Hoofdstad: Iraklion (Heraklion)
Cruisehavens: Iraklion en Chania (Souda)
Bevolking: 620.000
Oppervlakte: 8.300 km2
Geld: Euro
Taal: Grieks
Belangrijkste toeristische trekpleisters: Heraklion, Knossos, de Samariakloof, Chania, Chersonissos...
Kreta is het grootse eiland van Griekenland en het vijfde grootste van de Middellandse zee (na Sicilië, Sardinië, Cyprus en Corsica). Door zijn ligging vormt Kreta de grens tussen de Egeïsche en de Libische Zee, de afbakening tussen Europa en Afrika. Het eiland heeft een lengte van 260 km en is nergens breder dan 60 km.
Kreta is de bakermat van de Minoïsche cultuur, die een belangrijke invloed heeft gehad op de ontstaansgeschiedenis van de westerse wereld en van de hedendaagse beschaving. Die cultuur, genoemd naar de legendarische koning Minos (volgens de mythe een zoon van Zeus en Europa), beleefde tussen 2000 en 1400 voor Christus haar grootste bloei. De belangrijkste vindplaatsen van Minoïsche kunst zijn Knossos en Phaistos.
In 69 voor Christus werd Kreta door de Romeinen veroverd, waarna het eiland werd toegewezen aan Constantinopel (het Oost-Romeinse rijk) en later aan Venetië (1204). Daardoor vind je op hier en daar op het eiland nog Venetiaanse kastelenbouw.
In de 17de eeuw kwam Kreta in handen van de Turken. Pas in 1913 werd het eiland een deel van Griekenland.
In Heraklion en de toeristische centra kan je met wat Engels en Duits je plan trekken. Maar enkele woordjes Grieks zoals efcharisto (dank je wel), parakalo (asjeblieft) en kaliméra (goeiedag) kunnen soms wonderen doen. De Kretenzers zijn van nature een gastvrij volk, maar in de drukste toeristische periodes kan dat (zoals overal) wel eens tegenvallen.
Beste reisperiode: mei, juni en september. In de zomer is het soms té warm (meer dan 40 °C).
Souvenirs: iconen, paternosters, …
De cruisehaven ligt op nauwelijks 10 à 15 minuten wandelen van het centrum van Heraklion dat deels zijn oude karakter heeft bewaard. De toeristische bezienswaardigheden bevinden zich dicht bij elkaar, binnen de ommuurde, gezellige stad. De vestigingsmuren, bastions, forten en poortgebouwen werden door de Venetianen gebouwd in de 15de en de 16de eeuw.
Tot in de jaren 1920 woonden er nog heel wat moslims in Heraklion, maar na de bevolkingsuitwisseling met Turkije in 1923 werden de moskeeën gesloopt zonder dat de sfeer van de binnenstad met haar bazaars veranderde; de volle winkels met een mengelmoes van producten bleven.
De twee centrale pleinen van Heraklion zijn Plateia Venizelou en Plateia Eleftherias. Plateia Venizelou ligt midden in het centrum en is te herkennen aan de Morosinifontein, beter bekend als Leeuwenfontein. Het plein is makkelijk te bereiken vanuit de haven (je houdt rechts aan langsheen het water en slaat linksaf bij 25 Avgoustou).
Het Archeologische Museum, ‘archaiolgikon Mouseion tou Irakleiou’ bezit een uitgebreide collectie Kretenzische kunst, met een quasi volledig overzicht van de Minoïsche cultuur van het eiland, vanaf de jonge steentijd tot de Romeinse periode.
Het historische museum van Heraklion, aan de havenpromenade ten westen van de oude haven, sluit chronologisch aan bij het archeologische museum, maar wordt veel minder bezocht. In dit museum zijn Venetiaanse kunst en overblijfselen uit de tijd van de Turkse bezetting te bezichtigen.
Winkelen kun je een beetje overal, maar vooral rond het Elefthriaplein in het centrum van Heraklion.
