De mooiste eilanden en havensteden in de Caraïben deel 2:

Cayo Leventado - Grenada

Meer eilanden en cruisehavens in de Caraïben (in alfabetische volgorde):

ABC-eilanden - Bermuda >        Guadeloupe - Puerto Rico >          Roatan - Virgin Islands >

Cayo Leventado

Cayo Leventado is een schitterend privé-eiland van MSC Cruises (ook andere rederijen beschikken over zo'n droomeiland). Het ligt in een baai in het noorden van de Dominicaanse Republiek (zie hieronder), waartoe het behoort. Ooit werden hier prachtige reclamespots voor Bacardi-rum opgenomen, dat wil al wat zeggen. Dit eilandje heeft geen echte aanlegplaats voor cruiseschepen zodat je in kleine groepjes met de ‘reddingssloepen’ (tenders) aan land wordt gebracht.

Voor heel wat passagiers is dit waarschijnlijk wel het hoogtepunt van hun cruise: op een ongelooflijk mooi strand worden ligstoelen en zonneschermen opgesteld, zodat ze zalig van zon, zee en zand kunnen genieten.


Cayman Islands

De Cayman Islands (Kaaimaneilanden) liggen ten zuiden van Cuba en ten noordwesten van Jamaica. De drie eilanden (Grand Cayman, Cayman Brac en Little Cayman), zijn vooral bekend als belastingsparadijs, maar het blijven natuurlijk mooie Caraïbische cruisebestemmingen.

De Kaaimaneilanden werden ontdekt door Columbus die hen de naam Las Tortugas gaf, vanwege de vele zeeschildpadden die hij zag. Later kreeg de eilandengroep de naam Los Lagartos (+- de Alligators of de Kaaimannen) doordat er blijkbaar nog meer van die dieren voorkwamen. De eerste Engelsman die een voet op de eilanden zette, was Francis Drake in 1586. Hij gaf de eilanden de huidige naam: Cayman Islands.

Vroeger was de economie van de Kaaimaneilanden vooral gericht op het vangen en verwerken van schildpadden. vanaf de 20ste eeuw gingen de eilanden zich met groot succes richten op het toerisme en de bancaire sector. Met een gemiddeld inkomen van 35.000 dollar hebben de eilanden de hoogste levensstandaard van het Caraïbisch gebied.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In het centrum van de hoofdstad Georgetown, op Grand Cayman.

Het zien waard

In George Town zelf is niet veel te zien, behalve veel banken en (luxueuze) winkels.

Het Queen Elizabeth II botanisch park is voor natuurliefhebbers wel een aanrader.

The Seven Mile Beach op Grand Cayman staat internationaal bekend als een van de mooiste stranden ter wereld.

In de zee rondom de eilanden kan je duiken, snorkelen en andere watersporten beoefenen. Cayman Brac is ruwer en rotsachter, eerder geschikt voor ervaren wandelaars. Eventueel kan je daar de Bat Cave bezoeken, grotten met meer dan 30.000 vleermuizen.

Little Cayman is nog vrij ongerept en je kan er nog rustige stranden te vinden. Let op,in het water rondom dit eiland kan je worden verrast door octopussen, schildpadden, adelaarsroggen én haaien.


Costa Maya (Mexico)

Klein badplaatsje aan de Mexicaanse kust, niet ver van de grens met Belize.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In een vrij  nieuwe cruisehaven waar eigenlijk niet veel te zien of te beleven valt. Origineel is wel het zeewaterzwembad in de cruisehaven.

Het zien waard

In het nabijgelegen dorpje vind je wel wat winkeltjes, maar weinig originele producten.

Een mooi strand - met steentjes - en vaak mooi weer, maar daaraan heb je geen gebrek in de Caraïben.

Je kan eventueel een excursie boeken naar een of andere Mayaruïne, maar dat kost vrij veel.


Costa Rica

Costa Rica ligt tussen Nicaragua en Panama en grenst langs het oosten aan de Caraïbische Zee en langs het westen aan de Stille Oceaan. Het land is vooral bekend vanwege de prachtige natuur.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Costa Rica heeft langs beide zijden een cruisehaven, respectievelijk Puerto Limón aan de Caraïbische Zee en Puntarenas (soms Puerto Caldero genoemd) aan de Stille Oceaan.

Het zien waard

Puerto Limón, meestal kortweg Limón genoemd, is de belangrijkste havenstad van Costa Rica aan de Caraïbische Zee. Van hieruit worden bananen verscheept naar de Verenigde Staten en Europa (Costa Rica is de grootste exporteur ter wereld van bananen en koffie).

