Trans-Atlantische cruises: van Europa naar Midden- en Noord-Amerika via Ijsland

Je kan de Atlantische Oceaan op diverse manieren oversteken: van het àosten naar het westen, dus van Europa naar Zuid-Amerika, de Caraïben, de USA of zelfs Canada, en uiteraard ook omgekeerd, van het westen naar het oosten. De overtochten van  Zuid-Amerika en Florida naar Europa worden ieder jaar in de lente aangeboden, vanaf eind maart tot begin mei.  In oktober en november vindt de omgekeerde beweging plaats: van Europa naar Amerika in de richting van de ondergaande zon. Dat kan via een zuidelijke route  (langs de Azoren) of langs het noorden (vaak langs Ijsland).Deze trans-Atlantische route is wat minder populaiir omdat de kans op mooi, warm weer hier veel kleiner is. Maar deze cruises zijn bijvoorbeeld heel goed te combineren met een bezoek aan enkele Engelse, Schotse en Ierse havensteden, of kunnen aansluiten op een cruise naar de Baltische steden en staten >>>.


Kiel

Kiel, gelegen aan de Kieler Förde, een zijarm van de Oostzee aan het begin van het Noord-Oostzeekanaal, is een belangrijke Duitse havenstad, zo’n 90 km boven Hamburg. Jaarlijks vindt hier de grootste zeilregatta van de wereld plaats, de Kieler Woche.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De meeste schepen (en de ferry’s) vinden een plaatsje aan de Norwegenkai, de Schwedenkaai of de Ostseekai, pal in het stadscentrum. De grootste cruiseschepen leggen sinds kort aan in de nieuwe Ostuferhafen, vanwaar een shuttle of een taxi nodig is om in het centrum te geraken.

Het zien waard

Liefhebbers van 19de-eeuwse kunst kunnen terecht in de Kunsthalle zu Kiel. Verder is de St. Nicolaikerk een bezoekje waard. Ook de Unterseeboot (een onderzeeboot uit de Tweede Wereldoorlog), de Gorch Fock (een lesschip dat alle zeeën heeft bevaren), en het scheepvaartmuseum aan de Sartorikai zijn de moeite waard.

Wie van shoppen houdt, kan zich uitleven in het winkelcentrum Sophienhof en de Sophies Markthalle. Ook Holenstrasse is een gezellige straat met veel winkels.


Kopenhagen

De hoofdstad van Denemarken was vroeger een Købmandshavn, een koopmanshaven dus. Kopenhagen ligt aan de oostkust van het eiland Seeland (Sjælland) en op het eiland Amager, aan de Sont (Øresund). Aan de overzijde van deze zeestraat ligt de Zweedse stad Malmö, die sinds 2000 met Kopenhagen is verbonden door de Sontbrug, sinds enkele jaren wereldberoemd door de tv-serie The Bridge.

Kopenhagen is een van de meest milieuvriendelijke steden van Europa (en de wereld) en bijzonder fietsvriendelijk. In plaats van een wandeling te maken kan je misschien voor enkele uren een fiets huren?

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er zijn 4 cruiseterminals in Kopenhagen, die alle op meer dan 2 km van het stadscentrum liggen. Het openbaar vervoer is er wel uitstekend, en er komen ook diverse hop-on-hop-off citytourbussen langs de terminals.

Het zien waard

Het Nationaal Museum en het Amalienborgpaleis zijn aanraders. Strøget is de belangrijkste winkelstraat. Deze straat begint bij het Raadhuis (Rådhus) en loopt door tot aan Kongens Nytorv en het Koninklijk Theater.

In de haven staat het bekende beeld(je) van de kleine zeemeermin dat is geïnspireerd op een sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Niet ver daarvandaan, tegenover Kastellet, de vesting van de stad, vind je de fontein van Gefion of Gefjun (1908), het grootste monument in Kopenhagen. Ook de huizenrij in verschillende kleuren aan het haventje Nyhavn, van waar de kanaalboten vertrekken, is een trekpleister.

Het amusementspark Tivoli is zeker de moeite waard, maar allicht blijft je schip niet lang genoeg in Kopenhagen liggen om daar naartoe te gaan.

Tip: volg een van de stadswandelingen langsheen de locaties van The Killing, The Bridge en Borgen.


