Trans-Atlantische cruises: van Europa naar Midden- en Noord-Amerika via de Azoren

Je kan de Atlantische Oceaan op diverse manieren oversteken: van het àosten naar het westen, dus van Europa naar Zuid-Amerika, de Caraïben, de USA of zelfs Canada, en uiteraard ook omgekeerd, van het westen naar het oosten. De overtochten van  Zuid-Amerika en Florida naar Europa worden ieder jaar in de lente aangeboden, vanaf eind maart tot begin mei.  In oktober en november vindt de omgekeerde beweging plaats: van Europa naar Amerika in de richting van de ondergaande zon. Dat kan via een zuidelijke route  (langs de Azoren) of langs het noorden (vaak langs Ijsland).


Trans-Atlantische cruises vanuit Europa richting Amerika, vertekken in het najaar, vanuit alle mogelijke havens, zowel aan de Atlantsiche Oceaan of de Noordzee (bv. Amsterdam, Rotterdam, Southampton), als de Middellandse Zee (Barcelona, Savona, Genua…) en zelfs de Oostzee (Kiel, Kopenhagen...).

De schepen varen ofwel langs de zuidelijke route via Madeira en/of de Azoren richting de Caraïben, ofwel noordelijker via Ijsland naar de Amerikaanse oostkust.

Hieronder vind je de interessantste cruisehavens en de mooiste eilanden, zoveel mogelijk van oost naar west gerangschikt. Uiteraard kan je de meeste van deze cruises ook in de omgekeerde richting boeken, maar dan wel in het voorjaar.


De zuidelijke route: naar de Caraïben of Florida via

Madeira, de Azoren en Bermuda


Kiel

Kiel, gelegen aan de Kieler Förde, een zijarm van de Oostzee aan het begin van het Noord-Oostzeekanaal, is een belangrijke Duitse havenstad, zo’n 90 km boven Hamburg. Jaarlijks vindt hier de grootste zeilregatta van de wereld plaats, de Kieler Woche.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De meeste schepen (en de ferry’s) vinden een plaatsje aan de Norwegenkai, de Schwedenkaai of de Ostseekai, pal in het stadscentrum. De grootste cruiseschepen leggen sinds kort aan in de nieuwe Ostuferhafen, vanwaar een shuttle of een taxi nodig is om in het centrum te geraken.

Het zien waard

Liefhebbers van 19de-eeuwse kunst kunnen terecht in de Kunsthalle zu Kiel. Verder is de St. Nicolaikerk een bezoekje waard. Ook de Unterseeboot (een onderzeeboot uit de Tweede Wereldoorlog), de Gorch Fock (een lesschip dat alle zeeën heeft bevaren), en het scheepvaartmuseum aan de Sartorikai zijn de moeite waard.

Wie van shoppen houdt, kan zich uitleven in het winkelcentrum Sophienhof en de Sophies Markthalle. Ook Holenstrasse is een gezellige straat met veel winkels.


Kopenhagen

De hoofdstad van Denemarken was vroeger een Købmandshavn, een koopmanshaven dus. Kopenhagen ligt aan de oostkust van het eiland Seeland (Sjælland) en op het eiland Amager, aan de Sont (Øresund). Aan de overzijde van deze zeestraat ligt de Zweedse stad Malmö, die sinds 2000 met Kopenhagen is verbonden door de Sontbrug, sinds enkele jaren wereldberoemd door de tv-serie The Bridge.

Kopenhagen is een van de meest milieuvriendelijke steden van Europa (en de wereld) en bijzonder fietsvriendelijk. In plaats van een wandeling te maken kan je misschien voor enkele uren een fiets huren?

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er zijn 4 cruiseterminals in Kopenhagen, die alle op meer dan 2 km van het stadscentrum liggen. Het openbaar vervoer is er wel uitstekend, en er komen ook diverse hop-on-hop-off citytourbussen langs de terminals.

Het zien waard

Het Nationaal Museum en het Amalienborgpaleis zijn aanraders. Strøget is de belangrijkste winkelstraat. Deze straat begint bij het Raadhuis (Rådhus) en loopt door tot aan Kongens Nytorv en het Koninklijk Theater.

