De mooiste eilanden en havensteden in de Middellandse Zee deel 1: van Alicante tot Cyprus

Meer eilanden en cruisehavens in de Middellandse Zee (in alfabetische volgorde):

Dubrovnik - Livorno >         Malaga - Rhodos   >        Rome - Zakyntos >

De Middellandse Zee: de perfecte vakantiebestemming. Waaar meren de cruiseschepen aan? 

En wat is er te zien?

Barcelona, Valencia, Mallorca, Marseille, Genua, Rome, Venetië, Dubrovnik, Santorini, Athene, Istanboel ... Nergens liggen de toeristische trekpleisters én de cruisehavens zo dicht bij elkaar als in de Middellandse Zee. Voor velen is dit dan ook de perfecte vakantiebestemming. Met veel zon en heerlijke temperaturen tussen mei en september, maar ook van oktober tot april is het hier (meestal) bijzonder aangenaam vertoeven.  Elke dag meert het schip aan in een andere stad, vandaag in Griekenland, morgen in Italië en overmorgen in Spanje. Daar kan je de crème de la crème van ons cultuurgoed gaan bezoeken. Maar waar gebeurt het aanmeren precies: kan je meteen van het schip de stad instappen, of moet je een bus of een taxi nemen? En wat zijn de bezienswaardigheden? We zetten de interessantste eilanden en havensteden op een rijtje, in alfabetische volgorde.Alicante (Spanje)

Alicante (+-340.000 inwoners) is een van de populairste steden van de Costa Blanca en de regio Valencia. Jaarlijks bezoeken meer dan 80.000 cruisepassagiers deze stad. De gemiddelde temperatuur in Alicante tijdens de winter is 12 tot 15 °C. In de zomer is dat de 23 tot 26 °C.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruiseterminal ligt niet ver van het centrum. Je kan dus alles gemakkelijk te voet bereiken.

Het zien waard

De belangrijkste bezienswaardigheid is het Santa Barbara kasteel op de Benacantil Berg, een rotsachtige, 166 m hoge heuvel die de stad domineert (opgelet: steile helling!), waar je nog authentieke kerkers en ophaalbruggen kan bewonderen. Je hebt er eveneens een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee.

Ook het prachtige El Postiguet-strand met palmbomen is een bezoekje waard. Het ligt vlakbij het stadscentrum en is een van de populairste stranden in de regio. In de zomer kan het er wel zeer druk zijn.

Ga zeker ook naar de Basiliek van de Heilige Maria.

 


Almafi (Italië)

Zie bij Capri, Salerno en Sorrento.


Almeria (Spanje)

Almeria (+- 190.000 inwoners) ligt in Andalusië, in het zuidoosten van Spanje. De naam is afgeleid van het Arabische ‘Al-Mariya’ (Spiegel van de Zee). In de zomer schommelt de temperatuur tussen de 18 en 29 °C, in de winter tussen de 8 en 17 °C.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De haven, op 1 kilometer van het stadscentrum, is relatief klein, en heeft een jachthaven en een ferryterminal. Toch kan het erg druk zijn: veel Marokkanen maken in de zomer van hieruit de oversteek naar hun land.

Het zien waard

Almeria heeft genoeg te bieden om er een halve tot een hele dag te vertoeven.

Door de eeuwen heen werd de stad bezet door Feniciërs, Carthagers, Romeinen en Moren. Bezienswaardig is zeker het Alcazaba. Dit fort staat op een heuvel met een mooi uitzicht op Almeria. Het werd gebouwd in de 10de eeuw, en door de jaren heen diverse keren verbouwd.

Ook het Museum van Almeria is zeker de moeite waard.

Het nabij gelegen natuurpark Cabo de Gata is een must voor natuurliefhebbers en prijkt op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Hier vind je een van de mooiste natuurlijke stranden in Europa. Steven Spielberg gebruikte de locatie voor opnames van Indiana Jones.

De kust bij Almería heet de Costa de Almería en is 219 kilometer lang, met zonnige stranden. De regio kent gemiddeld de meeste zonuren per jaar van Europa.Athene - Piraeus (Griekenland)

Athene is de bakermat van de Westerse beschaving en is mooi gelegen aan de Oostelijke Middellandse Zee. Cruises naar Athene zijn dan ook bijzonder populair. Piraeus was al in de oudheid de haven van Athene, en was vroeger door stadsmuren verbonden met de hoofdstad. Hiervan zijn nog maar weinig resten overgebleven.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven van Athene ligt op ongeveer 15 km van de stad, in Piraeus . Als je Athene wil bezoeken zal je dus voor de shutllebus of een taxi moeten betalen.

