Riviercruises: ontspannen genieten van het landschap en van de mooiste steden

Niet alleen zeecruises worden jaar na jaar populairder, ook riviercruises kennen steeds meer succes. Een riviercruise is dan ook een unieke manier om heel ontspannen te genieten van het voorbijglijdende afwisselende landschap, de dorpen en steden, de kastelen en andere historische gebouwen langs de vaarroute. De populairste riviercruises zijn die op de Rijn, de Moezel en de Donau, maar ook Frankrijk, met de Seine, de Rhône-Saône en de Loire is erg in trek. En je kan het ook verderop zoeken in bijvoorbeeld Spanje en Portugal of zelfs in Vietnam, Afrika de USA en Zuid-Amerika.


Het grote voordeel van een riviercruise ten opzichte van een reis met de wagen of een verblijf in een hotel, is dat je maar één keer je koffer moet uitpakken en daarna kan relaxen en genieten van het vijfsterrencomfort aan boord én iedere dag een andere stad kan gaan verkennen.

Er zijn schepen in diverse categorieën, van eenvoudig comfort tot super-de-luxe, met gewone hutten of echte suites en je vindt cruises van zeer uiteenlopende duur: van enkele dagen door een enkel land, tot enkele weken waarin je vier of meer landen aandoet.

Heel populair zijn riviercruises in de Kerst- en Nieuwjaarsperiode (wel op tijd te reserveren), maar ook in het voorjaar, tijdens de zomer en in het najaar vind je honderden aanbiedingen.



Een riviercruise is geen zeecruise

Riviercruises zijn eigenlijk helemaal niet te vergelijken met zeecruises, je mag dan ook niet met dezelfde verwachtingen aan boord gaan. Om te beginnen zijn de schepen veel kleiner: 110 tot 135 m lang, 40 tot 45 m breed, met 140 tot 185 passagiers, waar zeecruiseschepen makkelijk 350 m lang zijn, 65 m breed en tot 6.500 passagiers kunnen meenemen.

Op riviercruiseschepen zijn er ook veel minder gemeenschappelijke ruimtes, hoogstens een klein zwembad, maar 1 of twee terrassen (vaak zonnedekken genoemd), wat minder privacy...


De voordelen zijn dat er gedeeltelijk overdag gevaren wordt zodat er altijd wel iets te zien is en dat je aanmeert in het centrum van de stad. Op zee zie je soms dagen aan een stuk enkel de lucht en de golven.

De kajuiten (14 tot 30 m2) zijn voorzien van alle benodigdheden en zijn verdeeld over twee of drie dekken. Meer kan niet omdat regelmatig onder bruggen door moet gevaren worden. De meeste kajuiten hebben grote schuiframen.


Net zoals op zeecruises, is er meestal een welkomstcocktail van de kapitein en een galadiner voorzien. Ontbijt en lunch zijn vaak in buffetvorm, het diner wordt op één bepaald uur opgediend (op zee kan je meestal kiezen tussen een vroege en een late ‘shift’). Meestal is er 1 groot panoramisch restaurant en 1 of 2 bars (op een zeecruiseschip zijn er soms meer dan 10 restaurants en nog meer bars). Het eten is overwegend van hoogstaande kwaliteit, net als de drank.

Er zijn talrijke activiteiten aan boord: lezingen, muzikale en andere optredens, bingo, schaken, turnen enzovoort. Op de betere schepen (bijvoorbeeld de Amadeusschepen van Lüftnercruises) is er een bibliotheek, een fitnessruimte, een winkel, een kapper, een spa… 


Ben je ‘Fit to travel’?

In tegenstelling tot de zeecruiseschepen, die volledig zijn aangepast aan mensen met een handicap die gebruik maken van rolstoelen en/of rollators, zijn nog lang niet alle riviercruiseschepen daarvoor geschikt. Soms zijn rolstoelen zelfs verboden! Op riviercruiseschepen is er niet altijd een lift en wordt er dus vanuit gegaan dat je nog fit genoeg bent om de trappen op en af te kunnen.


Fietscruises

Een snelgroeiend segment van de riviercruises zijn fietscruises. Je neemt je fiets mee aan boord, of huurt er een van de rederij, overdag fiets je een stuk langs de rivier of in de omgeving en ’s avonds ligt je schip te wachten in de volgende haven. Een sportieve, relaxte en leerrijke manier van reizen.