In de haven staat het bekende beeld(je) van de kleine zeemeermin dat is geïnspireerd op een sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Niet ver daarvandaan, tegenover Kastellet, de vesting van de stad, vind je de fontein van Gefion of Gefjun (1908), het grootste monument in Kopenhagen. Ook de huizenrij in verschillende kleuren aan het haventje Nyhavn, van waar de kanaalboten vertrekken, is een trekpleister.

Het amusementspark Tivoli is zeker de moeite waard, maar allicht blijft je schip niet lang genoeg in Kopenhagen liggen om daar naartoe te gaan.

Tip: volg een van de stadswandelingen langsheen de locaties van The Killing, The Bridge en Borgen.


Amsterdam

Holland America Line organiseert heel wat cruises naar het noorden die vertrekken vanuit Amsterdam (of Rotterdam) en biedt vandaar uit ook trans-Atlantische cruises aan. Ook Royal Caribbean, Celebrity, Costa, Ponant en Tui Cruises (Mein Schiff) doen regelmatig de haven van Amsterdam aan.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruiseterminal ligt aan de Piet Heinkade, op wandelafstand van het centrum. Wanneer je met de trein naar Amsterdam komt om direct naar het cruiseschip te gaan, dan zie je de cruiseterminal liggen aan de achterzijde van het station. Je bent daar te voet op 10 minuten.

Amsterdam is, vooral in de zomermaanden, een populaire cruisehaven (meer dan 180 schepen per jaar), hoewel de haven van Rotterdam veel makkelijker bereikbaar is. Eens de nieuwe sluis bij Ijmuiden in 2019 klaar is, zal het aantal cruiseschepen dat de stad aandoet nog fors toenemen.

Het zien waard

Amsterdam is en blijft een wereldberoemde stad, onder meer door de romantische grachten (waarop je een rondvaart kan boeken), de historische gebouwen en prachtige gevels, de walletjes, de Dam, het Vondelpark, de gezellige Albert Cuypmarkt…

Wie zich wil verdiepen in de Nederlandse geschiedenis kan terecht in een van de vele musea. De bekendste zijn het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum en het Anne Frankhuis.


Rotterdam

Rotterdam is een van de grootste en belangrijkste havens van Europa en zelfs van de wereld. De stad dateert nagenoeg volledig van na 1940: in dat jaar werd ze bijna helemaal platgebombardeerd door Duitse bommenwerpers.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Langs de Holland Amerikakade. Je kan over de Europabrug wandelen en komt zo in het stadscentrum. In Rotterdam kunnen ook de allergrootste cruiseschepen, dus de Oasis-categorie van Royal Caribbean International, aanmeren. Uiteraard komen diverse schepen van Holland America Line hier vaak en verder ook Aida Cruises, MSC, Cunard, Norwegian en andere.

Het zien waard

Rotterdam is de enige hoogbouwstad van Nederland. Ook de hoogste toren van Nederland, de Euromast, vind je hier. De stad profileert zich als internationale architectuurstad en biedt ook bezienswaardigheden zoals de Erasmusbrug, Diergaarde Blijdorp en de Kuip, het thuisstadion van voetbalploeg Feyenoord.


Oostende en Zeebrugge (Brugge)

Zeebrugge wordt steeds vaker aangedaan als tussenstop, door onder meer Norwegian Cruise Line, P & O Cruises, Cunard, Royal Caribbean, Princess, Holland America Line en andere. Meer daarover vind je op de website van Cruise Port Zeebrugge (www.cruiseschepeninzeebrugge.be).

Waar meren de cruiseschepen aan?

In Oostende vind je de cruiseschepen vlak achter het station en dus op wandelafstand van het centrum.

In Zeebrugge meren de meeste cruiseschepen nu nog aan bij de Zweedse Kaai op zo'n 3 kilometer van het centrum (er komt binnenkort een nieuwe cuiseterminal). Er is een gratis shuttlebus vanaf je cruiseschip naar de uitgang van de haven.

Het zien waard

Oostende wordt stilaan een aangename stad, met mooie pleintjes, enkel winkelstraten en veel muurschilderingen (dankzij de The Crystal Ship-kunstprojecten).

Zeebrugge heeft een mooi strand en een maritiem themapark (Seafront), maar wie hier van boord gaat doet dat in 99% van de gevallen met de bedoeling Brugge zelf te gaan  bezoeken.


Dover

Dover is de drukste ferryhaven van Europa, en de tweede drukste cruisehaven van het Verenigd Koninkrijk (na Southampton).

