14 dagen door de Caraïben en

de Bahama's met de Norwegian Sky




We hadden deze cruise, van 9 tot 23 oktober 2022, al geboekt in februari 2021, dus ruim anderhalf jaar op voorhand. Door de coronapandemie hadden alle rederijen het toen moeilijk om weer volk op hun schepen te krijgen en de prijzen waren dus interessant. We kozen voor de Caraïben, dat is onze favoriete bestemming, en voor Norwegian Cruise Line omdat we daar goede ervaringen mee hadden (cfr. artikel "een aanrader: Norwegian Cruise Line en de Norwegian Sky").

 

Tijdens de inscheping op 9 oktober kregen we te horen dat, omwille van de tropische storm Julia, de geplande cruiseroute van Miami naar Cozumel (Mexico), Grand Cayman, Roatan (Honduras), Harvest Caye (Belize) en weer Miami, geannuleerd werd en zou vervangen worden. De nieuwe route was: vanuit Miami naar Puerto Plata (Dominicaanse Republiek), St. Thomas, Tortola, Great Stirrup Cay (Bahama’s) en terug naar Miami.

Een mooiere route zal u zeggen, en dat is ook zo. Maar we hadden twee opeenvolgende cruises van een week geboekt (back to back noemen de Amerikanen dat) en de nieuwe route van deze cruise bleek identiek aan die van onze tweede cruise. We hebben dus twee weken na elkaar dezelfde plaatsen bezocht. Niet echt leuk, maar we hebben er het beste van gemaakt.

 


Dinsdag 11 en 18/10 Puerto Plata (Dominicaanse Republiek)

De Dominicaanse Republiek neemt twee derde in van het eiland Hispaniola, in het Caraïbisch gebied, ten oosten van Cuba. In het westen grenst het land aan Haiti, in het oosten ligt het eiland Puerto Rico.

In 1492 werd Hispaniola ontdekt door Christoffel Columbus, tijdens diens eerste ontdekkingsreis.


Puerto Plata ligt in het noorden van de Dominicaanse Republiek. De stad werd gesticht in 1495 door Bartholomeo, de broer van Columbus.

Aan de haven van Puerto Plata bevindt zich een nieuw toeristisch centrum, Taino Bay, met winkeltjes en bars en een mooi zicht op de zee en de cruiseschepen.


Je kan op een kwartiertje naar het centrum van de stad wandelen, maar je moet goed opletten waar je stapt, echte stoepen zijn er niet. In het centrum zijn er enkele mooie straatjes met winkeltjes, waarvan één heel mooi versierd met kleurrijke zonneschermen, en een groot plein met een oude kiosk: Parque Central Independencia.

Maar op iedere straathoek staat minstens één politieagent, en sommige straten mag je niet eens in, omdat het daar te gevaarlijk zou zijn. Je voelt je hier dus allesbehalve veilig. Toen we hier voor de tweede keer kwamen, zijn we dan ook niet meer naar het stadje gegaan, enkel naar de toeristische winkeltjes in Taino Bay.

 

Bezienswaardigheden in de omgeving zijn: Fortaleza San Felipe bij de ingang van de haven (de officiële naam van de stad is San Felipe de Puerto Plata), een kabelbaan naar de top van de Isabel de Torres vanwaar men een mooi uitzicht heeft en waar er ook een mooie plantentuin met wandelpaden zou zijn (althans volgens de reisgidsen, want in de stad zelf wist niemand van het bestaan ervan). Er zijn ook ambermijnen in de omgeving.

 

 

 

Woensdag 12 en 19/10 Charlotte Amalie (St. Thomas)

Hier waren we al eerder: in 2008 met de Costa Mediterranea, in 2009 met de Explorer of the Seas (Royal Caribbean) en in 2014 met de Noordam van Holland America Line.

Charlotte Amalie is de hoofdstad van St. Thomas, een van de Amerikaanse Maagdeneilanden ten oosten van Puerto Rico. Nog iets meer naar het oosten (op minder dan 40 km) liggen de Britse Maagdeneilanden met onder meer Tortola.