Puerto Limón is geen toeristische topper. Eventueel het bezoeken waard zijn het kleine Museo Etnohistorico de Puerto Limón en de kleurrijke Mercado Central. Maar de stranden zijn vervuild en de zee is door de nabijgelegen haven te vies om in te zwemmen.

Wel mooie stranden liggen bij Cahuita, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Limon. Voor surfers is dit het mekka van Costa Rica.

Er worden soms excursies aangeboden naar de hoofdstad San Jose. Die ligt wel op zo’n 160 km van de cruisehaven, reken er dus op dat je minstens 4 uur in de bus zal zitten (twee uur heen en twee uur terug). De stad ligt op 1.170m hoogte in de vruchtbare Centrale Vallei en wordt omgeven door hoge bergen en vulkanen. Je vindt er diverse musea,  een mooi theater en twee overdekte markten :Borbón & Mercado Central.

Ook het nationale park Tortuguero, rijk aan waterschildpadden, apen, alligators, kaaimannen, waterslangen, toekans enzovoort, ligt spijtig genoeg te ver voor een excursie (bijna drie uur rijden, enkele richting; ook met een boot door de dichtgegroeide kanalen duurt het veel te lang). Of je zou een helikopter moeten huren.

Wie absoluut toch wat van de prachtige Costa Ricaanse natuur wil genieten raden we een uitstap aan naar de Refugio de Vida Silvestre Limoncito, op minder dan een uur van Puerto Limon.


Cozumel (Mexico)

Cozumel is het grootste Caraïbische eiland van Mexico en ligt een kleine 20 km voor de kust van Yucatan. Het is een populaire aanlegplaats voor cruiseschepen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er komen hier zoveel cruiseschepen tegelijk aan dat er niet altijd plaats is aan de pier vlakbij het centrum. Als je pecht hebt, meert je schip meer dan twee km verder aan. Soms worden de passagiers met tenders aan wal gebracht, dan wel vlakbij het centrum.

Het zien waard

Op de zeedijk vind je hier kilometers aan een stuk winkeltjes en warenhuizen, maar ze verkopen allemaal dezelfde brol. Als je wat buiten de toeristische zone geraakt, kan je met wat geluk nog wel iets authentiek vinden.

Cozumzel is vooral bekend als duik- en snorkelbestemming. Het koraalrif voor de kust behoort tot de grootste riffen ter wereld. Het was Jacques Cousteau die in de jaren vijftig van de vorige eeuw Cozumel als duikbestemming op de kaart heeft gezet.

Wie met dolfijnen wil zwemmen kan terecht in het Chankanaab Park, een nationaal park dat oorspronkelijk diende om de flora en fauna te beschermen maar nu één van de grootste attracties van het eiland is.

In het zuidelijkste puntje van Cozumel vind je het park Punta Sur, waar naast riffen, stranden en lagunes een archeologische Maya-site te vinden is.

De ruïnes in San Gervasio stammen af van de Maya's en Tolteken.

Vanuit Cozumel kunnen cruisepassagiers per veerboot in +- 45 minuten Playa del Carmen op het Mexicaanse vasteland bereiken, om daar eventueel de Mayaruïnes bij Tulum, Ek Balam of het bekende Chichén Itzá te bezoeken.

Tip: fooien zijn vanzelfsprekend in Cozumel omdat zij voor een groot deel het inkomen van de mensen bepalen die werkzaam zijn in de toeristische sector. Een fooi van minimaal 10% is normaal in restaurants en cafés. Taxichauffeurs verwachten een fooi van enkele tientallen pesos per rit.


Cuba

Cuba is het grootste en misschien ook wel het bekendste eiland in de Caraïbische Zee, maar wordt pas sinds kort opgenomen in de cruiseroutes van een aantal rederijen. Het embargo van de USA tegen het Castroregime, stond dit jarenlang in de weg.

De Republiek Cuba bestaant uit het eiland Cuba zelf, het Isla de la Juventud en ruim 4.000 kleinere eilanden die grotendeels onbewoond zijn.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De meeste cruiseschepen leggen aan in Havana, kleinere schepen kunnen ook aanmeren in de havens van Maria La Gorda, Isla de la Juventud, Cienfuegos, Santiago de Cuba en Punta Frances.

Het zien waard

Havana is in de loop der eeuwen diverse keren geplunderd, platgebrand en weer opgebouwd. De stad bestaat nu uit drie delen: Oud Havana, Vedado en de buitenwijken. Het historische centrum van Oud Havana (La Habana Vieja, Old Havana), met zijn smalle straatjes en overhangende balkons staat al sinds 1982 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De Malecon: beroemde boulevard die loopt van Castillo de San Salvador tot aan Vedado.