Het is een grote en drukke haven met vooral veel veerboten van en naar de eilanden. Er zijn 2 cruiseterminals, A en B, die ongeveer 500 meter uit elkaar liggen. De meeste cruiseschepen meren direct aan bij Terminal A. Het centrum van Piraeus ligt 1.5 kmvan die terminal, dat is voor de meeste cruisepassagiers te voet nog wel te doen.

Het zien waard

Uiteraard moet je in Athene de Akropolis bezoeken, de156 meter hoge tafelberg in het centrum van de stad, met het wereldberoemde Parthenon. Andere bezienswaardigheden zijn: de Agora, het centrum van de Atheense democratie, met de belangrijkste gebouwen voor bestuur en justitie, en de Tempel van Zeus, de grootste tempel in Griekenland, gelegen tussen de Akropolis en de rivier de Ilissos. Verder ook het Dionysustheater, het oudste theatergebouw in Europa, dat is gebouwd in negen verschillende bouwfasen, waarvan de eerste in de 6de eeuw. Het Nationaal Archeologisch Museum, ontworpen door architect Ludwig Lange, bevat diverse verzamelingen van oude Griekse kunst.

Als je Athene al eerder bezocht hebt, en in Piraeus wil blijven, dan kan je de neo-Byzantijnse Agia Triadakathedraal gaan bekijken. Voor het overige zijn er hier niet veel toeristische trekpleisters. Eventueel de oude haven Zea Marina, de resten van de lange muren en het Archeologisch Museum.BALEAREN

De Balearen (Islas Baleares) zijn een Spaanse eilandengroep in de Middellandse Zee, ter hoogte van Valencia. Ze bestaan uit zes eilanden, waarvan de grootste Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera zijn. De kleine eilanden zijn Cabrera, dat het nationale park Archipiélago de Cabrera huisvest, en Dragonera.

Ibiza, Mallorca en Menorca hebben een cruisehaven, Formentera is met de veerboot makkelijk te bereiken vanuit Ibiza.
Formentera

Als de zomerdrukte van Ibiza je niet ligt, boek dan een excursie naar Formentera. Dit eiland is 19 km lang en alleen bereikbaar over zee. Hoewel er nu vanuit de haven La Savina een regelmatige veerbootverbinding is met Ibiza, is het hier nog steeds veel rustiger.

Het eiland trok, net als Ibiza, in de jaren 1960 vele hippies en muzikanten aan. Die zijn gaandeweg verdrongen door yuppies en would-be beroemdheden.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Kleinere cruiseschepen, zoals die van Silversea cruises, kunnen aanmeren in La Savina. Grotere schepen gaan voor anker in Ibiza, vanwaar je een ferry kan nemen, of brengen de passagiers met een tender aan wal.

Het zien waard

Formentera wordt soms – enigszins overdreven – het laatste paradijs van de Middellandse Zee genoemd. Het eiland combineert toerisme en bescherming van het milieu, en biedt een mooi mediterraan landschap, prachtige stranden en vele baaien.

In het oosten van Formentera ligt een hoogvlakte van kalkgesteente, het plateau van La Mola – El Pilar de la Mola.


Ibiza

Ibiza is het meest westelijk (dus het dichtst bij Spanje) gelegen eiland van de Balearen. Mallorca en Menorca liggen oostelijker, Formentera ligt ten zuiden van Ibiza.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De talrijke cruiseschepen meren eigenlijk aan in Eivissa, een plek die steeds vaker Ibiza-stad wordt genoemd. Afhankelijk van de (seizoens)drukte en de grootte van je cruiseschip meer je aan in het oostelijke deel van de haven nabij Carrer de Botafoch (op zo’n 1,5 kilometer van het stadscentrum) ofwel dichter bij de oude stad en de bezienswaardigheden bij de Avinguda de les Andanes.

Het zien waard

Vanuit de haven heb je een mooi zicht op de hoger gelegen oude stad, ook wel Dalt Vila genoemd.

Ibiza is een populaire vakantiebestemming onder jongeren (wel een beetje op zijn retour), voornamelijk als gevolg van het drukke nachtleven op het eiland. In de jaren 1960 trokken er veel hippies naar het eiland, en artiesten als Santana, The Rolling Stones en Pink Floyd traden er toen op. In de jaren 80 veranderde het eiland langzaam en verschoof het zwaartepunt richting discomuziek.