Je kan al fietscruises boeken in België, Nederland, langs de Rijn, de Moezel, de Donau… Een aanrader voor wie houdt van actieve vakanties.


Waar en hoe boek je een riviercruise?

Zoals je een zeecruise of een gewone reis boekt: eerst een beetje rondkijken op internet en dan eventueel een (gespecialiseerd) reiskantoor binnenstappen.

Je kan individuele cruises boeken of begeleide groepsreizen.

In België is All Ways Cruises, met kantoren in Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Moeskroen één van de bekendste aanbieders van riviercruises.


Hoeveel kost dat?

Riviercruises zijn niet echt goedkoop. Waar wij (= de redacteurs van cruisetips.be) er nog regelmatig in slagen om mooie zeecruises te boeken die ons –  alles inbegrepen – minder dan 90 euro per persoon per dag kosten, hebben we tot nu toe geen enkele riviercruise kunnen vinden aan een gelijkaardige prijs. Uiteraard is er een prijsverschil naargelang deluxe aan boord.

Ter informatie: in de laatste riviercruisebrochure van All Ways (dus 2017) zijn dit de goedkoopste prijzen:

5 dagen op de Rijn met de Poseidon (3 sterren): 535 euro, 7 dagen 810 euro.

7 Dagen op de Donau met de Amadeus Elegant (5 sterren): van 1.190 (kajuit) tot 1.990 euro (suite). 11 dagen van 1.890 tot 2.935 euro.

Tip: een riviercruise in Azië of Zuid-Amerika kost op zich soms niet zoveel, maar door de lange vluchten wordt dat natuurlijk wel een dure reis en betaal je al snel meer dan 5.000 euro per persoon. Je kan zo’n cruise dan ook best integreren in een langere reis in die regio.

Waar je altijd moet controleren: zijn de vluchten of het vervoer met bus of trein tot aan de inschepingshaven en terug inbegrepen? En eventuele transfers tussen de luchthaven en de cruisehaven?

Hoeveel kosten de excursies die je graag zou boeken?

Zijn de fooien voor het personeel inbegrepen? Indien niet moet je rekening houden met 5 tot 10 euro per persoon per dag. Soms moet je ook nog fooien geven aan buschauffeurs en gidsen.



Een overzicht van de populairste riviercruises

EUROPA

Cruises op de Rijn

Langs deze route vind je prachtige steden, veel kastelen en ruïnes, schilderachtige dorpjes met vakwerkhuizen, wijngaarden, bossen en weiden… De beste periodes voor een cruise op de Rijn zijn het voorjaar als alles in bloei staat en het najaar met de druivenoogst.

De bekendste plaatsen en bezienswaardigheden die langs de Rijn te zien zijn en/of bezocht kunnen worden zijn:

Dusseldorf, Keulen (de Dom), Bonn, Bad Godesberg, Königswinter (Drachenfels), Koblenz (met de Deutsches Eck waar de Moezel in de Rijn komt), Boppard (het landschap hier is Unesco Werelderfgoed), de beroemde Loreleirots, het eiland Pfalz, Rudesheim (de wijnkelders in de Drosselgasse), Mainz, Worms, Mannheim (waar de Neckar in de Rijn komt), Heidelberg (prachtige stad met een mooi kasteel) en Frankfurt (ligt eigenlijk aan de Main).


Cruises op de Donau

De Donau is met een lengte van 2.800 km, na de Wolga, de langste stroom van Europa. Het is voor velen ook de meest romantische stroom van ons continent. De beste periodes voor een cruise op de Donau zijn dezelfde als voor de Rijn: het voorjaar als alles in bloei staat en het najaar met de druivenoogst.

De bekendste plaatsen en bezienswaardigheden zijn:

In Duitsland: Passau (vaak de vertrek- en aankomsthaven van Donaucruises).

Oostenrijk: Emmersdorf, Linz, Grein, Melk (Benedictijnerklooster), Dürnstein (wijngaarden), Wenen (Sachertorte, Heuriger, Staatsoper, Burgtheater, Stephansdom, kasteel Schönbrunn).

Slovakije: Bratislava (pils, Bisschoppelijk paleis, St. Martinuskathedraal).