Amsterdam

Holland America Line organiseert heel wat cruises naar het noorden die vertrekken vanuit Amsterdam (of Rotterdam) en biedt vandaar uit ook trans-Atlantische cruises aan. Ook Royal Caribbean, Celebrity, Costa, Ponant en Tui Cruises (Mein Schiff) doen regelmatig de haven van Amsterdam aan.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruiseterminal ligt aan de Piet Heinkade, op wandelafstand van het centrum. Wanneer je met de trein naar Amsterdam komt om direct naar het cruiseschip te gaan, dan zie je de cruiseterminal liggen aan de achterzijde van het station. Je bent daar te voet op 10 minuten.

Amsterdam is, vooral in de zomermaanden, een populaire cruisehaven (meer dan 180 schepen per jaar), hoewel de haven van Rotterdam veel makkelijker bereikbaar is. Eens de nieuwe sluis bij Ijmuiden in 2019 klaar is, zal het aantal cruiseschepen dat de stad aandoet nog fors toenemen.

Het zien waard

Amsterdam is en blijft een wereldberoemde stad, onder meer door de romantische grachten (waarop je een rondvaart kan boeken), de historische gebouwen en prachtige gevels, de walletjes,de Dam, het Vondelpark, de gezellige Albert Cuypmarkt…

Wie zich wil verdiepen in de Nederlandse geschiedenis kan terecht in een van de vele musea. De bekendste zijn het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum en het Anne Frankhuis.


Rotterdam

Rotterdam is een van de grootste en belangrijkste havens van Europa en zelfs van de wereld. De stad dateert nagenoeg volledig van na 1940: in dat jaar werd ze bijna helemaal platgebombardeerd door Duitse bommenwerpers.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Langs de Holland Amerikakade. Je kan over de Europabrug wandelen en komt zo in het stadscentrum. In Rotterdam kunnen ook de allergrootste cruiseschepen, dus de Oasis-categorie van Royal Caribbean International, aanmeren. Uiteraard komen diverse schepen van Holland America Line hier vaak en verder ook Aida Cruises, MSC, Cunard, Norwegian en andere.

Het zien waard

Rotterdam is de enige hoogbouwstad van Nederland. Ook de hoogste toren van Nederland, de Euromast, vind je hier. De stad profileert zich als internationale architectuurstad en biedt ook bezienswaardigheden zoals de Erasmusbrug, Diergaarde Blijdorp en de Kuip, het thuisstadion van voetbalploeg Feyenoord.


Oostende en Zeebrugge (Brugge)

Zeebrugge wordt steeds vaker aangedaan als tussenstop, door onder meer Norwegian Cruise Line, P & O Cruises, Cunard, Royal Caribbean, Princess, Holland America Line en andere. Meer daarover vind je op de website van Cruise Port Zeebrugge (www.cruiseschepeninzeebrugge.be).

Waar meren de cruiseschepen aan?

In Oostende vind je de cruiseschepen vlak achter het station en dus op wandelafstand van het centrum.

In Zeebrugge meren de meeste cruiseschepen nu nog aan bij de Zweedse Kaai op zo'n 3 kilometer van het centrum (er komt binnenkort een nieuwe cuiseterminal). Er is een gratis shuttlebus vanaf je cruiseschip naar de uitgang van de haven.

Het zien waard

Oostende wordt stilaan een aangename stad, met mooie pleintjes, enkel winkelsttraten en veel muurschilderingen (dankzij de The Crystal Ship-kunstprojecten).

Zeebrugge heeft een mooi strand en een maritiem themapark (Seafront), maar wie hier van boord gaat doet dat in 99% van de gevallen met de bedoeling Brugge zelf te gaan  bezoeken.


Dover

Dover is de drukste ferryhaven van Europa, en de tweede drukste cruisehaven van het Verenigd Koninkrijk (na Southampton).

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de grote haven. Het stadscentrum ligt net iets te ver om er te voet naartoe te stappen. Maar de taxi’s zijn niet duur.

Het zien waard

Dover is vooral bekend vanwege de beroemde white cliffs, die je uitgebreid kan bewonderen als je de haven in- of uitvaart.

