Zeedroom in de overtreffende trap

Vier verwendagen op de SeaDream I
“Welcome aboard!” De kapitein geeft me een witgehandschoende hand, van een bemanningslid krijg ik een verfrissend gastendoekje aangereikt, en even later begeleidt een ander mij naar het Main Salon. “A glass of champagne?” “Yes please.” “And some caviar?” “Yes please!” Binnen een paar tellen is hij terug, met een groot wit bord met in het midden op ijs gekoelde Sevruga, en daar omheen geroosterde schijfjes stokbrood, partjes citroen, en bordjes met opgeklopte zure room, eigeel, eiwit en geraspte ui. Yes! This is the good life! Met de SeaDream op reis gaan is genieten in de overtreffende trap. Genieten, en je laten bedienen.

Bij een super-de-luxe jacht als de SeaDream horen enkel superlatieven. Het begint al bij de inscheping in Malaga. Na de cocktail in het Main Salon - een luxueuze ruimte met eiken meubilair en steenrood met beige tapijt en fauteuils - snel ik op verkenning. Er is een golfsimulator aan boord, gratis te gebruiken van 9 tot 23 uur. Een boetiek met zilver, kristal, het mooiste designglaswerk en kleding voor yachting. Een bibliotheek in schitterende kerselaar. Een pianobar en een klein casino. En een spa- en fitnesscenter en een schoonheids- en kapsalon.

Heerlijk zonnebaden kan je op dek 3, omheen het zwembad en de jacuzzi, en op dek 6, de top van het jacht. Mits reservatie kan je in een van de Balinese zonnebedden blijven overnachten, kijkend naar de sterren en met het geroezemoes van de zee op de achtergrond. 

5 * All Inclusive

SeaDream gebruikt de slogan ‘It's yachting, not cruising’. Met slechts 56 kajuiten – uitsluitend ‘outside staterooms’, geen binnenhutten dus - behoort ze tot de kleinste schepen in de vaart. Door deze kleinschaligheid kan het schip op plaatsen komen waar andere schepen niet kunnen aanleggen, dikwijls pal in het centrum van de bestemming. Elk van de suites beschikt over een aparte slaapplaats (gescheiden door een gordijn), een salon met minibar, bureau, tv, dvd- en cd-speler, en een badkamer met wc, lavabo, massagedouche en verzorgingsproducten van Bulgari. De inrichting is bijzonder smaakvol: korenbloemblauwgekleurd voltapijt, eikenhouten meubilair, de doucheruimte volledig uitgevoerd in beige marmer.
Kort na vertrek moet iedereen met het lifejacket naar dek 5 en wordt de verplichte evacuatieoefening uitgevoerd. Vervolgens geeft de Activities Director uitleg over de mogelijke (te betalen) excursies en de vele watersportfaciliteiten (jetski, kayak, een Zodiac-motorboot…)  waarvan je zonder extra kosten gebruik kan maken. Er staan gratis mountainbikes klaar om de havenplaats te ontdekken, dagelijks kan je yoga en Thai Chi-sessies volgen, en in de prijs van deze zee-droomreis zitten zelfs de fooien, de geselecteerde wijnen bij lunch en diner, de 24u/24 u champagne en kaviaar zoveel-je-wil, en de 24 uur roomservice. De all-informule is dus bijzonder uitgebreid. Maar dat mag natuurlijk wel! De brochureprijs voor een cruise van 8 dagen in de Middellandse Zee, zonder de vluchten, bedraagt iets meer dan 8.100 euro per persoon. In promotie kunnen de prijzen dalen tot zo’n 4.500 à 5.000 euro.   
Bekroonde topgastronomie

19 uur. Tijd om me op te maken voor de Cocktail Reception in het Main Salon en het diner. De dress code is ‘yacht casual’, synoniem voor ongedwongen elegant. De kelners – overdag in een marineblauwe bermuda en een wit-blauwgestreept hemd met korte mouwen, ’s avonds als statige pinguïns in wit en zwart – draven dat het een plezier is om elk van de gasten te kunnen plezieren. Onze (zonne)bril wordt regelmatig schoongemaakt, een nevelspray zorgt voor wat afkoeling… Met 95 bemanningsleden voor maximaal 112 passagiers is de service van een uitermate hoog niveau.


Voor één soort mensen is de SeaDream een nachtmerrie: voor zij die calorieën tellen. De gastronomie is immers ronduit geweldig! ’s Ochtends kan je kiezen tussen onder meer acht soorten fruitsap, een tiental soorten vers fruit, croissants, pannenkoeken, gebakjes, alle mogelijke bereidingen van ei, en de lekkerste kazen. Of ontbijt je liever met een hartige steak, lamskoteletjes of gerookte zalm? Alles kan, alles mag.

’s Middags is het opnieuw lekkerbekken. Elke dag staat er een ander verfijnd koud buffet op het menu, evenals een favoriet van de chef, een vegetarisch en een exotisch gerecht, en een SeaDream-suggestie. Maar het klapstuk is het diner, met telkens keuze uit drie ‘appetizers’, drie soorten soep, salade, drie voorgerechten, een zevental hoofdgerechten, en een tiental desserts. Schitterend gepresenteerd, en van een versheid om je vingers van af te likken. Onlangs nog won SeaDream Yacht Club een Conde Nast Traveler Award voor de hoogste score voor de culinaire beleving in de categorie kleine schepen.
Net niet decadent

Goed geslapen? Jeanette, mijn Filipijns kamermeisje, komt glimlachend mijn deur uit. Het bed is opgemaakt, de zeep, shampoo, douchegel en bodylotion aangevuld, en het eerstkomende papiertje van het toiletpapier is in een mooi driehoekje gevouwen. De eerste avond ligt er een roos – ‘met de groeten van de kapitein’ – op mijn bed, een andere avond enkele aardbeien die voor de helft rijkelijk in fondantchocolade werden gedoopt. Zalig? Ja. Decadent? Net niet…   

Ook van de verrassingscocktail op de derde dag van mijn reis heb ik met volle teugen genoten. Volledig in het wit stappen zeven kelners, met kleren en al, het zwembad in. Twee dragen een dienblad met glazen, twee hebben een fles champagne in de hand, en drie torsen een reuzenschaal met daarop kaviaar en broodschijfjes. Zittend aan de rand van het zwembad, met je voeten in het water, en genietend van zon, zee, en kaviaar en champagne à volonté. Wat wil een mens nog meer?   


Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >        Reportages >        Nieuws >


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be