Bezienswaardig zijn de Catedral de Dalt Vila, de oude muren van Dalt Vila en het archeologisch museum. Verder, voor de liefhebbers, de opgravingen bij Sa Caleta (nederzetting van de Feniciërs), enkel Punische rotsschilderingen, het natuurgebied Ses Feixes.


Mallorca – Palma de Mallorca

Mallorca, met als hoofdstad Palma de Mallorca, is het grootste eiland van de Balearen. De naam van het eiland komt van de Griekse kolonisten die hier een tempel voor Heracles Maliorcas bouwden. Het eiland werd in 123 voor Chr. veroverd door de Romeinen, die er de stad Palma stichtten. Na hen verschenen achtereenvolgens de Vandalen, de Byzantijnen en de Moren. Allen lieten ze op het eiland hun sporen na.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De meeste cruiseschepen meren aan bij de cruiseterminal Estació Maritima, op  6 km van de historische stad. Wanneer het zeer druk is in de haven, bestaat de kans dat je zelfs nog wat verder aanmeert, in een industriegebied op  zo’n 8 km van het stadscentrum.

Het zien waard

Mallorca is een heel populaire vakantiebestemming, met (te) veel Duitse en Britse toeristen.

De bekendste en meest bezochte badplaatsen liggen in het zuiden, met als drukste punt het strand Playa de Mallorca, dat grenst aan Palma de Mallorca.

Bezienswaardigheden  in Palma de Mallorca zijn: de Kathedraal La Seu, het museum Palau March van waar je een prachtig uitzicht hebt, het gotische Castell Bellver en de Arabische Baden (Banys Arabs).

Ook het zien waard zijn Cap Formentor, Valldemossa, het plaatsje Sóller, en de druipsteengrotten bij Porto Christo.


Menorca

De naam Menorca komt van het Latijnse’ insula minor’, wat ‘kleiner eiland’ betekent (het is inderdaad kleiner dan het nabijgelegen Mallorca, dat je bij mooi weer kan zien liggen).

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven van het eiland Menorca ligt in Mahon (of Mao) en is een van de grootste en diepste natuurlijke havens ter wereld. De haven ligt vlakbij de stad en haar bezienswaardigheden. 

Het zien waard

In de oude binnenstad van Mahon vind je nog een aantal historische gebouwen zoals de Santa Mariakerk en het stadhuis en de middeleeuwse poort aan de Pont de Sant Roc.

Ciutadella is de tweede belangrijke stad. Daar staat een kathedraal uit 1287 en een stadhuis dat vroeger het koninklijk paleis was. Ciutadella heeft een groot voetgangersgebied waar je al wandelend prachtige binnenplaatsen en fonteinen ontdekt.

Andere bezienswaardigheden zijn de Monte Toro, de hoogste berg van Menorca met een prachtig uitzicht, en het plaatsje Fornells in het noorden, tussen Cap de Cavalleria en Port d’Addaia.

Op Menorca zijn ook imposante megalithische steenmonumenten te zien.


Barcelona (Spanje)

Barcelona hoeft niet echt nog voorgesteld te worden. Het is een van de populairste steden ter wereld.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In Barcelona zijn er maar liefst zeven aanlegplaatsen voor cruiseschepen. Wanneer je schip aanmeert aan de Moll d’Espanya, dan kan je makkelijk te voet naar het centrum wandelen. Ligt het schip bijvoorbeeld aan de Moll Adossat, dan moet je een shuttle of een taxi nemen.

Het zien waard

Barcelona heeft iets meer dan 1.600.000 inwoners en vele miljoenen bezoekers per jaar. Heel de stad is bezienswaardig, maar als je maar enkele uren de tijd hebt, kies je best voor een of meer realisaties van Gaudi, zoals de Sagrada Familia (voluit de ‘Basílica y Templo Expiatorio de la Sagrada Família’), Casa Mila, Casa Batlo, en Park Güell. En verder uiteraard voor La Rambla, met de  Mercat de la Boqueria de Plaça Reial en de Plaça Catalunya. Ook de Barri Gotic (het oude centrum) en het Picasso Museum zijn de moeite waard. Voor de shoppers is het winkelcentrum Maremagnum een must.

Andere populaire bezienswaardigheden zijn de magische fontein van Montjuïch, het Miromuseum en het stadion van FC Barcelona.