Stranden: Amnisos, in het oosten, 8 km van het centrum, en Vathianos Kamobs, 5 km ten oosten van Amnissos.
Kreta is een overwegend ruig maar veelzijdig eiland, met talrijke mooie steden, dorpjes, kerken, ruïnes, baaien en stranden.
Als je vanuit Iraklion (of Chania) een excursie boekt naar een of ander stadje of een mooi strand, denk er dan aan dan de afstanden misschien niet zo groot zijn, maar door de overwegend slechte wegen die vaak dwars door de dorpen lopen, kan je soms (veel) langer onderweg zijn dan gepland.
In alfabetische volgorde volgen hier de belangrijkste bezienswaardigheden van Kreta.
Interessant, voor de liefhebbers, is het Archeologisch Museum.
Aan de ingang van de schilderachtige haven zie je Venetiaanse vuurtoren uit de 15de eeuw. De bovenkant van deze vuurtoren werd tijdens de Turkse overheersing, rond 1830, verbouwd tot een minaret. Ertegenover, aan de andere kant van de ingang van de haven, staat de Firkaburcht uit 1629. Een deel is tegenwoordig openluchttheater. Naast de burcht vind je het Byzantijns museum en het Maritiem museum. Van daar loop je via een lange promenade met cafés en restaurants rondom de haven. De wijken die om de haven liggen, zijn in het westen Topanas (de Venetiaanse wijk), ten zuiden Hevraiki (de voormalige joodse wijk met de meeste restaurants) en ten oosten de wijk Kastelli. De wijken Splantzia en Chiones zijn niet zo toeristisch, maar hebben wel enkele mooie kerken. Splantzia, met zijn vele mezzedakia’s en trendy Griekse tavernes, is dé wijk om ‘s avonds te gaan eten.
Chania heeft een grote haven (Souda) op zeven kilometer van de stad, waar steeds vaker cruiseschepen (niet de allergrootste) aanmeren. Hier vertrekken ook de veerboten naar Piraeus en andere Griekse eilanden. Bij de ingang van de haven ligt een eilandje waarop de Venetianen een burcht hebben gebouwd.
Vanuit Heraklion is het slechts 6 km naar de opgravingen van Knossos, 3500 tot 4000 jaar geleden het centrum van het Minoïsche Kreta. Knossos was de hoofdstad van het rijk van koning Minos. Vanuit deze plaats had Minos met hulp van de god Poseidon de heerschappij over de Griekse eilanden in handen gekregen en bestreed hij met groot succes het rijk van Athene. Het eerste paleis werd gebouwd ca. 2000 jaar voor Christus (gelijktijdig met de paleizen in Festos en Malia) en werd net als de andere 300 jaar later verwoest, vermoedelijk door een aardbeving. Op dezelfde plaats werd honderd jaar later het nieuwe paleis gebouwd. Het grootste deel van de zichtbare overblijfselen is van dit nieuwe paleis afkomstig. Het is een complex van schatkamers, gangen, trappen, heiligdommen, keukens, binnenhoven en een troonzaal. Heel het paleis was verfraaid met prachtige vazen en kleurrijke muurschilderingen.
Agia Galini, aan de zuidkust, is een vriendelijk havendorpje dat gemakkelijk te bereiken is met de bus, een taxi of (huur)auto. ‘Gemakkelijk’ betekent niet ‘snel’, want de weg – 80 km vanuit Heraklion – gaat over de bergen en doorheen heel wat dorpjes. Reken op minimum anderhalf tot 2 uur.
In Agia Galini vind je nog de échte Griekse cultuur, levensstijl en gemoedelijkheid. Geniet van je verblijf in een van de accommodaties, proef de culinaire variëteiten in taverna's, restaurants en bars, maak prachtige wandelingen in de heuvels, verken de omgeving per fiets, of neem een verfrissende duik in de azuurblauwe Libische Zee...