Het stadscentrum is best aangenaam en Dover Castle, bovenop de krijtrotsen, is zeker een bezoek waard.


Southampton

Southampton is de grootste havenstad en de belangrijkste cruisehaven van het Verenigd Koninkrijk. De stad is vooral bekend omdat in 1912 van hieruit de Titanic vertrok, maar er woonden ook een aantal bekende mensen zoals Willem de Veroveraar, Henry V, William Shakespeare, Isaac Watts en Jane Austen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er zijn hier 4 cruiseterminals, alle binnen wandelafstand van het oude stadscentrum.

Het zien waard

De middeleeuwse stadsmuren zijn nog voor een groot deel bewaard en het oude centrum is gezellig om in rond te wandelen.

Een bezoekje waard (zeker als het zou regenen): het maritiem museum.


Harwich

Harwich, ligt aan de oostkust van Engeland, niet ver van Ipswich, zo’n 110 km van London.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruiseterminal ligt dicht bij het centrum. Deze cruisehaven wordt aangedaan door Holland America Line, Celebrity en Royal Caribbean.

Het zien waard

Er is hier weinig te zien of te beleven: een klein strand, een vuurtoren, een fort en een scheepvaartmuseum.Falmouth (Verenigd Koninkrijk)

De haven van Falmouth, in het zuidwesten van Engeland, is een van de grootste natuurlijke diepwaterhavens ter wereld en de delta van de rivier de Fal bevindt zich in een Area of Outstanding Natural Beauty, met talrijke kreken en beboste kustlijnen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de County Wharf op 15 minuten te voet van het stadscentrum.

Het zien waard

In Falmouth zijn er wat winkels met regionale producten en aan de Discovery Quay vind je het bekroonde Nationale Scheepvaartmuseum.

De stad is vooral goed gelegen om op verkenning te gaan doorheen Cornwall. Bezienswaardigheden als Land’s End, Eden Project, Lanhydrock en Trellissick Gardens liggen in de omgeving.


Glasgow (Greenock)

De grootste stad van Schotland, Glasgow, heeft geen eigen cruisehaven.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Op meer dan 40 km van Glasgow ligt de Greenock Ocean and Cruise Terminal, op de zuidelijke oever van de rivier de Clyde.

Je kan vanuit Greenock in 25 tot 45 minuten met de trein in Glasgow geraken of een georganiseerde excursie boeken op je cruiseschip.

Het zien waard

Bezienswaardig in Glasgow zijn de Glasgow Cathedral en de Botanic Gardens.

Ook interessant: The National Piping Centre (doedelzak--opleidingcentrum en museum), Hunterian Museum and Art Gallery en het Tall Shipmuseum in Glasgow Harbour.

Tip: Glasgow wordt beschouwd als de op één na beste winkelbestemming in het Verenigd Koninkrijk, na Londen. De belangrijkste winkelstraat van de stad is Buchanan Street.

In Greenock zelf kan je de Lyle Hill beklimmen (mooi uitzicht) en/of het McLeanmuseum bezoeken.


Belfast (Noord-Ierland, Verenigd Koninkrijk)

Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland, ligt aan de monding van de rivier de Lagan aan de zeearm Belfast Lough, die verbonden is met de Ierse Zee.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Als het begin- of eindpunt van je cruise in Belfast ligt, zal je schip aan de Stormont Wharf aanmeren. Cruiseschepen die gewoon op ‘bezoek’ zijn, meren in het Pollock Dock aan. Er zijn gratis shuttlebussen naar het stadscentrum.

Het zien waard

Het bezoekerscentrum op de scheepswerf Harland and Wolff waar deTitanic gebouwd werd. De kranen Samson en Goliath (respectievelijk 106 en 96 meter hoog) zijn van ver te zien.

De Victoriaanse St. George’s Market: je vindt hier alles, van antiquiteiten tot haaienvlees.

Het Palm House in de Belfast Botanic Gardens, een iconisch stadsbeeld.

De City Hall aan Donegal Square. met prachtige architectuur en veel beeldhouwwerken

Het Cathedral Quarter: een levendige stadswijk met de St. Anne’s Cathedral en het MAC (Metropolitan Arts Centre).