Ook het strand en de restaurantjes van Barceloneta zijn een uitstapje waard.Bari (Italië)

Vanuit de haven van Bari is er een belangrijke veerverbinding met Italië, Albanië, Kroatië, Montenegro en Griekenland. Het kan er dan ook erg druk zijn.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er is een grote en nieuwe cruiseterminal op (een wel nog aanzienlijke) wandelafstand van het stadscentrum.

Het zien waard

Bezienswaardigheden in Bari zijn: de Basilica di San Nicola uit de 11de-12de eeuw, met relikwieën van Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra (onze Sint dus); de Cattedrale di San Sabino; het Castello Normanno-Svevo  en het Museo Archeologico.

In de directe omgeving van Bari bevinden zich de Grotte Castellane, met fraaie druipsteenformaties (ontdekt in 1038), en het dorpje Alberobello, bekend voor zijn vele trulli (ronde huisjes met een kegelvormig dak van gestapelde stenen).Cadiz (Spanje)

Cádiz (+- 130.000 inwoners) ligt op een landtong in het zuidwesten van Spanje, aan de Golf van Cádiz (voorbij Gibraltar en dus eigenlijk niet meer aan de Middellandse Zee). Cádiz wordt soms 'Klein Havana' genoemd omdat de Malecón, de beroemde boulevard in Havana, nogal gelijkt op de Campo del Sur in Cádiz. Om deze reden is de James Bond-film Die Another Day, die zich onder andere afspeelde in Havana, gedeeltelijk opgenomen in Cádiz.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de Alfonso XIII-pier, aan de Avenida del Puerto, vlakbij het Plaza de San Juan de Dios, pal in het stadscentrum.

Het zien waard

Bezienswaardigheden in Cádiz zijn de Campo del Sur, de Pópulowijk met de neoclassicistische kathedraal-met-museum aan de Plaza de la Catedral, de Filippo-Nerikerk (met werken van Murillo) en het Teatro Romano. 

Een speciale attractie is de Torre Tavira, met een camera obscura die via een groot wit scherm Cádiz vanuit verschillende gezichtspunten projecteert. Het Plaza de las Flores - officieel Plaza de Topete - is een sfeerrijk omsloten pleintje op 230 meter ten noordwesten van de kathedraal met talrijke bloemenkraampjes en marktstalletjes.

Vanuit Cadiz kan je (eventueel) een excursie boeken naar het prachtige Sevilla.


Cannes

De stad Cannes (+- 75.000 inwoners) ligt aan de Côte d'Azur en is bekend voor haar zandstranden (die eigenlijk kunstmatig zijn), terwijl het nabijgelegen Nice enkel kiezelstranden heeft. Door het milde microklimaat werden hier al sinds vroeg in de 19de eeuw dure Jugendstilvakantiehuizen gebouwd door Franse en buitenlandse aristocraten. Cannes veranderde zo geleidelijk in een centrum voor de internationale jetset.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Hoewel Cannes een Quai Croisière heeft, is de haven eigenlijk te klein voor de gemiddelde cruiseschepen. Passagiers worden aan wal gebracht met tenderboten.

Het zien waard

Het historische centrum van Cannes is best mooi. Verder kan je even naar het Palais de Festivals et Congrès gaan kijken, de locatie van het bekende Filmfestival van Cannes; naar het Musée de la Castre, met oude muziekinstrumenten, en naar de Notre Dame de l'Esperance, een kathedraal in gotische stijl.

Cannes is een goede uitvalsbasis voor een excursie naar Nice of Monaco.


Cartagena (Spanje)

Cartagena werd in de 3de eeuw voor Christus gesticht door Hasdrubal de Schone, een legeraanvoerder uit Carthago. De stad werd Qart chadast (Nieuwe Stad) genoemd, net als Carthago. Later veroverden de Romeinen onder Scipio Africanus de stad, en ging ze onder de naam Carthago Nova (Nieuw Carthago) deel uitmaken van het Romeinse Rijk. Hiervan is ook de huidige naam Cartagena afgeleid.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De mooie natuurlijke haven van Cartagena in het oosten van Spanje in de regio Murcia, is de belangrijkste marinehaven van Spanje, met grote moderne dokken, werven, een arsenaal en een torpedofabriek! Ook talrijke cruiseschepen doen de haven aan, daarom werd daarvoor een aparte terminal gebouwd, waardoor de passagiers gemakkelijk te voet naar het stadscentrum kunnen.

