Het is algemeen bekend dat een rustig dagje aan zee al wonderen doet voor je lichaam, je geest en vooral je gezondheid. Een cruise van een weekje (of langer) heeft daarop vanzelfsprekend een nog veel positievere invloed.
Ver van alle vervuilende bronnen als het verkeer, de industrie en de verwarming van onze woningen is de lucht boven de zee zuiverder en gezonder dan waar ook boven het land. Een aloude volkswijsheid luidt: zeelucht is goed voor je gezondheid. Dat is ondertussen ook al talrijke keren wetenschappelijk bewezen: er zitten negatieve ionen in de zeelucht en die hebben een positief effect op onze gezondheid. De moleculen in zeelucht helpen om zuurstof in ons lichaam op te nemen. Bovendien zorgen ze ervoor dat we van onze stress afkomen. Negatieve ionen brengen namelijk onze serotoninevoorraad op peil, een lichaamsstof die invloed heeft op stress en ons humeur.
Het is ook een feit dat de zee ons revitaliseert: beter dan waar dan ook doen we er nieuwe krachten op. Want ons vermoeide lichaam is in staat de accu weer op te laden dankzij de natuurlijke aërosolen in de zeelucht.
Een cruise is ook een uitstekend idee voor mensen met hooikoorts of andere allergieën of met astma. De lucht boven de zee is pol- en stuifmeelvrij (let op: de zeelucht geneest je hooikoortsproblemen niet, thuis zullen de symptomen terugkeren).
Op zee heb je ook geen problemen van geluidsoverlast (een erg onderschatte oorzaak van gezondheidsproblemen). Je hoort (soms) het zachte geruis van de zee en de wind, maar dat zijn aangename, rustgevende geluiden, die de spanning en stress van je doen afglijden.
Het meestal blauwgroene water in onze zeeën en oceanen heeft een kalmerend en rustgevend effect. Blauw wordt in de aromatherapie gebruikt om een hoge bloeddruk te verlagen, om stress te bestrijden en om rust te brengen. Groen is de kleur van de natuur, kan je weerstand verhogen, en werkt verfrissend en oppeppend voor zowel lichaam als geest.
Als je de rust en de gezonde zeelucht nog niet voldoende vindt, aan boord van ieder cruiseschip heb je altijd wel een grote fitnessruimte, je kan zwemmen, meestal ook rondjes lopen op een piste, en diverse andere sporten beoefenen: basket, volleybal, badminton, pingpong… noem maar op. Er zijn ook steeds ‘animatoren’ aan boord om je te helpen bij de ochtendgymnastiek en het stretchen of bij de yoga-, spinning- en aerobicsessies.
Ook de wellnessvoorzieningen (sauna, spa, massage, thalasso, ijskamers…) aan boord van cruiseschepen worden steeds uitgebreider.
Je kan op een cruise heel veel en heel lekker eten en drinken, maar je hebt ook steeds meer keuzemogelijkheden om gezond te eten en te drinken, met gevarieerde maaltijden en hoogwaardige ingrediënten. Van bij het ontbijt tot laat op de avond staan fruit, yoghurt, granen, slaatjes en wat je ook maar wenst gratis ter beschikking.
Kortom: cruisen is heel goed voor de gezondheid!
Vooral tijdens de dagen op volle zee lig je soms van ‘s morgens tot ‘s avonds in de (tropische) zon. Mede door de zeebries verbrand je vooraleer je het beseft. Neem dus voldoende krachtige zonnebrandolie mee en smeer je goed in, zeker de eerste dagen. Ook een hoofddeksel zal regelmatig van pas komen. Of ga nu en dan gewoon eens een tijdje in de schaduw zitten.
99% van de tijd aan boord van een groot cruiseschip voel je gewoonweg niet dat je op zee bent. Je kan heerlijk languit in een ligstoel een boekje lezen en ronduit zalig slapen zonder ook maar iets van golven te voelen. Als het weer echt wat zwaarder is, schommelt het wat, maar dat is eerder een aangenaam gevoel. Pas als het echt stormt, met heel hoge golven (tot 9 meter hebben we al meegemaakt), moet je je soms eens vasthouden en voorzichtig zijn als je ergens naartoe of de trappen af gaat. En zal je in je kajuit en je bed ook ervaren dat er 'motion in the ocean' is.
Indien je je toch niet goed zou voelen: de medische voorzieningen aan boord van cruiseschepen zijn uitstekend. Maar ... op schepen onder Panamese vlag ben je niet gedekt door je Belgische ziekteverzekering.
Hygiëne is uiteraard altijd belangrijk, maar zeker op plaatsen waar veel mensen samenkomen en soms dicht op elkaar zitten, zoals cruiseschepen. Het is gelukkig al enkele jaren geleden, maar tussen 2010 en 2012 werden een aantal schepen getroffen door het norovirus dat hevige diarree veroorzaakt. Het is zeer besmettelijk, treft mensen van alle leeftijden en veroorzaakt daardoor soms een plaatselijke epidemie. Het virus wordt overgedragen via voedsel en vuil water, via direct contact met een besmet persoon of met een oppervlak dat werd aangeraakt door iemand die het virus heeft (bijvoorbeeld een deurkruk of een trapleuning). Er bestaat geen geneesmiddel tegen deze ‘buikgriep’ maar de symptomen gaan in de meeste gevallen vanzelf over na 1 à 2 dagen.
Op sommige cruiseschepen zal je de eerste 48 uur dan ook niet zelf je eten mogen nemen, ook niet in de zelfbedieningsrestaurants. Er zal je bij het binnengaan van de restaurants, en ook wanneer ja na een uitstap weer aan boord komt, gevraagd worden je handen even te wassen (daar zijn specifieke toestellen/zeepdispensers voor voorzien). Schepen waarop het norovirus heerst mogen niet aanmeren in de havens, zij moeten in “quarantaine” tot het besmettingsgevaar gexeken is.
Let wel, het norovirus komt niet enkel op cruiseschepen voor, ook ziekenhuizen, restaurants (zelfs het wereldberoemde Noma in Kopenhagen), scholen, kinderdagverblijven enzovoort zijn er vatbaar voor.
Op eender welke cruise heb je steeds de keuze tussen lekker eten, heel lekker eten en gastronomisch verwend worden. Het aantal restaurants varieert van een 5-tal tot 15 en meer. Regelmatig wordt er ook nog een barbecue of een ander eetfestijn aan dek georganiseerd.
Probeer dus even niet aan je lijn te denken, er zullen sowieso enkele kilo's bijkomen.
Bij de meeste rederijen mag je maximaal 24 weken (soms 27) in verwachting zijn op de dag van ontscheping.
Soms moet je ook in het bezit te zijn van een verklaring van de verloskundige/gynaecoloog waarin hij/zij aangeeft dat je in goede gezondheid verkeert en in staat bent om te reizen.
Informeer in ieder geval op voorhand bij je reiskantoor of de cruisrerederij of er bepaalde restricties zijn voor zwangere vrouwen.
Op de eilanden in de Caraïben, de Stille Zuidzee en andere tropische en exotische oorden, gaat het leven heel wat trager dan hier in het hectische West-Europa. Ook aan boord van je cruiseschip zal de stress snel van je afvallen.
Geniet van het leven en maak je niet druk, aan boord en op de eilanden.