Dublin (Ierland)

Dublin is de hoofdstad van Ierland en ligt aan de oostkust van het eiland, aan de de rivier de Liffey die via de Dublin Bay, uitkomt in de Ierse Zee. De haven is de grootste zeehaven van het land.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Aan de Alexandra Quay, op 1.5 km van het stadscentrum. Dat is te voet te doen, maar je moet wel door een industrieterrein.

Het zien waard

Het Guinness Storehouse.

De prachtige Dublin Bay.

De Dublin Dockland’s in het oude havengebied tussen Talbot Memorial Bridge en Point Depot, is het hippe deel van de stad.

De ‘Spire of Dublin’ in O’Connel Street: een roestvrijstalen spitse pin van meer dan 120 meter hoog.

Dublin Castle (als je tijd hebt want onmetelijk groot).


Cobh-Cork (Ierland)

In Cobh ligt de cruisehaven van Cork (op 20 km afstand), de bekende stad in het zuiden van Ierland.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Vlakbij het centrum van Cobh.

Weetjes: vanuit Cobh  vertrokken 2,5 miljoen van de zes miljoen Ieren die naar Noord-Amerika emigreerden tussen 1848 en 1950. En de Titanic maakte haar laatste stop in Cobh. In het stadje bevindt zich het Lusitiana Memorial, dat verwijst naar het passagiersschip Lusitania, dat in 1915 op weg naar Cobh tot zinken werd gebracht door een Duitse u-boot. Veel van de opvarenden die het leven lieten zijn in Cobh begraven.

Vanuit Cobh rijdt ieder half uur een trein naar Cork Je kan daar uiteraard ook met een (shuttle)bus geraken.

Cork ligt aan de rivier de Lee en is een belangrijke Ierse zeehaven (maar dus niet voor cruiseschepen).

Het zien waard in Cork

Red Abbey: het mooiste gebouw dat bewaard is gebleven uit de Middeleeuwen.

St. Mary's Cathedral en St. Finbarre's Cathedral.

De English Market: bestaat al sinds 1788 en zou de beste overdekte markt van Groot-Brittannië en Ierland zijn.

Ook een bezoekje waard: het Blackrock Castle, het Opera House en Fitzgerald's Park in het westen van de stad.Reykjavik

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en de meest noordelijk gelegen hoofdstad van de wereld. De stad ligt in zuidwest-IJsland aan de Kollafjörðurfjord, een uitloper van de grote baai Faxaflói, ten zuiden van de berg Esja, die de stad tegen de koude wind uit het noorden beschermt.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Kleinere schepen kunnen aanmeren in de Old Harbor in het stadscentrum, maar de meeste schepen leggen aan op zo’n 3 km va het stadscentrum aan de cruiseterminal van de Sundahöfn haven.

Het zien waard

Het Árbæjarsafn Reykjavik Museum: het Ijslandse Bokrijk, met historische gebouwen die je een idee geven hoe de IJslanders vroeger woonden.

De Dómkirkjan: een klein historisch kerkje. Hier werd in 1874 voor het eerst de nationale hymne gezongen.

De eilandjes Viðey en Lundey: een must voor wandelaars. Op Viðey bevindt zich de Imagine Peace Tower (ter nagedachtenis van John Lennon).

De Esja: de berg die hoog boven de IJslandse hoofdstad uittorent, is een populair wandelgebied en biedt vanaf de top een schitterend uitzicht.

De Hallgrímskirkja: de grootste kerk van IJsland en prachtig gelegen op een heuvel boven Reykjavik.

Het Höfðihuis: een mooi en historisch belangrijk gebouw waar tal van staatshoofden op bezoek zijn geweest waaronder Winston Churchill, Marlene Dietrich, Michail Gorbatsjov en Ronald Reagan.

Het Stadhuis van Reykjavik: in een schitterende omgeving en op de eerste verdieping is er een café van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over het meer.


St. John's (Newfoundland, Canada)

St. John's is de hoofdstad van de Canadese provincie Newfoundland en Labrador. De stad ligt op het schiereiland Avalon van het eiland Newfoundland aan de Atlantische kust. St. John's werd begin 17de eeuw gesticht door de Britten en zou de oudste stad van Noord-Amerika zijn.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Vanuit de cruisehaven kan je gemakkelijk te voet naar het centrum.