Van oorsprong is Agia Galini een vissersdorp, maar tegenwoordig is het toerisme de grootste bron van inkomsten, hoewel het gelukkig nog geen massatoeristenplaats geworden is. De witte huisjes die tegen de berg zijn gebouwd, rondom het vissershaventje, geven het gastvrije dorp een schilderachtig effect. Agia Galini is een prima uitgangspunt om allerlei mooie plaatsen en bezienswaardigheden te bezoeken, maar biedt ook een hoop gezelligheid en sfeer. Het dorp ligt aan een grillige kust met steile kliffen en kleine baaitjes met kiezel/zandstrandjes. Vanuit het dorp is het 5 minuten wandelen naar het strand. De wandeling begint aan het haventje en loopt langs de steile rotsen en langs de helderblauwe zee. Er is hier een mooi wandelpad aangelegd, en hier worden door toeristen heel wat foto's genomen.
Agia Galini telt een aantal kleinere hotels en appartementjes, een handvol minimarkets/souvenirwinkels en enkele tientallen gezellige restaurants, taverna's, terrasjes en bars, zowel in het dorp – waarvan een aantal met een mooi uitzicht – als aan het strand. Als je wat rondloopt en de prijzen vergelijkt, kan je hier lekker en goedkoop eten.
Het strand van Agia Galini ligt aan een baai en bestaat voornamelijk uit fijn grind en keien. De zeebodem loopt vrij steil af. Aan de oostzijde wordt het strand onderbroken door een klein riviertje. Op sommige delen van het strand staan er palmbomen.
Vanuit Agia Galini kan je makkelijk een uitstapje maken naar bijvoorbeeld Festos en Matala.s
Raki (soms ook tsikoudia genoemd) is de nationale drank van Kreta. In totaal 150 particulieren hebben een vergunning om de drank, die gemaakt wordt uit druiven, te distilleren. De vergunningen zijn in 1930 uitgegeven door de toenmalige Griekse koning en blijven binnen de familie. 10% van de drank mag voor eigen consumptie worden gehouden. Qua smaak lijkt de raki uit Kreta veel op de Italiaanse grappa. Raki wordt door de Grieken soms al 's morgens bij de koffie gedronken!
Proef ook eens een van de regionale rode wijnen uit Kreta. Heel fruitig.
Het eten op je cruiseschip zal moeilijk te overtreffen zijn, maar misschien wil je tussendoor toch eens wat proeven van de Griekse keuken. Het beste en goedkoopste eten vind je vaak wel buiten de vakantieoorden. Traditioneel eten doe je in een taverna, die vaak wat eenvoudiger en goedkoper is dan een restaurant (estiatorion). Het eten op zowat alle Griekse restaurantmenu’s is ingedeeld in mezze, mayirefta (stoof- en ovengerechten zoals stifado, moussaka en inktvis) en anderzijds lastminutebereidingen zoals gegrilde vis, souvlaki's en alweer inktvis. Dessert is meestal een stuk fruit of ijs. Zoete gebakjes zoals baklava eet je 's middags bij een kop koffie.
Dat het aantal hart- en vaatziekten op Kreta een stuk lager ligt dan in de rest van Europa, wordt vooral toegeschreven aan het veelvuldig gebruiken van lokale olijfolie. De olijfgaarden van Kreta behoren overigens tot de beste in de wereld. Neem vanuit Kreta dus zeker een fles goede olijfolie mee, of wat goed verpakte olijven.
Op Kreta wordt, zoals op de meeste eilanden, ook veel vis gegeten. Maar dat betekent niet dat alle vis vers is, want niet alle populaire vissoorten komen voor in de wateren rondom Kreta. Zalm en tong bijvoorbeeld worden geïmporteerd en meestal diepgevroren aangeleverd aan de restaurants. De meest voorkomende lokale (verse) vis in restaurants is: rode poon, zeebrasem, rode snapper, zwaardvis en tonijn. Ook inktvis, garnalen en mosselen staan vaak op de kaart.
