Redactie Cruisetips.be, 2020 - 2021

Van Dubai naar Savona met de Costa Diadema (maart-april 2020)

Wij boekten op 19 november 2019 bij Cruisewinkel.be een cruise met de Costa Diadema van Dubai naar Savona, van zaterdag 14 maart tot zondag 5 april 2020.

De route leidde langs Oman via de Rode Zee en het Suezkanaal naar Piraeus (Athene) en Heraklion (Kreta). Op 2 april zouden we aanmeren in Catania (Sicilië-Italië), op 3 april in Napels, op 4 april in Civittavechia (Rome) en op 5 april in Savona, vanwaar we naar de luchthaven van Genua moesten zien te geraken voor de terugvlucht naar Schiphol (met KLM).

Enkele dagen voor we zouden vertrekken, kregen we een bericht van Costa Cruises dat het schip nergens in Italië zou mogen aanmeren. Het coronavirus was daar plots alomtegenwoordig. De rederij zocht echter naar alternatieve havens en we konden onze cruise niet zelf annuleren of we waren al onze centen kwijt.

Wij dachten er dan aan beroep te doen op onze KBC-annuleringsverzekering, waarvoor we bijna 400 euro per jaar betaalden. Maar de reis annuleren bleek niet te kunnen. In die verzekering staat nochtans letterlijk dat we een reis kunnen annuleren na “de wijziging van het reisadvies door het Ministerie van Buitenlandse zaken in een negatief reisadvies na het boeken van uw reis”. En dat reisadvies was effectief negatief geworden. Maar KBC stelde “Een negatief reisadvies is een verzekerde waarborg, maar niet voor opgesomde oorzaken die bij de uitsluitingen staan, zoals een epidemie”. Zodra we terug thuis waren hebben we die verzekering opgezegd.

Omdat we al meer dan 5.200 euro betaald hadden (om in ieder geval niet in quarantaine in een binnenhutje te zitten, betaalden we zelfs nog snel een serieus bedrag voor een upgrade naar een balkonkajuit), en na positief advies van onze huisdokter, besloten we dan toch maar te vertrekken. Voor de eerste keer in ons leven gingen we wel met schrik op reis.

 

Op woensdag 11 maart vroegen we nog een laatste keer een schriftelijke bevestiging van Cruisewinkel, dat onze cruise wel degelijk zou doorgaan. Die bevestiging kregen we rond 13 uur.

Een uurtje later vertrokken we met de wagen naar Schiphol waar we, zoals we vaker doen, 1 nacht geboekt hadden in het Ibis Hotel (Park, Sleep & Fly). Donderdagmorgen 12 maart vlogen we met Transavia naar Dubai (wij waren de enigen met een mondmasker), waar we 2 nachten zouden verblijven in een hotel en de stad wat verkennen. Dubai is een prachtige stad, echt indrukwekkend. Matthias, een neef van Violette die daar woont en werkt, was de perfecte gids.

Vrijdagavond 13 maart, hadden we nog lekker gegeten en gingen we op een redelijk uur naar onze kamer, de volgende middag zouden we inschepen. Maar helaas, laat die avond (vrijdag de 13de!) kregen we een mailtje dat de cruise, die de 14de zou vertrekken, geannuleerd was.

We zijn dan in allerijl beginnen zoeken naar een terugvlucht, want ook in Dubai brak het virus door en er was sprake van dat de luchthaven zou dichtgaan. Die terugreis hebben we, met wat hulp van het thuisfront, al bij al nog snel kunnen regelen: zondag de 15de hadden we al een terugvlucht. We moesten maar 1 nacht bijboeken in ons hotel in Dubai en zondagnacht waren we alweer thuis.

Een goed jaar later (april 2021) hebben we bijna onze volledige reis terugbetaald gekregen. Enkel de terugvlucht van Dubai - via Athene - naar Schiphol konden we om een of andere reden niet recupereren.

 

14 dagen in de Caraïben met de Costa Favolosa (januari 2021)

Eind januari 2020, dus kort voordat de coronacrisis ons land zou bereiken, hadden we nog een cruise geboekt, alweer bij Cruisewinkel.be, voor 4 personen, in de Caraïben. Nog altijd onze favoriete cruiseregio. De cruise zou doorgaan van 7 tot 14 januari 2021, dus bijna een jaar later (de beste cruiseprijzen vind je vaak een jaar of zelfs wat langer op voorhand).

We zouden met de Costa Favolosa vertrekken vanuit Guadeloupe, naar Martinique, Tobago, Saint Vincent, Barbados, Saint Lucia (zie foto), Sint Maarten, Antigua en Dominica. Stuk voor stuk prachtbestemmingen (op Tobago na zijn we daar overal al enkele keren geweest).

Doordat de coronapandemie maar bleef aanhouden, bleven we ook het boeken van de vluchten heen en terug naar Guadeloupe maar uitstellen. En we hadden gelukkig ook nog maar alleen het voorschot betaald (een derde van de totaalprijs).

Op 29 oktober 2020 kregen we dan volgend bericht van Cruisewinkel.be:

“Wegens de grote impact welke het Corona virus heeft op de wereld, sturen wij u deze mail. Uw geboekte cruisereis met vertrekdatum 07.01.2021 kan helaas geen doorgang vinden. Onze partners en wij bevinden ons momenteel in een zeer uitzonderlijke en uitdagende situatie waar we in het verleden nog niet eerder mee te maken hebben gehad. Wij willen u ervan verzekeren dat al onze medewerkers alsook onze partners zoals rederijen en luchtvaartmaatschappijen hun uiterste best doen om klanten zo goed als mogelijk van dienst te zijn. 

Het zal langer duren dan u wellicht van ons bent gewend voordat er opvolging komt op het afwikkelen van uw dossier. Wij willen u met klem vragen om uw geduld en begrip in deze uitzonderlijke situatie waarin we met elkaar verkeren, wij zijn bezig met alle inkomende aanvragen. Gezien het grote volume hiervan willen wij u vragen om geen reminders te sturen of achter een e-mail aan te bellen, helaas zal dit de afhandeling niet bespoedigen.”

Het betaalde voorschot van deze cruise hebben wij al binnen de drie maanden teruggekregen. 

Twee cruises geannuleerd door corona!


Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >         Reportages >       Nieuws >---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be