Het zien waard

Het oude stadscentrum is omringd door een oude muur, de Murella del Mar, met daarin 8 poorten. Bezienswaardig is de kathedraal Santa María Veja (13de eeuw) en het uitzicht vanaf de ruïne Castillo de la Concepción. Cartagena heeft ook een archeologisch museum waarin vooral veel opgravingen uit de Romeinse tijd te zien zijn. Een andere bezienswaardigheid is de onderzeeër uit 1888 die in de buurt van het stadhuis staat.

Cadeautip: Cartagena is bekend om de zoete likeur Cuarenta y tres (Licor 43), die naar ruim 60 landen wordt geëxporteerd.


Capri

Capri is een Italiaans eiland gelegen in de baai van Napels. Ooit verbleven hier de Grieken, die er toen een naam aan gaven (‘kapros’, vanwege de wilde zwijnen). Het eiland is geliefd vanwege zijn schoonheid en de fraaie uitzichten.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Kleine cruiseschepen kunnen aanmeren in de Marina Grande. Grotere schepen gaan voor anker en brengen de passagiers met tenderboten aan wal.

De gemakkelijkste manier om van de haven naar het centrum van Capri-stad te geraken, is per funicular. Dat treintje brengt je in 3 minuten naar de Piazza Umberto I. Er zijn ook goede busverbindingen: elke 15 tot 20 minuten kan je een bus nemen van Marina Grande naar de Piazza Martiri d’Ungheria in het centrum.

Wie goed te been is, kan te voet gaan. De weg is steil, maar je wordt getrakteerd op enkele adembenemende uitzichten. Afhankelijk van je conditie doe je er 25 tot 45 minuten over.

Het zien waard

Bezienswaardigheden op het eiland zijn de haven zelf; de Grotta Azzurra (blauwe grot); Faraglioni, een uitzichtpunt vanwaar je drie enorme rotspunten in zee kan zien; het museum de Villa San Michele, en het Certosa di San Giacomo, een kartuizerklooster uit de 14de eeuw met uitzicht op onder andere Marina Piccola, het enige kleine haventje aan de zuidzijde (aan deze kust zou Odysseus zijn verleid door sirenen).

Je kan vanuit Capri eventueel een excursie maken naar Napels, Sorrento of de Amalfi-kust.Casablanca (Marokko, Atlantische Oceaan))

Casablanca is een stad in het westen van Marokko. Casablanca betekent letterlijk Wit Huis, een verwijzing naar de vele witte gebouwen. De stad heeft officieel liefst 11 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van Marokko. Casablanca is eveneens de belangrijkste haven van het land, gelegen aan de Atlantische Oceaan (maar we vermelden ze hier ook omdat er nogal wat Middellandse Zeecruises aanmeren).

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de grote industriële haven, op amper iets meer dan 1 km van het stadscentrum. Het is wel geen aangename wandeling (doorheen een industriezone). Je neemt misschien beter een taxi (wel onderhandelen over de prijs).

Het zien waard

De Haven van Casablanca is een van de grootste kunstmatige havens ter wereld. Langs de haven loopt een prachtige, drie kilometer lange pier van waar je een mooi uitzicht hebt: de Moulay Youssef-pier. De haven ligt niet ver van de Hassan II-moskee, het hoogtepunt van de traditionele Marokkaanse architectuur, de op een na grootste moskee ter wereld, na die van Mekka, en de belangrijkste bezienswaardigheid van deze stad.

De rest van Casablanca ziet er momenteel eerder vuil en vervallen uit.

De stad omvat verschillende districten: de oude Medina, het moderne stadsgedeelte rond het Mohammed V-plein, het rijke gedeelte met luxueuze huizen, en in het westen een nieuwer stadsgedeelte met veel stranden.

Andere bezienswaardigheden zijn de Boulevard de la Corniche en de Habouswijk.

Casablanca werd onsterfelijk gemaakt door de klassieke en gelijknamige film met Humphrey Bogart. Maard die werd maar voor 5% hier opgenomen, de rest in Hollywood.


Ceuta (Spanje)

Ceuta is, net als het 300 kilometer oostelijker gelegen Melilla, een Spaanse stad, aan de Noord-Afrikaanse zijde van de Straat van Gibraltar, aan de Middellandse Zee. Marokko beschouwt deze twee steden en zeven onbewoonde eilandjes voor de Noord-Afrikaanse kust als bezet Marokkaans grondgebied. Ceuta is een vrijhaven. Als Spaans grondgebied is het wel lid van de Europese Unie, maar het valt niet onder de Europese belastingwetgeving. Daardoor is Ceuta erg in trek bij Spanjaarden, vooral Andalusiërs, als bestemming voor een dagtrip. Jaarlijks komen naar schatting 1 miljoen toeristen naar Ceuta om belastingvrij te winkelen. Er leggen ook steeds meer cruiseschepen aan.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Ceuta heeft twee cruiseterminals: de Espana Pier (op 100 meter van het centrum) en de Pier de Pentinent (iets verder, maar ook op wandelafstand).