De Plaza de la Revolución met het monument van Jose Marti en een afbeelding vann Che Guevera op het gebouw van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Op dit plein hield Fidel Castro zijn urenlange speeches.

El Castillo de la Real Fuerza: allicht het oudste fort op het Amerkaanse continent.

El Capitolio: een replica van het Capitool in Washington.

El Castillo del Morro: gebouwd in 1589 om de haven en de stad te beschermen tegen Caraïbische piraten en binnenvallende legers.

La Bodeguita del Medio: wordt beschouwd als de geboorteplaats van de mojito en werd bezocht door talrijke politiekers, schrijvers en kunstenaars zoals Salvador Allende, Pablo Neruda en Ernest Hemingway.

Bar-restaurant Floridita: de favoriete bar van Ernest Hemingway.

En eventueel de sigarenfabriek Partagás, het Hotel Nacional de Cuba en de Plaza de la Cathedral met de ‘Cathedral de la Virgen María de la Concepción Inmaculada de La Habana’.

Andere bezienswaardigheden op Cuba

De Ernest Hemingway-route: vanuit Havana, waar hij altijd in het zelfde hotel verbleef, naar zijn favoriete bar (zijn favoriete drankje was natuurlijk mojito) tot in het kleine vissersdorpje Cojimar, een soort pelgrimsoord voor liefhebbers van Ernest Hemingway. Er staat ook een Hemingway-monument.

Pinar del Río. Dit gebied in Cuba is vooral bekend om zijn tabaksplantages en de omgeving is ook mooi: groene valleien met grote rotsformaties.

Varadero: dé badplaats van Cuba met ongeveer 20 km witte zandstranden.

De zee rondom Cuba is perfect om te duiken. Alleen al in Varadero zijn meer dan 30 duikspots, bij Cayo Coco bevindt zich één van ‘s-werelds grootste koraalriffen, en ook bij Isla de la Juventud (waar R.L. Stevenson zich heeft laten inspireren voor zijn boek Schateiland), vind je koraalriffen.



Dominica

Dominica (niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek) ligt 50 km ten zuiden van Guadeloupe en 40 km ten noorden van Martinique, en is een van de mooiste en meest authentieke eilanden in het Caraïbisch gebied.

Het eiland werd ontdekt door Columbus, op een zondag: vandaar de naam Dominica.

De oostkant van het eiland is bedekt met dicht, tropisch regenwoud. De passaatwinden zorgen op sommige plaatsen voor veel neerslag waardoor er talrijke riviertjes zijn (volgens de Dominicanen 365, voor elke dag van het jaar één).

De westkust ligt in de regenschaduw van de vrij hoge bergen (tot 1.447 m voor de Morne Diablotins) en daar regent het veel minder.

Er leggen nog niet zo veel cruiseschepen aan in Roseau, maar dat zal ongetwijfeld snel veranderen. Het toerisme wordt immers steeds belangrijker voor het eiland en zijn bewoners. En Dominica heeft veel te bieden: weelderige regenwouden, spectaculaire bergen, majestueuze watervallen, een zeldzame flora en fauna en mooie stranden. Het eiland is een paradijs voor toeristen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In het centrum van de hoofdstad Roseau.

Het zien waard

Roseau is een aangenaam stadje met een mooi park en veel - meestal - goedlachse jongeren met dreadlocks.

Morne Trois Pitons: Nationaal Park rond een vulkaan, met de Emerald Pool en het Boiling Lake, een kokend meer in de krater bovenop de vulkaan

Cabrits National Park: dit beschermt de grootste stukken 'dry coastal forest', moerassen en mangroves.

De Trafalgar Falls: bestaan uit twee watervallen, de Moeder en de Vader, en uitgegroeid tot het icoon van Dominica.

Duiken of snorkelen mag natuurlijk niet ontbreken als je op een eiland in de Caraïben bent. Je vind hier mooie koralen, zeepaardjes en zeldzame vissen. En je kan zelfs walvissen spotten.



Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek (niet te verwarren met het eiland Dominica) is erg bekend in ons land omdat bijna alle touroperators er – eerder goedkope- strandvakanties aanbieden. Als cruisebestemming hoort het nog niet tot de top, maar jaar na jaar stijgt toch het aantal schepen dat er aanmeert.

De Dominicaanse Republiek beslaat ongeveer twee derde van het eiland Hispaniola, na Cuba het grootste eiland van de Caraïben. In het westen grenst het land aan Haïti, in het oosten ligt het eiland Puerto Rico. Bij de Dominicaanse Republiek horen nog talrijke eilanden, waarvan de grootste Saona, Isla Catalina en Isla Beata zijn.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er zijn vier grotere cruisehavens: Santo Domingo, Amber Cove (bij Puerto Plata), La Romana (Casa de Campo) en Samana (van waaruit ook Cayo Levantado bereikbaar is).