Hongarije: Esztergom, Boedapest (de ‘Koningin van de Donau’ met o.a. het parlementsgebouw, stadhuis, Heldenplein, Matthiaskerk, Kettingbrug), Kalocsa.

Servië: Belgrado, Ijzeren Poort.

Roemenië: Svistov, Hirsova, Chiuchiu, St. Gheroge, Tulcea, Donaudelta (met pelikanen).


Cruises op de Moezel

Te vergelijken met Rijncruises (waarmee de Moezel vaak gecombineerd wordt): veel kastelen en ruïnes, schilderachtige dorpjes met vakwerkhuizen, druivenvelden, bossen…

De bekendste plaatsen en bezienswaardigheden langs de Moezel zijn:

Koblenz, Cochem (sprookjeskasteel), Zell, Bernkastel-Kues (heel mooie stad), Traben-Trarbach, Trier (oudste stad van Duitsland met nog veel Romeinse gebouwen), Grevenmacher.


Andere riviercruises in Duitsland

Ook op de Neckar, de Main, de Saar, de Oder en Havel en de Elbe worden soms riviercruises georganiseerd.


Riviercruises in Frankrijk

Frankrijk is ook vanop het water gezien één van de mooiste en aangenaamste landen van Europa. Zowel op de Seine, Loire, Rhône-Saône, Gironde als op nog andere rivieren worden talrijke riviercruises aangeboden.

De bekendste plaatsen en bezienswaardigheden zijn:

Seine: Honfleur, Caudebec-en-Caux, Duclair, Rouen, Les Andelys, Mantes la Jolies, Parijs.

Loire: St. Nazaire, Nantes, Ancenis, Bouchemaine, Angers.

Rhône-Saône: Chälon-sur-Saöne, Macon, Lyon, Viviers, Avignon, Arles (Van Gogh).

Gironde en Garonne: Bordeaux, Pauillac, Blaye, Libourne, Bourg, Saint-Emilion, Cadillac.


Riviercruises in Spanje en Portugal

Douro: de volledige Dourovallei is beschermd Unesco Werelderfgoed. In deze streek wordt de bekende Portowijn gemaakt. Het klimaat is er zeer zacht en aangenaam.

De bekendste plaatsen en bezienswaardigheden:

Porto, Entre Os rios. Regua, Pinhao, Barca d’Alva,Vega de Terron, Cais de Espinho.

Guadalquivir en Guadiana: Cadiz, El Puerto de Santa Maria, Jerez, Sevilla, Granada (excursie), Cordoba.




Riviercruises in Nederland en België

In Nederland kan je heel wat riviercruises boeken, op de Maas, de Rijn, de Ijjsel en talrijke kanalen.

In België leggen er heel regelmatig schepen aan in Antwerpen en in Gent. Dat gaat al om enkele honderden schepen per jaar.

Ijssel: Arnhem, Deventer, Kampen, Urk.

Ijsselmeer: Enkhuizen (de haringstad), Hoorn, Amsterdam

Waddenzee: Den Helder, Texel

Schelde: Antwerpen, Gent.


Riviercruises in Italië

Op de Po en in de omgeving van Venetië (in de lagunes) kan je soms een riviercruise boeken.


BUITEN EUROPA

Denk er tijdig aan dat je hiervoor een reispas en vaak een visum nodig hebt.


Rusland en Oekraïne

Wolga: van Moskou tot Sint-Petersburg met tussenin o.a. Ouglitch, Yaroslavl, Goritzky/Kirillov, Kishi, het Onegameer en Mandroga.

Dnjepr: van Kiev naar Odessa door het land van de Kozakken.



Riviercruises in Azië

China: Yangtze (de Drie kloven)

Thailand: de beroemde River Kwai

Vietnam en Cambodja: Mekong (met o.m. een bezoek aan Ho Chi Minh-stad en Phnom Penh).

Myanmar (Birma): riviercruises op de Ayeyarwady (of Irrawaddy) zijn vrij populair maar ook duur. Een voorbeeld: een reis van 16 dagen, met vier hotelovernachtingen en 12 dagen aan boord van de Irrawaddy Explorer (5 sterren), kost bij All Ways van 5.550 tot 7.600 euro. De vluchten zijn hierbij wel inbegrepen.

Voor wie de regio kent: je komt onder meer langs Pyay, Mandalay, Amarapura, Ava en Bagan.