Griekse salade (‘horiatiki’ in het Grieks) is een eenvoudig maar heel smakelijk gerecht op basis van verse tomaten, komkommer, olijven en feta, op smaak gebracht met onder andere oregano, azijn en voldoende Griekse olijfolie.
Salie en tijm groeien overal op Kreta en verspreiden er hun karakteristieke geur. Je vindt er ook heel wat andere kruiden zoals oregano, rozemarijn, marjolein, bergthee en dictamus. Kretenzische kruiden zijn overal te verkrijgen in diverse verpakkingen (ook een mooi cadeautje).
Het lekkerste vlees op Kreta is lamsvlees of jong geitenvlees, van dieren die in de bergen zijn opgegroeid. Als je tijdens een excursie of een andere uitstap in een taverne in een klein bergdorpje komt, vraag dan naar de gegrilde paidakia (gegrilde lamskoteletjes op Griekse wijze). Verrukkelijk!
Ook een bekend typisch Grieks (hoewel oorspronkelijk Turks) gerecht is ‘mezze’. De vele kleine hapjes kunnen als voorgerecht worden geserveerd, maar evengoed als een maaltijd op zich. De gerechtjes zijn warm of koud, licht gekruid of hartig, eenvoudig of geraffineerd. De ingrediënten zijn al even divers: van inktvis en gehaktballetjes over gevulde pepers en gigantes (grote witte bonen) tot gebakken kaas en stoofpotjes, en natuurlijk de onmisbare tzatziki.
Enkele van de lekkerste mezze:
- Keftedes: een verzamelnaam voor hapjes die zijn gefrituurd of gebakken. Er bestaan keftedes op basis van groenten, vis of vlees. De naam van het gebruikte ingrediënt staat altijd voor het woord keftedes. Indien dat niet het geval is, dan gaat het om gehaktballetjes.
- Tzatziki: de bekendste Griekse saus op basis van yoghurt, komkommer, look en olijfolie. Wordt vaak gegeten met knoflookbrood of als extra smaakgever geserveerd bij een ander gerecht.
- Tarama, met zijn typisch crèmeroze kleur, wordt opgediend als dip bij de mezze. Het is een mousse van kabeljauweieren met broodkruim en citroensap.
- Wijnbladeren gevuld met peterselie, basilicum, lamsgehakt, rijst, knoflook, citroensap en uien heten dolmadakia. Het is een populair voorgerechtje dat zowel warm, lauwwarm of koud kan geserveerd worden. Je vindt deze hapjes in Griekenland en het hele Midden-Oosten, maar op de Cycladen zouden ze het lekkerst zijn.
- Ook kalamari, gefrituurde inktvis, is een populair gerecht op Kreta en in Griekenland.
- Tiropita: kleine bladerdeegflapjes met kaasvulling. Vaak kiezen de Grieken voor een mengeling van feta met de iets zoetere mizithra- kaas.
- Sesamringen (koulourakia me souzami) kunnen zowel in een mezze als bij bv. een Griekse stoofschotel worden gegeten.
- Braadworstjes met ouzo (loukaniko me ouzo). Deze worstjes, op smaak gebracht met knoflook, sinaasappels, oregano en ouzo worden veelal geserveerd met een glaasje... ouzo.
- Kolokithakiakeftedes (eigenlijk een specialiteit van de Peloponnesos): pompoenkroketjes die ook als lunchgerecht geserveerd kunnen worden.
- Lekker zijn ook zwarte citroenolijven met ouzo (mawres lemonates elies) of pikante groene olijven (pikantikes prasines elies).
- Gefrituurde aubergines met yoghurtsaus zijn een licht en, door het gebruik van munt, uiterst fris voorgerechtje.
- Kolokithi: gefrituurde aubergineschijfjes. Ook erg lekker.
Home > Cruisetips > Cruiseroutes > Rederijen en schepen > Riviercruises > Reportages > Nieuws >
copyright cruisetips.be