Het zien waard

St. John’s is een levendige havenstad met mooie gekleurde houten huizen en smalle hellende straatjes.

Historic Downtown: de oudste straten, Water Street en Duckworth Street, lopen parallel aan de haven en lopen in elkaar over via trappen en zijstraten.

Signal Hill met de Cabot Tower: prachtig uitzicht op de omgeving.

Excursietip: ongeveer 10 km ten zuiden van St. John's staat een mooie vuurtoren uit 1835. Dit is de oudste nog in werking zijnde vuurtoren van Canada. Het complex (Cape Spear National Historic Site) dient nu als museum over de geschiedenis van de vuurtorens van Newfoundland.


Halifax (Nova Scotia, Canada)

Halifax is de hoofdstad van de Canadese provincie Nova Scotia. Halifax werd in 1749 gesticht als een militaire basis voor de Britten en genoemd naar George Montague-Dunk, de tweede hertog van Halifax. De plaats was ideaal als militaire basis omdat hier na Sydney (Australië) de grootste natuurlijke haven ter wereld ligt,

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de grote haven. Het stadscentrum is makkelijk te voet bereikbaar.

Het zien waard

De Halifax Harbourwalk leidt je door de historische oude haven met onder meer de Privateers' Wharf, een gerestaureerde havenbuurt uit de 19de eeuw.

Pier 21: een voormalige terminal voor passagiersschepen, en tegenwoordig Canada's nationaal museum voor immigratie.

Halifax Citadel met Fort George.

Fairview Cemetery met graven van de scheepsramp met de Titanic


Québec (Canada)

De stad Québec is de hoofdstad van de gelijknamige Canadese  provincie, en ligt zo’n 250 km ten noordoosten van Montreal aan een versmalling van de fleuve Saint-Laurent (Saint Lawrencerivier) die hier toch nog 800 meter breed is.

De streek rondom Québec werd al lang door indiaanse jagers en vissers bewoond toen de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier er in 1535 voet aan land zette. Québec werd de eerste permanente nederzetting van de Franse kolonie Nieuw-Frankrijk. De versmalling in de rivier gaf de stad ook haar naam: Kebek, een woord uit de Algonquin-taal, dat ‘vernauwing’ betekent.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In het centrum van het historische Québec City.

Het zien waard

Québec is de enige stad in Noord-Amerika (ten noorden van Mexico) die door een stadsmuur wordt omgeven. Het oude centrum van Québec (Le vieux Québec) is sinds 1985 Unesco Werelderfgoed, als een van de best bewaarde koloniale steden ter wereld.

La Place Royale: een plein met huizen uit de Franse tijd en met de Notre Dame des Victoires, een kleine kerk uit 1687-1723.

Het Château Frontenac: het meest opvallende gebouw van de stad, en nu een chique hotel.

La Citadelle: een stervormig bastion dat tot de grootste vestingen van Noord-Amerika behoort en van waaruit Je een schitterend uitzicht hebt over de stad.

Le Parc des Champs-de-Bataille (Battlefields Park/Plains of Abraham): ten zuiden van de Citadelle, hier werd in 1759 de Slag om Québec uitgevochten, die werd gewonnen door de Britten.


Montréal (Canada)

Montréal is de grootste stad van de provincie Québec en ligt op het Île de Montréal, een sikkelvormig eiland in de fleuve Saint-Laurent (Saint Lawrencerivier), in het zuidwesten van de provincie Québec, ongeveer 250 kilometer ten zuidwesten van de stad Québec.

Montréal werd in 1642 door de Fransen gesticht als deel van hun kolonie Nieuw-Frankrijk. De naam van de stad is afgeleid van de in de stad gelegen heuvel ‘Mont Royal’.

Het centrum bestaat grotendeels uit wolkenkrabbers en een grote 'ondergrondse stad', maar er is ook een oud stadscentrum. In Montréal werden de Wereldtentoonstelling van 1967 en de Olympische Spelen van 1976 gehouden.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De cruisehaven ligt in de Vieux Port, aan de Iberville Passenger Terminal, vlakbij het centrum van le Vieux Montréal.

Het zien waard

Le Vieux-Montréal:  een historisch gebied met Le Vieux Port, de Place Jacques-Cartier en het stadhuis.