Het eiland werd in 1493 ontdekt door Christoffel Columbus. Het werd niet gekoloniseerd, maar wel veel ‘gebruikt’ door piraten. In de 17de eeuw veroverden de Denen het eiland en kreeg de hoofdplaats de naam Charlotte Amalia, naar de vrouw van de Deense koning. In 1917 werd het eiland verkocht aan de Verenigde Staten. Nu is het een van de topbestemmingen van Amerikaanse toeristen. Die komen hier vooral taxfree juwelen kopen. Er zijn wat gezellige oude winkelstraatjes en een mooie boulevard langs de zee.

De cruisehaven ligt wel vrij ver van het stadscentrum, reken op 45 minuten stappen.

Aan de haven zelf is er een toeristisch centrum met talrijke winkeltjes die dezelfde toeristische brol verkopen.

 

Donderdag 13 en 20/10 Road Town (Tortola)

Hier waren we al eens in 2006 met de MSC Lirica, sindsdien nooit meer.

Road Town is de hoofdstad van Tortola, het grootste van de Britse Maagdeneilanden, die ten oosten van Puerto Rico liggen.

De naam is volgens Wikipedia waarschijnlijk gebaseerd op het Spaanse woord voor tortelduif (tortola). Maar volgens de Freestyle Daily van Norwegian werd de naam gegeven door Hollandse kolonisten die het eiland Ter Tholen noemden, naar een Nederlands eiland.

In 1493 heeft Christoffel Columbus Tortola ontdekt. Ook dit eiland werd niet gekoloniseerd, was nagenoeg onbewoond, en was zo een ideale plek voor piraten.

In 2017 werd Tortola zwaar getroffen door de orkaan Irma.

Je kan hier makkelijk van de cruisehaven naar het centrum wandelen. Let wel op waar je stapt, op veel plaatsen zijn er nauwelijks voetpaden.

Het oudste gebouw van Tortola is de gevangenis: HM Prison in Main Street (1774). Ernaast staat nog een prachtige oude broodboom uit die periode.

De J.R. O'Neal Botanic Gardens zouden ook het bezoeken waard zijn, maar toen wij er langs kwamen waren ze gesloten.

Wat opviel in Tortola: alles is hier erg duur geworden. Koopjes kan je niet meer doen.

 

 



Een beetje reggae hoort er natuurlijk bij, tijdens een cruise door de Caraïben.








 

Vrijdag 14 en (bijna 21)/10 Great Stirrup Cay (Bahama’s)

Great Stirrup Cay is een eilandje van de Berry Islands, een deel van de Bahama’s, op zo’n 240 km van Miami. Oorspronkelijk was het een koraalrif. Tot 1815 was dit een schuilplaats voor piraten.

De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt kwam hier regelmatig vissen (1935).

 

Nu is dit een privé-eiland van Norwegian Cruise Line en volledig ingericht om cruisereizigers een dagje te verwennen. Je wordt hier met tenders aan wal gebracht.

 

Bezienswaardigheden: een prachtig wit zand, kokospalmen en de schitterende kleuren van de Caraïbische zee.

 

Je kan in een van de vele honderden ligstoelen enkele uren liggen zonnen (plekken in de schaduw zijn zeldzaam) of een boekje lezen. Zwemmen, snorkelen, duiken, peddelen en kajakken kunnen natuurlijk ook, en zelfs ziplinen langs een van de hooggespannen kabels (ziplines).

Wie wil kan hier ook voor een dag een cabane of een villa huren, de prijzen variëren van 350 tot 700 dollar.

 

Toen we hier de tweede keer wilden aanmeren, de 21ste oktober, was de zee zo woelig dat het te gevaarlijk was om met tenders aan wal te gaan. Het werd dus een extra dagje ontspannen op zee.

 

Vanuit Great Stirrup Cay is het nog zo’n 10 à 12 uur varen naar Miami.



Meer over Miami lees je hier >>>