Afhankelijk van waar je schip aanlegt, kan je uiteraard andere bezienswaardigheden ontdekken.

Het zien waard

Santo Domingo is de oudste stad van Amerika en van hieruit begon de ontdekking van dat werelddeel. Het oude centrum is UNESCO-Werelderfgoed met onder meer het paleis van Diego Columbus (zoon van Cristoffel Columbus), de stadspoort Puerta del Conde met het Independenciapark, La Fortaleza Ozama (militair fort) en de kathedraal.

Maar misschien wil je liever een van de bekende badplaatsen bezoeken: Puerto Plata, Sosúa, Punta Cana, Bavaro… Of met een veerboot naar een van de eilanden Saona, Catalina en Catalinita? Je zit natuurlijk al heel de tijd op een schip…

Een aanrader zijn de Damajaqua Cascades, 27 watervallen in de buurt van Puerto Plata.

Vanuit La Romana is het Parque Nacional del Este zeker een bezoek waard, met o.a. zeekoeien, dolfijnen, zeeschildpadden en meer dan 100 soorten tropische vogels.

La Romana zelf is vooral bekend door het luxe villadorp Casa de Campo, waar vele bekende en beroemde mensen een villa bezitten, en voor het Altos de Chavon, een namaak 16de eeuws dorpje. De stad zelf is een beetje verwaarloosd en niet overal even veilig.

In de buurt van Bahia Samaná kan je in het begin van het jaar bultrugwalvissen bekijken die hier komen paren en baren.

Nationaal park Los Haitises met flamingo’s, reigers en pelikanen en grotten met inheemse inscripties.

De rumfabriek van Burgal.

De Pico Duarte, de hoogste berg van de Caraïben (3.175 m).

Het Lago Enriquillo: het grootste zoutwatermeer van de Caraïben en één van de weinige zoutwatermeren waarin krokodillen zitten.


Tip: de Dominicaanse Republiek is niet altijd en overal veilig. Verplaats je daarom steeds in groep, blijf in de betere buurten en ga niet na zonsondergang op stap.



Fort Lauderdale (Florida/USA)

Fort Lauderdale ligt 37 kilometer ten noorden van Miami en 340 kilometer ten zuiden van Orlando. De stad is genoemd naar ene majoor William Lauderdale, die hier een aantal forten bouwde als bescherming tegen de Indianen.

Ft.Lauderdale wordt soms het Venice of America genoemd, vanwege de vele kanalen en waterwegen die er doorheen lopen. Maar de stad heeft ook de bijnaam Fort Liquordale, omdat er enorm veel uitgaansmogelijkheden, cocktailbars, cafés, discotheken en strandtenten zijn en je overal terecht kan voor een drankje.

Fort Lauderdale is een toeristische topper door de mooie stranden, de nabijheid van de Everglades, de vele jachthavens, de talrijke malls én de bijzonder populaire cruisehaven.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In Port Everglades, een van de drukste cruisehavens ter wereld. Van hieruit vertrekken dagelijks duizenden toeristen op cruisevakantie. Verschillende rederijen waaronder Holland America Line, Celebrity Cruises, Princess, Royal Carribean… varen van hieruit naar diverse bestemmingen in het Caraïbisch gebied, Centraal-Amerika, Mexico, het Panamakanaal en de oostkust van de Verenigde Staten.

Het zien waard

Buiten de stranden (vooral Fort Lauderdale Beach en Harbor Beach) en de winkels is er weinig te zien. Eventueel kan je het Old Fort Lauderdale Museum of History bezoeken, het Museum of Discovery and Science of het Stranahan House, een mooi historisch gebouw (uit 1901).

Disney World bij Orlando ligt iets te ver voor een excursie: op ongeveer drie uur rijden.

Een aanrader, op 45 minuten rijden,  is wel het Sawgrass Recreation Park in de Everglades.



Grand Turk (Turks and Caicos)

Grand Turk is het grootste eiland van de Turks- en Caicoseilandengroep (meer dan driehonderd eilanden) die ten noorden van Haïti en ten zuidoosten van de Bahama’s ligt.

‘Turk’ verwijst naar een cactus die op die eilanden groeit, de Melocactus, waarvan de Engelse bijnaam Turk's-cap cactus is, omdat die eruitziet als een Turkse fez. Caicos is dan weer een verbastering van caya hico dat in de taal van de oorspronkelijke bewoners (Lucaya- of Taíno-indianen) ‘eilandensliert’ betekent.