Het zien waard

Vooral de Plaza de Africa, het centrum van Ceuta, met de 18de-eeuwse Nuestra Señora de Africa, het Palacio de Asemblea en de 17de-eeuwse Catedral Santa Maria de la Asunción. In het midden van het plein staat een gedenkteken ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Spaans-Marokkaanse oorlog van 1860. Aan de westkant van het plein vind je de Foso de San Felipe (walgracht) en de erachter liggen de Murallas Reales (Koninklijke Muren). Aan de noordkant van de Foso de San Felipe is er een brug die leidt naar de Murallas Reales, een prachtig gerestaureerd fortencomplex.


Corsica – Ajaccio (Frankrijk)

Ajaccio is de hoofdstad van het Franse eiland Corsica, en is mooi gelegen aan de westkust van het eiland. De omliggende heuvels zijn met sinaasappel- en olijfbomen beplant en geven de stad beschutting tegen de noordenwind. De stad werd gesticht door de Romeinen, verwoest door de Saracenen, viel lang onder de heerschappij van Genua en werd later verkocht aan Frankrijk.

Ajacio is vooral bekend als de geboortestad van Napoleon. Daar kan je niet naast kijken als je de stad bezoekt.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven van Ajaccio ligt bij de Quai L’Herminier, op wandelafstand van het stadscentrum. De kleine, moderne cruiseterminal heeft een gigantische glazen wand van waaruit je prachtige foto’s van je cruiseschip kan nemen.

Het zien waard

Bezienswaardigheden in Ajaccio zijn La Maison Bonaparte, het geboortehuis van Napoleon Bonaparte in de Rue Saint-Charles; de Nôtre Dame de la Misericorde, de rooms-katholieke kathedraal en de Citadelle.

Vanaf de Place du General de Gaulle heb je een prachtig uitzicht over de baai.


Corfu

Zie Korfoe


Cyprus – Larnaca en Limassol

Cyprus (+- 850.000 inwoners) ligt in het oosten van de Middellandse Zee ten zuiden van Turkije, waardoor het eiland geografisch gezien tot het Aziatische continent behoort, maar om politieke en culturele redenen wordt het vaak tot Europa gerekend. Cyprus is zelfs lid van de Eurozone (je kan er dus in euro betalen). Sinds 1974 wordt het noordelijk deel van het eiland bezet door Turkije, maar Noord-Cyprus wordt alleen door Turkije zelf erkend.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De hoofdstad van Cyprus is Nicosia, maar de belangrijkste (cruise)havens zijn Limassol en Larnaca.

In Limassol meren de schepen aan in de nieuwe haven, op 3 km van het stadscentrum. Dat is net iets te ver om te voet te gaan. In Larnaca wordt volop gewerkt aan een nieuwe cruiseterminal, vlakbij het stadscentrum.

Het zien waard

Limassol, in het zuidwesten van Cyprus, is een levendige mediterrane havenstad met een aantrekkelijke zeepromenade en smalle straatjes waarin het aangenaam winkelen is. De streek rond Limassol staat bekend om haar wijngaarden, en de stad zelf om haar wijnfestival in september. Limassol zou ook de geboorteplaats zijn van Aphrodite, de Griekse godin van de liefde.

De tweede haven van Cyprus, Larnaca, ligt aan de zuidoostkust. De stad is eeuwenoud, en heette lang geleden Kition, daarna Citium. Nu is Larnaca een redelijk toeristische plaats met een mooi strand en een aangename strandpromenade. Je kan ook de Kerk van Lazarus gaan bekijken. De Bijbelfiguur zou hier begraven liggen.

Eventueel kan je een excursie boeken naar de Romeinse ruïnes in het schilderachtige Paphos, het Troodosgebergte met de berg Olympus (1.952 m), het Kykkosklooster, en de tempel van Apollo in Omodos.Meer eilanden en cruisehavens in de Middellandse Zee (in alfabetische volgorde):

Dubrovnik - Livorno >       Malaga - Rhodos  >       Rome - Zakyntos >Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >       Reportages >       Nieuws >


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be