Ijsland, zo’n 150 km  ten zuidoosten van Reykjavik.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Schepen tot 160 m kunnen hier aanmeren. De meeste cruiseschepen zijn langer en brengen hun passagiers met tenders aan wal.

Het zien waard

De prachtige natuur.

De Staafkerk (een geschenk van Noorwegen).

De Barnaskólischool, het Stadhuis en het Eldheiar Museum.


Eskifjörður

Eskifjörður is een klein havenstadje in het oosten van IJsland, gelegen aan de gelijknamige fjord, die een zijarm is van de veel grotere Reyðarfjörður.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De schepen gaan hier voor anker en brengen hun passagiers met tenders aan wal.

Het zien waard

Prachtige natuur met fjorden en gletsjers.

Het visserijmuseum in een oud pakhuis.
Seyðisfjörður

Kleine havenstad in de oostfjorden van IJsland, op het einde van een fjord met dezelfde naam.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de nieuwe cruiseterminal, op 500 m van het stadscentrum.

Het zien waard

De fjorden en de gletsjers.

Er zijn hier veel watervallen in de buurt, onder andere de mooie Gugufoss (zie foto).

Mooie blauwe kerk in het stadje.


Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >         Reportages >        Nieuws >


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be