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de grote haven. Het stadscentrum ligt net iets te ver om er te voet naartoe te stappen. Maar de taxi’s zijn niet duur.

Het zien waard

Dover is vooral bekend vanwege de beroemde white cliffs, die je uitgebreid kan bewonderen als je de haven in- of uitvaart.

Het stadscentrum is best aangenaam en Dover Castle, bovenop de krijtrotsen, is zeker een bezoek waard.


Southampton

Southampton is de grootste havenstad en de belangrijkste cruisehaven van het Verenigd Koninkrijk. De stad is vooral bekend omdat in 1912 van hieruit de Titanic vertrok, maar er woonden ook een aantal bekende mensen zoals Willem de Veroveraar, Henry V, William Shakespeare, Isaac Watts en Jane Austen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er zijn hier 4 cruiseterminals, alle binnen wandelafstand van het oude stadscentrum.

Het zien waard

De middeleeuwse stadsmuren zijn nog voor een groot deel bewaard en het oude centrum is gezellig om in rond te wandelen.

Een bezoekje waard (zeker als het zou regenen): het maritiem museum.


Saint Peter Port (Guernsey)

Saint Peter Port is de hoofdstad van het eiland Guernsey, een van de Kanaaleilanden voor de Franse kust.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De schepen brengen de passagiers met tenders tot aan de Albert Pier. Als het weer het toelaat.

Het zien waard

Het stadje is zeker de moeite waard, met zijn steile smalle straatjes, gekleurde huizen, terrassen en tuinen.

De mooie kerk, Castle Cornet, ligt aan de ingang van de haven.

Je kan hier goedkoop parfum, alcohol en electronische toestellen kopen.

Excursietip op Guersney: de Little Chapel, gebouwd met schelpen, steentjes en scherven.


Le Havre (Frankrijk)

Le Havre ligt aan de monding van de Seine. De stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest en nadien heropgebouwd in modernistische stijl.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven stelt niet veel voor. Het stadscentrum is wel makkelijk te voet bereikbaar.

Het zien waard

Het stadscentrum van Le Havre is sinds 2005 Unesco Werelderfgoed, maar ons kan de stad niet echt bekoren.

De belangrijkste gebouwen zijn het Hotel de Ville (stadhuis), de Bourse du Commerce (beurs) en de kerken van Saint Michel en Saint Joseph.

Tijdens de wederopbouw van het stadscentrum is 7,7 vierkante kilometer aan groene ruimte gecreëerd met parken en tuinen.

Een bezoekje waard: het Musée Malraux en het Muséum d’Histoire Naturelle.


Lissabon (Portugal)

Lissabon (of Lisboa), de hoofdstad van Portugal, is één van de Europese toeristische topbestemmingen, zowel voor citytrips als voor cruises. De stad is prachtig gelegen op de oevers van de Taag, niet ver van de Atlantische Oceaan,

Waar meren de cruiseschepen aan?

Cruiseschepen kunnen op verschillende plaatsen aanmeren: in Alcantare en Rocha Conde de Obidos (vlakbij de mooie 25 april-brug maar wel op zo’n 5 km van het centrum) en in Santa Apolonia, dichter bij het stadscentrum. Waar je precies zal aanmeren hangt af van de grootte van het schip en de drukte in de haven. Hoe dan ook: de verbindingen met het stadscentrum zijn uitstekend en de haven van Lissabon werd al regelmatig verkozen als “Best European cruise port”.

Het zien waard

Heel het oude stadscentrum is eigenlijk de moeite waard. Dat begint al vanaf het grote centrale plein Praca do Comercio en de daarop aansluitende, met mozaïek betegelde, lange winkelstraat Rua Augusta met de Arco Triunfal (triomfboog).

Als je meer wil doen dan door de stad wandelen kan je eventueel het Castelo De Sao Jorge bezoeken of een kleine excursie maken naar Santa Maria de Belém. Daar vind je het klooster Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém, beide Unesco-Werelderfgoed. In het klooster ligt de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama begraven.

Tip: de Torre de Belem zie je waarschijnlijk ook wel bij het binnen- of buitenvaren van de haven, vanop het schip. Hetzelfde geldt voor de sierlijke ‘brug van 25 april’ die lijkt op de Golden Gatebridge in San Franscico.