Riviercruises in Afrika

Vooral in Egypte (de Nijl) maar ook in Botswana, Zuid-Afrika en Zimbabwe (de Chobe met de Victoriawatervallen) kan je riviercruises boeken.


Nijlcruises

Veruit de bekendste riviercruises op het Afrikaanse continent zijn uiteraard de Nijlcruises, die in talrijke boeken en films aan bod komen.

Let wel: het is op dit ogenblik niet echt veilig in Egypte, maar zodra dat wel weer het geval is, is een Nijlcruise zeker het overwegen waard, en in principe niet echt duur. Je moet wel heel goed opletten dat je bij een betrouwbare reisorganisatie boekt die veilige schepen en correcte gidsen aanbiedt, want er zijn ook heel wat onbetrouwbare bedrijfjes aan het werk.

Kijk altijd goed na of alle transfers, excursies, fooien, maaltijden, inkomgelden en gidsen zijn inbegrepen in de prijs.

De meeste Nijlcruises cruises duren 4 tot 8 dagen. De schepen hebben drie tot vier verdiepingen en boven een groot zonneterras met zwembad (hou er rekening mee dat het in Egypte soms heel warm kan zijn). Vaak betaal je minder dan 60 euro per dag voor schepen met basiscomfort, als je voor meer luxe kiest kan dat oplopen tot 200 euro en meer.

De optredens aan boord zijn niet altijd van een hoogstaand niveau: verkleedfeestjes, dansende derwisjen, buikdansen…

Voor kinderen is er zeker niet veel te beleven aan boord. Een korte Nijlcruise gecombineerd met een strandvakantie is voor gezinnen allicht interessanter.


In het hoogseizoen varen er meer dan 200 cruiseschepen op de Nijl, en nog heel wat andere schepen en boten, het kan er dus erg druk zijn, soms zijn er zelfs files! En de cruiseschepen moeten net als de andere schepen door enkele sluizen. Dat kan soms voor aanzienlijke vertragingen zorgen.

De meeste Nijlcruises vertrekken vanuit Luxor, de laatste jaren soms ook vanuit Hurghada.

De bekendste bezienswaardigheden vind je in Luxor zelf, Karnak, Aswan, Thebe, Abu Simbel, Kom Ombo, Edfu, Dendera en Esna en daarnaast ook in Caïro met het Egyptisch museum en Gizeh met de piramides en de Sfinx.

Omdat iedereen dezelfde plaatsen en gebouwen wil bekijken moet je er rekening mee houden dat je daar met honderden (soms duizenden) toeristen tegelijk zal zijn.


Riviercruises in Noord- en Zuid-Amerika

Mississippi: met een raderwielstoomboot langs Memphis, Greenville, Vicksburg, Natchez, St. Francisville, Baton Rouge, Nottoway en New Orleans.

Amazone: van Brazilië naar Peru via Belem, Guajara Mrim, Alter do Chão, Parintins, Canacari, Manaus, de Rio Negro, de Anavilianas archipel, Cuxiu Muni, Riu Jutai, Panelas; Leticia en Iquitos.

Orinoco:vooral de delta (in Venezuela)




De bekendste rederijen voor riviercruises

(in alfabetische volgorde)

Ama Waterways: luxueuze Engelstalige riviercruises, 5 sterren

Avalon Waterways: met awards overladen rederij met meer dan 20 luxueuze schepen.

A Rosa: biedt met 12 schepen riviercruises aan op de Rijn, Donau, Moezel, Rhône en Saône.

CroisiEurope: Franstalige riviercruises, 4 sterren, grote vloot

Douro Aul: met o.a. de Douro Spirit (5 sterrren), gespecialiseerd op de Douro

Feenstra Rijn Lijn: Nederlandse rederij met 9 schepen; cruises in Nederland en België en op de Rijn, de Moezel, de Donau…

Lüftnercruises: Oostenrijkse rederij met 14 vijfsterrenschepen, bekend als de ‘Amadeus-schepen’.

Scylla: Zwitserse rederij met op dit ogenblik liefst 28 riviercruiseschepen, de meeste met 5 sterren.

Uniworld Boutique River Cruise Collection: heel luxueuze riviercruises, 17 vijfsterrenschepen, uitsluitend te boeken via Cruise Plus.




Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >        Reportages >        Nieuws >


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be