Ferryboten zijn (soms) een beetje cruiseschepen

Enkele decennia geleden was de ferry van Oostende naar Dover bijzonder populair in ons land. Dat was dan ook de eenvoudigste en goedkoopste manier om een citytrip naar Londen te maken. Na de opening van de kanaaltunnel in 1994 ging het echter snel bergaf. Er werden nog wel enkele pogingen ondernomen om een nieuwe ferryverbinding tot stand te brengen (o.m. naar Ramsgate, Folkestone en Felixstowe) maar die lijnen kwamen nooit van de grond. Nu kan je enkel in Zeebrugge nog een ferry nemen, naar Hull (zie hieronder).

Elders in Europa en op andere continenten zijn er wel nog heel wat interessante ferrylijnen te vinden. De meeste boten zijn vrij basic qua comfort, maar de betere schepen doen meer en meer aan cruiseschepen denken. Je kan daar dan ook een of meer aangename dagen op doorbrengen, op weg naar je volgende bestemming.

Hier volgt een overzicht van de bekendste en populairste rederijen en ferryverbindingen.


P & O Ferries

Vaart onder meer van Calais naar Dover en van Zeebrugge naar Hull.

Aan boord van deze vrij luxueuze ferry’s over het Kanaal en de Noordzee vind je restaurants, bars en lounges om wat te drinken of te eten. Verder aan boord ook wat winkels waar je onder andere drank en parfum kunt kopen.

De ferryterminal in Zeebrugge (aan de Leopold II-dam) is makkelijk bereikbaar. Hou er wel rekening mee dat je 90 minuten voor vertrek ingecheckt dient te zijn.

Ook de terminal in Calais is heel goed aangeduid en gemakkelijk te vinden.

Hier moeten voertuigen ten laatste 30 minuten voor vertrek inchecken, voetganger 60 minuten voor tijd.

www.poferries.com


DFDS Seaways

In ons land minder bekend, maar DFDS Seaways is de grootste ferrymaatschappij in Noord-Europa, met een netwerk van 25 routes en 55 schepen voor passagiers en vracht.

Deze rederij vaart onder meer van IJmuiden naar Newcastle, van Duinkerken en Calais naar Dover, van Tallinn (Estland) naar Stockholm,

Aan boord vind je winkels, cafés, bars, restaurants, een eerste klas lounge en een kinderspeelruimte.

www.dfdsseaways.comSNAV ferry’s

Italiaanse rederij die veerdiensten aanbiedt van Napels naar Capri (een van de mooiste ferryverbindingen er wereld doorheen de baai van Napels), van Sorrento naar Capri, van Ancona naar Split. Ook ‘cruiseferry’s’vanuit Napels, Genua en Civitavecchia naar Sicilië, Sardinië, Marokko, Spanje, Albaniê...

Meestal luxueuze schepen met propere kajuiten, restaurants, bars en winkels.

www.snav.it/enStena Line Ferry

Stena Line is één van de grootste ferrymaatschappijen van Europa met routes vanuit Nederland, Engeland, Ierland, Noorwegen, Zweden en Letland.

Een aanrader is de overtocht vanaf Hoek van Holland naar Harwich, van waar je met de trein makkelijk in Londen geraakt.

Comfortabele schepen met diverse restaurants en bars en zelfs een bioscoop.

Luxueuze hutten met comfortabele bedden, een flatscreen tv en een badkamer met douche.

 


Brittany Ferries

Deze Britse rederij verzorgt ferrybootverbindingen tussen Engeland en Ierland, en vanuit Engeland naar Frankrijk en Spanje. Meestal vanuit Portsmouth (naar Caen, Cherbourg, Le Havre, Bilbao, Santander…) soms vanuit Plymouth (naar Roscoff en Santander).

Aan boord heb je ruime kajuiten, een bioscoop, bars en restaurants, spa, winkels en diverse ontspanningsmogelijkheden voor kinderen.

 


Minoan Lines

Minoan Lines is een Griekse rederij die (cruise)veerdiensten aanbiedt tussen Italie (Ancona en Venetië) en Griekenland (Corfu, Kreta, Igoumenitsa en Patras).

Het bedrijf bestaat sinds 1972, de eerste afvaart was in 1974 met de Soya-Margareta, een omgebouwde olietanker uit 1952, die van Heraklion naar Piraeus voerde.

Aan boord vind je restaurants, bars, winkel, een ruime lounge en vrij luxueuze kajuiten.

www.minoan.gr/en
De ferry naar Staten Island (New York)

Beroemde veerboten die om het halfuur vertrekken vanaf Whitehall Terminal in Manhattan en via het Vrijheidsbeeld en Ellis Island, minder dan 30 minuten later aanmeren langs de St. George Terminal op Staten Island.

Volledig gratis voor voetgangers.

Een must als je New York bezoekt.
De Star Ferry tussen Hongkong, Kowloon en Macau

Deze ferryverbinding werd in de jaren 50 beroemd door de film Macao met Robert Mitchum (die nergens van het schip mocht).

De Star Ferry vaart tussen het eiland Hongkong en het vasteland van Kowloon en Macao.

Als er niet te veel smog hangt heb je een mooi uitzicht op de skyline.

Basic schepen.
Meer info volgt.


Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >        Reportages >        Nieuws >


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be