Madeira

Madeira (dat is Portugees voor hout) ligt in de Atlantische Oceaan, zo’n 450 km ten noorden van de Canarische eilanden, 650 kilometer ten westen van Afrika en 900 kilometer ten zuidwesten van Portugal, waartoe het behoort. Samen met Porto Santo en de zuidelijker gelegen onbewoonde en als natuurgebied beschermde Ilhas Desertas en Ilhas Selvagens vormt het de archipel Madeira. De hoofdstad en (cruise)havenstad is Funchal.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de cruisehaven, op 30 minuten stappen van het centrum.

Het zien waard

Madeira heeft nauwelijks zandstranden en is dan ook vooral populair bij rustzoekers en wandelaars die komen genieten van de mooie natuur, met veel bossen, bergen en vooral de vele bloemen die er in het wild groeien. Madeira wordt dan ook het bloemeneiland genoemd.

Het centrum van Funchal valt heel goed mee, met een mooie promenade langs de zee en aangename straatjes en pleinen. Eventueel een bezoekje waard zijn de Sé-kathedraal, het St. Lawrence Fortress en het Palacio de Governo Regional.

Tip: bezoek zeker de gedeeltelijk overdekte markthal Mercado dos Lavradores. Je vindt daar fruit en vissen die je nog nooit gezien hebt.

Meer over Madeira lees je hier >>>


Ponta Delgada (Azoren/Portugal)

De Azoren (in het Portugees: Açores) liggen in de Atlantische Oceaan, op zo’n 1.500 km van Portugal (waartoe ze behoren) en zo’n 4.000 km van de oostkust van de USA. De negen eilanden worden verdeeld in drie groepen: de oostelijke eilanden (São Miguel en Santa Maria), de centrale eilanden (Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico en Faial) en de westelijke eilanden (Flores en Corvo).

Ponta Delgada, op het grootste eiland São Miguel, wordt vaak aangedaan op trans-Atlantische cruises.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De nieuwe cruisehaven, Portos do Mar, ligt op 10 minuten stappen van het centrum.

Het zien waard

het fort van Sao Bras, de Igreja Matriz de Sao Sebastiao en de boulevard de Ponta Delgada.

Excursietip: de Do Fogo vulkaan (niet actief).

Ook in Horta, op het eiland Faila, meren soms cruiseschepen aan.

Dit is nog een vrij authentiek stadje met oude koloniale huizen.

Bezienswaardig: de haven met een mooi uitzicht op het eiland Pico en de gelijknamige vulkaan. 


Bermuda

Deze bekende eilandengroep (wie heeft er nog nooit gehoord van de Bermudadriehoek?) hoort geografisch gezien helemaal niet tot de Caraïben, maar iedereen associeert Bermuda daar wel mee. Wij hier dus ook.

Bermuda bestaat uit zo’n 150 eilanden. De grootste zijn Bermuda of Main Island, Saint George, Saint David en Somerset. Die eilanden liggen in de Atlantische Oceaan, iets meer dan 1.000 km ten oosten van North Carolina. Miami ligt 1.770 kilometer lager, in het zuidwesten.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De meeste cruiseschepen leggen aan in King’s Wharf (de officiële naam is Royal Naval Dockyard), een historische plek op het eiland. Voor de bouw hiervan werden negenduizend slaven en gedetineerden uit Groot Brittanië gehaald. Tweeduizend van hen overleden tijdens de constructie.

Er zijn ook nog havens in Hamilton en St. George's.

Het zien waard

Bermuda heeft veel mooie stranden waaronder het befaamde Horseshoe Bay-strand.

Rond het eiland is veel koraal te vinden en doordat de riffen ondiep liggen, is er goed naar te duiken.

Meer over Bermuda lees je hier >>>


Caraïben, Forida of de Amerikaanse Oostkust

Vanuit Bermuda varen de meeste schepen naar het zuidwesten, richting Caraïbische Zee > en verder naar Florida (dit is een van de drukste cruiseroutes ter wereld), andere varen verder naar het westen of het noordwesten, naar de Amerikaanse Oostkust.

Als ze tenminste door de Bermudriehoek geraken!


Trans-Atlantische cruises van  Europa naar Midden- en Noord-Amerika langs de noordelijke route (via Ijsland)vind je hier >>>


Trans-Atlantische cruises van Zuid-Amerika naar  Europa: de mooiste eilanden en cruisehavens vind je hier >>>