Van de zestiende tot de achttiende eeuw werden de eilanden veel gebruikt als uitvalsbasis van piraten. Daarna kwamen er kolonisten vanuit Bermuda aan die de zoutindustrie opgezet hebben die meer dan 250 jaar de economische ruggengraat van de eilanden was. Door de droge wind en de warme zon hadden zich op de eilanden Grand Turk, Salt Cay en Zuid Caicos veel natuurlijke zoutpannen gevormd.

Nu zijn de Turks and Caicos Islands een Brits overzees gebiedsdeel en stilaan een topbestemming voor cruises.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In het Grand Turk Cruise Center, met talrijke toeristenwinkeltjes en de grootste Margaritaville-pub van de Caraïben. Je kan van het cruiseschip onmiddellijk via de aanlegsteiger op het strand stappen.

Het zien waard

De prachtige stranden en  mangrovesruiken en -bossen zijn alle beschermd gebied.

De stranden en zandplaten vormen rijke visgronden, met name voor schelpdieren. Die worden er ook gekweekt, vandaar de talrijke grote lege schelpen die je er vindt (maar niet mag meenemen).

Kleine kudden wilde ezels zwerven over het eiland.

Het Turks & Caicos National Museum, gehuisvest in een van de oudste stenen gebouwen op het eiland, Guinep House.

In Cockburn Town  staat er nog een witgekalkte kerk met rood dak en vind je enkele overblijfselen van een koloniale buitenpost.

Let op: de auto’s rijden hier links!

Voor de westkust van het eiland (tegenover Provo) liggen koraalriffen. Het is een van de beste plekken in het Caraïbische gebied voor rifduiken.


Grenada

Oudere lezers herinneren zich Grenada misschien nog omdat de Amerikanen daar in 1983  binnenvielen om het land te ‘bevrijden’ van een door Cuba gesteund ‘communistisch’ bewind. Voor het overige geniet dit eiland nauwelijks bekendheid. Maar er stopt wel bijna dagelijks een cruiseschip, omdat het een van de mooiste eilanden van de Caraïbische zee is dat bovendien zijn typisch Caraïbische sfeer heeft kunnen behouden. 

Het ziet hier pikzwart van het volk. Maar dan vooral letterlijk, want de inwoners hier hebben een heel donkere huidskleur. Een tweede opvallend punt is de enorme populariteit die reggaemuziek en vooral Bob Marley hier geniet.

Grenada is een van de meest zuidelijk gelegen eilanden van de Caraïben: het vasteland van Venezuela ligt maar 160 km verder.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De haven van St. Georges’s, Carenage genoemd, is allicht de beste natuurlijke haven van het Caraïbische gebied. Ze bevindt zich in een gedoofde krater en wordt omringd door diens steile wanden waartegen de hoofdstad is gebouwd. Je kan makkelijk te voet naar het centrum.

Het zien waard

St. George’s is zonder twijfel een van de minst verzorgde maar ook een van de meest levendige  en authentieke Caraïbische steden.

Het ‘eiland van de specerijen en de geuren’ heeft zijn naam niet gestolen. Wegwijzers naar de kleurrijke markt zijn dan ook niet nodig. Je ruikt de nootmuskaat, kruidnagel, pepers, kaneel en vanille van honderden meter afstand. De weg ernaartoe staat ook vol stalletjes met fruit en groenten maar vooral veel kitsch en rommel.

Opvallend zijn de talrijke huizen in koloniale stijl.

Een trip rond het eiland is aan te bevelen…indien je een chauffeur vindt die beseft dat je op tijd weer aan boord moet zijn.

Bezoek aan een specerijen- of bananenplantage.

Nationaal Park Levera met moeras en mangroven. Daar broeden (beschermde) reuzenschildpadden.

Natuurpark ‘Grand Etang’, een kratermeer in het centrum van het eiland.

De Concordwatervallen.

Grande Anse Beach, een van de mooiste stranden van de Caraïben.

Geschenktip: dreadlocks van mensenhaar

Weetjes: na de verovering van het eiland door de Fransen in de 17de eeuw pleegden de laatste overlevende indianen collectief zelfmoord door van een rots te springen in het noorden van het eiland. Die rots draagt nu de naam ‘Morne des Sauteurs’.

Grenada is de grootste wereldexporteur van nootmuskaat.



Meer eilanden en cruisehavens in de Caraïben (in alfabetische volgorde):

Aruba – Bermuda >     Guadeloupe - Puerto Rico >    Roatan - Virgin Islands >



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------