Het Place d'Armes met de neogotische Basilique Notre-Dame.

De Bonsecoursmarkt.

La Ville Souterraine: onder de straten en gebouwen van Montréal bevindt zich nog een stad: la Ville Souterraine. Deze grootste ‘ondergrondse stad’ ter wereld  is een enorm complex van hallen en tunnels met duizenden winkel, enkele hotels, honderden restaurants en 40 bioscopen. Een must.


Bar Harbor (Maine, USA)

Bar Harbor is een havenstadje aan de Frenchman Bay in Maine, in het noordoosten van de USA. Tegenover Bar Harbor ligt Bar Island.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er is hier geen cruiseterminal, de passagiers worden met tenders aan land gebracht (als het weer het toelaat).

Het zien waard

Bar Harbor is een mooi, toeristisch plaatsje, maar zonder echte bezienswaardigheden (als je de tijd hebt kan je hier wel heel lekkere kreefen eten). Toch leggen hier meer dan 100 cruiseschepen per jaar aan. Van hieruit worden immers excursies georganiseerd naar het mooie Acadia National Park.


Boston (Massachusetts, USA)

Boston ligt aan de Atlantische Oceaan, zo’n 300 km ten noordoosten van New York. Het is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Massachusetts en een van de oudste en rijkste steden van de Verenigde Staten. De stad werd in 1630 gesticht door kolonisten en werd genoemd naar de gelijknamige stad in Engeland, waar een aantal van hen vandaan kwam. Boston is de bakermat van de Amerikaanse Revolutie, met de Boston Tea Party in 1773 (een boycot tegen de belasting op geïmporteerde producten zoals thee). Na de onafhankelijkheidsverklaring in 1776 werd Boston een welvarende havenplaats.

Waar meren de cruiseschepen aan?

n de natuurlijke haven (Boston Harbor) op 3 km van het stadcentrum. Dat is voor sommigen te voet te doen, maar er zijn ook goede busverbiningen.

Het zien waard

Boston is een compacte stad, eens in het centrum ligt alles binnen wandelafstand.

Een absolute aanrader: volg de Freedom Trail, een vier kilometer lange wandeling langs alle hoogtepunten van Boston, die heel goed is aangegeven met een rode lijn van bakstenen ingebed in de grond. Je start in de historische wijk Beacon Hill, en via Boston Common wandel je naar het Massachusetts State House en Old State House, de zetel van de Britse koloniale regering.

Verder naar het noorden kom je bij de Old North Church die ook een belangrijke rol speelde in de revolutie. Vanuit de klokkentoren werden patriotten gewaarschuwd dat de Britse troepen onderweg waren. Je eindigt in het Copps Hill Terrace Park.New York (USA)

New York zo bekend dat de stad hier niet echt meer moet voorgesteld worden. Maar we doen dat toch even summier.

Dit is de grootste stad van de Verenigde Staten, en een van de belangrijkste wereldsteden. De stad wordt vaak New York City genoemd om een onderscheid te maken met de staat New York, waarin de stad ligt maar niet de hoofdstad van is, dat is Albany.

De stad New York bestaat uit vijf delen: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er zijn drie cruisehavens in New York: de Manhattan Cruise Terminal, de Brooklyn Cruise Terminal en de Cape Liberty Cruise Port in New Jersey. Je zal een taxi, een shuttle, of zelfs de trein moeten nemen om het centrum te bereiken.

Het zien waard

Te veel om op te noemen: het Vrijheidsbeeld, Wall Street, Empire State Building, Chrysler Building, One World Trade Center, Times Square, Broadway, Central Park, Fifth Avenue, het MoMA, het American Museum of Natural History, het Guggenheim Museum…

De drukte en levendigheid geven de stad de bijnaam The City That Never Sleeps. Een andere populaire bijnaam is the Big Apple, al is de herkomst van deze bijnaam niet duidellijk.

Trans-Atlantische cruises van  Europa naar Midden- en Noord-Amerika langs de zuidelijke route (via de Azoren)vind je hier >>>


Trans-Atlantische cruises van Zuid-Amerika naar  Europa: de mooiste eilanden en cruisehavens vind je hier >>>

Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >         Reportages >        Nieuws >


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be